Update: Corona, welke campings zijn open en dicht?

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Door het Coronavirus sluiten scholen, cafés, restaurants en wordt een groot deel van het openbare leven stilgelegd. En campings dan? Kan ik nu nog wel naar de camping? Dat is een veelgehoorde vraag op social media en ik krijg ook verschillende mailtjes hierover binnen. Ik ben geen expert, maar dit zeggen de instanties en zo ga ik er zelf mee om.

Moeten campings dicht vanwege het Corona virus?

Sinds 16 maart 2020 gold dat er aanvullende maatregelen van kracht waren waarbij alle horeca verplicht zijn de deuren te sluiten in Nederland. Hierbij is echter een uitzondering gemaakt voor de Ho in HoReCa, de hotels. Deze mogen openblijven. Campings en kampeerterrein vallen hier ook onder. Maar een aantal veiligheidsregio’s hadden hier lokaal een ander besluit over genomen. Echter, sinds 15 juni 2020 zijn alle campings in Nederland weer open inclusief de toiletgebouwen! Wel is de avondklok op campings ook van kracht. 

Campings zijn gewoon open in Nederland maar…

Omdat campings dus onder dezelfde noemer als hotels vallen mogen ze open zijn ook tijdens de tweede en huidige golf.. Bij de campings die al open waren zie ik ook weinig berichten van eigenaren die de camping zelfstandig besluiten dicht te doen. Op de campings gelden wel gewoon de richtlijnen van handen wassen en  anderhalve meter afstand houden. Ik heb inmiddels op verschillende campings gestaan en dat gaat meestal prima. Wel moet je wat vaker wachten bij het toiletgebouw of er voor kiezen om zelfvoorzienend te kamperen of met privé sanitair. 

Sanitair is open

Sanitair op campings was wel gesloten maar is nu weer open. De toiletgebouwen mogen weer gebruikt worden. Campings hebben allemaal hun eigen maatregelen getroffen om te zorgen dat ze aan de richtlijnen van de RIVM kunnen voldoen. Op de meeste campings die open zijn zie je dat plekken met privé sanitair  veel gebruikt worden. Daarnaast kun je ook als je het zelf nog een beetje spannend vind prima zelf voor sanitair zorgen

Zwembaden, restaurants en animatie grotendeels gesloten

De meeste zwembaden zijn gesloten ook restaurants op campings zijn gesloten of bieden een afhaal optie. De meeste animatieteams zijn nog niet weer opgestart hoewel dit per camping kan verschillen. 

Lees ook:  Avondklok op de camping, dit zijn de regels

En campings in het buitenland dan?

In de meeste landen in Europa zijn de campings al open of gaan ze binnenkort open. Dat betekent niet dat ze ook allemaal voor buitenlanders open zijn. Hier is een overzicht met Landen waar je kunt kamperen deze zomer. 

Reisadviezen volgen want grenzen kunnen weer sluiten

Dit betekent echter niet dat je nu alsnog daar meteen naar zou kunnen afreizen. Wat kan, en niet kan, verschilt per land en regio. Steeds meer landen sluiten de grenzen. De situatie verschilt per dag en kan in de komende weken en maanden continu wijzigen. Het is dus verstandig om de laatste reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in de gaten te blijven houden inclusief de reisverboden. Want er zijn al veel kampeerders en camperaars die vast zijn komen te zitten in een land omdat de grenzen sluiten. Ze moeten dan halsoverkop terug en hun caravan of camper achterlaten. 

Kan ik mijn camping annuleren vanwege Corona?

Dit hangt uiteraard af van de annuleringsvoorwaarden van de desbetreffende camping. In veel gevallen valt het buiten de bijzondere voorwaarden. Dan moet je gewoon de annuleringskosten betalen die op dat moment van toepassing zijn. Deze zijn veelal afhankelijk van hoelang voor aankomst je annuleert.

De vraag is ook of je wilt annuleren. Daarmee ontzeg je namelijk vaak kleine ondernemers een deel van hun inkomen. Neem dus vooral contact op met de campingeigenaar en vraag of je het kunt verzetten. In veel gevallen doen ze dit graag. 

Keert mijn annuleringsverzekering uit?

Ook de annuleringsverzekering dekt in de meeste gevallen deze annuleringskosten niet of slechts beperkt. Zie hier een overzicht per verzekeraar.

Meivakantie? Zomervakantie? Hoelang?

