Zelf je Camper verhuren, alles wat je moet weten!

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Je camper verhuren is tegenwoordig een stuk makkelijker dan je denkt. Campers zijn namelijk ontzettend populair. Toch staat het grootste deel van de campers in Nederland 9 maanden per jaar stil in de stalling of op de oprit. Is dat bij jou ook zo en wil je de resterende maanden iemand anders laten genieten van het camperleven en er zelf nog een mooie zakcent aan verdienen? Dat kan! Maar het vraagt wel om een aantal overwegingen en voorbereiding.

camper huren particulier

Hoe kan ik mijn camper verhuren

Kort gezegd zijn er drie manieren waarop je jouw camper kunt verhuren. Ieder van deze manieren heeft zo zijn voor- en nadelen.

Zelfstandig camper verhuren: Als je helemaal zelfstandig je camper wilt verhuren, moet je zaken als marketing, verzekering, opstellen voorwaarden, administratie, financiën, schoonmaak, reparaties, klantcontact, uitgifte en inname en schadeafhandeling ook zelf afhandelen. Dat zijn niet altijd de makkelijkste taken. Hoewel de volledige inkomsten ook voor jou zijn, ligt ook het volledige risico en de risicobehandeling bij jou. Ik raad je dan ook af om dit bijvoorbeeld zelfstandig via marktplaats te regelen.

Camper verhuurbemiddelaar: Een andere optie voor camperverhuur is een professionele camperverhuurbemiddelaar. Dit zijn bedrijven die het hele verhuurproces voor jou uit handen nemen. Je stalt er vaak jouw camper. Geef aan welke periode(s) je er zelf gebruik van wilt maken en zij doen de rest, in sommige gevallen zelfs het onderhoud. Vaak is dit alleen mogelijk voor relatief nieuwe campers én tegen een flinke commissie van tussen de 35 en 50 procent van de huursom. Het grote voordeel is wel dat je er dan geen omkijken meer naar hebt. 

Camper verhuurplatform: In de afgelopen jaren zijn ook platformen voor deelcampers populair geworden. Je kunt op deze camper verhuurwebsites jouw camper volgens jouw prijsstelling, voorwaarden én periode(s) te huur aanbieden. Via die website kunnen geïnteresseerde huurders een verhuuraanvraag doen, die pas bevestigd is na jouw goedkeuring. 

Het verhuurplatform neemt in dit geval een groot deel van de marketing, administratie, verzekeringen en financiën voor zijn rekening. Ook wordt er met borgen gewerkt, checken ze rijbewijzen en is er ondersteuning voor prijs- en voorwaardenbepaling. Het leuke deel, het contact met de huurders, hou je zelf. 

Goboony of Paulcamper?

In Nederland zijn de twee grootste camperverhuurplatformen GoBoony en Paulcamper.  Eerder was dat ook Camptoo, maar deze is helaas failliet gegaan. Deze platformen vragen een commissie bovenop jouw gestelde verhuurprijs die tussen de 15 en 20 procent ligt. De door deze drie geboden services zijn de afgelopen jaren steeds dichter bij elkaar komen te liggen zoals hieronder is te zien. De verschillen zitten hem in de marketing, voorwaarden van de verhuurverzekering, de gebruiksvriendelijkheid van het platform en hun herkomst. Hieronder een overzicht:

GoboonyPaulcamper
HoofdkantoorNederlandDuitsland
# campers Nederland:32001000
Gebruikerstevredenheid:«««« 9,0««««« 8,8
Commissie:17,5%15-20%
Borg
Eigen verzekering mogelijk:
Biedt dagverzekering:
Kosten dagverzekering:€19,50 per dagAfhankelijk van camper
Inclusief Pechhulp:
Eigen Risico / Borg:Door verhuurder te bepalenDoor verhuurder te bepalen
Eigen Risico door huurder te beperken:✔ tot €150✔ tot €250
goboony logo 
paulcamper logo

