Camper schorsen, hier moet je op letten!

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk De meeste campers staan driekwart van het jaar stil op de oprit of in de stalling. Wist je dat je aanzienlijk kunt besparen op de kosten van je camper door de camper te schorsen? Je schrijft het kenteken dan als het ware tijdelijk uit. Met deze simpele actie kun je tot honderden euro’s bezuinigen op de kosten van je camper.

Wat is ‘je camper schorsen’ eigenlijk?

Om met je camper de weg op te gaan moet het kenteken bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) ingeschreven staan. Omdat je met de camper de weg op kunt en gaat, betaal je wegenbelasting.

Als je de camper tijdelijk niet gebruikt, kun je de camper schorsen. Door de camper te schorsen ben je niet langer verplicht om wegenbelasting te betalen. Hierdoor kun je dus flink besparen op de kosten van je camper, maar mag je zolang de camper geschorst is, er ook de weg niet mee op.

Kun je ook je caravan schorsen? 

Omdat je voor de meeste caravans geen wegenbelasting betaald  heeft het ook geen zit om deze te schorsen. Alleen grote bakbeesten , caravans met een gewicht van boven de 3500 kilo die ook wegenbelasting betalen en APK plicht hebben kun je wel schorsen. 

Hoe kun je je camper schorsen?

De makkelijkste manier om een camper te schorsen is online. Via de website van de RDW kun je met DigID een formulier invullen. Het is binnen drie minuten geregeld en de schorsing gaat dan meteen in en je betaalt per direct geen wegenbelasting meer. Maar als je real life toch fijner vindt, kun je dit ook bij een PostNL kentekenloket of RDW keuringsstation laten doen.

Wat als de APK afloopt in de geschorste periode?

Met het schorsen van je camper en dus ook het van de weg halen, vervalt ook de APK-plicht en verzekeringsplicht. Verloopt de APK in de tijd dat je camper geschorst is, dan krijg je daar geen bericht van de RDW van. Je moet dit zelf in de gaten houden. Voordat je de schorsing weer opheft. moet de camper wel weer APK gekeurd zijn. Van de stalling naar de APK-keuring is dan ook de enige rit op de openbare weg die toegestaan is met een geschorste camper mits je in het bezit bent van een afspraakbevestiging van de keuring.

Lees ook:  Je camper verhuren met Goboony, Mirte en Mart doen het voor Wakibi

WA-verzekering stoppen mag, maar is het slim?

Ook de verplichte WA-verzekering van je camper mag worden stopgezet als de camper geschorst is. Dat klinkt verleidelijk, want ook daarmee kun je flink besparen. Maar of dat slim is, is maar de vraag.  Want als je de camperverzekering stopzet, is je camper ook niet verzekerd wanneer hij gestolen wordt van de oprit of als de stalling afbrandt. Wat je misschien wel kunt doen, is de dekking van de camperverzekering tijdelijk verlagen van all-risk naar WA+ of WA-casco, hoewel dat bij veel camperverzekeringen maar één keer per jaar mogelijk is.  

Camper schorsen terwijl ik in het buitenland ben?

Van een camperaar die in Zuid-Europa aan het roadtrippen was, kreeg ik ook de vraag of je de camper kunt schorsen als je in het buitenland bent. Praktisch is dit mogelijk via het online formulier.  Maar het betekent nog steeds dat de camper niet gebruikt mag worden en je niet verzekerd bent als je dat wel doet.

Wat kost het schorsen van je camper?

De kosten voor het schorsen van je camper worden jaarlijks door het RDW vastgesteld. In 2021 kost het schorsen van een camper jonger dan 15 jaar oud €75,65 en €24,95 voor campers ouder dan 15 jaar. Dit zijn eenmalige kosten per schorsing.

Hoeveel levert het schorsen van je camper je op?

Hieronder hebben we een proefberekening gemaakt. Hierin zie je voor twee verschillende campers hoeveel je bespaart door je camper te schorsen van 1 oktober tot 31 maart, zes maanden per jaar dus. De besparing die je hiermee doet, loopt per jaar op tot meer dan €400,-. Hierbij is nog geen rekening gehouden met de uitstel van APK en eventuele besparing op de verzekering door het tijdelijk inperken van de dekking.

Grote camper 3000 kg, jonger dan 15 jaar, dieselBuscamper 2000 kg, ouder dan 15 jaar diesel
Besparing wegenbelasting488294
Kosten schorsing75.6524.95
Totale besparing412.35269.05

Is de schorsing opheffen ook zo makkelijk?