Hoelang het Corona virus rond zal waarden in Nederland en Europa en het openbare leven, en dus ook het campingleven, gaat ontregelen dat weet niemand. Als we kijken naar China, waar het virus inmiddels op zijn retour is, duurde het ruim drie maanden voordat het onder controle was. Echter is daar een totale lockdown geweest en het openbare leven op dit moment nog steeds niet compleet weer opgepakt.

De verwachting is dus dat het kampeerseizoen zeker later op gang zal komen. Persoonlijk verwacht ik dat de meivakantie nog flink ontregeld zal worden. Wij zouden zelf naar Catalonië, maar ik hou er ernstig rekening mee dat dat niet door gaat. De zomervakantie is nog ver weg en als het ook in Europa binnen drie maanden onder controle is, dan is juli haalbaar. Maar volgens de experts is het nog veel te vroeg om daar uitspraken over te doen.

Lees ook:  Klaas begon een camping in zijn achtertuin!

Wat ik zelf doe?

Heel eerlijk. Ik heb best lang getwijfeld. De campings zijn open en in de natuur kun je je vrij bewegen zonder veel mensen tegen te komen. In het voorseizoen is het, en waarschijnlijk zeker nu, over het algemeen rustig op campings. Wel deel je een toiletgebouw met andere kampeerders, en dit zijn niet altijd de meest hygiënische plaatsen. Dit weekend zou ik naar de Pipowagencamping, maar ik het uitgesteld. Ik luister naar de instanties en de adviezen van het RIVM en luister naar mijn gevoel. Dus ik blijf thuis. 

Wrang voor campingeigenaren

Wel vind ik het ontzettend wrang voor campingeigenaren. Zij zullen door Corona flink wat kampeerders en inkomsten mislopen. Veel campings hebben niet heel veel financieel vet op de botten. Er is nog geen compensatie maatregel voor deze groep. Horeca Nederland heeft echter al wel laten weten een claim bij de overheid neer te leggen. Laten we hopen dat de meeste campings dit overleven. Laten we ze vooral ook helpen door niet massaal te annuleren maar aan te geen dat je hopelijk later dit jaar nog een keer terug komt. 

Dwarsboomt Corona jouw camping plannen?

Corona beïnvloedt inmiddels iedereen in Nederland en de verwachting is dat dat de komende maanden nog wel zo zal blijven. Campings mogen open blijven en gezien de afstand die mensen daar van elkaar hebben zou je daar waarschijnlijk een beperkt risico lopen. Toch vind ik persoonlijk het toiletgebouw waar iedere kampeerder gebruik van maakt toch wel een vraagteken en blijf ik zoveel mogelijk thuis. Hoe gaan jullie er mee om?

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

23 reacties

 • Wij hebben niets gereserveerd en zouden naar Denemarken gaan in juni. We blijven dus thuis. In september hadden we het idee om naar Luxemburg te gaan, ik denk dat we lekker in Nederland blijven, hier zijn ook genoeg mooie plekken. Het is niet anders, we leggen ons erbij neer en gaan meer in de moestuin werken.

 • Wij hebben zelf een kleine camping met authentiek ingerichte tenten bij een boerderij. (Www.Boerenbed.nl) bij Deventer. Wij doen de voorbereidingen om open te gaan, maar twijfelen wel. Wat is verantwoord. Voor de gasten, maar ook voor onszelf. Wij kunnen niet bieden wat gasten van ons gewend zijn. Gezamenlijke pizza avonden, rondleidingen op de boerderij, kinderen helpen met klusjes. Maar willen ook graag gasten, (veelal uit de stad) een plekje in de natuur gunnen in deze roerige tijd. Even de zinnen verzetten. Dilemma.
  Houden de berichtgevingen nauwlettend in de gaten.
  Wijsheid en gezondheid voor allen..

 • Je schrijft dat een belanrijke reden om thuis te blijven voor jou is de gezamenlijke toiletgebouwen. Wat als er privé sanitairvoorzieningen zijn?

 • Even ‘n reactie op jouw stukje Closed.
  Ik zou ‘n ieder aanraden voorlopig niet te gaan kamperen. De overheid waarschuwd daar al genoeg voor! 1½ meter bij elkaar vandaan te blijven en dat is gewoon op ‘n kamping niet mogelijk!! Ik hoop dan ook dat de mensen de regels voorgeschreven door de regering in acht nemen willen we niet voor nog veel meer problemen komen te staan! En de kamping eigenaren zijn niet de enige die hierdoor gedupeerd worden! Ik hoop dat iedereen zijn gezonde verstand gebruikt! Dus voorlopig NIET gaan!

