campings reserveren? Met deze XX tips kun je goed voorbereid aan je kampeervakantie of camperreis door Canada beginnen.
Een mooie roadtrip door Canada is voor velen een droom. Of je nu met huurauto en tent er op uit trekt of een camper huurt om te roadtrippen door Banff of Jasper National Park voordat je vertrekt, is een goede voorbereiding essentieel. Heb ik een visum nodig? Kan ik in Canada een camper huren? Moet ik1. Je eTA of je visum regelen
Iedere Nederlander die naar Canada vliegt moet een zogenaamde eTA Canada aanvragen. Dit staat voor ‘electronic Travel Authorization’ dit is een elektronisch formulier met verschillende vragen over je achtergrond. Deze wordt gecontroleerd door de Canadese Immigration, Refugees & Citizenship Canada (IRCC) en het duurt meestal zo’n 5 dagen voordat deze goedgekeurd wordt indien je geen veiligheidsrisico vormt.
Ook voor minderjarigen moet je individueel een eTA aanvragen. De geldigheidsduur van de eTA Canada is 5 jaar. Dus heb je er de afgelopen 5 jaar al één aangevraagd dan is de kans groot dat die nog geldig is.
Ga je echt een lange roadtrip door Canada maken van meer dan zes maanden? Dan moet je ook een visum aanvragen. Dat is een stuk ingewikkelder en duurder dan het eTA dus begin daar vroeg mee.
2. Boek je camper vanuit Nederland
De meeste kampeerders kiezen ervoor om een roadtrip te maken door Canada met een camper. Het vinden van een goede huurcamper in Canada is nogal een uitzoekwerk. Je hebt A-, B-, C- klasse campers en de regels verschillen qua verzekering, maximaal aantal kilometers én gasverbruik per aanbieder.
Daarnaast moet je vroeg boeken voor het hoogseizoen, denk aan minimaal 4 tot 6 maanden voor vertrek wil je jouw camper naar keus te pakken krijgen. Onze ervaring is dat je het makkelijkste die via een Nederlandse reisagent kunt regelen zoals Travelhome of WorldWideCampers. Qua kosten verschilt dat uiteindelijk niet heel veel met platformen zoals Camperdays of Outdoorsy waar je zelf, eventueel bij particulieren, een camper kunt huren.
3. Credit card aanvragen
Waar we in Nederland in iedere winkel met een pinpas kunnen betalen is dat in Canada anders. Een pinpas noemen ze in Canada een ‘debit card’ en zeker met onze veelal Maestro passen kun je alleen geld opnemen bij pinautomaten.
Wil je ook in winkels, restaurants of bij de camperhuur zonder cash kunnen betalen dan heb je echt een credit card nodig. Vraag deze op tijd aan want de aanvraagprocedure voor een credit card kan soms wel een maand duren. Voor sommige dingen zoals je visum is een credit card ook handig. Denk er ook aan dat je de Credit Card op naam zet van de hoofdbestuurder van je huurauto of huurcamper. Anders krijg je de auto of camper niet mee.
4. Je Nederlandse rijbewijs is geldig in Canada
Een camper huren mag in Canada vanaf de leeftijd van 21 jaar. Tot 25 jaar betaal je vaak wel extra borg. Maar het goede nieuws is dat je in Canada gewoon kunt rijden met een gewoon Nederlands rijbewijs. Alleen als je echt een zeer grote camper huurt heb je een vrachtwagen rijbewijs nodig.
Ondanks dat het niet verplicht is, vragen sommige huurbedrijven toch naar een internationaal rijbewijs. Check dit dus altijd vooraf bij het auto of camperverhuurbedrijf en zo ja, dan kun je het internationale rijbewijs bij de ANWB bestellen.
Laat de camper de eerste nacht staan!
5. Boek een hotel voor de eerste nacht
Net als het eTA en visum heeft Canada nog meer regeltjes. Camperverhuurbedrijven hebben de regel dat je een huurcamper niet op de dag dat je landt in Canada meteen mag meenemen. Dat mag pas na een goede nacht slaap op de volgende dag. Denk er dus aan dat je voor de eerste nacht een hotel boekt. Misschien ook wel zo verstandig om niet te rijden met een jetlag!
6. Reserveer je campings!
Wildkamperen of vrijstaan is in Canada, maar op een paar plaatsen toegestaan en meestal zijn dat plekken waar je alleen wandelend met de rugzak kunt komen. Wil je kamperen in Canada dan ben je dus aangewezen op campings.
In Canada heb je eigenlijk drie soorten campings. Simpele ‘campgrounds’ in Nationale Parken’ vergelijkbaar met een natuurcamping. RV-parks; dat zijn campings met wat meer comfort en vergelijkbaar met een standaard familiecamping in Europa en als laatste heb je ook nog de mogelijkheid om te kamperen bij particulieren via initiatieven zoals ‘Boondockers’ en op boerderijen via ‘Harvest Host’. Handig is de WikiCamps Canada app waar veel Canadese campings in te vinden zijn.
In het hoogseizoen in juli en augustus moet je campings echt vooraf reserveren. Vooral die in nationale parken zijn soms al maanden vooraf vol. De rest van het jaar is reserveren eigenlijk niet nodig en kun je dus dagelijks je plannen bijstellen.
7. Maak een globale reisplanning
Canada is een ontzettend groot land. Een rit van Oost naar West duurt als snel een dag of vier als je 12 uur per dag rijdt. De meeste kampeerders kiezen dus voor een roadtrip door een deel van Canada. West Canada inclusief Vancouver en Banff en Jasper National Park is populair of juist Oost Canada met een bezoek aan Toronto, Montreal en de Niagara Falls.
Zelf zou ik zeker kiezen voor West-Canada, hoewel ook een roadtrip door de ruige Yukon met gletsjers, strak blauwe meren en uitgestrekte toendra’s ook nog op mijn verlanglijstje staat. Hoe dan ook kies tenzij je echt op visum voor lange tijd gaat gewoon voor één gebied en ontdek dat goed.
Ga jij goed voorbereid naar Canada?
Zo nu weet je hoe je goed voorbereid naar Canada vertrekt. Zorg dat je je visum en eTA op tijd aanvraagt, je camper in Nederland reserveert en ga je in het hoogseizoen dan moet je ook vooraf de campings echt reserveren! Have a great trip!
reageer