Hoe is het met Anton en Kirsten in Zweden?

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Anton en Kirsten openden in april hun Camping Fristad in Vitsand, Zweden. Op Kampeermeneer hebben we ze het afgelopen jaar gevolgd tijdens het klussen, opbouwen, de opening, en hun eerste seizoen als campingeigenaren in Zweden. Het kampeerseizoen is afgelopen, de camping ligt onder een dikke laag sneeuw. Hoe was hun eerste jaar? We vroegen ze het!

Camping Fristad Zweden aan meer

Je hebt een idee, maar komen de gasten wel?

We begonnen dit avontuur met ons gezin natuurlijk samen met een gezonde dosis naïeve positiviteit. We geloofden in de plek en de sfeer die Vitsand ademt. Tel onze ideeën en energie daarbij op en Fristad zou weleens een vrije, ongedwongen camping kunnen worden.

We hebben de naam verandert van Knuts naar Fristad, bouwden samen met een vriendin een website en zetten verheugd het nieuwe bord aan de weg. De infrastructuur voor een back to basic camping was aanwezig, het sanitair hebben we schoongemaakt en de foodtruck is op een centrale plek gezet voor vers brood, ijsjes en andere lekkers.

Maar dan ga je open en is het spannend. Komen de gasten wel? We hebben meteen ons eerste seizoen  vanaf eind april tot eind september gasten op Camping Fristad gehad. Ze kwamen uit Zweden, Noorwegen, Duitsland en natuurlijk Nederland.  Daar zijn we ontzettend blij mee en geeft vertrouwen voor de toekomst.

Camping Fristad

Vreugdesprongetje

We hebben enorm genoten! Vanaf het eerste vreugdesprongetje van een Duitse kampeerder begin mei tot aan de laatste klant in september kwam er vaak een tevreden lach van geluk op ons gezicht.

We kwamen in een rollercoaster van ervaringen, ontmoetingen, gesprekken en herinneringen. Het was aanpoten op sommige momenten omdat we alles met z’n drietjes hebben gedaan en je doet alles voor het eerst. Samen met een workawayer in de maanden juli en augustus klaarden we de klus.

Wat heeft het jullie als gezin gebracht?

Zoals we in het vorige interview vertelden was één van de redenen om naar Zweden te vertrekken om meer samen met het gezin te zijn en onze kinderen in deze omgeving te laten opgroeien.

Ons gezin heeft het afgelopen jaar een stapel herinneringen gemaakt. De kinderen spreken inmiddels goed Engels omdat we door onze vrijwilligers die meedraaiden veelal Engels spraken, op school zijn ze helemaal geïntegreerd en ook het Zweeds gaat al heel goed.

Lees ook:  4 x camping blogs die je moet volgen

Een camping met gasten en alle de hulp die we hadden brengt ook een hoop reuring. Na de zomer vonden de kinderen het ook fijn dat we weer even met zijn vijven waren want het was natuurlijk intensief. Ze hebben genoten, er waren veel vriendjes op bezoek, en zo vlogen de tien weken Zweedse zomervakantie snel voorbij.

Camping Fristad

We blijven maar één nachtje

Het is ontzettend leuk om te zien dat mensen genieten op onze Camping Fristad. Bijvoorbeeld het biologische ijs van Sjamaan was voor bezoekers echt een genietmomentje; “Het is zo lekker dat we nog maar een bolletje nemen!” Misschien nog wel een groter compliment is het wanneer men het onbewust laat zien.  

Zo was er een Nederlands gezin wat van plan was om één nachtje te blijven, maar uiteindelijk acht nachten op Camping Fristad is geweest.

De kinderen speelden heerlijk op de camping, de ouders deden gezellig mee met de workshop Djembé en kwamen een aantal keren hun verblijf met een dagje verlengen. Uiteindelijk plofte moeders op het bankje van de foodtruck neer en slaakte met een diepe zucht dat ze zo fijn zichzelf kon zijn op deze camping. We stonden erbij en keken elkaar trots aan.

Camping Fristad

Heb je zelf nog wel vakantie?

