Welk camping koffiezetapparaat gebruik jij? 10 x koffie zetten op de camping - Kampeermeneer.nl

Welk camping koffiezetapparaat gebruik jij? 10 x koffie zetten op de camping

Welk camping koffiezetapparaat gebruik jij? 10 x koffie zetten op de camping
Welk camping koffiezetapparaat gebruik jij? 10 x koffie zetten op de camping
Waardeer dit blog

Koffie is voor veel mensen een eerste levensbehoefte. Maar hoe zet je nu lekkere koffie op de camping met of zonder stroom? Je kunt een camping koffiezetapparaat gebruiken of een cafetiere maar er zijn nog veel meer koffiezet manieren te verzinnen. Ik zet de 10 handigste en lekkerste manieren om koffie te zetten op de camping voor je op een rij.

Voor mij is het vaak één van de fijnste momenten van de dag. De eerste kop koffie uit mijn camping koffiezetapparaat. Dat klinkt heel ingewikkeld maar mijn favoriete manieren voor koffie op de camping blijven de thermos met filter, espressopot en cafetiere. Die eerste gebruik ik het meest omdat ik het makkelijk vind. Als de koffie is gezet, ga ik heerlijk zitten in mijn campingstoel en genieten van de camping en natuur die ontwaakt.

KAMPEERPRAAT KAMPEERTIPS UITRUSTING  Welk camping koffiezetapparaat gebruik jij? 10 x koffie zetten op de camping

Foto: Rebecca Schley

Camping koffiezetapparaat zonder stroom

Hoewel wij met de vouwwagen vaak met stroom kamperen zet ik op de camping altijd koffie zonder elektriciteit. Voor een camping koffiezetapparaat zonder stroom zijn er deze mogelijkheden.

Mok met Senseo pad: Simpel maar doeltreffend. Leg een Senseo koffiepad onder in je Mepal campingmok en schenk hier kokend water op uit de fluitketel. Laat het even staan en klaar is de campingkoffie. Ik ben echter niet zo’n fan van Senseo koffie dus deze laat ik staan. Makkelijk is het wel.

Oploskoffie: In de winkel zijn zakjes of stickjes met oploskoffie te koop. Deze doe je in de mok giet er kokend water bij en de koffie is klaar. Zelf vind ik deze koffie vaak niet sterk genoeg. Ik heb echter van horen zeggen dat de Nespresso oplossticks een aanrader zijn maar heb ze zelf nog niet in de winkel gezien.

Handpresso: Zelf heb ik er nog nooit één geprobeerd maar ik ken mensen die bij dit camping koffiezetapparaat zweren.  Het is een soort fietspomp voor espresso op de camping.  Je doet er gemalen koffie en kokend water in. Pompt een paar keer om druk te creeéren en met een druk op de knop komt er echte camping espresso in je kopje. De handpresso is te koop vanaf €95,-

KAMPEERPRAAT KAMPEERTIPS UITRUSTING  Welk camping koffiezetapparaat gebruik jij? 10 x koffie zetten op de camping

Foto: madame.furie

Cafetière: De cafetiere en de perculator worden nog wel eens door elkaar gehaald. Het zijn beide prima camping koffiezetapparaten maar ze werken anders. Een cafetiere is vaak van glas en heeft een zeef die van boven naar beneden bewogen kan worden. Je doet dan de koffie en het hete water (geen kokend water gebruiken), ongeveer 1 schepje koffie op 120 ml water, in de cafetiere. Dat laat je zo’n twee á drie minuten trekken in de cafetiere. Daarna duw je de zeef naar beneden om de koffiedrab van de koffie te scheiden. Nadeel van deze methode is dat de koffie vaak een beetje troebel blijft. Een goede cafetiére is er vanaf ongeveer €25,-

Lees ook:  Welke campingstekker heb ik nodig?

Filter en thermos: Dit is de meest gebruikte manier om koffie te zetten op de camping. Je maakt als het ware je eigen ‘camping koffiezetapparaat’.  Laat in een de fluitketel water koken. Zet een koffiefilter (Er bestaan zelfs opvouwbare die weinig ruimte innemen) met filterzakje boven op een thermoskan. Daar doe je de koffie in en schenkt het hete water op de koffie. Wij gebruiken altijd een koffieschepje en een glas om de verhouding koffie / water vast te stellen. Naar mate de vakantie vordert wordt de koffie lekkerder omdat we die steeds beter inschatten.  Voor deze methode van opgieten is koffie met een grove maling het meest geschikt.

