Review: Landgoedcamping Westerwolde, natuur en kampvuur op de Veluwe

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Landgoedcamping Westerwolde op de Veluwe. Verstopt op één van de donkerste plekken van Nederland midden op de Veluwe ter hoogte van Apeldoorn. “Een natuurcamping waar je een kampvuur mag stoken, ze niet van rechte laantjes houden en een perfecte camping voor met de hond.” Zo vertelde een lezer mij. Dus besloten we ons bloggersweekend hier te gaan kamperen. In deze review onze ervaring:

natuurcamping veluwe

Groene natuurcamping op de Veluwe

De natuurcamping kent eigenlijk twee delen. Er is een erg groot tentenveld met ruime plekken die speels zijn verspreid en voor een deel een beetje in het bos zijn verborgen. Op het veld staan veel picknickbanken die je gratis bij je plek mag gebruiken, wat mij betreft altijd een dikke plus. Daarnaast heb je vanaf het grootste deel van het tentenveld uitzicht op de speeltuin en zit je lekker dicht bij het toiletgebouw.

Het tweede deel van de natuurcamping is verdeeld over een aantal veldjes, waarvan het overgrote deel grenst aan de bosrand. Hier zijn ook vouwwagens, caravans en campers welkom. Ook op deze velden geen strakke laantjes maar meanderende veldjes die in elkaar overlopen. De plaatsen zijn erg ruim en deels van elkaar afgesloten met hoog gras, struikgewas en bomen. Je voelt je echt in de natuur.

camping westerwolde

Er zijn in totaal een kleine 100 plaatsen, waarvan een deel seizoensplaatsen zijn, maar ook op deze plaatsen zie je geen hekjes of grote bloempotten om de plekken af te bakenen. Men komt hier voor een buitengevoel. Vanaf de camping loop je op een aantal plekken zo het bos in en kan je wandeling door dit mooie stuk Nederland direct beginnen.

kamperen met hond veluwe

Ligging is schitterend maar niet muisstil

De camping ligt in een prachtig bosrijk gebied midden op de Veluwe bij het plaatsje Assel. Tussen Radio Kootwijk en Hoog Soeren in, beide op loopafstand. Met de auto ben je in een kwartier in Apeldoorn. 

Wij waren er in de herfst, misschien wel de mooiste tijd van het jaar op de Veluwe. De schitterende kleuren van de boomkruinen waar dan een voorzichtig zonnetje doorheen piept daar kan ik zo van genieten.

Hoewel Landgoedcamping Westerwolde op een mooie en erg donkere plek ligt is het er niet helemaal stil. De camping ligt hemelsbreed ongeveer 500 meter vanaf de A1 en ook niet ver van het spoor. Overdag hoor je dat door de wind en omgevingsgeluiden eigenlijk amper maar in de avond is de weg wel te horen. Het spoor hoorden wij zelf pas op de tweede dag. Wij vonden het geluid echter niet storend maar als je echt voor ultieme stilte komt dan is dit niet de juiste plek.

Lees ook:  Kamperen op Terschelling, zo doe je dat 8 x zonder gedoe

trekkershut veluwe

Een Woodlodge en nee dat is geen simpele trekkershut

Behalve gewone kampeerplekken zijn er ook een aantal glampings. Er staan twee Woodlodges, zoals ze genoemd worden. Tijdens ons weekend sliep de helft van onze groep in één van deze luxe trekkershutten.

Een trekkershut is eigenlijk geen goede naam, want ja, ze hebben een tweepersoonsbed, een stapelbed en een eettafel met vier stoelen, maar ook verwarming, een keukentje inclusief stromend water, koelkast en elektrische kookplaat en kookinventaris. Daarnaast is er in iedere Woodlodge ook een eigen toilet aanwezig. Eigenlijk hoef je alleen wat beddengoed en handdoeken zelf mee te nemen.

Kampvuurcamping op de Veluwe?

Eén van de belangrijkste redenen dat we hier terecht kwamen was voor ons dat je op deze camping op de Veluwe wel vuur bij je tent mag stoken. Het is een echte kampvuurcamping en in zo’n bosrijk gebied als de Veluwe zijn die niet heel makkelijk te vinden.

In de avond zie je langzaam bij veel tenten een vuurtje ontstaan in de vuurschaal. Dat ziet er super gezellig uit en vooral zo in de herfst is dat ook lekker warm. Bij de receptie kun je een vuurschaal huren en ook droog haardhout kopen maar zelf je hout bij elkaar sprokkelen in het bos kan natuurlijk ook als het niet te nat is.

De camping op met de hond?

Op landgoedcamping Westerwolde zijn honden gewoon welkom. Wij hadden de honden thuisgelaten maar aangelijnd mogen ze gewoon op de camping rondlopen. In de omgeving zijn verder genoeg mooie wandelingen met de hond te maken. We zijn heel wat baasjes tegengekomen.  Voro deze baasjes hadden onze  eigen baasjes nog wel wat tips om kamperen met de hond makkelijker te maken. 

camping met hond veluwe

Schommelen, scharrelen en scheppen

Op de camping is voor kinderen vooral heel veel ruimte om te spelen. Omdat je vanaf de camping zo het bos in loopt is daar ook vanalles te scharrelen en te bouwen met takken.

