Off-grid | 5 tips om te wildkamperen met je camper!

8da6aad278abf0b97e006b84228e911e?s=55&d=mm&r=g Rick Even helemaal weg uit de maatschappij en de stad. Met een camper of met de tent op zoek naar plekjes buitenaf. Hier vertel ik je wat er nodig is voor off-grid of zelfvoorzienend kamperen. Jij wilt op pad en  geen gebruik hoeven te maken van een stroomaansluiting of walstroom. Daarvoor is een aantal dingen nodig. Denk aan genoeg stroom, eten en water en misschien wil jij wel internet hebben. Vooral wanneer je op een prachtige plek staat, wil je er misschien gewoon een week blijven staan. Dan is het belangrijk dat je weet wat je doet en hier en daar misschien wat stroom bespaart. 

camper off grid stroom

Tips voor om een week off-grid te kamperen met de camper

Wij gaan er in dit artikel van uit dat jij een camper hebt of met de camper of caravan op stap wilt en wilt wildkamperen of vrij staan in Europa of in Nederland. Je kunt natuurlijk ook een camper huren hoewel off grid met een elektrische camper misschien wat lastiger is. Wanneer jij met een tent of vouwwagen op stap gaat, kun je deze tips deels ook gebruiken.

1. Zorg voor genoeg stroom

Samen met mijn vrouw werken wij tijdens het reizen met onze camper. Hiervoor hebben wij onze laptops nodig en dus ook genoeg stroom. Vooral wanneer je een week zonder vaste stroomvoorzieningen staat, is het belangrijk dat je toch nog je laptop kan blijven opladen. Zorg er dus voor dat je genoeg accucapaciteit hebt. Zo hebben wij 2 x 110Ah huishoudaccu’s in onze camper. Om 220v te genereren voor het opladen van onze laptops, hebben wij een omvormer geïnstalleerd. Deze heb je nodig wanneer je gewoon wil gebruikmaken van stopcontacten.

camper zonder stroom zonnepanelen

2. Een krachtig zonnepaneel

Ga jij in de zomer off-grid  of zelfvoorzienend kamperen of in de winter naar het zuiden, dan is een zonnepaneel ideaal om je verblijf op een prachtige plek te verlengen. Zo zijn er verschillende soorten zonnepanelen. Je kan een vast zonnepaneel op het dak installeren, maar je kan ook kiezen voor een flexibel mobiel zonnepaneel dat je kan uitklappen en kan neerleggen waar je maar wilt. Zorg wel voor een krachtig zonnepaneel. Dit betekent dat hij minimaal 110 watt moet genereren, wil je er echt iets aan hebben.

Lees ook:  Winterkamperen met de camper! | 15 echt handige tips!

stroom in de camper

3. Verminder je stroomverbruik

Nu we het puntje stroom hebben besproken, is het ook tijd om het stroomverbruik iets naar beneden te schroeven. Want wanneer je langer zonder vaste stroomaansluitingen staat, kan het nogal hard gaan wanneer jij een koelkast op volle toeren hebt draaien, je laptops oplaadt en in de ochtenden je camper wilt opwarmen met de elektrische kachel. Dus ga je kijken waar het misschien minder kan.

 • Zet de koelkast op de laagste stand.
 • Pak een dekentje in de ochtend in plaats van de kachel aan te doen.
 • Probeer zo min mogelijk de waterpomp te gebruiken. Zorg voor gevulde flessen water die je eerst gebruikt.
 • Laad je laptop op wanneer hij leeg is en zet daarna gelijk de omvormer uit. Goed om te weten is dat een omvormer ook wanneer je geen stekkers erin hebt, stroom verbruikt.
 • Doe je de lichten aan of gaan de rolgordijnen open voor meer licht in de camper?
 • Gebruik je volle powerbank (Wij zijn fan van de Xtorm powerbanks) om je telefoon op te laden.

Met deze stroombespaartips kan jij 100% langer op mooie plekjes staan.

4. Zorg voor genoeg water en eten

Nu heb jij je volledige stroomvoorziening op orde, maar het is ook belangrijk dat er wat lekkers op tafel komt. En dat misschien wel een week lang iedere dag. Wanneer jij een lijstje maakt en slim je boodschappen in het voren doet, moet dit helemaal goed komen. Zorg bijvoorbeeld eerst voor meest verse groentes voor in het begin van de week. Als er een einde is gekomen aan de verse groentes, kan je beginnen aan de blikgroentes. Zie je dat je na een week nog goed in je stroom zit en wil je langer blijven staan? Dan kan je natuurlijk ook op de fiets naar een markt of misschien een supermarkt in de buurt.

5. Off-grid kamperen met internet  

Wil je blijven werken tijdens je reis of het weer in de gaten blijven houden, dan kan internet ontzettend handig zijn. Zo kan je in bijna ieder land losse simkaartjes kopen. In sommige landen is het duurder dan in andere landen. Je kan gebruik blijven maken van je onbeperkte 4G bundel uit Nederland, maar deze is in het buitenland vaak beperkt van 16 tot 20GB. Wil je meer, dan kan je dus heel goed een simkaartje kopen in het land waar je verblijft. Wij zijn momenteel in Kroatië en betalen voor twee weken onbeperkt internet 16€.

Lees ook:  Een tweedehands camper kopen, waar moet je op letten?

camper wildkamperen stroom

Auteur

Rick is een echte camperblogger van Ik Wil Hiken. Getrouwd met Laura en samen reizen zij sinds 2019 continue en wonen sinds 2020 in een camper. Inmiddels hebben ze al veel landen gezien. Ze schrijven wekelijks blogs over ons camperleven op @simply.nomads... Maar ook schrijft hij met Ik Wil Hiken veel over kamperen in het wild. Genoeg te lezen dus als je van avonturen houdt.  Lees alle artikelen van Rick

reageer

Laat jouw reactie achter

User Review
 • Algemeen
  Sending
 • Gebruiksgemak
  Sending
 • Pakmaat
  Sending
 • Kwaliteit
  Sending