De standaardperiodes voor schorsing van een camper zijn één, twee of drie jaar. De meeste camperaars kiezen echter voor één jaar. Je kunt de schorsing op ieder moment weer opheffen na minimaal 1 maand. Opheffen gaat ook weer via een online formulier van het RDW in twee minuten maar kan ook bij de PostNL kentekenpunten of RDW keuringsstations.

Camper schorsen, wel of niet doen?

Het blijft natuurlijk een persoonlijke beslissing. Maar als je minimaal zes maanden van het jaar de camper in de stalling laat staan, kun je met het schorsen van je camper tot ruim €400,- verdienen. Het is een kleine moeite en als je de verzekering door laat lopen, zijn er geen risico’s, dus waarom niet?

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

26 reacties

 • Volgens mij is het wel zo dat dit alleen kan als je wegenbelasting voor de camper op “normaal tarief” hebt. Als je wegenbelasting op “campertarief” hebt kan dit volgens mij niet. Enig idee of dat klopt?

  • Goede vraag! Nee her verschil in campertarief en normaaltarief van de wegenbelasting heeft te maken met of je je camper ook wil verhuren of niet. Ook als je camper op camperkenteken staat kun je hem alsnog gewoon schorsen.

  • Kan wel op campertarief.Zorg wel dat je campeerauto op het kenteken heb staan.Doe je APK als je weer belasting betaald want even bellen naar de belasting zonder wegenbelasting naar de APK rijden kost hoge Boete!!

 • Vaker termijn schorsen
  Vraag: kun je bv als je een jaar schorsing hebt aangevraagd en binnen dat jaar de schorsing hebt opgeheven,dan na dat jaar waar binnen je dus al een keer de schorsing hebt opgeheven weer een nieuwe schorsing van 1,2 of 3 jaar aanvragen??

 • Fijnstof toeslag en vignetten buitenland
  Hallo,

  Ik heb een camper diesel van 2007 en betaal nu fijn stof toeslag. Daarnaast heb ik alle milieu vignetten voor Frankrijk Duitsland etc . Hoe kan dat deze combinatie toch mogelijk is? Is er een verschillende meting methode ?

  Tevens mag ik met camper wel stad in Nederland en België in op kenteken . Dat dat is vreemd met toeslag fijnstof

  • Er zijn inderdaad diesels in verschillende maten van vervuiling, maar ze blijven wel voor fijnstof zorgen. Maar het is wel verwarrend. Ik heb ook al eens gepleit voor een Europees beleid hierin zodat het in ieder geval overal gelijk is.

 • Schorsing Wegenbelasting
  we willen de camper nu voor 6 weken schorsen en dan weer aanmelden wegens reparatie. Daarna gaat hij naar de stalling dus willen wij hem weer schorsen mag dat?

  • Zo vaak schorsen als je wilt
   je mag zo vaak schorsen als je wilt, je betaalt wel elke keer het schorsingsbedrag. Schors je de camper en meld je aan binnen dezelfde maand, dan krijg je niet het te veel betaalde bedrag wegenbelasting retour.

 • Schorsen camper
  je kan je camper schorsen als je enkele maanden buiten Nederland verblijf of heb ik het mis,dit heeft niets te maken met de verzekering?

  • Nee, als je de camper schorst terwijl je in het buitenland bent dan ben je in overtreding van de wet en ook vaak niet verzekerd. Schorsen kan alleen als je ook daadwerkelijk niet met de camper de weg op gaat in Nederland of daarbuiten.

 • Camper buiten EU
  Kan/mag ik mijn camper schorsen als ik deze verscheep naar Canada en daar gedurende een jaar verblijf?
  Zo niet, hoe moet ik dit dan aanpakken bijvoorbeeld m.b.t. APK.

 • tegenstrijdig
  Wil mijn camper schorsen van 23 december dit jaar tot april. Had echter al net de rijbelasting betaald. Ik kan hem 1 jaar schorsen. Okay zou je zeggen, dan hef ik de schorsing op in april. Nu staat er echter dat je geen geld terug krijgt als je voor het einde vd schorsingstijd (dus 23 dec van het jaar 2023) de schorsing opheft. Bedoelt men dat ik van de net betaalde belasting niks meer terug krijg ?

 • Schorsen en of opheffen, kan dit alleen op de eerste van de maand en dan na minimaal 1 maand weer opheffen, of dient er ,minimaal 31 dagen tussen te zitten en kan je dan dus op elk moment schorten en opheffen na 31 dagen

Laat jouw reactie achter