Campingtip: Natuurcamping De Waps, ruim kamperen in het Friese bos

1b9872d8fccdb4c52235befa738b8d40?s=55&d=mm&r=g Akke Buiten zijn en je tent ergens opzetten waar je het idee hebt helemaal alleen te zijn, ruime plekken tussen de bomen met ontzettend veel vogels die je vanonder je luifel kunt bekijken, dat is kamperen bij De Waps in Oudemirdum. Hier kun je de rust opzoeken en is anderhalve meter geen probleem.

Kamperen in het voorjaar vind ik altijd het leukst. De eerste keer na de winter weer genieten van de warmte van de zon, de jonge vogeltjes en het frisse groen, maken dit mijn favoriete seizoen. Om last-minute de beslissing te kunnen maken, kampeer ik in het voorjaar meestal in de buurt.

Begin mei zette ik de tent op midden in het bos. In Gaasterland vind je natuurcamping De Waps. We blijven hier twee nachtjes. Dat lijkt misschien kort, maar vanaf het moment dat we de camping oprijden ben ik direct op vakantie.

Ruime privéplekken

Dit wordt de derde keer dat we op camping De Waps staan. We stonden een paar jaar geleden de hele meivakantie op het plekje waar we nu de tent naast opzetten. Ik vind de tentplekken erg fijn. Er zijn er een paar op een verhoging waar je prachtig uitzicht hebt, tussen de bomen door, over de velden en op een ander terpje kijk je uit over de camping.

Mocht je niet met een tent komen, dan zijn er overigens ook genoeg andere mooie plekken. Bijna alle plekken zijn erg beschut. Hierdoor heb je nooit ‘last’ van je buren en ik vind het fijn dat ons hondje niet de hele tijd afgeleid wordt door andere honden.IMG 6170

Honden zijn welkom op De Waps

Bij De Waps zijn honden welkom. Vanaf camping De Waps ben je binnen no-time in een gedeelte van het bos dat bestempeld is als losloopgebied. Het is toch altijd fijn dat je hond zijn energie goed kwijt kan, want hij moet over het algemeen toch de hele dag aan een lijn op een camping. Dat is hier niet anders.

Er staan veel hondenbezitters op het terrein. Dat was de vorige keer zo en dat is nu weer zo. Omdat ons hondje erg op andere honden kan reageren, vind ik dat normaal vervelend. Toch heb ik er hier geen last van, en hij ook niet, omdat de plekken zo ruim zijn en misschien ook wel omdat we deze keer de enige tent zijn en dus ook iets verder van de andere kampeerders staan.

Lees ook:  15 x de mooiste campings met zwembad in Nederland

Het bos in

Vanaf de camping zijn meerdere uitgangen naar het bos. Je zet je kampeermiddel op aan de rand van het bos. Door de meerdere uitgangen hoef je dan ook helemaal niet langs het losloopgebied voor de honden, mocht je dat niet leuk vinden.

Er zijn echt heel veel verschillende wandelingen te maken vanaf camping De Waps. Je kunt naar het kabouterbos lopen. Dat staat direct bij de camping aangegeven. Wij zagen daar in een van de vele leuke vogelhuisjes een pimpelmees met jongen.

Je kunt ook een prachtige wandeling om de vijver middenin het bos maken of via wandelknooppunten een rondje maken. Bij de receptie vinden we ook nog twee routes van route.nl.  IMG 6166

Gaasterland op de (race)fiets

Naast wandelen, kun je hier ook op andere manieren actief bezig zijn. De vorige keer hadden we dan ook onze fiets mee en kwamen er vrienden op bezoek die even een tussenstop namen tijdens hun racefietstocht.

Deze omgeving leent zich wel voor een ritje. Er zijn talloze fietsroutes en ook deze worden duidelijk aangegeven. Vanaf de camping kun je starten met bijvoorbeeld de route van ongeveer 54 kilometer die met knooppunten aangegeven staat. Dat is ideaal voor de racefiets of als dagtocht met de elektrische fiets.

Natuurlijk kun je ook een kortere route rijden en naar het terras rijden van het pannenkoekenrestaurant bij het Rijsterbos fietsen. 

Patat van Pake

Wanneer je op de camping wilt eten kan dit ook. Hier geen friet van Piet, maar van Pake (opa in het Fries). Dichtbij de receptie vind je namelijk een klein snackbarretje. Wanneer er wat mensen op de camping staan, zijn er ook in het voorseizoen snacks af te halen en kun je ’s ochtends broodjes krijgen.

Daarnaast worden ook ijsjes verkocht en ’s avonds hoef je niet per se voor je tent te zitten, maar kun je ook het terras op voor een speciaal biertje of een wijntje.

