Camping Toodlermillen In het Noorden van Luxemburg is werkelijk een groene oase in een stukje Luxemburg waarvan ik niet wist dat het er zo mooi en rustig was. De kinderen speelden in de speeltuin, daalden de rivier af in hun rubberboot, ging op ringslangen jacht met hun vriendjes en waren danig onder de indruk van de Schotse Hooglanders.

 

De Luxemburgse Ardennen zijn GROEN!

Camping Toodlermillen ligt in het Noordwesten van Luxemburg nabij het gehucht Tadler aan de rivier de Sauer. Wij kwamen vanuit de Belgische Ardennen en dan valt meteen op hoe anders Luxemburg is. Alles is keurig aangeharkt. De wegen zijn in goede conditie, het gras is gemaaid, het lijkt er stiller, meer ontspannen, groener en liefelijker dan in het wat ruigere en soms ietwat chaotischere buurland.  

WIL JIJ GRATIS HET MAANDELIJKSE KAMPEERMENEER MAGAZINE ONTVANGEN?

Iedere maand ontvang je een update met daarin het laatste nieuws over kamperen, handige kampeertips en de laatste winacties.

Jouw e-mailadres is veilig bij ons.


Slingerende bergwegen door naald- en loofbossen met uitzicht over het dal waar het vee graast en een riviertje doorheen slingert. Het lijkt hier alsof de tijd stilstaat zonder dat de vooruitgang gestopt is. Bovenal is het er vooral GROEN, GROENER, GROENST. Ook al waren we er in augustus op natuurcamping Toodlermillen nog steeds leek het overal waar je keek één grote schakering van verschillende groentinten te zijn. Ik word daar niet alleen blij van maar het geeft me rust.

Knusse plaatsen of langs de rivier de Sauer

De natuurcamping ligt rondom een oude boerderij. Met 90 plaatsen is het voor mijn doen een middelgrote camping maar velen zullen deze mix van natuur- en boerencamping in Luxemburg klein noemen. De boerderij is nog steeds in bedrijf maar op de camping merk je daar bijna niets van. Op de oude hooiberg die nu dienst doet als hooihotel en een uitje met de trotse boer voor de kinderen naar het weiland met de Schotse Hooglanders na.

De natuurcamping bestaat uit verschillende veldjes én plaatsen langs de rivier. De plaatsen langs de rivier zijn de mooiste en net iets ruimer. De kampeerplaatsen op andere veldjes omringd met bomen en bosschages zijn duidelijk kleiner wat wel een beetje jammer is op zo’n verder mooi groen terrein.

Camping Toodlermillen is in de loop van de jaren veldje voor veldje uitgebreid. Daardoor hebben de plaatsen en veldjes bij de rivier meer schaduw omdat daar de meest volgroeide bomen staan. De velden die wat verder van de rivier afliggen hebben minder schaduw maar wel wat ruimere plaatsen.

Duurzaamheid spat er vanaf op camping Toodlermillen

Duurzaamheid hebben ze in Luxemburg en zeker op deze natuurcamping hoog in het vaandel staan. Dat merk je aan het dak van het toiletgebouw dat vol ligt met zonnepanelen, de producten die ze in de kampwinkel verkopen en de manier waarop er met water wordt omgegaan.

Om de douches en het warme water op de camping te gebruiken heb je een sep-key nodig. Hier kun je een tegoed op zetten. Het zorgt er inderdaad voor dat je bewuster met het water omgaat echter heb je de sleutel ook nodig om het toiletgebouw binnen te komen. Als jij of je kinderen de sleutel niet altijd bij zich hebben is dat soms even vervelend vooral met kleine kinderen.

Kinderen raken niet uitgespeeld en gespetterd

Toodlermillen is een autovrije camping zodat de kinderen lekker vrij kunnen spelen. Er is midden op de camping een speelveld met een kleine speeltuin en een trapveldje en boven de boerderij is een speelruimte voor slecht weer. Het meest gespeeld wordt er echter in de rivier.

