Campingtip: Camping De Pomp aan het Lauwersmeer

64d50467ce3ab4c72923183c1b6ddca6?s=55&d=mm&r=g Wijtske Natuurkampeerterrein De Pomp is mijn favoriete camping aan het Lauwersmeer. Het is stil, stiller, stilst in dit misschien wel minst bekende natuurgebied van Nederland op de grens tussen Groningen en Friesland. Hoewel ik deze natuurcamping graag stil hou, is hij zeker een campingtip waard. 

Bijna ieder Pinksterweekend is het raak op natuurcamping De Pomp

Omdat onze kinderen bij scouting zitten en de oudste twee met Pinksteren op kamp gaan, gaan wij meestal het pinksterweekend ook kamperen. Vaak kiezen we dan voor Staatsbosbeheercamping de Pomp bij Kollumerpomp. De jongste van 12 mag mee en de hond gaat natuurlijk ook mee. Inmiddels is dat vaste prik en heb ik heel wat tips voor het kamperen met een hond

En op deze camping aan het lauwersmeer is het echt super stil 

Wat opvalt bij deze camping is de absolute stilte…. De camping ligt tegen het Nationaal Park Lauwersmeer aan de Friese kant en is daarom erg aantrekkelijk voor natuurliefhebbers.

De camping ligt vlak naast een Villapark, dat klinkt tegenstrijdig met de rust van de natuurcamping, maar je merkt daar helemaal niets van. Zodra je de slagboom achter je dicht doet is het stil. Je kunt er ter plekke alleen maar met de pin betalen bij de aanmeldzuil, reserveren is wel mogelijk.

camping aan het lauwersmeer

De mooiste plekken hebben geen stroom

We gaan met onze Volkswagen T3 camper kamperen. Er zijn maar een beperkt aantal plaatsen met stroom maar aangezien wij een zonnepaneel op het dak hebben zijn we zelfvoorzienend en kunnen dus de mooiste plek uitkiezen. Aan het klein stromend watertje naar het Lauwersmeer bijvoorbeeld, wat er dus ook voor zorgt dat er in het voorjaar en de zomer wel wat muggen zijn! Vergeet dus niet je DEET mee te nemen 😉

Camping De Pomp trekt verschillende soorten kampeerders naar het Lauwersmeer. Mensen met caravans kunnen er terecht, maar je ziet ook vouwwagens, campers, wandelaars met rugzakken en fietskampeerders. De laatste keer dat wij er waren, zagen we een lichtgewicht tentkampeerder met een houtkacheltje. Wat een heerlijke combinatie!

De vuurplaats is dé ontmoetingsplek op camping De Pomp

Op de camping heb je, zoals op zoveel natuurkampeerterreinen, de gezamenlijke vuurplaats waar je onder een afdak een vuurtje kunt maken. Perfect voor de wat oudere kids natuurlijk, die dat prima zelf kunnen. Zeker onze twee jongens, die vinden het heerlijk om hout te sprokkelen, zagen en hakken en daarmee een vuurtje te stoken.

Lees ook:  Camping aan zee in Nederland? De 12 leukste!

Gratis iedere maand even kamperen met ons e-magazine?

Iedere maand ontvang je een update met daarin het laatste nieuws over kamperen, handige kampeertips en de laatste winacties in je mailbox.

Jouw e-mailadres is veilig bij ons.

Wij schuiven dan wel aan als het vuur al lekker warm is. Er zijn een zaag en bijl om te zagen en te hakken, maar wij nemen het liefst ons eigen gereedschap mee zodat we zeker weten dat het scherp en goed is. Voor de veiligheid is dat ook beter! Soms is het hout ook wel wat vers dus dan wil het niet zo goed branden, daarom nemen we ook vaak ons eigen (droge) hout mee.

camping lauwersmeer

Wat is er nou lekkerder dan marshmallows roosteren, of banaan met chocola als toetje na een heerlijk diner. Ik kook zelf ook graag in mijn Dutch Oven als we kamperen, zeker als het zo lekker rustig is dat we er alle tijd voor kunnen nemen. Slow cooking is dan favoriet. Het liefst natuurlijk ook op houtvuur, we hebben daarom de laatste keer een lekkere “stew” gemaakt. Het recept bewaar ik voor een volgende keer. 

