Welk camping koffiezetapparaat? 10 x koffie zetten op de camping

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Koffie is voor veel mensen een eerste levensbehoefte. Maar hoe zet je nu lekkere koffie op de camping met of zonder stroom? Je kunt een camping koffiezetapparaat gebruiken of een cafetiere maar er zijn nog veel meer koffiezet manieren te verzinnen. Ik zet de 10 handigste en lekkerste manieren om koffie te zetten op de camping voor je op een rij.

Voor mij is het vaak één van de fijnste momenten van de dag. De eerste kop koffie uit mijn camping koffiezetapparaat. Dat klinkt heel ingewikkeld maar mijn favoriete manieren voor koffie op de camping blijven de thermos met filter, espressopot en cafetiere. Die eerste gebruik ik het meest omdat ik het makkelijk vind. Als de koffie is gezet, ga ik heerlijk zitten in mijn campingstoel en genieten van de camping en natuur die ontwaakt.

camping koffiezetapparaat

Foto: Rebecca Schley

Camping koffiezetapparaat zonder stroom

Hoewel wij met de vouwwagen vaak met stroom kamperen zet ik op de camping altijd koffie zonder elektriciteit. Voor een camping koffiezetapparaat zonder stroom zijn er deze mogelijkheden.

Mok met Senseo pad: Simpel maar doeltreffend. Leg een Senseo koffiepad onder in je Mepal campingmok en schenk hier kokend water op uit de fluitketel. Laat het even staan en klaar is de campingkoffie. Ik ben echter niet zo’n fan van Senseo koffie dus deze laat ik staan. Makkelijk is het wel.

Oploskoffie: In de winkel zijn zakjes of stickjes met oploskoffie te koop. Deze doe je in de mok giet er kokend water bij en de koffie is klaar. Zelf vind ik deze koffie vaak niet sterk genoeg. Ik heb echter van horen zeggen dat de Nespresso oplossticks een aanrader zijn maar heb ze zelf nog niet in de winkel gezien.

Nanopresso: Onze blogger Wijtske zweert bij de Nanopresso. Een kleine espressomachine waarmee je op handkracht volgens haar echt de lekkerste koffie voor op de camping of onderweg maakt. Zo groot als een Lungo glas en hij zit erg vernuftig in elkaar. Lees haar Nanopresso review of bestel vanaf €65

Handpresso: Zelf heb ik er nog nooit één geprobeerd maar ik ken mensen die bij dit camping koffiezetapparaat zweren.  Het is een soort fietspomp voor espresso op de camping.  Je doet er gemalen koffie en kokend water in. Pompt een paar keer om druk te creeéren en met een druk op de knop komt er echte camping espresso in je kopje. De handpresso is te koop vanaf €90,-

cafetiere camping

Foto: madame.furie

Cafetière: De cafetière en de percolator worden nog wel eens door elkaar gehaald. Het zijn beide prima camping koffiezetapparaten, maar ze werken anders. Een cafetière is vaak van glas en heeft een zeef die van boven naar beneden bewogen kan worden. Je doet dan de koffie en het hete water (geen kokend water gebruiken), ongeveer 1 schepje koffie op 120 ml water, in de cafetière. Dat laat je zo’n twee á drie minuten trekken in de cafetière. Daarna duw je de zeef naar beneden om de koffiedrab van de koffie te scheiden. Nadeel van deze methode is dat de koffie vaak een beetje troebel blijft. Een goede cafetière is er vanaf ongeveer €15,-

Lees ook:  Praktisch! Koken met de Dare to be Different kookkist S

Filter en thermos: Dit is de meest gebruikte manier om koffie te zetten op de camping. Je maakt als het ware je eigen ‘camping koffiezetapparaat’.  Laat in een de fluitketel water koken. Zet een koffiefilter (Er bestaan zelfs opvouwbare filters die weinig ruimte innemen) met filterzakje boven op een thermoskan. Daar doe je de koffie in en schenkt het hete water op de koffie. Wij gebruiken altijd een koffieschepje en een glas om de verhouding koffie / water vast te stellen. Naar mate de vakantie vordert wordt de koffie lekkerder omdat we die steeds beter inschatten.  Voor deze methode van opgieten is koffie met een grove maling het meest geschikt.

perculator

Foto: David Lanham

Percolator: Ook de naam percolator wordt weleens verward met de espressopot of cafetière. Een percolator zet je echter op het vuur met onderin water en bovenin koffie in een zeef/filter. Door het koken loopt het water door een pijpje omhoog en sijpelt het door dit campingkoffiezetapparaat weer naar beneden.

