Beste camping pannenset 2024? – 7 écht getest!

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Een goede camping pannenset maakt koken op de camping zoveel fijner. Niet meer uren wachten tot het water kookt, aanmodderen met te kleine pannen of nog erger: handvatten van campingpannen die wiebelig en gevaarlijk zijn. Wij hebben inmiddels verschillende pannensets voor op de camping getest en vertellen je in deze test welke het beste bij jou past.

Waarom geen pannen van thuis gebruiken op de camping?

De camping kooktoestellen zijn veelal nog minder krachtig dan onze kookplaten thuis en de pitten staan dichter bij elkaar. Daarom hebben campingpannen vaak een kleinere diameter en zijn wat hoger zodat je ze goed naast elkaar kunt gebruiken. Daarnaast is de bodem dunner zodat je ondanks de minder krachtige pitten de campingpan toch snel genoeg op temperatuur kunt krijgen.

Wat is de beste camping pannenset?

Zoals zo vaak is het antwoord op wat de beste camping pannenset is: dat ligt eraan.  Het hangt namelijk enorm af van de manier waarop je kampeert en met wie je kampeert welke pannenset het meest passend is. Van de 7 sets die we hebben getest, springen er wel een paar in positieve zin uit. 

(Lichtgewicht) Tent kampeerder: Voor de lichtgewicht kampeerder zijn de GSI Outdoors Bugaboo pannensets met vele extra’s en goede kookkwaliteiten de beste keuze. Zowel de kleine 2-persoons set als de 4-persoons kookset voor een gezin is een aanrader. Wil je iets minder gedoe met wisselen van handvat en zijn extra’s zoals borden en bekers minder belangrijk voor je, dan zijn de Bo-Camp Explorer pannensets de beste keuze door hun handige handvatten en goede kookkwaliteiten. 

Caravan en camper: Caravan- en camperkampeerders hebben iets meer ruimte en gewicht is wat minder belangrijk. Voor deze kampeerders is vooral de Bo-Camp Elegance 3 set geschikt als je met zijn tweeën kampeert of de Bo-Camp Explorer set als pakmaat wel belangrijk vindt en je gezin uit maximaal 4 personen bestaat. Voor echt grote gezinnen van meer dan 4 personen is juist de Outwell Feast L of XL pannenset de beste camping pannenset. 

Welke pannensets voor op de camping hebben we getest?

Deze test is natuurlijk niet allesomvattend, want er zijn nogal wat verschillende pannensets op de markt, maar we hebben 7 verschillende populaire camping pannensets uitgebreid getest en delen onze ervaringen met jullie:

bo camp explore pannenset

Bo-Camp Explorer pannenset

1. Lichtgewicht camping pannenset Bo-Camp Explorer

7.8

Wij hebben  De Bo-Camp Explorer Large  getest, maar er bestaan ook grotere en kleinere M- en XL-sets. De Large set bestaat uit een grote pan van 3,5 liter, een middelgrote pan van 2,1 liter en een pan van 1 liter en een kleine koekenpan van 21 cm. Je kunt dus ‘s ochtends je eitjes koken en ‘s avonds gewoon nog pasta koken en saus maken zonder dat je tussendoor hoeft af te wassen.

De pannen zijn handig in elkaar op te bergen in een opbergnetje. Omdat de handvatten vast zitten, maar wel inklapbaar zijn, kun je ze makkelijk compact opbergen.  De pannen zijn gemaakt van hard geanodiseerd aluminium, bijna onverwoestbaar, en met een antiaanbaklaag. Een aanrader wat ons betreft. Lees de hele review…

gsi outdoor pannenset

GSI Outdoor pannenset

2. GSI Outdoors Bugaboo Camper Kookset

Deze GSI Bugaboo camping pannenset is enorm veelzijdig. Het koken met de aluminium pannen gaat prima, ook voor een gezin, de antiaanbaklaag is sterk en de pannen zijn snel warm. De kookset bestaat uit 2 pannen, een koekenpan, 4 mokken en 4 bekers en 4 borden + een handvat en een afwasteil. Het is super handig om zo alles in één mee te kunnen nemen. Enige nadeel is dat het handvat van de ene naar de andere pan overzetten tijdens het koken soms een uitdaging is.  Lees de hele review…

camping pannenset outwell

Camping pannenset Outwell Feast

3. Outwell Feast  pannenset voor op de camping

7.8

Wat mij betreft is de Outwell Feast L dus een ideale camping pannenset voor een gezin door zijn grootte ( in- én uitgepakt), handige handvatten en een goede antiaanbaklaag. De pannen zijn echt een stap vooruit ten opzichte van onze oude kampeerpannen. De Tea Break Black ziet er wat mij betreft mooi uit en heeft hetzelfde fijne handvat, maar vraagt wat te veel van mijn geduld.’ Lees de hele review

