Campingtip: Camping Dijk en Meer: sfeervol leven en laten leven

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Camping Dijk en Meer is een sfeervolle camping op een onverwachte plek. De receptie zit in een oude Weense tram, de kikkers trakteren je voor het slapen gaan na het kampvuur op een concert en de sfeer is er één die het bijzondere midden houdt tussen een vrijplaats, een festival, rust  en leven en laten leven. Dat alles – zoals de naam al doet vermoeden – gelegen tussen de buitendijken en binnendijk rondom het IJsselmeer bij Andijk. Tijd voor een review.

alternatieve camping noord holland

Een verrassing achter de poort

Eerlijk is eerlijk, als ik kom aanrijden bij camping Dijk en Meer vraag ik me even af waar ik terecht ben gekomen.  De camping is aan de ene zijde omringd door de binnendijk met grazende schapen, aan de zijkanten liggen twee ietwat verouderde bungalowparken en aan de kant van de ingang ligt een grote, gedeelde speeltuin die de camping van het IJsselmeer scheidt. De poort deelt de camping met de bungalowparken en dat aanzicht tempert je verwachtingen. Maar als je door de speeltuin loopt naar de ingang van de camping, langs de oude Weense tram loopt die dienst doet als receptie, dan kom je in een heel andere sfeer terecht. Eén die je écht niet verwacht.

camping dijk en meer

Een ontspannen sfeer op camping Dijk en Meer

De tram en het gemeenschappelijke veld daarvoor vormen het hart van de camping. Onder een grote tarp kun je lekker koffieleuten, gebruikmaken van één van de pizzaovens (deeg kun je ter plekke kopen en een pizzaoven kun je ook bij je tent zelf neer laten zetten mmmm) of verderop aan de rand van de vaart chillen bij de kampvuurplek.

De sfeer is er één van niet te veel regels en door de aankleding – de toiletgebouwen zijn bijvoorbeeld bekleed met hout  en rond het kampvuur staan retrofauteuils – doet het een beetje denken aan een festival / vrijstaat, maar dan zonder de muziek of het theater.

Het is allemaal niet erg gepolijst. Hier en daar staat wat reservemateriaal, in de kas staan stekjes, maar de kas zelf is al een tijdje niet gelapt. Is er niemand bij de receptie, dan geef je een slinger aan de oude trambel en één van de beheerders komt je helpen. De heggen zijn niet strak getrimd, maar die laten ze lekker groeien. Voor mij draagt het bij aan een sfeer van leven en laten leven. Want als ik ergens allergisch voor ben zijn het campings waar overal briefjes hangen met “Maak het putje leeg” of “De skelters moeten voor 20:00 hier geparkeerd worden”. Dat soort bordjes zul je niet niet vinden en zijn ook niet nodig want de afwasputjes zijn gewoon schoon. 

Lees ook:  Review: Camping Amstelkade, een groene oase aan het water

Benieuwd wat er nog meer komt

Camping Dijk en Meer bestaat pas twee jaar en ze hebben keihard gewerkt om deze sfeer neer te zetten. Aan het begin van de camping lukt dat goed en dat is best knap, maar omdat het met 140 plekken een wat grotere camping is, voel je die sfeer nog niet overal. Maar met de ideeën die er zijn – ik hoorde iets over gave bouwsels en een blotevoetenpad – heb ik er wel vertrouwen in dat dat groeit.

review camping dijk en meer

natuurcamping noord holland water

Pipowagen, Bell tent of privésanitair

Naast gewone kampeerplekken zijn er ook verschillende sfeervol ingerichte Bell tenten en jolige pipowagens die er erg gezellig uitzien. Ze staan aan het water en de meesten hebben eigen sanitair. Zelf stonden we er met onze eigen tipitent, maar hadden een plek met privésanitair. Schoon en erg makkelijk om toilet en douche zo naast je tent te hebben staan.

camping dijk en meer kinderen

En voor de kinderen dan?

Op de camping zelf kunnen kinderen vrijuit spelen, er is genoeg ruimte om lekker te ballen, verstoppertje te spelen of te vissen aan de vaart. Er zijn trouwens ook genoeg plekken die niet in de buurt van water liggen. Wel zo fijn met kleine kinderen.  Verder zijn er onder de grote tarp bij de ingang spelletjes en een grote bak lego waar meegespeeld kan worden.

Op de camping zelf is geen speeltuintje, dat is wel jammer. Direct tegenover de ingang van de camping is echter een grote speeltuin met kabelbaan, schommels, klimrekken, springkussen en een kleine kinderboerderij. Dit hoort bij het naastgelegen vakantiepark, maar daar mag je wel gebruik van maken. Dat geldt ook voor het binnenzwembad van het vakantiepark.

camping ijsseleer

camping enkhuizen

Wat is er in de omgeving van camping Dijk en Meer te doen?

Direct vanaf de camping loop je zo de dijk rondom het IJsselmeer op. Lekker om bootjes te kijken of om een mooie wandeling te maken. Iets verderop bij Wevershoof in natuurgebied Egboetswater zijn een paar erg leuke kindergeocaches te vinden.

Ook op de fiets is er veel te ontdekken. Medemblik, Hoorn en Enkhuizen liggen allemaal op fietsafstand. Een bezoekje aan het Zuiderzeemuseum, met je kleintje dwalen door Sprookjeswonderland en zeker een dagtrip waard is de stoomtram Hoorn – Medemblik en terug met de boot naar Enkhuizen.

In de omgeving zijn een paar kleine strandjes aan het IJsselmeer, waar je kunt zwemmen. De dichtstbijzijnde ligt op 5 minuten met de auto of 20 minuten lopen vanaf de camping. Perfect voor kleine kinderen, want het wordt heel langzaam dieper. Na ruim 100 meter stond onze vijfjarige er nog maar tot haar middel in.

Lees ook:  Ons avontuur: 2-daagse sup-tocht in Limburg

charme camping noord holland

Praktisch: camping Dijk en Meer

Op de camping zijn twee toiletgebouwen die netjes schoon worden gehouden, BBQ of een vuurschaal mag je bij je tent hebben. Bij de receptie zijn tegels beschikbaar om het gras te beschermen. Er is in het hoogseizoen een kleine supermarkt in het naastgelegen bungalowpark, waar je ook verse broodjes kunt krijgen. Andere supermarkten liggen in Andijk en Wevershoof, beide maximaal 3 kilometer. Op de camping is geen wifi aanwezig.

Komen we terug?

Hoewel de aankomst een beetje vreemd is, is het sfeertje achter de ingang  bij de tram echt fijn en in de omgeving is een hoop te doen en te beleven. Omdat we benieuwd zijn hoe het fijne sfeertje dat ze neergezet hebben, zich zal verspreiden over de camping, komen we graag nog een keer terug op camping Dijk en Meer.

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

2 reacties

Laat jouw reactie achter