Anton & Kirstens’ eerste seizoen als campingeigenaar! | Interview

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Deze zomer volgen we nieuwbakken campingeigenaren Anton en Kirsten en hun kinderen in hun eerste jaar als uitbaters van Natuurcamping Fristad in Zweden. In de vorige blog vertelden ze hoe het idee ontstaan is en dat de aankoop en verhuizing naar Zweden allemaal erg snel ging. Dit keer meer over wat Fristad voor camping moet worden en hoe ze zich voorbereiden op de eerste gasten.

 

Hoe troffen jullie de camping aan?

De camping was door de voorgaande Nederlandse camping goed onderhouden. Het sanitair hebben we wel wat upgrades gegeven zoals waterbesparende douchekoppen. Daarnaast was de speeltuin qua houtwerk toe aan een opknapbeurt, daar zijn we nu druk mee, zodat hij weer helemaal klaar is voor de kinderen die het komende seizoen komen spelen, en voor onze eigen kinderen natuurlijk.

Het grootste project was nog wel de oude beheerderswoning, deze stond al zeker 20 jaar leeg. Vanaf dag één zijn we begonnen met het renoveren. Nieuw dak, het houtwerk rondom het huis, water, elektriciteit, houtkachel en de woon- en slaapkamer moesten allemaal flink aangepakt worden. We hebben 7 maanden in het kleine receptiegebouw gewoond. Inmiddels is het huis bewoonbaar, nog niet af, maar als gezin zijn we blij om nu weer wat meer leefruimte te hebben.

Camping Fristad wordt steeds meer van ons

Waar begin je mee als je een camping begint? Met ons eigen woonhuis dus! ‘Je moet eerst een fijne plek hebben voor je gezin en de receptie moest op tijd ook weer als receptie kunnen dienen. Ondertussen konden we al een beetje oefenen met ‘campinkje spelen’. Ondanks dat de camping dicht was, kwamen er af en toe toch gasten aanrijden. Dit gaf een heel ontspannen gevoel. Ondanks dat we aan het klussen waren hielden we het sanitair schoon voor die enkele gast die kon genieten van Fristad. En soms hielpen de mensen spontaan zelfs even mee, kregen ze een rondleiding door ons huis of werd er, heel lief, heerlijk voor ons gekookt.

Omdat de camping al goed onderhouden was en de infrastructuur van de camping helemaal prima is, kunnen we ons ook focussen op: de camping meer ‘onze’ camping Fristad maken. We willen op termijn het strandje wat breder maken zodat er lekker gespeeld, gevaren en gezwommen kan worden. Daarnaast hebben we de moes- en pluktuin al helemaal ingezaaid.

Lees ook:  5 redenen om in Zweden te kamperen

We gaan dit seizoen starten met drie nieuwe Oxamp Bell tenten voor de verhuur. Zodra de sneeuw weg is, gaan we hiervoor de vlonders maken waar de tenten op kunnen staan. Ook hebben we een stoere bus gekocht waar we een foodtruck van willen maken voor op de camping. Op de lange termijn willen we ook nog een boomhut en vlot maken waar mensen op en in kunnen overnachten.

eigen camping beginnen voorbereiding fristad 7

Wat moet Camping Fristad voor camping worden?

Fristad willen we organisch laten groeien. Groeien heeft bij ons niets te maken met bezoekersaantallen maar vooral met de sfeer en ontwikkeling van de plek. De plek is mooi van zichzelf. Maar de accenten en de mensen maken de sfeer. De foodtruck, sups, de steiger aan het water, ingerichte tenten, kano’s en heerlijk biologisch ijs zullen we het eerste seizoen toevoegen.

Onze moestuin willen we graag ook onderdeel laten zijn van Fristad. Als bezoekers een ochtendje in de tuin bezig willen zijn, kan dat! In de avond met z’n allen eten met groente die geplukt is in dezelfde tuin, dat soort dingen.

Antons passie voor muziek zal ook op Fristad terugkomen door bijvoorbeeld concerten te organiseren. De reggaeband Fatigman uit Karlstad staat al geboekt! De verbinding met Nederland willen we graag subtiel behouden. Het biologische ijs op de camping is bijvoorbeeld van “De Sjamaan” uit Culemborg. De magische smaken waarbij fruit met kruid wordt samengesmolten, willen we graag met de bezoekers delen.

Hoe bereiden jullie je voor op de eerste gasten?

We hebben afgelopen seizoen al stiekem de eerst gasten gehad, terwijl we aan het landen waren. Dat was voor ons ook fijn om er laagdrempelig aan te proeven. Verder maken we nu natuurlijk de camping klaar voor het seizoen. We hebben vanaf nu hulp van stagiaires van een middelbare school die naar Fristad komen om de handen uit de mouwen te steken en alles klaar te maken. Daar hebben we veel zin in.

Inmiddels is de website helemaal klaar en hebben we de omgeving goed verkend, zodat we onze gasten ook leuke tips kunnen geven. Er is zo veel te doen hier. Wandelen in het skigebied Hovfjallet, kano varen op één van de vele meren, mountainbiken van pistes en een elandpark is er op 45 minuten rijden. Zweden is zo mooi!

We willen half mei opengaan met een openingsfeestje waarbij we iedereen uitnodigen die ons heeft geholpen.

Hoe gaat het met de kinderen?

We zijn nu een dik half jaar in Zweden en de kinderen zijn al helemaal geïntegreerd. Onze jongens (10 en 7) stappen in de ochtend om half acht in de bus en komen uitgelaten terug! De jongste (5) gaat nu naar de ‘voorschool’ maar mag volgend jaar ook met de bus naar de basisschool. Stoer en spannend. De school is rustiger qua karakter met minder leerlingen en meer begeleiding per klas.

Lees ook:  Glamping in Zweden: slapen in een pipowagen in Malmö

Ze spreken allemaal al goed Zweeds, dat ging vrij snel! Vriendjes zijn gemaakt, maar ze spelen daarmee alleen op school. Thuis vermaken ze zich met kinderen uit de buurt of met elkaar. Door de grote afstanden is het thuis spelen na schooltijd minder gewoon dan in Nederland.

De kleinste mist soms wel haar vriendinnetjes, de dynamiek van een schoolklas en het oude huis. Sporten doen onze kinderen op Hovfjallet, een skigebied op een kwartier van hier. Ze hoppen van slee, ski naar snowboard en langlaufen. En als de sneeuw, begin maart, weg is, starten de jongens bij de lokale voetbalclub.

Lees ook: 
Anton & Kirsten beginnen een natuurcamping in Zweden! | Interview

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

reageer

Laat jouw reactie achter

User Review
 • Algemeen
  Sending
 • Gebruiksgemak
  Sending
 • Pakmaat
  Sending
 • Kwaliteit
  Sending