Qua koffie kun je het beste grove maling of mokka-maling gebruiken voor het lekkerste resultaat. Deze slow koffie, want het duurt wel een minuut of 10 voordat je een pot gezet hebt, kan erg lekker zijn maar vergt wel wat oefening. De percolator moet er namelijk niet te lang, maar ook niet ter kort op staan om de juiste koffiesterkte te krijgen. De echte Bialetti percolators zijn wat mij betreft de beste percolators die er zijn. 

Espressopot: De Espressopot is ook één van mijn favoriete camping koffiezetapparaten. Met dit camping koffiezetapparaat kun je namelijk lekkere sterke koffie zetten en daar hou ik van. De espressopot werkt vergelijkbaar met de percolator. Je vult het onderste deel tot aan het ventiel met water, vult het filter tot de top met fijn gemalen koffie, draait de kan er weer op en zet het op het vuur. Het water gaat koken en wordt door de koffie gedrukt de kan in. Als je het water hoort borrelen is het klaar. Het fijne aan de Espressopot vind ik dat hij eigenlijk al de verhoudingen koffie / water voor je regelt en lekker sterke koffie zet. Ze zijn zelfs op een kampvuur te gebruiken en beginnen qua prijs ook rond de €20,-.

Haal het bij de buren: Je kunt natuurlijk ook zelf de koffie thuislaten en op de camping je buren lief aankijken voor een kopje koffie. Goed voor de verhoudingen en scheelt weer wat campinggerei die je mee moet slepen. Vaak is er ook nog de optie om ergens op een terras te gaan zitten. Geen goedkope oplossing, maar wel makkelijk.

Lees ook:  Review: Cadac Citi Chef 40, handige gasbarbecue

koffie camping

Camping koffiezetapparaat met stroom

Als je met stroom kampeert, heb je nog wat meer mogelijkheden die als camping koffiezetapparaat door kunnen gaan:

Campeo: Dit is het camping koffiezetapparaat voor Senseo op de camping. Ziet er precies hetzelfde uit, werkt met dezelfde koffiepads alleen het stroomverbruik is anders. Een normale Senseo gebruikt 1450 Watt. De Campeo maar 700 Watt. Zo kun je eigenlijk altijd op de camping Senseo drinken zonder bang te zijn dat de stroom uitvalt. De Campeo is er vanaf €119,-

Nespresso machine: Dit is natuurlijk niet echt een camping koffiezetapparaat, maar ik zie ze wel steeds vaker op de camping.  Een Nespresso machine gebruikt minimaal 1200 Watt. Dan heb je eigenlijk al een 6 Ampère plek nodig op zijn minst. De koffie zelf ben ik overigens wel over te spreken hoewel alle rotzooi aan cupjes en hoesjes mij erg tegenstaat. Verkrijgbaar vanaf €70,-

Camping koffiezetapparaat: Een camping koffiezetapparaat voor filterkoffie is natuurlijk ook een optie. Ook hier zijn special camping koffiezetapparaten van te verkrijgen die weer minder Watt gebruiken. Handig en snel maar zelf klungelen met een filter en een thermos geeft mij toch meer een camping gevoel. Camping koffiezetapparaten zijn er vanaf ongeveer €15,-.

Hoe zet jij koffie op de camping?

Zoals je ziet zijn er dus genoeg manieren om koffie te zetten op de camping. Mijn favoriete camping koffiezetapparaat is de termos met filter, espressopot of de percolator. Vooral voor wat sterkere koffie zijn deze camping koffiezetapparaten erg geschikt. Maar koffie blijft een zeer persoonlijke zaak. Dus wat is jouw favoriete manier van koffiezetten op de camping?

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

19 reacties

 • Wij gebruiken natuurlijk het espresso moka potje , meestal met gewone koffie erin ,alhoewel hebben we ook espressokoffie bij ons , een beetje grappa erbij heerlijk !!! Thuis hebben we ze in alle maten , tot 24 kops toe , maar in de camper gebruiken we maatje 6 kops !!! Je hoeft geen echt merk te kopen , op de markten in Italia vind je ze voor weinig geld , advies : koop gelijk wat reserve ringen en filters erbij , kan je jaren vooruit , soms heeft de Hema ze ook in de aanbieding SUCCES !!