Je ziet: het ontloopt elkaar niet veel. Mijn persoonlijke ervaringen met zowel GoBoony en voorheen Camptoo zijn positief en erg vergelijkbaar. Vroeger kozen veel verhuurders voor GoBoony omdat alleen zij een dagverzekering aanboden, maar inmiddels doen ze dat alle drie. Qua gebruiksvriendelijkheid van het platform vind ik Paulcamper het minst prettig werken, ook omdat informatie soms nog deels in het Duits is.  GoBoony  haar website vind ik zelf plezieringer. 

camper verhuren

Vergroot je verhuurkansen

Er staat je als verhuurder ook niets in de weg om je bij bijvoorbeeld zowel GoBoony als bij Paulcamper aan te melden als verhuurder.  Het enige waar je dan rekening mee moet houden, is dat je de beschikbaarheid aanpast bij Paulcamper als de camper via GoBoony wordt verhuurd en andersom. Het voordeel dat je hiermee bereikt, is dat je een nog grotere groep camperhuurders bereikt.

Hoe bepaal je aan wie je jouw camper verhuurt

Bij een bemiddelaar bepaalt de verhuurbemiddelaar aan wie jouw camper wordt verhuurd. Bij de websites van  GoBoony en Paulcamper bepaal je dat zelf en bepaal je ook de voorwaarden.

Net als bij AriBnB doen potentiële huurders een aanvraag voor een verhuurperiode bij jou. Ze hebben een profiel zodat jij kunt zien wie er de huuraanvraag doet en vaak moeten ze zelf ook vertellen waarvoor ze de camper willen huren en waar ze naartoe gaan. Je kunt ook via een berichtenservice op de website eerst overleggen met de huurder alvorens je akkoord geeft. Zo krijg je al snel een beeld van wie de huurder is, waarna je de huuraanvraag kunt goed- of afkeuren.

Met de voorwaarden kun je vaak al bepaalde huurders uitsluiten.  Festivals, sneeuwbestemmingen, families, roken, huisdieren, internationale rijbewijzen en leeftijd zijn een paar voorbeelden waarbij je bepaalde uitsluitende voorwaarden kunt stellen, waarmee je een eerste selectie kunt doen.

Daarnaast hangt hoe jouw huurders omgaan met jouw camper ook voor een groot deel af van de instructies die jij geeft bij de uitgifte. Neem de tijd om alle functionaliteiten en situaties goed uit te leggen, geef checklists of uitlegvideo’s mee voor onderweg én wees bereikbaar voor vragen tijdens de huurperiode. Hiermee beperk je de kans op problemen en schade behoorlijk. Dan nog kan er een ongelukje gebeuren, maar daarvoor is de verzekering, waarover later meer.

camper verhuren goboony ervaring

camper verhuren goboony ervaring

Welke camper verhuurt het beste?

Eigenlijk kun je iedere camper die goed onderhouden is en veilig de weg op kan en mag, verhuren. Wel wordt de ene camper meer verhuurd dan de andere.

Lees ook:  Wat kost een camper per jaar nu echt? + berekeningen

Jong en betrouwebaar: Uiteindelijk draait het bij het verhuren van een camper vooral om enerzijds looks en mogelijkheden en anderzijds vertrouwen. Het zijn dan ook enerzijds juist jonge campers tot 10 jaar oud die goed verhuren. Met name wanneer ze slaap- en zitplekken hebben voor minimaal 4 personen. Daarnaast zijn ook de looks en het verhaal van belang.

Uniek: Retrocampers en zelf omgebouwde campers doen het door hun looks vaak ook goed in de camperverhuur. Het is daarbij wel van belang dat de beschrijving een eerlijk beeld geeft van de prestaties en dat deze campers goed functioneren zodat je er veilig mee kunt rijden en dat alle apparatuur zonder gekke eigen methoden, maar gewoon naar behoren werkt. Daarnaast bevorderen goede foto’s van je camper van zowel de buitenkant als de binnenkant de verhuur.