eurotrail opvouwbare pannen

Eurotrail opvouwbare pannen

4. Eurotrail opvouwbare campingpannen

7.0

De Eurotrail opvouwbare pan is een zeer fijne pan om mee te koken en vooral de 3,5-literpan, daar kun je voor een flink gezin eten in klaarmaken. De siliconen zorgen ervoor dat de handvatten niet warm worden en de siliconen zijkant zorgt ervoor dat je de pan in- en uit kunt klappen. De ruimtebesparing is er vooral als je één pan gebruikt, omdat de pannen niet netjes in elkaar passen. Lees de hele review…

Elegance Compact 2 van Bocamp

Bo-Camp Elegance Compact 2 

5. Bo-Camp Pannenset Elegance Compact 

7.8

Is het wat, deze Bo Camp Elegance Compact pannenset? Ik vind van wel. Het is een goede kwaliteit pannenset die minder ruimte inneemt dan een ‘normale’ pannenset. Een prima set als het gewicht niet zo heel belangrijk is. Door de inklapbare handvatten (die niet heet worden) kun je de pannen in elkaar zetten en nemen ze minder ruimte in dan een normale set. En ik vind het erg handig dat ze wat smaller zijn dan normaal. Ze passen makkelijker naast elkaar op ons kookplaatje in de vouwwagen. Deze pannen hebben de test goed doorstaan. Ze verdienen wat mij betreft een plekje in onze vouwwagen! Lees de hele review…

inhoud camping pannenset decathlon

Inhoud camping pannenset Decathlon

6. Decathlon pannenset MH500

7.4

Naast de RVS 4-persoons kookset is er ook precies dezelfde kookset voor 2 personen. Deze heeft eigenlijk dezelfde inhoud, maar dan zijn er maar twee stuks van al het bestek, de borden en de bekers. Daarnaast is de pan kleiner (2,1 liter). Vooral de ruimte die deze compacte set in beslag neemt, zorgt ervoor dat ik enthousiast ben. Ook de kwaliteit van de koekenpan en de gewone pan vind ik echt goed, die van de bekers en het bestek een stuk minder.

Lees ook:  Beste waterfilter voor outdoor & op reis? | 5 zelf getest!

De Decathlon camping pannenset doet erg denken aan de ook door ons geteste GSI Bugaboo Camper kookset. Zowel qua inhoud als qua kwaliteit wint de GSI Outdoors set het van de Decathlon pannenset. Lees de hele review..

sea 2 summit pannenset review

Sea 2 Summit pannenset

7. Compacte pannenset Sea to Summit X-set 32:

7.2

Ik vind het jammer dat het eten gemakkelijk aankoekt in de pannen, maar de verschillende extra’s wegen wat mij betreft toch tegen dit ongemak op. De pannenset is enorm compact mee te nemen, het is erg fijn dat de pannen een stroeve onderkant hebben, tijdens het koken fatsoenlijk vast te houden zijn en dat er gemakkelijk af te gieten en te schenken valt. Dit is echt een camping pannenset voor 2 personen. Verder wil ik nog een speciale hulde uitbrengen aan het keteltje. Dit is ondanks het niet helemaal lekker passende dekseltje mijn absolute favoriet uit deze set en gaat zeker mee op mijn volgende solo trektocht. Lees de hele review…

Waar moet je op letten bij het kopen van een pannenset?

Een camping pannenset lijkt zo’n onschuldige aankoop, maar er is toch een aantal dingen waar je rekening mee moet houden om de beste camping pannenset te kopen:

Materiaal: Campingpannen zijn er vooral in rvs, aluminium en siliconen.  Een rvs campingpannenset is bijna onverwoestbaar, maar kan niet goed tegen zout water en geleidt ook minder goed warmte dan aluminium campingpannen.

Aluminium campingpannen zijn daarentegen lichtgewicht en geleiden warmte juist erg goed, maar kunnen vooral bij dunnere pannen door de hitte op den duur gaan bobbelen / vervormen. Siliconen pannen zijn uitvouwbaar en nemen weinig ruimte in en koken prima, maar zijn vaak vooral geschikt voor trekkers. Daarnaast zijn er ook nog gietijzeren pannen die veelal voor Dutch Ovens worden gebruikt.