De rivier is ondiep, toen wij er waren hooguit kniehoogte bij een volwassene, en heeft een behoorlijke stroming. Kinderen gaan met netjes aan de slag om allerlei waterbeestjes en zelfs kleine waterslangen te vangen, ze bouwen dammen met stenen uit de rivier en dalen de rivier af met rubberbootjes.

De afdaling met rubberboten was bij verre de favoriete activiteit van onze kinderen. Het heeft ons twee rubberboten en verschillende plaksets gekost maar ze hebben genoten.  De afdaling vanaf de brug tot aan het einde van de camping duurt een kleine 7 minuten. De kinderen dezen wedstrijdjes met elkaar maar ook ik vond het heerlijk. Je kunt nog een langere afdaling maken door je te laten afzetten bij een camping stroomopwaarts en je dan mee te laten voeren.

De dochters van de boer en boerin verzorgen daarnaast een paar keer per week wat activiteiten voor de kinderen. Knutselen, schminken of een speurtocht over de camping. Laagdrempelig en leuk voor kinderen tussen de 3 en de 12 jaar.  

Koken we zelf of gaan we naar Bistro Toodlermillen

Op de camping is een kleine bistro. Hier kun je frietjes halen of eenvoudige gerechten eten op het terras. Verwacht geen culinaire hoogstandjes maar het is een prima hap voor als je zelf geen zin hebt om te koken.

In de omgeving genieten van groen Luxemburg

Vanaf de camping zijn verschillende wandel en GPS tochten te lopen. Wielrenners kunnen hun hart ophalen op de heuvelachtige slingerwegen. In de buurt zijn nog verschillende klimparken voor wat oudere kinderen.  

Voor uitstapjes in de rest van Luxemburg uitstapjes in de rest van Luxemburg zit je vanaf hier wel iets langer in de auto maar deze zijn wel de moeite waard. Eén van de mooiste plekken van Luxemburg is het pittoreske stadje Vianden waar je het mooie kasteel kun bezoeken en de berg waarop deze staat kunt beklimmen of met een kabelbaan kunt bereiken is de moeite waard. Wij waren er tijdens de ridderfeesten waardoor er allerlei activiteiten en ridders en jonkvrouwen rondliepen. Naast Vianden zijn er nog meer pitoreske kastelen in Luxemburg te bezoeken die de moeite waard zijn. Ook een bezoek aan Luxemburg stad is de moeite waard en een klein uur rijden vanaf de camping. Maar Anne heeft nog meer  Luxemburg tips

Camping Toodlermillen praktisch

In de morgen zijn er verse broodjes op de camping te verkrijgen en basisbehoeften zijn te koop in de kampwinkel. Direct rondom de camping liggen enkele kleine gehuchten.  Voor boodschappen anders dan de kampwinkel moet je een kilometer of 7 rijden of nog iets verder voor een groot winkelcentrum. Heb je geen zin om te koken en kun je bij de Bistro terecht. Op de hele camping is Wifi aanwezig. Tussen de middag is de receptie gesloten en kun je ook niet aankomen op de camping. Loop dan gerust even naar de rivier om daar al pootjebadend te wachten op je plekje.

Review: Natuurcamping Toodlermillen

Camping Toodlermillen is voor Kampeermeneerbegrippen met zijn 90 plaatsen een middelgrote camping die een mix is van kamperen bij de boer én een natuurcamping. Dit deel van Luxemburg straalt rust uit en is zelfs hartje zomer ontzettend groen. Zo groen dat het soms pijn doet aan je ogen. De rivier die over de camping loopt is ondiep genoeg om lekker in te spelen en dat wordt dan ook uitgebreid gedaan. Vergeet niet je rubberboot én plaksetjes mee te nemen.

Het blijft Luxemburg en dus aangeharkt en voor sommigen zal deze natuurcamping te weinig wild zijn door de wat kleinere plekken en keurige veldjes. Wij vonden camping Toodlermillen echter een heerlijke plek waar wij zelf én de kinderen volop genoten hebben.

Over de schrijver

Tjerk

Tjerk

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

Laat jouw reactie achter