Lettelbert groen kampeerterrrein bij Groningen stad

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Kampeerterrein Lettelbert is zo’n camping waar ik me echt binnen een minuut op mijn gemak voel. Super groen, veel ruimte, geen poespas maar wel alles wat je nodig hebt. Daarnaast spring je vanaf de camping zo in een kano om naar het Leekstermeer of Tante Til te varen of op de fiets naar Groningen of Roden. 

natuurkampeerterrein lettelbert

natuurkampeerterrein groningen

De kruidenpluktuin voor heerlijke muntthee

Groen, groener, groenste camping van Groningen?

Kampeerterrein Lettelbert is zowel een Nivon camping als een natuurkampeerterrein en dat zie je meteen. We stonden er midden in de zomer. Terwijl in de rest van Nederland alles dor en geel was, leek dit stukje Nederland onaangetast. Het was er zo ontzettend groen. Daar word je meteen vrolijk van.

De 30 plekken op de camping zijn ruim opgezet Hoewel het hoogseizoen was stonden de vier velden van de camping niet helemaal vol. Maar zelfs toen het veld vol stond voelde het weids aan.

nivon camping

kampvuur camping groningen

Rustig maar toch gezellig

Door de mix aan kampeerders, gezinnen, fietskampeerders en jonge en oudere stellen heerst er een gezellige rust op camping en natuurkampeerterrein Lettelbert. Voor de rustzoekers zijn de achterste twee velden het meest geschikt. Gezinnen met kinderen zoeken toch al snel het hoofdveld met de speeltuin op.

Een Nivon camping wordt gerund door vrijwilligers wat zorgt voor een gemoedelijke sfeer. Tijdens ons verblijf was Johan de campingbeheerder voor een week, ook al houdt hij zelf niet van kamperen zoals hij ons vertelde. Daar merkte je weinig van. Bij aankomst werd iedere gast met een bakje koffie of verse muntthee verwelkomd, iedere avond bouwde hij de beste kampvuren en ook de warme broodjes in de ochtend stonden iedere morgen klaar. Tezamen met een dosis humor en brede glimlach, heeft hij de week voor ons extra leuk gemaakt.

Vogelgeluiden overheersen op natuurkampeerterrein Lettelbert. Een paar keer per dag zie je roofvogels en kletterende ooievaars over je tent vliegen.’s Avonds vliegen de zwaluwen laag over de veldjes om op insectenjacht te gaan, die ze vervolgens naar hun nestje bij het toiletgebouw brengen, waar je de kleintjes kunt bewonderen. Af en toe hoor je hier het geluid van auto’s tussendoor want de A7 ligt op een kleine kilometer hemelsbreed. Wij hebben het niet als storend ervaren maar je hoort het wel af en toe.

Lees ook:  Winterwandeling langs de kliffen van Friesland

natuurkampeerterrein lettelbert review

camping lettelbert

Kindertranen bij het vertrek vanaf natuurkampeerterrein Lettelbert

Is zo’n kleine, simpele camping nog wel leuk voor de kinderen? Dat hebben we voor vertrek nog even gedacht. Nou volgens onze kinderen van 4 en 9 staat deze camping in de top 3 van Nederlandse kindercampings. En als kinderen van Kampeermeneer hebben ze echt al behoorlijk wat gezien. Hoe dat komt?

Qua faciliteiten is er voor kinderen tot een jaar of 12 voldoende afleiding. Verwacht geen zwembad of animatieteam, maar er is een kleine speeltuin met een glijbaan, zandbak, schommels en een klimrek. De tafeltennistafel (batjes te leen bij de beheerder!) was bij de oudste favoriet net als de voorraad Duckies en spelletjes in de slecht weer ruimte. Op het veld is genoeg ruimte voor een potje voetbal of volleybal en iedere avond kunnen ze aanschuiven bij het kampvuur. Een paar keer per week worden er in het hoogseizoen activiteiten georganiseerd zoals broodjesbakken of heksensoep maken én opeten.

Heb je het heet, dan spring je even in het kanaal of de Lettelbertse plas om af te koelen. Verder is er in de omgeving voor kinderen echt veel te doen en zien.

Maar wat misschien nog wel het meeste meespeelde was dat de camping maar 30 plaatsen had en maar één speeltuintje en dat het hoogseizoen was. Alle kinderen tussen de 2 en 12 jaar verzamelen zich dan natuurlijk op één plek. Er is geen ruime keuze aan vriendjes dus ben je op elkaar aangewezen en dat maakt contact maken nog net iets makkelijker.