Type pan: Een pannenset voor de camping bestaat meestal uit meerdere pannen. In de meeste gevallen 2 of 3 pannen en een koekenpan, of deksel die als koekenpan gebruikt kan worden. Denk goed na welke pannen je echt gaat gebruiken. Je bent al snel geneigd om meer mee te nemen dan nodig is. Vaak zijn 2 pannen en een koekenpan meer dan genoeg.

Pakmaat: Ook de pakmaat is van belang: minder in een caravan of camper, maar als je met de auto reist, zeker. Kijk daarbij niet alleen naar het formaat van de pannen, maar ook naar hoe goed ze in elkaar passen en hoeveel ruimte het hele pakket ingepakt inneemt.

Gezinsgrootte: Er zijn verschillende pannensets die in verschillende maten (M, L en XL) worden aangeboden. Dit heeft met de diameter van de pannen te maken en uiteindelijk met je gezinsgrootte. Hoef je alleen voor jezelf of jou en je partner te koken, dan kun je met kleinere pannen toe zoals de Bo-Camp Explorer S dan wanneer je voor een heel gezin moet koken. Dan is de camping pannenset van Outwell Feast echt een uitkomst.

Warmtebron: Als laatste moet je ook rekening houden met waarop je kookt. Hoewel de meeste kampeerders op gas koken en eigenlijk alle camping pannensets daar geschikt voor zijn, kun je ook koken op: elektrisch, inductie, halogeen, keramisch, benzine en kolen of een kampvuur. In dat geval moet je altijd even checken.

Conclusie: Wat is de beste camping pannenset?

Zoals we eerder al lieten weten, is de beste camping pannenset iets anders voor iedere kampeerder. Zijn gewicht en pakmaat van belang? Dan zijn de Bo-Camp Explorer camping pannenset en de GSI Outdoor Buggaboo de beste keuze. Heb je meer ruimte en is gewicht van minder belang, dan is ook de Outwell Feast L pannenset, waarmee je ook voor een groot gezin kunt koken, een aanrader. 

 

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

10 reacties

 • Human Nature vs Bo Camp

  • 8.0
   Algemeen
  • 10.0
   Gebruiksgemak
  • 10.0
   Pakmaat
  • 6.0
   Kwaliteit

  Human Nature set lijkt veel op Bo Camp, maar is de kwaliteit hetzelfde?
  Wij hebben een Human Nature set die verdachte veel op de Bo Camp set lijkt. Echter de anti aanbak functie is slecht, saus etc koekt echt aan. Misschien is die van Bo Camp zelf beter.

  • Human Nature vs Bo Camp

   • 8.0
    Algemeen
   • 10.0
    Gebruiksgemak
   • 10.0
    Pakmaat
   • 8.0
    Kwaliteit

   Ervaring Bo Camp anti aanbak
   Wij hebben goede ervaring met de Bo Camp Explorer set voor 2 personen. Aanbakken of aankoeken van maaltijd tijdens hebben we niet ondervonden. Ook het schoonmaken van de pannen gaat goed. De binnenzijde van de pannen krast of verkleurt niet is onze ervaring. De Human Nature set hebben we zelf of bekenden nooit gebruikt. De kwaliteitsverschil van de anti aanbakfunctie onderling heb ik in de praktijk niet kunnen ervaren.

 • Lidl pannenset

  • 8.0
   Algemeen
  • 10.0
   Gebruiksgemak
  • 8.0
   Pakmaat
  • 10.0
   Kwaliteit

  Goede pannen voor een goede prijs
  Vorig jaar hebben wij online bij de Lidl 2 pannensets gekocht; een gewone set van 3 en een set van 3 koekenpannen. Beide sets gebruiken een los handvat.
  Het zijn hele fijne pannen met een goede anti-aanbaklaag. Nadeel is dat ze aan de zware kant zijn (ze passen wel goed in elkaar) en dat er geen opbergzakje bij zit (wij hebben er als we reizen nog steeds het bubbelzakje omheen zitten)…

  • Dat hangt af van hoe je hem gebruikt. Zelf vind ik de standaard grill en pandrager genoeg in combinatie met de Pizzasteen maar ik hou van verse pizza

  • Dat is voor 3 personen aan de grote kant, Maar wij hebben 2 kinderen van nu 9 en 13 en ik vind het juist erg fijn dat we nu zo’n grote pan hebben vooral voor pasta en soep. Bij een kleinere pan heb je bij pasta snel dat het gaat overkoken en alle rotzooi die dat geeft.

Laat jouw reactie achter

User Review
 • Algemeen
  Sending
 • Gebruiksgemak
  Sending
 • Pakmaat
  Sending
 • Kwaliteit
  Sending