Door het Corona virus sluiten scholen, cafés, restaurants en wordt een groot deel van het openbare leven stilgelegd. En campings dan? Kan ik nu nog wel naar de camping? Dat is een veelgehoorde vraag op social media en ik krijg ook verschillende mailtjes hierover binnen. Ik ben geen expert maar dit zeggen de instanties en zo ga ik er zelf mee om.

Moeten campings dicht vanwege het Corona virus?

Op het moment dat ik dit schrijf, (zasterdag 21 maart 17:00) geldt dat sinds begin deze week aanvullende maatregelen van kracht zijn waarbij alle horeca verplicht zijn de deuren te sluiten in Nederland. Hierbij is echter een uitzondering gemaakt voor de Ho in HoReCa, de hotels. Deze mogen openblijven. Campings en kampeerterrein vallen hier ook onder.

Campings mogen dus voorlopig open blijven in Nederland

Omdat campings dus onder dezelfde noemer als hotels vallen mogen ze open zijn. Bij de campings die al open waren zie ik ook weinig berichten van eigenaren die de camping zelfstandig besluiten dicht te doen. Voor veel campings geldt echter dat ze pas per 1 april open zouden gaan. Van verschillende campingeigenaren hoor ik verschillende verhalen. De één gaat juist wel gewoon open de ander besluit toch dicht te blijven. 

Wil jij gratis het maandelijkse Kampeermeneer Magazine ontvangen?
Maximaal één keer per maand ontvang je een update met daarin het laatste nieuws over kamperen, handige kampeertips en de laatste winacties.

Jouw e-mailadres is veilig bij ons.

Zwembaden, restaurants en animatie dicht

Door de Corona maatregelen hebben campings die wel open zijn zwembaden én restaurants moeten sluiten. Ook het animatieprogramma is geschrapt. Bij de receptie zie je op de campings dat ze maatregelen hebben genomen waardoor er afstand wordt gehouden en de pinautomaten en het sanitair worden extra schoongemaakt.

En campings in het buitenland dan?

Daar heb ik op dit moment nog geen volledig beeld van. In veel landen mochten campings die al open waren open blijven maar moeten campings die dicht zijn dicht blijven. Dit geldt in ieder geval nu nog voor Frankrijk.  In Duitsland en Belgié zijn campings inmiddels gesloten. Ook Spanje heeft inmiddels aangekondigd per 26 maart alle campings te sluiten. 

Reisadviezen volgen want grenzen sluiten

Dit betekent echter niet dat je nu alsnog daar meteen naar zou kunnen afreizen. Wat kan, en niet kan verschilt per land en regio. Steeds meer landen sluiten de grenzen. De situatie verschilt per dag en kan in de komende weken en maanden continu wijzigen. Het is dus verstandig om de laatste reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in de gaten te blijven houden inclusief de reisverboden. En heel eerlijk. Ik zou gewoon in Nederland blijven zoals ook het advies van de Nederlandse overheid is. Want er zijn al veel kampeerders en camperaars die vast zijn komen te zitten in een land omdat de grenzen sluiten. Ze moeten dan halsoverdekop terug en hun caravan of camper achterlaten. 

Kan ik mijn camping annuleren vanwege Corona?

Dit hangt uiteraard af van de annuleringsvoorwaarden van de desbetreffende camping. In veel gevallen valt het buiten de bijzondere voorwaarden. Dan moet je gewoon de annuleringskosten betalen die op dat moment van toepassing zijn. Deze zijn veelal afhankelijk van hoelang voor aankomst je annuleert.

De vraag is ook of je wilt annuleren. Daarmee ontzeg je namelijk vaak kleine ondernemers een deel van hun inkomen. Neem dus vooral contact op met de campingeigenaar en vraag of je het kunt verzetten. In veel gevallen doen ze dit graag. 

Keert mijn annuleringsverzekering uit?

Ook de annuleringsverzekering dekt in de meeste gevallen deze annuleringskosten niet of slechts beperkt. Zie hier een overzicht per verzekeraar.

Meivakantie? Zomervakantie? Hoelang?

Hoelang het Corona virus rond zal waarden in Nederland en Europa en het openbare leven, en dus ook het campingleven, gaat ontregelen dat weet niemand. Als we kijken naar China, waar het virus inmiddels op zijn retour is, duurde het ruim drie maanden voordat het onder controle was. Echter is daar een totale lockdown geweest en het openbare leven op dit moment nog steeds niet compleet weer opgepakt.

De verwachting is dus dat het kampeerseizoen zeker later op gang zal komen. Persoonlijk verwacht ik dat de meivakantie nog flink ontregeld zal worden. Wij zouden zelf naar Catalonië maar ik hou er ernstig rekening mee dat dat niet door gaat. De zomervakantie is nog ver weg en als het ook in Europa binnen drie maanden onder controle is, dan is juli haalbaar. Maar volgens de experts is het nog veel te vroeg om daar uitspraken over te doen.

Wat ik zelf doe?

Heel eerlijk. Ik heb best lang getwijfeld. De campings zijn open en in de natuur kun je je vrij bewegen zonder veel mensen tegen te komen. In het voorseizoen is het, en waarschijnlijk zeker nu, over het algemeen rustig op campings. Wel deel je een toiletgebouw met andere kampeerders, en dit zijn niet altijd de meest hygiënische plaatsen. Dti weekend zou ik naar de Pipowagencamping maar ik het het uitgesteld. Ik luister naar de instanties en de adviezen van het RIVM en luister naar mijn gevoel. Dus ik blijf thuis. 