We rijden net na oud en nieuw naar Nederland. Doen daar ruim een week vrienden en familie aan. Na het seizoen waren we moe en begon het terugkijken. Wat was het leuk, intensief, leerzaam en verrijkend. 

In oktober en november hebben we rust ervaren, daar waren we dan ook wel echt aan toe. We hebben wel tegen elkaar gezegd dat we na het volgende seizoen wat eerder een vakantie inplannen. Camping Fristad is voor ons een fijne plek te zijn, maar je komt bijna niet meer van het terrein af tijdens de zomer.

Anton ging nog geregeld van de camping om boodschappen te halen of de kinderen naar sport te brengen, maar Kirsten leefde volledig in de campingbubbel. Dus volgend jaar plannen we de vakantie sneller na het hoogseizoen op de camping.

Hans was wel even slikken

Begin augustus kwam storm Hans over, die voor veel water zorgde, en kwam de  camping voor een gedeelte onder water te staan.  Hierdoor hebben we wel een aantal kampeerders verplaatst naar een hoger gedeelte.

Dit was twee dagen flink aanpoten. Mensen reageerden ontzettend sportief en hielpen ons mee. Het voelde vooral alsof we met zijn allen in hetzelfde schuitje zaten. Gelukkig hield het vrij snel weer op met de stijging van het water en leefde de camping na een aantal dagen weer normaal door.

Via onze kampeerders de omgeving verkennen

Rondom Camping Fristad is ontzettend veel te doen. De wandelingen bij de vele watervallen in de buurt zijn zeer zeker de moeite waard. Doordat wij zelf behoorlijk druk zijn geweest met het opknappen van ons huis merkten we dat er nog veel te ontdekken valt in de omgeving. De kampeerders kwamen vaak terug met tips die we dan weer door konden geven aan nieuwe gasten. Superleuk!

Lees ook:  Wat neem jij mee terug naar huis uit Frankrijk, Duitsland of België?

De waterval van Bradfallet bleek de favoriet in de Zweedse natuur , ook het zomercafé van The Lodge en het Alma Lov museum zijn echte aanraders om te onthouden wanneer je in Värmland bent en op zoek wil gaan naar lekker eten en een stukje culturele kunst.

Ook winterkamperen

In principe zijn wij het gehele jaar open. In de winter hebben een Bell tent ingericht voor het winterkamperen. In de tent staat een kachel zodat het lekker warm is. Op het meer kan geschaatst worden, de skipiste Hovfjallet ligt op 15 minuutjes van de camping.

Daarnaast hebben we het Fristad hostel waar mensen kunnen verblijven. We hebben de kamers sfeervol ingericht met kunstwerken van Zweedse en Nederlandse kunstenaars.

Ons Fristad huisje biedt een fijne plek aan voor twee personen. Dit huisje staat op loopafstand van het meer en is van alle gemakken voorzien. De Zweedse winter is een ervaring die je niet wilt missen. We genieten dan ook van de sterke contrasten tussen de seizoenen. Fristad ligt er in alle kleuren fijn bij, we voelen ons op onze plek en verwelkomen jullie graag!

Camping Fristad meer

Wat zijn de plannen voor 2024?

De ongedwongen sfeer die we neer hebben gezet op Camping Fristad willen we graag in zijn waarde laten en dan ontstaan er spontaan dingen. Afgelopen seizoen was een pianoconcert van onze stagiair op een ponton op het meer een hoogtepunt. Dat soort ervaringen willen we ook in het nieuwe seizoen doorzetten.

 Anton is nu al druk bezig om dit soort mooie momenten te creëren tijdens het hoogseizoen. Dit kan een concert zijn, een expositie of een wandeling met een bevlogen “wolfmother”. De kracht mag zijn dat het verrassend is zonder te veel poespas.

De rust en natuurrijke omgeving mag de mensen ook meenemen uit de snelheid die het leven kan zijn. Wij blijven hier dus mooie ervaringen creëren en de eerste boekingen voor 2024 zijn al binnen!

Bekijk Camping Fristad>>

Eerder in deze serie

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

reageer

Laat jouw reactie achter

Sending