Een zorgeloze campervakantie met kinderen: zo doe je dat

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Kamperen met kleine kinderen is geweldig. Toch vindt niet iedereen het leuk om met een tent te kamperen. Gedoe met koken en gekoeld eten fris houden, de zon die je de tent uit brandt, de regen die met een beetje pech je vakantie beheerst… Zou je wel willen kamperen, maar zie je dat met kinderen in een tent niet zitten? Anke koos om die reden voor een campervakantie en ervoer vrijheid, flexibiliteit, comfort en gezelligheid op vier wielen.  Ze reisde ruim drie maanden met haar gezin met een camper door Europa. Nu put ze voor Kampeermeneer uit haar ervaring en zet dé tips op een rij die onmisbaar zijn voor een succesvolle campervakantie met kinderen.

Afgelopen zomer maakte ik een camperreis door Europa met mijn man en onze peuter, die onderweg een kleuter werd, en schreef daarover in mijn blog. Behalve reisblogger ben ik webredacteur bij een website voor grootouders. Hier krijgen wij vaak enthousiaste reacties van opa’s en oma’s die graag met de camper op avontuur gaan. Niet alleen voor lange reizen maar ook voor een kortere vakantie biedt dit kampeermiddel veel voordelen. In deze blog deel ik onze ervaringen en tips om van een campervakantie met kinderen een succes te maken.

Beperk het aantal kilometers

Een rustig reistempo is de basis van een relaxte vakantie. Dit ondervonden wij aan den lijve. We hebben onze route door Europa tijdens de reis een aantal keren ingekort. Een goed uitgangspunt met kleine kinderen is om per dag niet meer dan 3 uur te rijden, en niet elke dag. Blijf een paar nachten op een camping staan, zodat je gezin in alle rust een of meer dagen kan genieten van de omgeving. Ga je een week, kies dan twee leuke campings uit.

camper vakantie kinderen

Neem fietsen mee

Bijna alle campers hebben de mogelijkheid om achterop fietsen mee te nemen. Super handig voor een fietstochtje in de omgeving, of om de boodschappen mee te halen. Een camper haal je wel snel van zijn plek maar toch is het niet prettig om alles op en in te ruimen, alleen maar om boodschappen te gaan doen.

Ook voor de kinderen is het geweldig om hun eigen (loop)fiets mee op vakantie te hebben. Ze crossen ermee over de camping en het breekt het ijs met andere kinderen. Bij het bekijken van een dorpje reed onze zoon hele stukken op zijn loopfiets terwijl wij liepen – ideaal! Hij trok heel wat bekijks, wat weer praatjes met lokale mensen opleverde.

Lees ook:  7 camper boeken waar camperaars blij van worden!

Zoek een camping in de buurt van een dorp…

Als je op de fiets boodschappen wil kunnen doen is het handig om een kampeerplek in de buurt van een dorpje uit te kiezen. Let er wel op dat de omgeving niet zo heuvelachtig is dat je een professionele wielrenner moet zijn om de heuvels de baas te kunnen. Zeker met een kind achterop de fiets kan dit een echte spelbreker zijn.

…of doe de boodschappen onderweg

Want dat kan natuurlijk ook. Een camper is niet ideaal om in een klein dorp mee rond te rijden; wij kwamen zelfs plaatsen tegen waar voertuigen die hoger zijn dan zo’n 2.20 meter nergens mogen parkeren. Een beter idee is om op de route naar de volgende plek een grote supermarkt met parkeerterrein op te zoeken. De meeste campers hebben een koelkast; je ruimt direct de boodschappen in en klaar ben je.

kinderen camper

Er hoeft niet veel speelgoed mee

Een paar spelletjes, puzzels en kleurpotloden voor regenachtige dagen, en wat speelgoed voor buiten. Je kinderen vinden genoeg afleiding op de camping zelf – onze zoon was uren zoet met een emmertje en water en wat kiezels van het campingpad. Ze leren andere kinderen kennen en spelen met wat de natuur hen biedt; je zult zien dat er altijd wel iets is waarmee ze hun tijd moeiteloos vullen.

Een eenvoudige camping is goed genoeg

Voor kinderen hoeft een camping geen toeters en bellen te hebben. Het hangt natuurlijk van je persoonlijke voorkeur af, maar de meeste kinderen hebben veel fantasie en zijn ook (en juist!) kamperen bij de boer of een  natuurcamping helemaal in hun element. Als het sanitair maar in orde is. Een leuk speeltuintje is altijd fijn, maar geen noodzaak.

camper kind

Wildkamperen: een onvergetelijke ervaring

Kamperen op een plek die je zelf kiest maar daar niet voor ingericht is – met wildkamperen ben je geheel op jezelf en je meegebrachte spullen aangewezen. Het wordt maar in enkele Europese landen toegelaten of gedoogd, maar kan herinneringen voor het leven creëren. Met een gevulde koelkast en schoonwatertank en een volle accu ontbreekt het je niet snel aan iets. Eens proberen? Bereid je goed voor met behulp van het Dossier Wildkamperen van www.wegwijzer.be, met onder andere een duidelijke kaart.

Huur een camper en ga op een korte testvakantie

Stel, je bent enthousiast geworden en je wil de zomervakantie in een camper doorbrengen. Begin dan met huren. Er zijn talloze verhuurbedrijven, maar ook particulieren bieden vaak hun camper aan voor verhuur. Neem even de tijd om je in de vier verschillende campertypes te verdiepen. Heb je een type uitgezocht? Mooi. Door van tevoren een weekje op proef te gaan kamperen kom je er achter of dat type echt bij jullie past. Kan iedereen z’n draai vinden met deze indeling? En is die alkoof in de praktijk net zo handig als gedacht? Na een testvakantie weet je met welke camper je op vakantie wil en ben je al een beetje gewend aan het camperleven. Het genieten kan beginnen!

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

3 reacties

 • Zelf heb ik geen camper(ervaring) maar wat ben ik het enorm eens met jouw tips!
  Mijn kinderen vinden lange autoritten een stuk minder vervelend dan wij vroeger; Nintendo, Apple, Samsung etc hebben het vermaak voor onderweg helpen verbeteren….
  Nog één tip voor kampeerders met (kleine) kinderen; doe veel samen, en dan bedoel ik niet alleen de leuke dingen, maar laat ze ook helpen met de klusjes. Stoelen uitklappen, poten uitdraaien, water halen, vuil water weggooien, afwassen, luifel/tent opzetten; ze kunnen meer dan je denkt! En door ze te laten helpen, geef je aan ze serieus te nemen en al snel scheelt het tijd die je weer aan leuke dingen samen kan besteden. Bij ons werkt dat in elk geval geweldig!

Laat jouw reactie achter

User Review
 • Kwaliteit:
  Sending
 • Gebruiksgemak:
  Sending
 • Pakmaat:
  Sending