camping beginnen in Zweden. Dat is hoe het bij Anton en Kirsten ging! Dit voorjaar openen ze hun Camping Fristad in Vitsand, Värmland. Op Kampeermeneer gaan we ze tijdens dit eerste seizoen volgen. Maar eerst, hoe kom je in zo’n avontuurlijke rollercoaster terecht?
Hoe een idee om te emigreren binnen een paar maanden verandert in eenKunnen jullie je even voorstellen?
Anton (40) werkte voorheen tussen de zonnepanelen, maar is vooral geïnteresseerd in muziek, culturele netwerken en jongerencultuur. Kirsten (40) heeft een passie voor minimalisme, zelfvoorzienend denken en technische vaardigheid en ruilt haar baan in het praktijkonderwijs in voor die van campingbaas. Samen hebben we al enige jaren de gedachte om het roer om te gooien naar een leven in de natuur. Onze kinderen Maas (9), Otto (7) en Fanni (5) willen we graag een bewuste kijk op het leven willen meegeven.
Zelf hebben we ook altijd gekampeerd met de tent, vouwwagen en caravan. We zochten altijd campings die back to basic waren en waar je je echt in de natuur voelt. Datzelfde gevoel willen we met Camping Fristad ook geven en voor dat soort kampeerders is kamperen in Zweden gewoon heel fijn.
Waarom zijn jullie naar vertrokken?
We waren eigenlijk niet per sé op zoek naar een plek in Zweden, het had ook Frankrijk kunnen worden, we wilden vooral dichter bij de natuur leven. Voordat we de stap naar Zweden zetten waren we er in de kerstvakantie van 2021 op vakantie geweest bij ons (schoon)zusje Bente die in het winterse Lapland woont. Het was een heerlijke trip waarbij onze kinderen verslingerd raakten aan het koude weer en de sledehonden van oom Frederik en tante Bente. We waren verkocht. We wilden naar Zweden!
Hoe is het idee ontstaan voor een camping ontstaan?
Eigenlijk was het plan niet om per sé een camping te beginnen. Na thuiskomst van onze Zwedenreis in de kerstvakantie plaatste Anton een bericht op internet met de vraag of er mogelijkheden waren om in Zweden een jaar lang te verblijven in combinatie met vrijwilligerswerk.
Een avontuur met het gezin was de insteek. Wellicht was Corona wel het extra duwtje in de rug om er eens jaartje avontuur tegenaan te gooien. Op de post van Anton kwamen uiteenlopende reacties; het beheren van een lokaal skigebiedje, vrijwilligerswerk in zorgcentra, bosbouw-werkzaamheden. Maar opeens was daar een Nederlandse man die deelde dat er kleine camping te koop stond in Vitsand, Torsby.
Waren jullie meteen verliefd op camping?
Na kort overleg zijn we in de auto gestapt en met de boot van Kiel naar Gotenburg gereden. Vanuit deze prachtige stad moesten we nog een aantal uren noordelijker en kwamen in Vitsand, in de provincie Värmland, bij Camping Fristad aan.
De camping lag onder de sneeuw en hierdoor kregen we geen compleet beeld van de plek. We zijn in mei nog een keer naar Zweden gereden en toen bleek er onder de sneeuw een te liggen. We raakten enthousiast en beseften maar al te goed dat de stap om dichter bij de natuur te leven hier verwezenlijkt kon worden. Er was nog veel werk aan de winkel, maar de uitdaging voelde als een avontuur waar we met z’n vijfjes behoefte aan hadden.
Wat vonden de kinderen er van? Hoe hebben jullie ze?
We hebben de kinderen er vanaf het eerste moment bij betrokken en ze hadden er eigenlijk meteen zin in. Het ging dan ook eigenlijk best makkelijk. Ze krijgen hier zoveel nieuwe prikkels. Een nieuwe school, een nieuwe taal en heel veel nieuwe vriendjes. Alles lijkt heel natuurlijk te gaan en het lijkt ze echt nieuwe energie te geven.
Notarissen en lokale regeltjes?
Bij ‘Ik vertrek’ zie je altijd de grootste problemen met notarissen, makelaars en de lokale overheid. Gelukkig zijn wij het voorbeeld dat dat ook anders kan. Misschien komt het omdat we de camping met een Nederlander en met een Nederlandse bemiddelaar hebben gekocht, maar dat ging eigenlijk zonder problemen. Ook met de Zweedse gemeente hebben we nu verschillende keren overleg gehad over Camping Fristad en dat gaat heel redelijk en zonder maanden vertraging. Dan is het toch wel fijn dat Zweden zo’n georganiseerd en correct land is.
Camping Fristad is gewoon al een hele mooie plek aan het meer met kampeerplekken in een glooiend landschap met hoogteverschillen. Op deze mooie plek in de natuur willen we Camping Fristad maken tot een camping die verrast. Niet alleen door de natuur, maar ook door een wisselend programma aan cultuuractiviteiten voor groot en klein.
Ook hopen we echt dat een plek die voor mooie herinneringen gaat zorgen en waar kampeerders, de lokale bevolking én vrijwilligers die geïnteresseerd zijn in zelfvoorzienend leven samen komen. We zijn druk bezig om nu een mooie (moes)tuin aan te leggen die het eerste inspirerende ontmoetingspunt moet worden.
Klaar voor het seizoen?
Camping Fristad is volop in aanbouw, het sanitair gebouw is gereed, de elektrapunten op stroom werken, de vlonder is in orde, maar er is nog genoeg te doen voordat we open gaan op 1 mei 2023. Op Kampeermeneer kun je onze Zweedse ervaringen, het zijn van campingeigenaar en de belevenissen die daarbij komen kijken het komende seizoen blijven volgen. To be continued in de volgende blog!
Mooi verhaal, zo kan het dus lopen in het leven als je je ergens voor open stelt.
Inspirerend! 😉