Op de camping zelf is een natuurspeeltuin met een grote zandbak, een schommel waarop je wel heeeeel hoog kunt schommelen en nog wat kleine en grote boomstammen. Voor de oudere kinderen is er ook een tafeltennistafel. Maar het is vooral ook de ruimte die het een fijne speelplek maakt. 

Voor gezinnen met jonge kinderen is het tentenveld waar je alleen met de tent mag staan een mooie plek. Je kunt dan van onder de luifel een oogje in het zeil houden terwijl ze lekker in de speeltuin spelen.

Lees ook:  99 x safaritent met privé sanitair in Nederland

veluwe natuurcamping

Wandelen, fietsen en…. vanaf Landgoedcamping Westerwolde

Voor ons was Landgoedcamping Westerwolde een perfecte uitvalsbasis om te wandelen en fietsen op de Hoge Veluwe. Vanaf de camping lopen verschillende wandel- en fietsroutes. Eigenlijk kun je je alleen daarmee al een week vermaken. Zo is het bijvoorbeeld een kleine 5 kilometer wandelen naar het voormalige zendstation en de zandverstuiving van Radio Kootwijk. Maar ook een dagje Apeldoorn, Paleis Het Loo, de Apenheul, Julianatoeren of naar het klimbos kun je zelfs op de fiets doen en als je iets verder fietst is er ook een mooie kastelen fietsroute die de moeite waard is. 

Wandelingen te over, wij liepen in de nacht met de boswachter

De Veluwe is een perfecte uitvalsbasis voor wandelaars, het stikt er van de mooie wandelroutes. Wij hadden de mazzel dat het nacht van de nacht was.  Het Geldersch landschap organiseerde een avondwandeling in het donker en in stilte. Een bijzondere ervaring. Het voelde als een mix van een safari, mars, meditatie en natuurwandeling. We hebben geen wild gespot maar de ervaring was het waard. Ook de rest van het jaar worden er regelmatig nacht- en wildwandelingen georganiseerd in de buurt door onder andere Staatsbosbeheer. 

Praktische zaken

Er is één groot toiletgebouw op de camping, dat er schoon, verzorgd en modern uitziet. De douches zijn warm en gratis voor 5 minuten per keer. (stopzetten tussendoor kan) Een beetje jammer vind ik dat er geen toiletpapier aanwezig is, dit moet je zelf meenemen. Kampeer je met kinderen dan is een plek op het tentenveld of één van de eerste velden aan te raden omdat het toiletgebouw voor de kleintjes van achter op de camping anders wat ver lopen is.

nachtwandeling veluwe

Afwassen doe je hier met een view. Want vanaf de afwasplek kijk je zo uit op het tentenveld. Veel fijner toch dan tegen zo’n witte wand aan staren?  Er zijn koelkasten voor wie deze nodig heeft of vriezers om de koelelementen in te vriezen. In dezelfde ruimte kun je ook nog je boeken ruilen voor wat extra vakantieleesvoer.

Bij de receptie zijn vuurschalen te huur en is hout te koop en een kampvuur stoken mag zolang  er geen regionaal stookverbod geldt op de Veluwe. Op de camping bieden ze geen warme broodjes aan én de dichtstbijzijnde supermarkt is al snel een kwartier in de auto. Dus omnia mee en een beetje plannen.

landgoedcamping westerwolde

Review: Landgoedcamping Westerwolde mag op het lijstje

Landgoedcamping Westerwolde is een natuurcamping met een no nononsense gevoel waar je lekker buiten kunt zijn en je kunt laten overspoelen door de schoonheid van de Veluwe. Heerlijk een kampvuur stoken voor je eigen tent in de avond en de hond mag ook mee als je dat wilt.

Vanaf de camping loop je zo het bos in voor een fijne wandeling en voor kinderen is dit een mooi maar overzichtelijk speelterrein. Toen we hier wegreden zeiden we tevreden tegen elkaar: “Ja camping Westerwolde die mag op het lijstje fijne natuurcampings op de Veluwe.

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

4 reacties

  • Dat klinkt goed! Nu kamperen wij altijd met onze 2 honden, uiteraard zijn ze op de camping aangelijnd. Weet je of ze in het bos dan ook lekker los mogen rennen of moeten ze daar ook aan de lijn? BVD

      • Dag Annemarie,

        Ik snap dat honden soms inderdaad overlast kunnen veroorzaken. Toch ben ik van mening dat ook honden op een camping terecht horen te kunnen. Dit moet echter wel duidelijk worden vermeld zodat een ieder de keuze kan maken of hij of zij op een camping met honden wil kamperen. Dat is ook waarom ik het zo expliciet in deze review heb genoemd. Er zijn nog genoeg andere natuurcampings waar honden niet welkom zijn.

    • De hond mag hier vast aangelijnd aangezien het midden in een natuurgebied is waar veel wild loopt. Je wil toch niet het risico lopen dat je hond het wild wT aandoet of andersom. Je riskeert tevens een enorme boete. Hier niet doen dus

Laat jouw reactie achter