Extra’s: Ook extra’s als het aanbieden met een ontbijt of wijnpakket kunnen helpen bij de verhuur, maar ook dingen als het hebben van een fietsenrek, een vijfde zitplaats en goede reviews kunnen helpen. 

Wat levert je camper verhuren op?

Is het verhuren van je camper lucratief? Een belangrijke vraag is natuurlijk hoe rendabel het verhuren van je camper is. Dat hangt natuurlijk af van enerzijds de opbrengsten en anderzijds de (extra) kosten.

Opbrengsten

De opbrengsten zijn vooral afhankelijk van enerzijds het aantal dagen dat je camper wordt verhuurd en anderzijds de huurprijs.

Het is zowel bij bemiddelaars als bij platformen zoals GoBoony mogelijk om zelf een minimale verhuurperiode af te spreken. Ons advies is om minimaal een weekend aan te houden zodat het aantal wisselmomenten beperkt wordt en je de dagjesmensen, die vaak toch minder voorzichtig zijn, weert en je meer weer over welke particulieren jouw camper huren.

Hoe vaak je camper verhuurd wordt is vooral afhankelijk van de populariteit van jouw camper. Een rondvraag onder onze lezers leert dat veel eigenaren de camper toch zo’n 4 tot 10 weken en/of weekenden per jaar verhuren. Wat ongeveer overeen komt met de 50 dagen per jaar die Camptoo voorheen aangaf dat haar campers gemiddeld verhuurd worden.

Je bepaalt zelf de verhuurprijs, maar kijken naar vergelijkbare campers kan je een indicatie geven. De verhuurbedrijven stellen ook vaak een bedrag voor. Bij Paulcamper kun je de prijs ook flexibel laten zijn zodat deze automatisch op vraag en aanbod wordt aangepast.

Prijsvoorbeeld:

Camperbus: Volkswagen Aloha Beach (2016)
Huurprijs per dag verhuurder:   €105,53
Huurprijs per dag huurder inclusief 17,5% commissie:  €124,-
Opbrengsten bij 6 weken verhuurd: €4.432,26  (42 dagen × €105,53)

Wat zijn de (extra) kosten van het verhuren van je camper?

Juist aan de kostenkant is het waar het interessant wordt. Want naast de extra inkomsten zijn er ook een aantal extra kosten waar je rekening mee moet houden bovenop de bestaande kosten:

 • Je betaalt ruim het dubbele voor je camperverzekering.
 • Je camper maakt meer kilometers dus ook onderhoudskosten zullen stijgen.
 • Je afschrijvingskosten zijn hoger vanwege het hogere aantal kilometers en de kans op een ongelukje bij huurders net iets groter is.

De extra kosten voor een verzekering zijn duidelijk en worden verderop in het artikel toegelicht. De andere twee kostenposten kunnen enorm mee- of tegenvallen. Door de verhuur is jouw camper meer in beweging, wat de levensduur van je motor vaak juist ten goede komt. Maar andere onderdelen slijten juist sneller door de extra kilometers. Er is hier dan ook geen totaalkostenplaatje te maken, deze verschilt per situatie. De NKC houdt echter een gemiddelde van €5000,- aan vaste kosten voor een camper per jaar.

camper verhuren particulier

Opbrengsten – kosten verhuur camper

Als particulier je eigen camper verhuren kan al snel rendabel zijn als we alleen naar de extra kosten kijken en het extra onderhoud en de afschrijving meevalt. Zeker als je de camper toch al hebt en deze niet speciaal voor de verhuur aanschaft, dan levert het verhuren van je eigen camper een mooi extra zakcentje op van al snel een paar duizend euro per jaar. Bij een gemiddelde verhuur van 50 dagen per jaar heb je al snel de vaste lasten inclusief afschrijving per jaar terugverdiend.

Met welke verzekering kun je je camper verhuren?

