Campingtip: De Veenkuil in het Kuinderbos, prachtcamping

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Wow wat is dat Kuinderbos mooi, onverwacht mooi! Het Kuinderbos ligt ongeveer zeven kilometer van Lemmer in de Noordoostpolder. Midden in het bos aan de Kuinderplas vind je op natuurkampeerterrein de Veenkuil een oase van rust, natuur én verrassingen waar je kunt logeren bij de boswachter. Bij de Noordoostpolder denk ik eigenlijk nog altijd aan uitgestrekte akkers, hier en daar een bollenveld maar vooral veel niets. Het Kuinderbos ‘proved me wrong’.

natuurcamping flevoland

Megalibellen

Tja, de Noordoostpolder is niet de eerste plek waar je aan denkt als je op zoek gaat naar een natuurcamping. Toch bestaat het Kuinderbos al 75 jaar en is het natuurkampeerterrein er ook al meer dan 50 jaar. Midden in het Kuinderbos ligt de Kuinderplas, waar het wemelt van het leven. Het stikt er van de vogels maar vooral van de Libellen. ‘Megalibellen’ aldus mijn zoon want sommige van de ruim 40 soorten die er rond vliegen zijn inderdaad wel 10 cm groot.

camping kuinderbos

Het kuinderbos, niet verder vertellen.

Je kunt helemaal rond de Kuinderplas wandelen, een wandeling van een ruime drie kilometer. Onderweg kom je IJslandse paarden, paddenstoelen, vogelkijkhutten en prachtige doorkijkjes over de plas tegen. Een heerlijke wandeling die ook met kleine kinderen prima te doen is. Eigenlijk is het Kuinderbos zo’n plekje waar ik gewoon niet over moet schrijven want ik wil het, het liefst voor mezelf  en de andere geluksvogels die het al gevonden hebben houden.

Natuurkampeerterrein de Veenkuil is een echte natuurcamping

Natuurkampeerterrein de Veenkuil ligt midden in het Kuinderbos en vanuit je tent heb je op een deel van de veldjes (en vanuit de toffe Zweedse hut) een prachtig uitzicht over de Kuinderplas. Iedere zonsondergang is hier volgens mij een schilderij waard. De velden langs de plas zijn idyllisch weggestopt in het bos met een strandje of een vuurplek voor je tent. Deze plekken hebben op één na echter geen stroom en zijn alleen voor tenten bestemd. Dit is voor mij echt natuurkamperen zoals natuurkamperen bedoeld is.

natuurkampeerterrein kuinderbos

Wij stonden op het grootste veld met in het midden een bosje. Op dit veld is stroom en zijn campers en caravans ook welkom. Iets minder natuurkamperen maar nog steeds een prachtplek. Wij kozen voor dit veld omdat we met kinderen zonder zwemdiploma een beetje van het water af wilden zitten. Daarnaast staan in het midden van het veld een trampoline, vuurhut en speeltoestellen zodat de kids zich niet hoeven te vervelen.

Lees ook:  Review: Een weekend in de Boomhut Suite op Buytenplaets Suydersee

natuurkampeerterrein veenkuil review

Kinderen blijven ontdekken in het Kuinderbos

Op en direct rond de camping is genoeg te doen om de kinderen bezig te houden. Naast de speeltuin met speeltoestellen zijn er skelters en een trampoline. Ze kunnen ook zwemmen en met water spelen op het kleine zandstrandje. De boot van de boswachter mogen de gasten van de camping voor een uurtje lenen om de plas rond te peddelen. De kleintjes kunnen zich uitleven op het kabouterpad. Wij liepen hem om half zeven om de rest van de camping nog wat slaap te gunnen. Een wandelroute van een half uur waarbij ze de kabouterpalen kunnen zoeken.

Het hele Kuinderbos is eigenlijk één grote speelplaats. In het bos zijn genoeg beestjes te ontdekken en hutten te bouwen. We waren een weekendje op de Veenkuil maar de kinderen wilden nog lang niet weg.

Logeren bij de Boswachter

De natuurkampeerterreinen van Staatsbosbeheer heten sinds een aantal jaren ‘Logeren bij de boswachter’. In Nederland zijn behalve de Veenkuil nog een aantal ‘Boswachter’ campings zoals bijvoorbeeld Twilhaar. De boswachter van het Kuinderbos is Harco Bergman. Hij geeft je echt het gevoel dat je bij hem te gast bent. Hij komt even een praatje maken met de campinggasten en zit vol mooie verhalen over de omgeving, haar ontstaan en de natuur.  We werden meteen uitgenodigd om met hem mee het bos in te gaan om Buizerds en Wespendieven te ringen. Vooral Teun vond het erg jammer dat we door een familiedag niet meekonden.

In de buurt

In  de buurt van Bant is een hoop te ontdekken. Het is de perfecte uitvalsbasis voor wandelingen in de omgeving en op de fiets is er een hoop te ontdekken. De binnenstad van Lemmer licht op fietsafstand en iets verder zijn ook Giethoorn en bijvoorbeeld de mooie tropische dierentuin de Orchideeënhoeve snel te bereiken. 

Komen we terug naar de Veenkuil in het Kuinderbos?

Zeker! Natuurkampeerterrein de Veenkuil in het Kuinderbos is met stip doorgedrongen tot mijn top 10 van mooiste campings van Nederland. De Roos stoot hij nog net niet van de eerste plek maar het is echt een verrassend mooi natuurkampeerterrein. Niet alleen voor de rust en natuurzoekers maar ook zeker voor onderzoekende kinderen.  Ohh en wil je een keer wat anders proberen, dan kun je hier ook nog kamperen op een kampeervlot of op een plateau tussen de boomtoppen.

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

6 reacties

  • Zeker een schitterende plek! Enige nadeel, waar de camping niets aan kan doen, is de lichtvervuiling van de kassen in de nabije omgeving. Echt donker wordt het voor een deel van de avond/nacht niet…

  • prachtig, alleen die snelweg...
    Zo’n magische plek maar zo jammer dat vlakbij de A6 is. Ook waren er veel boswerkzaamheden met groot materieel . ‘s Ochtends wakker worden met vogelgeluiden én verkeersgedruis …

Laat jouw reactie achter