KAMPEERPRAAT KAMPEERTIPS UITRUSTING  Welk camping koffiezetapparaat gebruik jij? 10 x koffie zetten op de camping

Foto: David Lanham

Percolator: Ook de naam percolator wordt weleens verward met de espressopot of cafetiere. Een percolator zet je echter op het vuur met onderin water en bovenin koffie in een zeef/filter. Door het koken loopt het water door een pijpje omhoog en sijpelt het door dit camping koffiezetapparaat weer naar beneden. Qua koffie kun je het beste grove maling of mokkamaling gebruiken voor het lekkerste resultaat. Deze slow koffie, want het duurt wel een minuut of 10 voordat je een pot gezet hebt, kan erg lekker zijn maar vergt wel wat oefening. De percolator moet er namelijk niet te lang maar ook niet ter kort op staan om de juiste koffiesterkte te krijgen. De echte Bialetti percolators zijn er vanaf €22,-. 

Espressopot: De Espressopot is ook één van mijn favoriete camping koffiezetapparaten. Met dit camping koffiezetapparaat kun je namelijk lekkere sterke koffie zetten en daar hou ik van. De espressopot werkt vergelijkbaar met de percolator. Je vult het onderste deel tot aan het ventiel met water, vult het filter tot de top met fijn gemalen koffie, draait te kan er weer op en zet het op het vuur. Het water gaat koken en wordt door de koffie gedrukt de kan in. Als je het water hoort borrelen is het klaar. Het fijne aan de Espressopot vind ik dat hij eigenlijk al de verhoudingen koffie / water voor je regelt en lekker sterke koffie zet. Ze zijn zelfs op een kampvuur te gebruiken en beginnen qua prijs ook rond de €20,-.

Haal het bij de buren: Je kunt natuurlijk ook zelf de koffie thuislaten en op de camping je buren lief aankijken voor een kopje koffie. Goed voor de verhoudingen en scheelt weer wat campinggerij die je mee moet slepen. Vaak is er ook nog de optie om ergens op een terras te gaan zitten. Geen goedkope oplossing maar wel makkelijk.

Lees ook:  Buitenkunst: creatief bezig zijn én kamperen!

Camping koffiezetapparaat met stroom

Als je met stroom kampeert heb je nog wat meer mogelijkheden die als camping koffiezetapparaat door kunnen gaan:

Campeo: Dit is het camping koffiezetapparaat van Senseo. Ziet er precies hetzelfde uit, werkt met dezelfde koffiepads alleen het stroomverbruik is anders. Een normale Senseo gebruikt 1450 Watt. De Campeo maar 700 Watt. Zo kun je eigenlijk altijd op de camping Senseo drinken zonder bang te zijn dat de stroom uitvalt. De Campeo is er vanaf €119,-

Nespresso machine: Dit is natuurlijk niet echt een camping koffiezetapparaat maar ik zie ze wel steeds vaker op de camping.  Een Nespresso machine gebruikt 1260 Watt. Dan heb je eigenlijk al een 8 Ampère plek nodig op zijn minst. De koffie zelf ben ik overigens wel over te spreken hoewel alle rotzooi aan cupjes en hoesjes mij erg tegenstaat. Verkrijgbaar vanaf €75,-. 

Camping koffizetapparaat: Een filter koffiezetapparaat is natuurlijk ook een optie. Ook hier zijn special camping koffiezetaparaten van te verkrijgen die weer minder Watt gebruiken. Handig en snel maar zelf klungelen met een filter en een thermos geeft mij toch meer een camping gevoel. Campingkoffiezetapparaten zijn er vanaf ongeveer €60,-.

Zoals je ziet zijn er dus genoeg manieren om koffie te zetten op de camping. Mijn favoriete camping koffiezetapparaat is de termos met filter, espressopot of de percolator. Vooral voor wat sterkere koffie zijn deze camping koffiezetapparaten erg geschikt. Maar koffie blijft een zeer persoonlijke zaak. Dus wat is jouw favoriete manier van koffiezetten op de camping?

Share

Comments

  1. Vic Roitero Says: februari 14, 2018 at 3:21 pm

    Wij gebruiken natuurlijk het espresso moka potje , meestal met gewone koffie erin ,alhoewel hebben we ook espressokoffie bij ons , een beetje grappa erbij heerlijk !!! Thuis hebben we ze in alle maten , tot 24 kops toe , maar in de camper gebruiken we maatje 6 kops !!! Je hoeft geen echt merk te kopen , op de markten in Italia vind je ze voor weinig geld , advies : koop gelijk wat reserve ringen en filters erbij , kan je jaren vooruit , soms heeft de Hema ze ook in de aanbieding SUCCES !!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *