Je camper verhuren met Goboony, Mirte en Mart doen het voor Wakibi

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Je eigen camper verhuren via een Goboony? Dat levert natuurlijk extra inkomsten op, maar is ook best een stap. Want hoe zit dat met de verzekering? Wat als er wat fout gaat onderweg? En durf ik mijn geliefde camper wel mee te geven aan een wildvreemde? Voor veel camperaars is hun camper bijna even dierbaar als hun kind. Dat geldt ook voor Mirte en Mart, toch verhuren zij hun geliefde Volkswagen T2 camper nu via verhuursite Goboony en hun ervaring is bijzonder. Waarom? Dat blijkt een inspirerende reden te hebben.

 
camper verhuren

Willem de Volkswagen T2 camper die Mart en Mirte verhuren.

‘Willem’ is al 15 jaar lid van ons gezin

Ruim 15 jaar geleden stonden ze met hun twee kinderen in een huurtent op een drukke Franse camping en werd de beslissing genomen om een camper te kopen. Meer vrijheid, meer ruimte en een oldtimerhart van Mart dat sneller ging kloppen, gaven de doorslag. Via Marktplaats vonden ze een oude Volkswagen T2 bus voor vier personen.

‘Hij zat onder de groene aanslag, kon niet rijden en stond al tijden onder een boom niets te doen’. In de winter die volgde, herstelde Mart de bus in oude staat samen met zijn dochter van vier, die de buitenkant schuurde, en wat hulp van een lasser en spuiter. Ze doopten hem ‘Willem’ en een nieuw campergezin was geboren.

camper verhuen particulier

Mirte en Mart voor hun andere camper Wickie

Waarom je camper toch verhuren via Goboony?

‘Half Europa hebben we in de afgelopen 15 jaar gezien. Van de oprit van oma tot aan Spanje, Kroatié en Zweden, Willem ging overal mee naartoe. ‘Maar met twee opgroeiende kinderen verschoven de interesses en gaan ze tegenwoordig hun eigen weg’ Toch konden ze het niet over hun hart verkrijgen om de camper te verkopen. Dus werd hij gerestaureerd. Het tentdoek van het slaaphefdak werd vervangen en toen Mart éénmaal bezig was, ook de rubberranden, en dan ook maar die van de ramen en na weer een winter was Willem als nieuw. Toen werd het idee geboren om Willem, de camper te verhuren via Goboony en daar iets goeds mee te doen. Nu kunnen anderen onze camper huren via Goboony en profiteren daar gezinnen van over de hele wereld van. 

camper verhuren goede doel

De inmiddels 50 projecten die van de huuropbrengsten worden gesponsord

Je camper verhuren met Goboony voor het goede doel

Nadat de camper opgeknapt was, mocht deze zeker niet meer in de verkoop. Mart en Mirte vonden het jammer, en niet goed voor een oldtimer, om hem het grootste deel van het jaar in de stalling te laten staan. Dus besloten ze hun eigen camper te verhuren met Goboony en met de huuropbrengsten het onderhoud van de camper te financieren én hun favoriete goede doel te steunen.

Dat goede doel is Wakibi, een organisatie die microkredieten verstrekt aan projecten van ondernemers in ontwikkelingslanden. Aan de muur in de keuken hangt inmiddels een lijst en kaart met 50 projecten die met de huuropbrengst van Willem worden gefinancierd. Als een project is afgerond, wordt het geld geherinvesteerd in een nieuw project en zo blijft de lijst groeien.

Lees ook:  4 te gekke roadtrips door groen Duitsland

Na een paar jaar hopen ze dat de hele keukenwand behangen is met projecten. Hun grote droom is om dan vanuit hun woonplaats Boxtel met hun camper een lange reis over land naar China te maken en onderweg de projecten te bezoeken, om zo met eigen ogen te kunnen zien wat het opgeleverd heeft.

eigen camper verhuren

Je camper verhuren doe je niet zomaar

Als je besluit je camper te verhuren, komen er veel vragen

Hoe zit dat met de verzekering? Kost het niet te veel tijd? Wat als de huurders pech krijgen? Wat moet ik qua inventaris in de camper laten? ‘Het is best spannend om je geliefde camper te gaan verhuren.’ Eerder schreven we al over alles wat je moet weten als je je eigen camper gaat verhuren

Via een vriend die ook een camper heeft, hoorden ze hoe de verhuurwebsite Goboony dit aanpakte en besloten een webinar te volgen. ‘Daar werden we een hoop wijzer van’.

Hoe zit het met de camperverzekering?

‘We wilden het verhuren eerst gewoon eens uitproberen en waren bang dat we daar meteen de camperverzekering voor moesten aanpassen.’ Op de meeste camperverzekeringen is verhuur niet meeverzekerd. ‘Bij Goboony konden we echter een dagverzekering afsluiten alleen voor de dagen dat de camper verhuurd is. Zo kunnen we het prima uitproberen en als we Willem nu echt heel vaak gaan verhuren, passen we de standaardverzekering wel aan.’

Wat als er pech of schade is?

Mart en Mirte willen hun camper met een gerust hart mee kunnen geven. ‘Als hij ergens in Frankrijk staat met pech, dan is dat natuurlijk voor de huurders balen, maar dat geeft mijzelf ook stress omdat ik niets kan doen.’ Goboony heeft een alarmcentrale die alle pechzaken regelt en de schade gaat via de verzekering, zodat je daar als verhuurder geen zorgen om hoeft te hebben. ‘We hebben één keer een beetje lakschade gehad maar dat hebben we goed met de huurder en verzekering weten op te lossen. Alle contact die wij hebben gehad, is erg snel en soepel verlopen.’

Kun je huurders afwijzen?

Mirte en Mart willen liever niet dat hun camper voor festivals gebruikt wordt. Dus die verhuuroptie hebben ze niet beschikbaar. De minimumleeftijd voor het huren van een camper is 23, Mirte en Mart hebben deze voor hun camper verhoogd naar 25. ‘Zo bepaal je al een beetje welk soort huurders je aantrekt, maar ook de tekst van je advertentie kan daarbij helpen.’ Daarnaast kun je iedere keer als er een huuraanvraag komt, deze accepteren of afwijzen en weken of dagen blokkeren waarop je de camper zelf wilt gebruiken. ‘In de huuraanvraag vragen wij ook aan de huurder om zich voor te stellen en te vertellen waarvoor ze de camper willen huren. Dat maakt de selectie makkelijker, want bijvoorbeeld voor daguitjes verhuren we hem niet.’

Kost het veel tijd?

Mart doet altijd de uitleg bij aankomst en bij het inleveren de check. ‘Meestal drinken we dan een kop koffie en daarna laat hij even zien hoe alles werkt. Bijvoorbeeld ons ‘Rock & Roll’-bed in de camper, daarvan moet je even weten hoe het zit.’ Een aantal handigheidjes heeft het wel makkelijker voor ze gemaakt. Zo wisselen ze al vóór het huurmoment telefoonnummers uit, delen alvast een inventarislijst en hebben ze YouTube-instructiefilmpjes gemaakt om de huurders alvast vertrouwd te laten raken met Willem. Dat voorkomt veel vragen en managet de verwachtingen.

camper verhuren goboony ervaring

‘We bepalen zelf wanneer en aan wie we de camper verhuren’

Hoe is het contact met de huurders?

‘Het eerste contact gaat altijd via de website en daarna meestal telefonisch of via WhatsApp.’ Vaak krijgen ze ook als de huurders onderweg zijn nog foto’s toegestuurd en soms een vraag. ‘Het contact met de huurders is eigenlijk het leukste. We delen in de voorpret, zoals die keer dat Willem verhuurd werd voor een huwelijksaanzoek.’

Lees ook:  Welke campernavigatie is echt goed? - 4 tips

Hoe vaak verhuren jullie je camper?

‘We zijn in juli vorig jaar pas begonnen, afgelopen zomer is Willem zeven keer verhuurd. Meestal voor één of twee weken en soms voor een weekend. Dit had meer kunnen zijn, maar we hebben ook een aantal verzoeken afgewezen gezien we dan zelf met Willem op pad waren. Tussen oktober en april verhuren we de camper niet, omdat het vochtige weer niet goed is voor een oldtimer.’

Is iedere camper geschikt voor verhuur?

Dit hebben we bij Goboony moeten navragen. Zij geven aan dat in principe iedere camper die APK gekeurd, minimaal WA verzekerd, voldoet aan de basis veiligheidseisen, een Nederlands of Belgisch kenteken heeft én goed onderhouden is geschikt is.  Vooral de staat van onderhoud is van belang. Je wilt natuurlijk niet dat jouw huurders gedurende een weekend trip drie keer de pechhulp moeten inschakelen. 

prive camper verhuren

Tip: Maak van het verhuren van je camper een beleving

Tips voor newbie camperverhuurders?

Mart en Mirte hebben voor camperverhuurders in spe nog wel een aantal tips:

  1. Proberen: Probeer het eerst gewoon eens; door gebruik te maken van de dagverzekering van Goboony is dat heel makkelijk. Pas daarna weet je of het verhuren van je camper je ligt of niet.
  2. Foto’s: Zorg voor goede en aantrekkelijke foto’s van de camper. Zowel van buiten als van binnen en niet thuis op de oprit, maar gewoon lekker buiten in het wild in de natuur.
  3.  Beleving: Maak van het huren van je camper een beleving. Dat begint al bij de beschrijving die je bij de camper op de website zet. Maak het persoonlijk en leef je in in de huurders. ‘Wij verhuren Willem bijvoorbeeld met een romantisch pakket met lekkere bubbels of met een kinderpakket met retro badminton en spellenset’
  4. Uitleg: Geef duidelijke uitleg vooraf en maak daar een beschrijving of video van, zodat de huurders die op hun gemak nog eens kunnen bekijken of lezen als ze het nodig hebben.
  5.  Contact: Zorg dat je al voor het verhuurmoment contact hebt met de huurders en vraag ze om ook onderweg even te laten weten hoe het gaat. Hierdoor weet je beter dat er goed voor je camper wordt gezorgd. En door vooraf om een korte persoonlijke introductie en het doel van de reis te vragen kun je makkelijker selecteren.
  6. Tussenpersoon: Gebruik een tussenpersoon. ‘Wij zijn erg tevreden met de keus om via Goboony te verhuren, omdat dit zorgen rondom verzekering, pech et cetera wegneemt. Het is zowel voor de huurder als voor onszelf ontzorgend en ze reageren snel op vragen.’
camper verhuren goboony

Wickie, de T2 camper die niet voor maar door het verhuren werd aangeschaft

Gezinsuitbreiding met Wickie en Waldo

Nadat Mirte en Mart met ‘Willem’ ervaring in de verhuur hadden opgedaan, is hun camperhart alleen maar harder gaan kloppen met twee nieuwe campers als gevolg. De eerste huurders van ‘Willem’ waren zo verliefd op de T2 camper geworden dat ze er zelf ook één wilden. Mart werd gevraagd om advies en zocht mee naar een geschikte bus. In de zoektocht vond hij ook een andere Volkswagen T2 bus waar zijn handen van gingen jeuken. Lang verhaal kort: ook Volkswagen camper Wickie is inmiddels gerestaureerd en ook te huur. Een camper huren bij particulieren is steeds populairder. 

Om ook de droom van de reis naar China langs de projecten van Wakibi te kunnen verwezenlijken, is ook Waldo, een Landrover Defender met slaaphefdak, aan het wagenpark toegevoegd en ook die is inmiddels in de verhuur gegaan. De projectenlijst zal komend jaar waarschijnlijk opnieuw flink groeien door het zelf verhuren.

landrover defender huren

Ook Waldo is inmiddels in de verhuur

Dit artikel is in samenwerking met Goboony tot stand gekomen.

 

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

reageer

Laat jouw reactie achter