  • Wegens omstandigheden verblijf ik al enkele maanden op een vakantiepark / camping. Voor mij is het geen bewuste keuze maar omdat ik dakloos ben. Ik verblijf in een tour caravan. Afstand houden is hier geen enkel probleem omdat het op dit moment erg rustig is. Ik voel mij hier in de natuur een stuk veiliger dan in de supermarkt. Hopelijk blijven de campings hier wel open anders heb ik een nog groter probleem!

 • Wij zouden eind mei naar Texel gaan. Denk dat dit niet doorgaat, burgemeesters van de wadden vragen om thuis te blijven. Heb de staanplaats wel gereserveerd en betaald. We wachten maar af en volgen het advies van de deskundigen. Zoals het er nu uitziet blijven we thuis en kunnen we het naderhand inhalen. Trouwens alle horeca op Texel is gesloten, ook op de camping heb ik vernomen.

 • Ja. Dilemma. We mogen open. We zijn een heel rustig natuurkampeerterrein. (in deze periode) Dus die anderhalve meter lukt gemakkelijk. Maar het sanitair is het probleem wanneer er meer mensen gebruik van maken. Tot nu toe één campertje gehad. Misschien laten we niet meer toe dan twee. We hebben twee sanitair gebouwtjes. Elk één. Maar gezondheid boven alles. We bekijken het per dag.

 • Door de reden dat de toilette inderdaad open zijn voor iedereen en ik toch wel bang ben om veel mensen tegen te komen want we zoeken allemaal een beetje vertier blijf ik toch maar thuis

 • Goed advies om dit jaar in eigen land te kamperen !
  Laat ons vooral de locale horeca en de kleine zelfstandige steunen in deze moeilijke tijden. En als iemand online wil shoppen, kijk eerst of je locale handelaar niet aan huis levert.

 • Misschien voor elk toiletbezoek het toilet volledig (pot muren en vloer) schoonmaken?? Tja, dat is ook geen vakantie eigenlijk…
  Misschien dan toch dagtochtjes maken? Helaas kan ik nog niet fietsen door schouderproblemen, dan wordt het toch alleen maar wandelen en auto-ritjes…, plasgoot voor vrouwen (uixi) en thermosfles koude of warme drank mee!!

 • Wij hebben onze vakantie in juni naar zuid Limburg verzet naar 2021. Dat was geen probleem. Onze vakantie van september willen we graag omzetten naar 2021, maar de camping doet moeilijk. We moeten eerst het hele bedrag betalen en dan kunnen we een voucher krijgen. Daar zijn we nog over in discussie met de camping. Mijn man en ik gebruiken beide medicijnen. Dit jaar even geen kamperen, heel jammer maar ik wil eerst zien hoe de campings het 1,5 meter beleid gaan oplossen en het sanitair schoon houden.

 • Dag Tjerk,
  Enig idee hoe zit het met verblijf hij havens?Wij zijn zelfvoorzienend in alles…
  Wij staan met de camper bij haventjes.
  Vriendelijke groeten ,
  Alline van Den berg

 • Ik caravan al vanaf 1959 (!); in het begin in Nederland, later met kinderen in Frankrijk en Spanje. Omdat ik in het onderwijs heb gewerkt, waren het altijd lange (min.5 weken) vakanties. Tussendoor tijdens
  de kortere vrije dagen met de caravan in ons mooie Nederland. Nu dus ook weer op zoek naar een mooie camping. Kwam op deze site terecht; wat een werk…. Ik kijk uit naar de lijst van mogelijkheden.

 • Wij hebben onze vakantie in juni. Dan is het leed nog niet geleden verwacht ik. Wij kamperen met een vouwwagen.
  We zitten er aan te denken om een douche tentje te kopen. (€39,95 bij Decathlon ) die we achter de vouwwagen kunnen zetten. Een portapottie erbij en een handdouche van 10 liter die in de zon opgewarmd wordt. Wij trekken graag rond en zijn het liefst op kleine campings in de natuur. Als ik kan wandelen, fietsen en een boek kan lezen voor de tent, ben ik al helemaal blij. Ik denk dat ik me wel aan de anderhalve meter afstand kan houden op deze manier.

Laat jouw reactie achter