Het eiland Møn, aan de oostkust van Denemarken, staat bekend om zijn steile kliffen, witte krijtrotsen en mooie stranden. Aan de oostkant van dit eiland ligt camping Hårbølle Strand. Een natuurcamping in de duinen met zee en strand op loopafstand. Een plek om tot rust te komen. Eén van onze favoriete natuurcampings in Denemarken.

Hårbølle Strand: Een echte natuurcamping op Møn

Onze camping, Møn Camping Hårbølle Strand, ligt aan de westelijke kant van het eiland. Het is een echte natuurcamping: Op een langgerekte strook in de duinen staan allerlei soorten en maten tenten. Veel trekkerstentjes en De Waard-achtige familietenten, en we spotten zelfs een paar daktenten.

WIL JIJ GRATIS HET MAANDELIJKSE KAMPEERMENEER MAGAZINE ONTVANGEN?

Iedere maand ontvang je een update met daarin het laatste nieuws over kamperen, handige kampeertips en de laatste winacties.

Jouw e-mailadres is veilig bij ons.


Zoek zelf maar een plekje op de camping

Caravans en campers zijn er ook, maar die zijn echt wel in de minderheid hier op Hårbølle Strand. De bewoners van al dit kampeerspul zijn een mix van Denen, Duitsers, Belgen en Nederlanders. Ook Noren, Polen, een Tsjech en een Brit treffen we aan, soms met kinderen, soms zonder. Dit alles geeft een heel ongedwongen sfeer. Dit blijkt ook al uit het welkomstbord. Hierop staat dat je gewoon een plekje mag zoeken, en dat eigenaren Stine en Jon ’s avonds langs komen om de formaliteiten te regelen.

Omdat het de laatste week van de Deense vakantie is, is het de eerste dagen van ons verblijf druk op de camping op Møn. Het is zelfs zo druk, dat Stine, de eigenaresse, tegen haar normale beleid in, heeft besloten een bordje “vol” bij de ingang te zetten. Gelukkig hebben wij een reservering en op het allerachterste veld van de langgerekte camping vinden we nog een plek, groot en vlak bij de zee. Wel heel erg ver van het toch al niet ruim bemeten sanitair, dus ’s nachts plassen we net zoals veel anderen gewoon in de duinen.

De ideale natuurcamping van Denemarken?

Na twee dagen op de camping wordt het minder druk. Het aantal toiletten en douches wordt minder krap, en de kans op een warme douche ‘s avonds neemt flink toe. De camping komt dan behoorlijk in de richting van wat wij een ideale kampeerplek zouden noemen: relaxed, ruim en niet al te aangeharkt.

De ligging van de camping is heerlijk: In de duinen van Møn, direct aan het strand. Veel schaduw is er niet, maar ’s ochtends duik je om wakker te worden zo de ondiepe Oostzee in, en ’s avonds doe je dat nog een keer om even het zweet van je af te spoelen. De bodem van de zee loopt heel geleidelijk af en is vrij van scherpe stenen. Fantastisch voor onze kinderen, die daardoor best wel ver het water in kunnen. Hoewel het strand en de zee al een speeltuin op zich zijn, heeft de camping ook nog een kleine speeltuin.

Bij de ingang is verder een kleine ijsloket, zonder duidelijke openingstijden. “Als we er zijn, zijn we open” is het credo hier. Voor je dagelijkse boodschappen kun je er niet terecht. Daarvoor moet je naar de Dagli Brugsen in Fanefjord, 5 kilometer verderop.

Ideaal: Een keuken op de camping

Koken kan op je brandertje bij de tent, maar ook in de keuken van de camping. Scheelt weer brandstof in je brander. Je vindt er twee gasfornuizen, met elektronische ontsteking. Handig als je je lucifers bent vergeten! Afwassen kan in die zelfde keuken. Op de camping kun je gratis fietsen lenen. Iets wat je in Denemarken vaker tegenkomt. Een witte-fietsenplan voor de camping! De fietsen zijn er verschillende soorten en maten, dus altijd wel wat passends. Wel geldt op=op. De fietsen zijn voorzien van een sticker met de naam van de camping en da’s handig: zo neem je niet per ongeluk een fiets van een mede-kampeerder mee.

Zee, strand en er is nog veel meer te doen op Møn

Bij Camping Hårbølle Strand is de zee natuurlijk de grote attractie. In de omgeving is echter ook genoeg te doen. Op ongeveer een kwartiertje wandelen vanaf de camping ligt Fanefjord Kirke. Het kerkje, dat op een heuvel langs de weg ligt, lijkt van buiten op een van de vele witte Deense Kerkjes die je overal in het landschap ziet. Het is echter echt de moeite waard hier even een blik binnen te werpen. De binnenkant van deze kerk is namelijk helemaal bedekt met fresco’s die verhalen uit de bijbel voorstellen. Ook op de rest van het eiland hoef je niet stil te zitten: er zijn tal van leuke dingen te doen op Møn. en maak zeker ook een uitstapje naar Stevns Klint.

Lees alles over onze vakantie in Møn Seeland en Lolland en Falster:
– Het eiland Møn Denemarken: 6 x doen met kinderen
– Onbekend Oost Denemarken: wat te doen op Lolland-Falster?
Stevns Klint: de kerk die net niet helemaal in zee stortte

Deze rondreis door Zuid Denemarken maakte Erik op uitnodiging van VisitDenmark. Zoals je van ons gewend bent, delen we onze eigen en eerlijke ervaring.

Over de schrijver

Erik

Erik

Erik, 44 jaar. Houdt van basic kamperen met de tent. Zijn passie voor kamperen is aangewakkerd bij de Scouting. Samen met zijn vrouw Loes en twee meiden zoekt hij, bijvoorbeeld tijdens een fietsvakantie, graag simpelere campings op waar nog veel dingen kunnen en mogen. Leer Erik kennen...

Laat jouw reactie achter