Weggaan van de camping was voor onze oudste niet vaak zo moeilijk, we werden uitgezwaaid door vakantievriendjes tot we de bocht om waren en er werd een traantje weggepinkt. We hebben hier een topvakantie gehad.

nivon camping groningen

Zwemmen én kanoën vanaf de camping

Het natuurkampeerterrein ligt aan een kanaal dat na ongeveer zo’n 400 meter uitkomt in het Leekstermeer. Op de camping kun je kajaks en kano’s huren inclusief eventuele zwemvesten om een tochtje te maken. Op de warmste dag van het jaar, zoals wij deden, is dat misschien niet zo slim omdat er geen schaduw is. De omgeving vanaf het water is wel schitterend. Als je wil kun je zelfs naar de Groningen peddelen. Stap je liever op de fiets? Dan zijn er verschillende fietsroutes door Groningen die de moeite waard zijn. 

Naast de camping ligt een watersportcentrum, waar ook kano’s te huur zijn, maar waar je ook een ijsje kan halen of s avonds een patatje kan eten.

Lees ook:  Een heerlijk weekend in het nieuwe huisje van camping De Oosterweide

Zwemmen kan in het Leekstermeer en het kanaal voor de camping. Overal kun je al volwassene staan want het meer is nergens dieper dan anderhalve meter. Je staat dan wel tot iets onder je knieën in de drek. Daarom is het fijner om te zwemmen in de Lettelberter plas. Deze ligt op loopafstand, nog geen 500 meter, van de camping.

natuurcamping groningen

Genoeg te doen voor een maand

Natuurkampeerterrein Lettelbert ligt in het Westerkwartier wat het kruispunt is tussen Drenthe, Groningen en Friesland. Hierdoor is er in de omgeving van de camping ontzettend veel te doen. Je fietst zo naar Roden of Groningen. In Roden kun je, wanneer je zoals ik verslaafd bent aan kamperen, je kampeerhart ophalen in de Kampeerhal.

Een dagje Groningen stad mag ook niet ontbreken. Wij bezochten de expositie van Daan Roosegaarde in het Groninger Museum. Een aanrader, ook voor kinderen. Ook lunchten we met smaak bij Watapartja, terwijl we onze voeten konden koelen in een kinderbadje op het terras. In Groningen stikt het van de hotspots en zelfs Lettelbert heeft een eigen Lettelberterpetten beleefpad. 

We haalden herinneringen op aan onze Lego verzamelingen van vroeger in het Legio Museum in Grootegast. Verder brachten we een bezoekje aan Nienoord en hebben we heerlijk geluncht met Grunniger Poffert bij Tante Til in Enumatil. Maar ook een dagje Schier, zeilen op het Leekstermeer of Hunnebedden spotten kan prima vanaf Lettelbert.

Praktische zaken

Kampeerterrein Lettelbert is én een Nivon camping én een natuurkampeerterrein. Om hier te kunnen kamperen moet je dus lid van één van beide zijn. Verblijf je hier langer dan een week? Dan kan het interessant zijn om alleen hiervoor al Nivon lid te worden. Zeker wanneer je met kinderen kampeert. Je krijgt dan namelijk flinke korting.

De faciliteiten op de camping zijn niet de nieuwste staat, maar ze zijn prima en worden netjes schoon gehouden. Er zijn 3 douches en 6 toiletten verspreid over twee toiletgebouwen. Douchen en heet water is gratis net als het gebruik van de gemeenschappelijke koelkast en vriezer.

Op de camping is wifi aanwezig en je kunt er, naast kano’s, ook fietsen huren. Er is ook een broodjesservice voor een lekker ontbijtje in het groen.

Natuurkampeerterrein om groen Groningen te ontdekken

Wij hebben zes heerlijke dagen op camping Lettelbert gehad. De camping is groen, zelfs als de rest van Nederland geel en dor is, en er is veel te ondernemen. Direct vanaf de camping én in de wijde omgeving. Maar wat ons vooral bij blijft van natuurkampeerterrein Lettelbert is de sfeer van rust, natuur en toch gezelligheid.

 

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

6 reacties

Laat jouw reactie achter

User Review
  • Kwaliteit:
    Sending
  • Gebruiksgemak:
    Sending
  • Pakmaat:
    Sending