Friesland, maar dan anders

Het glooiende landschap in dit deel van Friesland doet je denken aan zuidelijkere provincies. Daarnaast staat het dichtbij gelegen dorp Rijs bekend om zijn fantastische boslaan. Het Rysterbosk wordt gezien als een van de bekendste wandelbossen in Friesland.

Ook zijn bekende Friese stadjes als Stavoren, Workum en Sloten in de buurt. Je zou dus ook prima vanaf de camping een rondvaart kunnen doen, een museum of een paar fonteinen kunnen bezoeken.

IMG 6167

Cultuur in Gaasterland

Dan zie je ook direct wat een bijzondere omgeving dit is qua architectuur. Er staan talloze monumentale landhuizen in de omgeving en ook de luchtwachttoren als herinnering aan de Koude Oorlog is een bezoekje waard.

Lees ook:  Packraft Trail, wij gingen raften in De Biesbosch

Niet alleen de gebouwen, maar ook een monument in het bos Elfbergen, dicht bij de camping, geven de rijke en soms ruwe geschiedenis van deze omgeving weer.

Daarnaast is een bezoekje aan de theatertuin in Rijs echt wel de moeite waard. Wanneer het allemaal weer kan, worden hier voorstellingen in de buitenlucht gespeeld. Ook wanneer er geen voorstellingen zijn, is een wandeling door de beeldentuin of een kopje thee hier een aanrader.

Ook in een van de laatste nummers van de kampioen van ANWB wordt er verwezen naar de vele toeristische mogelijkheden in Gaasterland.

IMG 6572

In de winter naar De Waps?

Mocht je geen zin hebben om zelf je tent op te zetten of sowieso liever in een huisje slapen, dan kan dit ook op De Waps. Er staan namelijk vijf trekkershutten midden op de camping. In deze hutten staan vier bedden en er is een eenvoudig keukentje en een tafel met stoelen. Mocht je op doorreis zijn, dan kan is zo’n hutje ideaal.

Ook wanneer je in de winter of de herfst graag naar deze natuurcamping wilt, maar het je te koud lijkt in je tent of caravan, kun je gebruik maken van een van deze trekkershutten. Er zit namelijk een kacheltje in, dus je hoeft het niet koud te krijgen.

Is er dan niets wat tegenvalt?

Zoals je kunt lezen is er genoeg te doen en ben ik erg enthousiast over zowel camping als de omgeving. Toch kleeft er wel een nadeel aan een camping in het bos dichtbij een vijver. Zelfs in mei waren er namelijk al veel muggen. Het zijn dus niet de wespen, waar de camping naar vernoemd is, maar de muggen die je verblijf hier kunnen dwarsbomen.

Ik kan niet echt iets verzinnen wat zo vervelend is als niet kunnen slapen vanwege jeuk of gezoem. Hier moet je dus wel echt voorzorgmaatregelen tegen muggen  voor nemen.IMG 6175

Deze zomer in Friesland?

Wanneer je vakantie gaat vieren in Friesland, dan is het zeker geen straf om op De Waps te kamperen. De omgeving en de camping zijn zeker de moeite waard. Het is niet voor niks dat we hier al meerdere keren hebben gestaan. Ik ben er dan ook wel zeker van dat ik hier terugkom en anders zijn er nog genoeg andere mooie natuurcampings in Friesland

Auteur

Akke kampeert al haar hele leven. Ooit begonnen met haar ouders in een Vergrote Zilvermeeuw. Tegenwoordig wisselt ze haar eigen De Waard af met een lichtgewicht tent of een kampeerbusje. Samen met haar man Hans en hun zoontjes kampeert ze veel in Nederland, soms met en soms zonder hond. Ze houdt erg van Scandinavië en Afrikaanse landen en heeft een grote voorliefde voor IJsland. Leer Akke kennen...

7 reacties

 • Leuk! Wij waren er ook in die tijd. We herkennen de caravan met circusvoortent en hebben er natuurlijk ook een foto van gemaakt. Wellicht waren we er hetzelfde weekend. Daarover wil ik zeggen dat wij het ook grandioos vonden. De muggen waren er, maar met deet eigenlijk nauwelijks meer last van gehad. We hebben aan de aardige campingeigenaar gevraagd of ze vaak last hadden van muggen. Sowieso bijna nooit zei hij, maar in de zomermaanden zeker nooit. Soms in de meimaand na een dag regen en daarna zonneschijn. Ach, na regen komt zonneschijn zullen we maar zeggen. Veel plezier!

  • Dag Remco, dank je wel voor je berichtje! Wat leuk dat we er nagenoeg op hetzelfde moment hebben gestaan. Gelukkig valt er wat aan muggen te doen, want uit ervaring weet ik dat je je daar op voor moet bereiden, ook na mei.

Laat jouw reactie achter

User Review
 • Kwaliteit:
  Sending
 • Gebruiksgemak:
  Sending
 • Pakmaat:
  Sending