Campingtip Noorwegen: camping Eplet kamperen tussen de fruitbomen in Solvorn

1b9872d8fccdb4c52235befa738b8d40?s=55&d=mm&r=g Akke Wanneer je in het steeds drukker wordende Noorwegen op zoek bent naar een mooie, rustige camping op een idyllische plek, dan is deze tip echt wat voor jou. Camping en Bed & Apple Eplet in het dromerige dorpje Solvorn, aan het Sognefjord in Noorwegen, voldoet namelijk helemaal aan deze beschrijving.

Tien tenten tussen de fruitbomen

Tussen de fruitbomen en -struiken is op camping Eplet slechts plaats voor tien tenten. Onze De Waard was er één van.  De eigenaar van de camping maakt van deze fruitsoorten allerlei lekkere sappen. Met de auto kun je hier het terrein niet op, dus een caravan, vouwwagen of camper kan hier niet terecht. Maar mocht je hier wel willen overnachten in een tent, maar deze zelf niet bij je hebben, dan kun je op deze camping in Solvorn een van de twee geheel ingerichte tipi’s huren.

camping noorwegen

camping solvorn

Deze Noorse camping heeft uitzicht op een fjord

Ik ben gek op kamperen in Noorwegen! Vanuit je tent heb je een prachtig uitzicht over het typisch Noorse dorp met witte, rode en gele huisjes en het Sognefjord. Dit is het Noorwegen waar je van droomt. Je kunt het dorp Urnes aan de overkant zien liggen. Doordat je tent op een vlak terrein tegen een heuvel staat, kun je ver kijken.

’s Avonds zie je af en toe een cruiseschip in de verte. In een van de vele hangmatten van de camping kun je echt wegdromen bij dit prachtige uitzicht, nadat je een actieve dag in de omgeving hebt gehad.

Fietsen naar de Vikingen en knuffelen met happy schapen

Want je hoeft niet stil te zitten in dit deel van Noorwegen. Op de camping huurden wij fietsen, waarmee we vanuit Solvorn met een pontje naar de overkant van het fjord voeren. Daar staat het kerkje van Urnes, dat op de werelderfgoedlijst van Unesco staat. Vooral het houtsnijwerk van het kerkje is erg bijzonder. Het deed mij aan de Vikingen denken. Wanneer je het niet erg vindt om ook heuvelop te fietsen, is het huren van een mountainbike wel een uitkomst.

Vanuit de camping in Noorwegen zijn ook andere activiteiten te boeken. Zo kun je raften, gletsjerwandelingen en verschillende kajakactiviteiten via Eplet regelen. Daarnaast hebben ze voldoende tips om te wandelen in de omgeving en raden ze je een zwembad in de omgeving aan voor een regenachtige dag.

Lees ook:  Wildkamperen in Noorwegen, het allemansrecht en onze ervaring

Binnen de hekken van het kampeerterrein kun je daarnaast ook nog knuffelen met de ‘happy’ schapen die dienen als  ‘ecologische grasmaaiers’. Een aantal schapen is het hele jaar op een veldje op het kampeerterrein, de andere schapen zijn er alleen in de winter. Wanneer je in het voorjaar komt, mag je helpen met het voeden van de lammetjes.

kamperen noorwegen

wandelen noorwegen kamperen

Praktisch camping Eplet in Solvorn

Eplet Bed & Apple is niet alleen een camping, maar ook een hostel. Naast de sanitaire faciliteiten speciaal voor de kampeerders, heb je hierdoor ook wat andere faciliteiten tot je beschikking. Zo zijn er meerdere ‘huiskamers’ en kun je gebruikmaken van een volledig ingerichte keuken. De gasten van het hostel hebben hier wel voorrang.

Ook is er een mogelijkheid om basisproducten te kopen, zoals macaroni, tandpasta en ansichtkaarten. Ik blijf het leuk vinden om kaartjes te versturen. Natuurlijk staan de sappen van het fruit op het terrein ook in het kleine winkeltje.

Wat ik heel tof vind is dat er in één van de huiskamers zelfs een hoek ingericht is met allemaal boeken, voornamelijk Engelstalige overigens. Op een regenachtige dag kun je dan ook heerlijk in een warme kamer lezen of spelletjes doen.

Wandeltip: Gletsjer Austerdalsbreen

In de omgeving is er naast het kerkje van Urnes voldoende te doen en te zien. Wij hebben onder andere een prachtige route gewandeld uit de ANWB Wandelgids Noorwegen. Dit boekje is alleen nog tweedehands verkrijgbaar, maar gelukkig staat deze route ook aangegeven met rode stippen, dus zonder boekje moet het ook wel lukken.

De route naar de gletsjer Austerdalsbreen is een prachtige wandeling door wisselend landschap. Wanneer je met de auto naar het beginpunt rijdt, zie je azuurblauwe beekjes. Nadat je tol hebt betaald, kom je aan bij het begin van de route: de mooie hut Tungestølen .

De route doorkruist stroompjes en loopt door immense groene velden omringd door bergen. Het verste punt van de tocht is een gletsjertong van de Jostedalsbreen, waar we helemaal alleen waren. Doordat het landschap zo groots is en we bijna niemand zijn tegengekomen, heeft deze wandeling veel indruk op me gemaakt.

solvorn camping

fjord camping

Eindoordeel: Review camping Eplet in Solvorn Noorwegen

Wij vonden de ongedwongen, fijne sfeer op deze camping Eplet en de prachtige locatie echt de moeite waard. Je kunt hier echt tot rust komen én je kunt actief de omgeving bekijken. Doordat het niet aan een doorgaande weg ligt, komen hier alleen maar mensen die gericht naar Solvorn willen. Daardoor is het dorp echt rustig en heb je het idee dat je er alleen bent, maar door de combinatie met het hostel kun je ook de gezelligheid opzoeken. Ik ben benieuwd of jij ook zulke pareltjes kent of dat je liever gaat wildkamperen in Noorwegen.

Auteur

Akke kampeert al haar hele leven. Tot voor kort in haar zelfgebouwde kampeerauto, maar nu weer in haar De Waard of lichtgewicht tent. Samen met haar man Hans en hond kampeert ze veel in Nederland, maar ook, zonder hond, in Scandinavië, Oeganda en afgelopen zomer op IJsland. Leer Akke kennen...

2 reacties

Laat jouw reactie achter