Op een goed behapbare afstand van Nederland vind je de Belgische Ardennen. Het stikt er van de activiteiten om te doen. Kanoën, klimmen, geocachen, wandelen of een klein museum bezoeken, het kan er allemaal. Door die vele dingen om te doen, zijn er ook talloze campings in het gebied. Ik verbleef samen met mijn familie vier dagen op Camping du Pouhou,  op een steenworp afstand van het levendige stadje La Roche.

Pouhou10

Camping du Pouhou is een kleine camping. Er staan wat stacaravans aan het begin en er is een beperkt aantal caravanplekken. Er is zelfs een grote tipi die wordt verhuurd en er zijn een paar andere kleine huurhutjes. Dat is echter niet waarvoor wij kwamen.

WIL JIJ GRATIS HET MAANDELIJKSE KAMPEERMENEER MAGAZINE ONTVANGEN?

Iedere maand ontvang je een update met daarin het laatste nieuws over kamperen, handige kampeertips en de laatste winacties.

Jouw e-mailadres is veilig bij ons.


Het mooiste tentenveld van de Ardennen

Het mooiste deel van Camping du Pouhou is namelijk het tentenveld: er staan echt alleen maar tenten in allerlei soorten en maten. Tijdens mijn verblijf heel veel van Quetcha. Het veld ligt aan het eind van een 300 meter lang grindpad, aan een heerlijk speelbeekje. Onze kinderen vermaakten zich met het bouwen van dammen en het spelen in de beek, samen met andere kinderen die er waren. Bovendien liggen er verspreid over het tentenveld een stuk of twaalf kampvuurplekken. Altijd een stookplekje in de buurt van je tent dus, en dat betekent voor mijn kinderen een garantie op marshmallows en gepofte appels.

Pouhou2

Ook als de camping ‘volzet’ is, is er ruimte

Het tentenveld is autovrij. Voor in- en uitladen kun je het grindpad tot aan het eind oprijden en vanaf daar met een kruiwagen je bagage naar je plek brengen. De plekken zijn niet echt afgebakend, een paar bomen geven het begin en eind van de plaatsen aan. Verder is het vooral ‘zoek zelf maar een mooie plek uit’, heel fijn. Er is in ieder geval ruimte zat, zelfs midden in het hoogseizoen. Ondanks de ruimte kan de Camping  du Pouhou wel ‘volzet’ (een mooie Belgische term voor ‘vol’) zijn. Toen ik er twee dagen was, stond dat bord bij de ingang. Prettig, want dat zorgde er wat mij betreft voor dat het niet té druk werd op het mooie veld.

Pouhou1

Waarschuwing: Het is allemaal wel een beetje primitief

Camping du Pouhou heeft één ster en als je van luxe houdt, ben je bij deze camping dus niet op het goede adres. Verwacht geen hoogstaande animatie (hoewel de beek, het bos en de kampvuurplekken natuurlijk de mooiste animatie zijn die er bestaat) of hypermodern sanitair. In het kleine sanitairgebouw zijn een stuk of vijf toiletten en een paar douches. Het is schoon, maar oogt wat primitief, zeker omdat er, behalve voor de douche (douchemuntjes 1,50!) alleen koud water is. Bovendien staat het gebouw helemaal vooraan het grindpad, en dat is vanaf het tentenveld toch echt een eind weg. Plassen gebeurt daarom na het invallen van het donker door de meesten ergens in het bos, zonder achterlating van ‘rommel’ trouwens.

Stroom is er op Pouhou maar op een heel beperkt aantal plekjes. En het tentenveld ontbeert een kraantje. Neem dus zeker een draagbare jerrycan mee als je de de camping bezoekt.

Pouhou4

Een camping, gerund met liefde

Behalve het sanitairgebouw zijn er vooraan op de camping twee kleine gebouwtjes waar de aanmelding is, waar je wat te drinken en af en toe een ijsje kunt kopen  en waar wat toeristische informatie ligt. De eigenaresse van Camping du Pouhou runt het allemaal met liefde. Elke ochtend wordt de camping bediend door een bakkersautootje, dat onder luid getoeter zijn aanwezigheid laat merken. De bakker stalt zijn waren uit op een klaptafel en de verkoop begint. Daarnaast komt er af en toe een foodtruck op het terrein, waarvan de komst de avond van tevoren wordt aangekondigd op een schoolbord bij de aanmelding. Tijdens mijn verblijf was er een hamburgertruck, heerlijk!