Wrang voor campingeigenaren

Wel vind ik het ontzettend wrang voor campingeigenaren. Zij zullen door Corona flink wat kampeerders en inkomsten mislopen. Veel campings hebben niet heel veel financiéel vet op de botten. Er is nog geen compensatie maatregel voor deze groep. Horeca Nederland heeft echter al wel laten weten een claim bij de overheid neer te leggen. Laten we hopen dat de meeste campings dit overleven. Laten we ze vooral ook helpen door niet massaal te annuleren maar aan te geen dat je hopelijk later dit jaar nog een keer terug komt. 

Dwarsboomt Corona jouw camping plannen?

Corona beïnvloedt inmiddels iedereen in Nederland en de verwachting is dat dat de komende maanden nog wel zo zal blijven. Campings mogen open blijven en gezien de afstand die mensen daar van elkaar hebben zou je daar waarschijnlijk een beperkt risico lopen. Toch vind ik persoonlijk het toiletgebouw waar iedere kampeerder gebruik van maakt toch wel een vraagteken en blijf ik zoveel mogelijk thuis. Hoe gaan jullie er mee om?

Over de schrijver

Tjerk

Tjerk

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

Laat jouw reactie achter

16 reacties

 • Wij hebben niets gereserveerd en zouden naar Denemarken gaan in juni. We blijven dus thuis. In september hadden we het idee om naar Luxemburg te gaan, ik denk dat we lekker in Nederland blijven, hier zijn ook genoeg mooie plekken. Het is niet anders, we leggen ons erbij neer en gaan meer in de moestuin werken.

 • Wij hebben zelf een kleine camping met authentiek ingerichte tenten bij een boerderij. (Www.Boerenbed.nl) bij Deventer. Wij doen de voorbereidingen om open te gaan, maar twijfelen wel. Wat is verantwoord. Voor de gasten, maar ook voor onszelf. Wij kunnen niet bieden wat gasten van ons gewend zijn. Gezamenlijke pizza avonden, rondleidingen op de boerderij, kinderen helpen met klusjes. Maar willen ook graag gasten, (veelal uit de stad) een plekje in de natuur gunnen in deze roerige tijd. Even de zinnen verzetten. Dilemma.
  Houden de berichtgevingen nauwlettend in de gaten.
  Wijsheid en gezondheid voor allen..

 • Je schrijft dat een belanrijke reden om thuis te blijven voor jou is de gezamenlijke toiletgebouwen. Wat als er privé sanitairvoorzieningen zijn?

 • Even ‘n reactie op jouw stukje Closed.
  Ik zou ‘n ieder aanraden voorlopig niet te gaan kamperen. De overheid waarschuwd daar al genoeg voor! 1½ meter bij elkaar vandaan te blijven en dat is gewoon op ‘n kamping niet mogelijk!! Ik hoop dan ook dat de mensen de regels voorgeschreven door de regering in acht nemen willen we niet voor nog veel meer problemen komen te staan! En de kamping eigenaren zijn niet de enige die hierdoor gedupeerd worden! Ik hoop dat iedereen zijn gezonde verstand gebruikt! Dus voorlopig NIET gaan!

  • Wegens omstandigheden verblijf ik al enkele maanden op een vakantiepark / camping. Voor mij is het geen bewuste keuze maar omdat ik dakloos ben. Ik verblijf in een tour caravan. Afstand houden is hier geen enkel probleem omdat het op dit moment erg rustig is. Ik voel mij hier in de natuur een stuk veiliger dan in de supermarkt. Hopelijk blijven de campings hier wel open anders heb ik een nog groter probleem!

 • Wij zouden eind mei naar Texel gaan. Denk dat dit niet doorgaat, burgemeesters van de wadden vragen om thuis te blijven. Heb de staanplaats wel gereserveerd en betaald. We wachten maar af en volgen het advies van de deskundigen. Zoals het er nu uitziet blijven we thuis en kunnen we het naderhand inhalen. Trouwens alle horeca op Texel is gesloten, ook op de camping heb ik vernomen.

 • Ja. Dilemma. We mogen open. We zijn een heel rustig natuurkampeerterrein. (in deze periode) Dus die anderhalve meter lukt gemakkelijk. Maar het sanitair is het probleem wanneer er meer mensen gebruik van maken. Tot nu toe één campertje gehad. Misschien laten we niet meer toe dan twee. We hebben twee sanitair gebouwtjes. Elk één. Maar gezondheid boven alles. We bekijken het per dag.

 • Door de reden dat de toilette inderdaad open zijn voor iedereen en ik toch wel bang ben om veel mensen tegen te komen want we zoeken allemaal een beetje vertier blijf ik toch maar thuis

 • Goed advies om dit jaar in eigen land te kamperen !
  Laat ons vooral de locale horeca en de kleine zelfstandige steunen in deze moeilijke tijden. En als iemand online wil shoppen, kijk eerst of je locale handelaar niet aan huis levert.

 • Misschien voor elk toiletbezoek het toilet volledig (pot muren en vloer) schoonmaken?? Tja, dat is ook geen vakantie eigenlijk…
  Misschien dan toch dagtochtjes maken? Helaas kan ik nog niet fietsen door schouderproblemen, dan wordt het toch alleen maar wandelen en auto-ritjes…, plasgoot voor vrouwen (uixi) en thermosfles koude of warme drank mee!!