Campingtip: Camping Anderegg in de Ardennen

8569d5985c99f75d42195c1460991200?s=55&d=mm&r=g Saskia Kamperen op camping Anderegg in de Hoge Venen van de Belgische Ardennen. Heerlijk! Dichtbij huis (zeker voor ons als Brabanders), maar wel echt buitenland. Wanneer wij er even een paar dagen tussenuit willen dan landen wij vaak in deze streek. De Ardennen zijn in elk jaargetijde mooi en we hebben er dan ook al vaker gekampeerd. En camping Anderegg is één van onze favoriete plekjes. Waarom? Lees mijn ervaring in deze review en je snapt het. 

Op camping Anderegg geen stacaravans en animatieteams

We zoeken soms lang naar een fijne camping. Er zijn genoeg campings in de Ardennen maar op veel campings staan bungalows of stacaravans, is er een uitgebreid animatieprogramma. Of het is een oude, donkere, beetje vervallen camping waarvan er naar mijn idee veel zijn in de Ardennen. Beiden niet het soort camping dat wíj bij voorkeur bezoeken.

Camping Tonny  en Beau Réve in de buurt van La Roche, zijn een aanrader maar ik heb nog een tip; camping Anderegg, oostelijker, tegen de Duitse grens aan. Een heel ander gebied weer dan het westen van de Ardennen. De Hoge Venen met zijn vlonderpaden is heel bijzonder.

camping anderegg

natuurcmaping ardennen

Zoek het gat in de heg en ontdek het prachtige uitzicht

Camping Anderegg heeft best een aantal seizoenplaatsen, dat is niet het mooiste gedeelte van de camping. Maar als je die links laat liggen en door het gat in heg rijdt, kom je op een stuk camping met een geweldig uitzicht. Een gedeelte van de plaatsen ligt aan een kleine beek.

Als je je kinderen kwijt bent zitten ze hier! Of in de prachtige natuurlijke waterspeeltuin, die iets apart van de camping ligt op een eigen weitje. Op de site las ik dat ze in 2019 een nieuwe speeltuin hebben geopend.

Wandelen camping Anderegg

Knokkelpaadjes, dat klinkt leuk

Wij bezochten camping Anderegg een paar jaar geleden in het vroege voorjaar. Onze dochter was bijna 9 jaar en we hadden een caravan in plaats van de vouwwagen waar we nu mee kamperen. We zochten een camping in de Hoge Venen. We hadden gehoord dat je hier prachtig kon wandelen over de zogenaamde knokkelpaadjes. Vlonderpaden door een moerasgebied, dat klonk spannend.

Lees ook:  Packraft Trail, wij gingen raften in De Biesbosch

De rit naar de camping toe was prachtig, het laatste stuk is geen snelweg en gaat door een mooi heuvelachtig gebied. Door typisch Ardeense dorpjes met vrijstaande huizen van robuuste grijze steen en leien daken, ik vind het er altijd een beetje stug uitzien.

Een aantal seizoensplaatsen vlak na de entree, komt dat goed?

Bij de camping aangekomen werden we ontvangen door de vriendelijke (Nederlandse) eigenaresse. Het was er nog rustig, het zuiden van Nederland had al vakantie maar in België waren de scholen nog niet vrij. Het eerste deel van camping Anderegg, net het deel waar je als eerste op kijkt, stond vol met caravans met gesloten voortenten. Duidelijk seizoensplaatsen met caravans waar op dat moment niemand thuis was. Ging dit goed komen? Jawel hoor.

‘Kruip door het gat in de heg, Alice!’

In het midden van de camping Anderegg staat een enorme heg van coniferen. Als je de camping oprijdt zie je eigenlijk niet wat daarachter is. Er zit een groot gat in het midden, daar moesten we doorheen, we voelden ons Alice in Wonderland!