 • Ben zelf behoorlijk fan van mijn eigen product, de manopresso. Gebruik hem dagelijks op mn werk. Smaakt vele malen beter dan de koffie uit de automaat 🙂

 • Heb zelf het Senseo apparaat omgebouwd met een simpele diode op de boiler in het apparaat. Kosten een paar euro. Verbruik 50% van het vermogen. Dus rond de 700 watt.
  Kijk voor meer tips op “ camperen met de Volvo “

 • Wij hadden vroeger ook een cafetière, maar zijn sinds een aantal jaren over op een aeropress. Deze maakt gebruik van kleine ronde filtertjes, waardoor je geen gruis meer in je koffie hebt. En als je klaar bent draai je het zeefje eraf en ‘plop’ je de koffie als een kleine ijshockeypuck zó in het vuilniszakje.

 • Hey wat een leuke blog! Wij zijn ook ooit met de “Mok met Senseo pad” variant aan de slag gegaan, en hebben met allerlei zaken uit de bestekla geprobeerd om er iets van koffie uit te krijgen. Immers, die gekke Senseo™ pads zijn eigenlijk zo gek nog niet. 7 gram gemalen koffie keurig ingepakt in filterpapier en verkrijgbaar in vele smaken van vele merken… Toch maar een ontwerp project van gemaakt en na tig variaties hadden we ‘m dan te pakken. We noemden het “bruu” (www.bruu.it).

 • Wij dit jaar een Nespresso met losse melkopschuimer, ik lust namelijk geen zwarte koffie, manlief geniet meer van een sterke zwarte koffie. Pads zijn volop te krijgen in Frankrijk en Spanje, dus voor mij een slap bakkie met melk en manlief en straffe zwarte bak, dus allebei blij!! We gaan volgend jaar zien of de pads ook in Duitsland te krijgen zijn, zal vast wel.
  Tjerk weer bedankt voor je goede informatie, geniet altijd heel erg van je mails met leuke en belangrijke informatie!!

 • Ik gebruik het liefst de AeroPress!
  Kost een tientje of 3, is redelijk compact om mee te nemen en werkt met duwen, kokend water en gemalen koffie!

  Voor wie een goede kop koffie lust echt een ideaal apparaatje voor op de camping 🙂

 • Beste Kampeeeneer,
  Probeer eens een Kamira espresso maker.
  Geniale extractie van een maling nèt iets minder fijn dan espresso maling. Het kost even oefen maar ik zet met lavazza rood het lekkerste bakje en als melkopschuimer gebruik ik een simpele alu mok en een opschuimgarde op twee AAA batterijtjes.
  Je zult net als ik òm zijn na een keer proberen..

 • verschil?
  Beste Tjerk, je noemt de percolator en espressopot als 2 verschillende manieren van koffie zetten.

  maar ik zie geen verschil, als ik je uitleg lees.
  als ik op de linken klik kom ik op dezelfde ‘potten’ uit….

  het is me onduidelijk nu. wat zijn de verschillen?
  groet, Hendrik

 • Hallo Tjerk,

  Ik zet het liefst mijn sterke ochtendkoffie met een Slimme Druiper, officieel bekend als Clever Dripper, een opzetfilter met druppelstop. Koffie in filter doen (ik: 20 gram), heet water opschenken (ik: 230 ml), na 30 sec even roeren, na 3 min weer even roeren en daarna op beker / glas zetten zodat het water doorloopt.
  ‘s Avonds gebruik ik de 3-kops Bialetti.

 • RVS gaas filter
  Recent heb ik een stalen gaas filter gebruikt. Dit kan zowel met als zonder er eerst een papieren filter in te doen. Klein en handig om mee te nemen.

 • Wat gebruiken jullie onderweg?
  Onderweg als we aan het rijden zijn drinken we ook graag goede koffie en cappuccino. We hebben nu een Volkswagen T5 camper. Hoe doen jullie dit? Maken jullie de koffie vóór het rijden, of zijn er ook nog trucs om het tijdens het rijden te doen?
  Bv zijn er apparaatjes die werken op de sigarenaansteker?.

  • Wij gebruiken inderdaad een thermos voor onderweg maar ik weet dat er ook coffee makers zijn die op de aansteker aangesloten worden. Deze worden ook veel door truckers gebruikt.

Laat jouw reactie achter

User Review
 • Kwaliteit:
  Sending
 • Gebruiksgemak:
  Sending
 • Pakmaat:
  Sending