Campingtip: Sfeercamping Fraai in een onverwacht mooi stuk Friesland

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Een groen kampeerterrein met een vennetje, vuurtje stoken bij je tent, natuurlijke omgeving, vriendelijke eigenaren en mooie authentieke pipowagens en campers. Dat zijn de ingrediënten van Camping Fraai in Haulerwijk. Een verrassende omgeving in Zuidoost Friesland waar wij in één weekend cultuur, natuur en actie met elkaar konden combineren.  Wel een review waard dus.

pipowagen friesland

natuurcmaping friesland

Verborgen groen paradijsje waar je blij van wordt

Als je door Haulerwijk langs de vaart rijdt, moet je goed opletten, anders rijd je het bord met “Minicamping Fraai” zomaar voorbij.  Want behalve het bord, doet weinig vermoeden dat er achter de oprit naast dit woonhuis een groene minicamping schuil gaat.

oldtimer camping fraai

oldtimer camper

Groen en kleurige vrolijkheid

Eenmaal op het veld word ik echt blij. De camping staat vol met retro caravans en authentieke – en een paar omgebouwde – pipowagens. Al die kleur en vrolijkheid doet mijn kampeerhart harder kloppen.  Dit is normaal al zo, maar dit weekend extra. Het is ‘Oldtimer weekend’ en de hele camping staat dus vol met de prachtigste oldtimer caravans en campers.  

De camping heeft twintig kampeerplekken. De plekken zijn ruim, liggen verspreid over een veld, onderbroken door hoog gras en de huur pipowagens. Achter op het veld ligt een vennetje, waar niet in gezwommen kan worden, maar waarachter de zon in de avond verdwijnt.  Voor echte stiltezoekers is het goed om te weten dat je in de avond en nacht afhankelijk van de windrichting wel een beetje verkeer hoort. Niet hard en voor ons niet storend maar wel hoorbaar. Overdag hoor je het niet door alle vogeltjes. 

minicamping friesland

Fikkie stoken en afstrepen

Een echte kampvuurcamping zou ik het niet willen noemen, maar je mag hier wel een fikkie stoken. Midden op de camping is een gemeenschappelijke kampvuurplek, maar bij alle huuraccomodaties en voor een beperkt aantal kampeerplekken zijn houtoventjes verkrijgbaar. Hout haal je, net als ijsjes, koffie en thee, bij het theehuis en moet je zelf op de lijst afstrepen.

Die gemoedelijke sfeer zie je ook terug bij de kampeerders. Het is een mengeling van gezinnen met jonge kinderen, rustzoekers en actieve fietskampeerders.

En voor de kinderen? 

Voor de kids is er een speelveld met speelheuvel met glijbaan, trapveldje en trampoline. Ook is er een pingpong tafel waar rijkelijk gebruik van wordt gemaakt.  De camping is overzichtelijk en kinderen kunnen makkelijk hun weg en andere kinderen vinden. Met kleine kinderen zou ik vooraan op het veld gaan staan want dan is het vennetje een flink eind verwijderd en moeten ze echt moeite doen om die kant op te komen. 

Lees ook:  Is een Tipi Glamping? Renske zocht het uit

bakkeveen heide

gevangenismuseum

Zuidoost Friesland kan je verrassen

In dit deel van Friesland geen meren vol met skûtsjes en valkjes maar bos, hei en landbouwgrond. Vanaf de camping fiets je zo naar de heide van natuurgebied Mandefjild met de Bakkeveense Duinen waar je een schitterend uitzicht hebt vanuit de uitkijktoren of je kinderen kunnen verdwalen in de naastgelegen doolhoven.  Ook natuurgebied het Blauwe Bos en de dorpen Norg, Veenhuizen en Appelscha liggen op fietsafstand. In Appelscha beklommen wij de gave Bosbergtoren met uitzicht tot aan Groningen en ook Veenhuizen en het gevangenismuseum zijn de moeite waard. Met de auto ben je ook zo in Heerenveen, Groningen met het Groninger Museum en Drachten.  

natuurcamping friesland fraai

camping appelscha

camping jam fraai

Camping Fraai is praktisch

Het simpele maar wederom vrolijke en schone toiletgebouw staat midden op het veld en voor een aantal kampeerplekken is er privésanitair. Het theehuis fungeert ook als slechtweeraccommodatie waar je naast een warm bakje koffie of thee een spelletje kunt spelen, jam gemaakt van de fruitstruiken op de camping kunt kopen of een boekje kunt lezen. Daarnaast zijn daar ook een magnetron en koelkast waar je gebruik van kunt maken.  In het dorp Haulerwijk zijn op ongeveer 500 m lopen twee supermarkten en een aantal restaurantjes een warme bakker voor de broodjes en een snackbar.  Zwemmen kan niet op de camping zelf, maar in de zomer is het openluchtzwembad aan de overkant van de vaart geopend. Je eerste kaartje krijg je gratis. Op de camping is gratis Wifi met redelijk goed ontvangst, bij het theehuis is hij het sterkste. 

Camping Fraai is zeker fraai en vrij

Camping Fraai is gewoon een plek waar je vrolijk van wordt. Is het niet van al het groen of de vrolijke pipowagens, retro caravans of het kleurige toiletgebouw, dan is het wel van het enthousiasme en de liefde die de eigenaren er zichtbaar insteken. Hoewel Haulerwijk  waarschijnlijk nog niet op je bucketlist stond, heeft de omgeving genoeg actie, natuur en mooie musea te bieden, waardoor je daar toch nog maar eens over moet na gaan denken.

 

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

reageer

Laat jouw reactie achter