Aan de andere kant van de heg ligt namelijk een prachtige camping, precies zoals wij ons een fijne camping voorstellen. Grote plaatsen, veel ervan met een enorm weids uitzicht en anderen aan een ondiepe beek. Voldoende en schoon sanitair met als fijne extraatjes een ruime familiedouche en een droogkast voor als je kleren nat zijn na een regenbui. Er is een ruimte met een magnetron, een koelkast en een diepvries. Hier kun je ook gebruik maken van aanwezige glazen, borden en bestek. Zeker voor fietskampeerders handig lijkt me. En die seizoensplaatsen? Die zie je niet meer als je voor je tent geniet van de zonsondergang.  

kleine camping ardennen

Veel vriendjes en vriendinnetjes en genoeg te beleven

We hebben een heerlijke week gehad daar. Genoeg vriendjes en vriendinnetjes voor onze dochter om mee in de beek of in de waterspeeltuin te spelen. Meteen vanaf camping Anderegg kun je heerlijk wandelen. Er zijn een aantal vrij korte routes die onze dochter ook leuk vond. Je loopt door afwisselend landschap, over een erf van een boerderij, of dwars door het bos over kleine paadjes naar het meer van Robertville. Wij maakten elke avond na het eten nog een wandeling, zo fijn! En spannend om soms pas in het donker terug op de camping te komen.

En een tip voor een restaurant in de buurt: Taverne Du Lac in Robertville. Laat je niet afschrikken, het ziet er van buiten en van binnen nogal gedateerd uit. Ik denk dat de het hele dorp hier hun feestje viert, maar wij hebben er lekker en gezellig gegeten voor echt weinig geld. Ook voor kleine kinderen, die kunnen hier geen kwaad doen en worden hartelijk ontvangen.

Lees ook:  Weekendje outdoorlife tussen Brussel en Leuven

ardennen natuurcamping

De Hoge Venen is een heel bijzonder gebied

Op korte afstand van de camping vind je natuurgebied de Hoge Venen. Een moerasachtig gebied waar je over paden van vlonders, 50 cm boven de grond, loopt, de ‘knokkelpaadjes’, bijzonder. We beklommen de uitzichttoren en liepen het natuurleerpad, een leuke route speciaal voor kinderen waar ze onderweg allerlei weetjes en opdrachtjes tegenkomen. We liepen langs een riviertje naar de waterval en gingen een dag naar het indrukwekkende kasteel Reinhardstein. Monschou, een knus plaatsje net over de grens in Duitsland is de moeite waard. Vooral het glas-atelier daar vonden wij leuk om te bezoeken.

Reserveer in elk geval een dag om te railbiken

Vooraf hadden we al een reservering (zeker in een vakantieperiode verstandig) gemaakt om een dag te railbiken. Je rijdt dan met een speciale fietskar over een oude spoorbaan. Een mooie rit, dwars door de Hoge Venen. Prima te doen, ook met kleinere kinderen. Wij hadden in elk geval erg veel plezier.

Railbike Ardennen

Review: Camping Anderegg in de oostelijke Belgische Ardennen is een aanrader, ook in het voor- en naseizoen

Bij ons staat Camping Anderegg hoog op het lijstje voor als we een weekje weg willen. Een fijne kampeerplek. De Belgische Ardennen zijn goed bereikbaar en de Hoge Venen is een mooie omgeving waar genoeg te beleven is. Wil je een plek met uitzicht (en ja, dat wil je!) of aan de beek? Reserveer dan op tijd, deze plaatsen zijn snel weg. 

Auteur

Saskia kampeert al haar hele leven. Het liefst samen met haar man, dochter en hondje Ivy. Ze begon ooit met een barrel van een caravan, ruilde die in voor een luxere versie maar kampeert nu alweer een aantal jaar met hun vouwwagen op boerencampings en andere kleine campings in heel Europa. Leer Saskia kennen...

reageer

Laat jouw reactie achter

User Review
  • Kwaliteit:
    Sending
  • Gebruiksgemak:
    Sending
  • Pakmaat:
    Sending