In Noord Friesland is daar wel iets te doen? 

Je kunt in de omgeving van camping De Pomp en rond het Lauwersmeer heerlijk wandelen en fietsen door het natuurgebied. Er zijn zelfs bijzondere vogels te spotten. Zelf ben ik niet zo’n vogelkenner dus mij zie  je niet met een verrekijker in het bos, maar ik wandel er wel graag en geniet van van de rust en stilte. Ook in de rest van de omgeving rondom het Lauwersmeer is genoeg te ontdekken. 

camping aan het lauwersmeer

De Pomp is ook een uitstekende uitvalsbasis om een dag naar Schiermonnikoog te gaan. Het is ongeveer 20 km naar de veerboot, dus ook op de fiets te doen. Kun je meteen je fiets meenemen naar Schiermonnikoog en daar verder fietsen! Zeker met Pinksteren, dan is het vaak wel mooi weer, dus dan is dat helemaal een kadootje. 

Praktische zaken op natuurkampeerterrein De Pomp

Het toiletgebouw is eenvoudig, maar wel voorzien van douches met warm water. Ook kun je er je elektrische fiets opladen. Ik hou wel van wat minder luxe, voor mij hoeft het niet zo uitgebreid. Als ik ’s ochtends even warm kan douchen is dat prima. Ook afwassen kan bij het toiletgebouw, soms moet je even op elkaar wachten, maar dat zorgt dan ook weer voor de leukste gesprekken.

Lees ook:  Campingtip: Camping De Lievelinge Vuren

Mocht je boodschappen willen doen, of geen zin hebben in eten koken en lekker uit eten willen, dan is Dokkum dichtbij. Het is van oudsher een havenstad met genoeg te zien, te beleven en historie. Bonifatius is hier in 754 vermoord, een bijzonder heldhaftig verhaal. Als één van de Friese Elfsteden en dichtbij het Lauwersmeer en de Waddenzee is het zeker de moeite waard om een bezoek te brengen.

Is deze camping aan het Lauwersmeer een bezoekje waard?

Tja, wij komen er al jaren dus die vraag kan ik niet anders dan met een volmondig JA beantwoorden. Natuurkampeerterrein De Pomp is een perfecte camping voor liefhebbers van stilte en natuur. De camping ligt een paar honderd meter van  het Lauwersmeer en in dit onbekende stukje Nederland is behalve stilte genoeg te doen om echt weg te zijn. Ik kom altijd helemaal tot rust op deze camping en met weemoed rij ik weer bij het Lauwersmeer weg. Ik hoop dat de kinderen volgend jaar weer op Pinksterkamp willen!

Andere kleine camping of natuurcampings in Groningen die ook de moeite waard zijn: 

Auteur

Ik ben Wijtske, 50jaar en samen met mijn man en kinderen kamperen we er op los. Met onze Volkswagen T3 camper trekken we er op uit in Nederland en Europa. Het liefst kampeer ik op Staatsbosbeheer of alternatieve sfeervolle campings.
Leer Wijtske kennen...

4 reacties

 • Je schrijft dat jij van de zee houdt en je man van de bergen. Dan moet je de kuststrook van Kroatië, geen Istrië, eens proberen. Hele leuke kleine campings op onverwachte plekken.

 • Goedemiddag,wij zijn van plan om naar natuur camping de pomp te gaan om dat jij zo bekent daar weet jij een zonnige plek met electra? Nr. Graag alvast bedankt

  • Hallo Loes,
   deze camping heeft heel veel bomen, dus veel plekjes kennen schaduw. Als je op de plattegrond kijkt kun je zien dat de plekken 49-50-51 het meeste in de (middag) zon staan.
   ik wens je heel veel plezier! Laat je weten hoe het was?

Laat jouw reactie achter

User Review
 • Kwaliteit:
  Sending
 • Gebruiksgemak:
  Sending
 • Pakmaat:
  Sending