Je gewone camperverzekering staat verhuur niet toe. Hiervoor moet je dus een aparte verhuurverzekering of extra dekking afsluiten voor je camper.  Daarbij heb je twee opties:

Doorlopende verhuurverzekering: Er zijn een paar aanbieders in Nederland die een camperverhuurmodule in hun verzekeringsvoorwaarden hebben. Dat zijn o.a. Univé en NAG. Hiermee is je camper het hele jaar door verzekerd, ook wanneer deze verhuurd wordt. Vaak is dit een extra keuzemodule bij een standaard camperverzekering Dit is vooral voordelig als je je camper veel gaat verhuren. Daarbij geldt dat in de meeste gevallen Univé de voordeligste keuze is voor campers van 20 jaar en jonger en NAG vooral interessant is voor oudere campers.

Lees ook:  Bosch Fontus, een mobiele accureiniger is dat handig? Uitgebreide review

Univé Allrisk camperverzekering inclusief Pechhulp Nederland + Buitenland

 • Als particuliere eigenaar mag je maximaal één camper verhuren.
 • Deze camper is maximaal 20 jaar oud.
 • De bestuurder van de camper is minimaal 25 jaar oud.
 • Deze dekking kan alleen afgesloten worden bij een All Risk camperverzekering in combinatie met Pechhulp Nederland + Buitenland. 
 • Er geldt een eigen risico van € 1.000,- voor cascoschade, ook als u de camper zelf gebruikt.
Check de Univé camperverzekering

Dagverzekering: GoBoony en Paulcamper bieden ook een dagverzekering aan. Deze verzekering zorgt voor een extra verhuurdekking van je camper alleen op de dagen dat deze verzekerd is. Deze verzekering is alleen via de desbetreffende verhuurplatformen af te sluiten en wordt meestal automatisch verrekend met je opbrengsten. Vooral voor incidentele verhuur tot

Goboony dagverzekering

De camperverhuur dagverzekering van Goboony:

 • biedt aanvulling naast je gewone WA+Casco / Allrisk-verzekering;
 • vraagt per huurdag €19,90 (2022);
 • kan alleen bij verhuur via GoBoony;
 • is inclusief 24/7 pechhulp in Europa;
 • is makkelijk af te sluiten via GoBoony zelf (voor oudere campers zijn er speciale acceptatiecriteria).
Check de GoBoony dagverzekering

 

Paulcamper dagverzekering

De camper verhuur dagverzekering van Paulcamper:

 • biedt aanvulling naast je gewone WA+Casco / Allrisk verzekering
 • vraagt per huurdag een huurprijs afhankelijk van type camper
 • is inclusief 24/7 pechhulp via Allianz
 • is makkelijk af te sluiten: direct bij de eerste inschrijving en daarna automatisch
 • rekent een eigen risico van € 1.000,- voor huurder en verhuurder
Check de Paulcamper dagverzekering

 

NKC met de dagverhuur verzekering inclusief pechhulp aanvulling

De camperverhuur dagverzekering van NKC is net wat anders. Het is een aanvullende module op hun eigen verzekering, maar biedt wel de mogelijkheid voor een dagverzekering voor verhuur zonder van één van de platformen gebruik te maken:

 • Alleen mogelijk bij bestaande NKC WA Casco Beperkt of Uitgebreide verzekering.
 • De premietoeslag is 90% voor campers tot en met 10 jaar en 125% voor campers van 11 tot en met 15 jaar. De premietoeslag geldt voor een geheel jaar.
 • Inclusief pechhulp en vervangende camper of auto bij stranding.
 • Maximaal 30 aaneengesloten dagen verhuur verzekerd.
 • Extra eigen risico bij verhuur €750-€1000 (bovenop je eigen eigen risico) – Dit wordt gedekt door de borg en het eigen risico van de huurder.
 • Geen bonus-malusbescherming mogelijk bij verhuur.
Check de NKC dagverzekering

 

de ecamper op het bos roept

Wat gebeurt er bij schade aan mijn camper?

Het kan natuurlijk toch voorkomen dat er schade ontstaat.  In zo’n geval moet de huurder altijd direct de verhuurder én het deelplatform informeren en de vervolgstappen afstemmen. In de meeste gevallen zal de verplichte verzekering de schade afhandelen.