Pouhou6

Met een omgeving die niet snel verveelt

In de omgeving van de camping ligt La Roche op 5 kilometer.  Je vindt daar het museum over het Ardennenoffensief en een prachtig kasteel. Naar verluidt wordt het bewoond door het spook Berthe, waar een hele legende omheen bestaat.  Het spook verschijnt in het seizoen elke avond rond 22 uur ook echt boven het kasteel. Onder de klanken van klassieke muziek en spookachtige verlichting zweeft ze naar de kasteeltoren om daar te verdwijnen. Een ware publiekstrekker, want het gratis toegankelijke spektakel wordt druk bezocht.

La Roche is als plaatsje verder vooral een verzameling van restaurantjes, ijssalons en winkeltjes met toeristische snuisterijen. Decathlon heeft er een kleine pop-upstore (maar die zal vast binnenkort weer weggepopt zijn). Verder zit er een Spar-supermarkt en een geldautomaat. Dat laatste is belangrijk, want bij Camping de Pouhou betaal je nog contant. Pinnen kan er niet.

Pouhou7

Outdoorbedrijfjes te over

Natuurlijk zijn er in La Roche ook veel outdoorbedrijfjes. Je regelt er je kanotocht over de Ourthe (als daar tenminste genoeg water in staat, en toen ik er was, was dat niet zo), je mountainbikes of klimactiviteit. Met de kinderen koos ik voor het klimpark van Ardenne Aventures . Na een uitleg over het best wel ingewikkelde veiligheidssysteem konden we de bomen in. We klauterden twee parcoursen tot wel 18 meter hoogte en via ziplines zoefden we weer naar beneden. Hoe gaaf is dat! We gingen er zo in op dat er drie uur voorbij vlogen en  we zelfs de actiefoto’s vergaten….

Pouhou9

De spannendste wandeling van België

Verder kun je in de Ardennen vanzelfsprekend fantastisch wandelen en geocachen. Er liggen zelfs geocacherondjes met wel 36 caches op 10 kilometer. Daar haal je je dagrecord wel mee. Zorg wel voor een wandelkaart of GPS met goed kaartmateriaal, want niet overal is de markering even goed.
De wandelingen zijn er in verschillende moeilijkheidsgraden. Wij kozen voor een wandeling die werd omschreven als de spannendste wandeling van België. Hij ligt bij Rochehaut, wat verder van de camping af, maar de foto’s beloofden zo veel goeds dat we dat er graag voor overhadden. Deze “laddertjeswandeling”, zoals hij ook wel heet, begint wat saai over een makkelijk pad, maar dan beginnen er steile afdalingen naar het dal van de Semois. Je klautert tussen de rotsen door tot je bij de rivier staat, en dan gaat het weer steil omhoog via een aantal laddertjes. Erg spectaculair!

Camping du Pouhou is een mooi basiskamp voor outdooractiviteiten

Wij hebben ons een aantal dagen flink vermaakt op en rondom Camping du Pouhou. De eenvoud van het terrein, een vriendelijke maar duidelijke eigenaresse die veel goed vindt, maar ook wel duidelijke grenzen heeft, maakten dat wij er ongetwijfeld nog een keer terug gaan komen. Al is het maar om de aan onze kinderen beloofde kano-activiteit in te halen…

Over de schrijver

Erik

Erik

Erik, 44 jaar. Houdt van basic kamperen met de tent. Zijn passie voor kamperen is aangewakkerd bij de Scouting. Samen met zijn vrouw Loes en twee meiden zoekt hij, bijvoorbeeld tijdens een fietsvakantie, graag simpelere campings op waar nog veel dingen kunnen en mogen. Leer Erik kennen...

Laat jouw reactie achter