Wanneer jij als verhuurder het eigen risico voor de huurder gelijk stelt aan jouw eigen risico van jouw camperverzekering, dek je dit risico af. 

De meeste dagverzekeringen, met uitzondering van de NKC, hebben een bonus-malusregeling waardoor de schade die een huurder veroorzaakt, geen invloed heeft op je eigen no-claim.

Bij kosten door pech of die niet door de verzekering worden gedekt probeer je eerst zelf tot een redelijke verdeling te komen. Een deelplatform kan hierbij ook bemiddelen.

Hoe zit het met de belasting?

Bij extra inkomsten komen al snel de woorden btw en inkomstenbelasting boven tafel. Als je als particulier via een deelplatform je camper een aantal weken tot een paar maanden per jaar verhuurt, wordt dit gezien als een transactie tussen consumenten. De ene particulier huurt van de andere particulier en dan hoeft er geen btw betaald of in rekening gebracht te worden.

Ook betaal je over de verhuurinkomsten in de meeste gevallen geen inkomstenbelasting. Zolang jouw opbrengsten uit camperverhuur lager zijn dan de totale kosten van het bezit inclusief afschrijving, betaal je geen inkomstenbelasting. Zijn de opbrengsten hoger of gebruik je de camper niet zelf, dan moet je deze opgeven als bezitting in box 3 en betaal je 0,6 tot 1,8 procent belasting over de waarde van je camper. De Belastingdienst legt het hier best duidelijk uit.

De Belastingdienst is niet heel duidelijk over wanneer het incidenteel verhuren overgaat in zakelijk verhuren, maar volgens de platformen ligt die grens ergens tussen de €5.000 en €6.000 aan verhuurinkomsten. Wil je het precies weten, dan adviseer ik je altijd om even contact met de Belastingtelefoon op te nemen.

Wat zijn de ervaringen van camperaars die hun camper verhuren?

Of het verhuren van je geliefde camper bij je past, is uiteindelijk misschien wel de belangrijkste vraag. Hoe voelt het wanneer iemand anders een week of weekend met jouw camper op pad is. De één is het hele weekend onrustig omdat je niet weet wat er gebeurt, terwijl de ander juist geniet van het gevoel dat anderen nu ook plezier hebben van zijn camper.

Ik sprak ooit uitgebreid met Mart en Mirte, die hun retrocampers via GoBoony met veel succes en plezier verhuren. Zij vonden het de eerste keer ook heel spannend, maar door de huurders een uitgebreide uitleg te geven, hun eigen YouTube-video’s met uitleg over hoe de camper werkt en de mogelijkheid tot contact gedurende de huurperiode, blijft het goed gaan. Op Trustpilot zijn de reviews en ervaringen ook overwegend erg positief met 4,5 sterren voor GoBoony, 4,4 voor Paulcamper bij een maximum van 5. Dat zijn prima scores.

Oldtimercamper Goboony 5

Ga jij je camper verhuren?

Het verhuren van je camper blijft natuurlijk best spannend. Maar bij gebruik van een bemiddelaar en in nog grotere mate bij een camperdeelplatform heb je zelf in de hand aan wie je verhuurt en onder welke voorwaarden. Dat terwijl juist de risicodekking, verzekeringen en administratie grotendeels uit handen wordt gegeven. 

Het fijne aan bijvoorbeeld  GoBoony is dat je het door de geboden dagverzekering ook simpel gewoon eens uit kunt proberen zonder dat je meteen verzekeringen hoeft te wisselen. Bevalt het verhuren van je camper, dan ga je ermee door en kun je gemiddeld de vaste lasten inclusief afschrijving door de verhuur van je camper terugverdienen. Bevalt het niet, dan kun je de vermelding gewoon weer verwijderen.

 

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

reageer

Laat jouw reactie achter

User Review
 • Algemeen
  Sending
 • Gebruiksgemak
  Sending
 • Pakmaat
  Sending
 • Kwaliteit
  Sending