Een camper huren om te kijken of het bevalt, kan de caravan de deur uit?

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Tijdens onze roadtrip van vier maanden door Europa vorig jaar met de caravan zijn we ook heel wat camper gezinnen tegen gekomen. De vrijheid en het gemak van in- en uitpakken daar waren we altijd een beetje jaloers op. Nu een jaar later vonden we het wel tijd om het zelf eens uit te proberen dus besloten we een camper te huren om een week te proberen hoe dat nou echt is.  

Een camper heeft natuurlijk voordelen en nadelen

We hadden tijdens onze reis natuurlijk al heel wat campers gezien. De kleine camperbusjes zijn natuurlijk supercool maar met twee kleine kinderen leken ons die toch aan de kleine kant, vooral bij slecht weer. Dan kom je dus toch al snel op een groter formaat uit.

Het fijne leek ons die extra ruimte en toch nog wat meer comfort dan in onze caravan. Je hebt meteen een douche en toilet aan boord maar vooral de flexibiliteit van snel inpakken en vertrekken en overal gaan staan met zo’n camper. Dat leek me wel wat. Dus huren we een camper!

Wel zag ik er een beetje tegenop om met zo’n groot gevaarte te rijden. Jochen moest eerst nog werken dus de eerste twee dagen moest ik alleen met die gehuurde camper op pad. Whaaaahhh! Ook hoorde ik van anderen dat je juist minder flexibel bent met een camper omdat je uitstapjes en de boodschappen beter moet plannen. Je moet immers alles inpakken.  Hoe het uiteindelijk ging? Daarover later meer.

huurcamper

huren camper

En toen ging ik een camper huren…

Het ophalen van de camper vond ik best spannend. Ik had vaker in een busje gereden, maar niet in een camper en die is toch echt nog een slag groter. We hadden de camper gehuurd via camperhuren.nl en een paar dagen voor vertrek kreeg ik een instructiefilm toegestuurd. Achteraf best handig We hadden steeds het gevoel van oh ja, zo zit dat. Oh, dat is gelijk aan onze caravan.

Bij aankomst bij de showroom waren mijn dochters van 2 en 4 helemaal hyper. “Eindelijk mochten zij ook in een camper net als de vriendjes die ze vorig jaar onderweg hadden gemaakt”. Ik vond het wel lastig, ze waren zo van de camper onder de indruk en wilden alles uitproberen, dat ik bang was dat ze iets kapot zouden maken. Na ruim een dag was het ‘nieuwe’ eraf en werd het gewoon hun huisje. Oh en alles is heel gebleven.

De eerste kilometers

Vooraf kreeg ik van de verhuurder een uitgebreide uitleg. Erg fijn maar de eerste kilometers vond ik toch wel echt even wennen. “Hoe werkt de koppeling?”  Even het gevoel krijgen hoe de camper rijdt. Je denkt dan nog heel erg na bij het rijden. Dit ging vrij snel over in relaxed, na een week rijden voelde het heel ontspannen. Wel voelde ik me een behoorlijke powervrouw als ik achter het stuur zat.

Voor het eerst de camper op zijn plek zetten vond ik ook wel even een dingentje, terwijl mijn vriend dit twee dagen later met twee vingers in zijn neus deed. Hij heeft er dan ook meer ervaring mee Maar het is ook mij gelukt en ik was echt wel een beetje trots op mijzelf. Het geeft echt een stoer gevoel om in een camper te rijden.kindercamper

Lees ook:  Bouw je eigen camper, 7 praktische tips!

camper huren

Als campernewbie leer je een hoop van een huurcamper

Er ging door het huren van die camper echt wel een nieuwe wereld voor mij open. Ik heb een hoop nieuwe termen geleerd en ook praktisch ben ik wijzer. Ik had nog nooit van een stabilisatorstand of zwevend dwarsbed gehoord.

Maar inmiddels weet ik dat het handig is om de tang van de stabilisatorstang bij  het stuur te leggen zodat je die niet vergeet. Dat je eerst het gas aan moet zetten en daarna de verwarming. Het zwevend dwarsbed, is een bed dat je naar beneden kunt trekken. Een supertoffe plek om te slapen voor kinderen vanaf 6. Onze kinderen zijn nog maar 2 en 4, dus wij hebben daarboven geslapen en de kinderen achterin. Qua claustrofobie was het even wennen maar het ging.

De uitleg die we van camperhuren.nl voor vertrek kregen was fijn en nodig. Hoewel de maximum snelheid gewoon  130 is rijdt hij veel lekkerder met 100 a 110 ,sneller dan met een caravan, en ruime bochten zijn inderdaad echt nodig. Ook hebben we tijdens de reis nog een paar keer de instructievideo en de app met tips en uitleg van Camperhuren.nl erbij gepakt om te kijken hoe iets ook alweer werkte. Tot twee keer toe kwamen we er niet uit. Dan is het wel fijn dat je ze 24 uur per dag kunt bellen. Met een korte uitleg konden we weer verder.

kinderen in een camper

camper huren kinderen

Met kinderen in een camper, hoe is dat?

De kinderen hebben genoten. Ze vonden het rijden in de camper heel erg leuk, lekker tekenen aan tafel terwijl we onderweg zijn. De kinderen hebben met zijn tweeën in het achterbed geslapen. Dat was echt hun holletje waardoor ze goed sliepen. Het afsluiten van de slaapruimte van de kinderen was erg fijn. Zo konden wij ’s avonds nog gezellig zitten voor in de camper met een wijntje zonder ze te wekken. 

Wel had ik het idee dat het voor de kinderen iets intensiever is zo’n campervakantie, in vergelijking met de caravan. Met de caravan staan we langer op één plek en dit geeft rust. Het spelen op de campings blijft voor hen toch het leukste van de vakantie.

bollenroute camper noord holland

Dit is waar de camper ons gebracht heeft.

Vanuit Aalsmeer waar we de camper opgehaald hebben zijn we naar camping Geversduin in Castricum gereden. Grote camping, maar toch het kleine camping gevoel. De kinderen konden heerlijk voor de camper in de natuurspeeltuin spelen en wij genoten van een wijntje en een kaasje voor de camper.

Daarna zijn we via de bollenroute, een officiële camperroute die we in omgekeerde volgorde hebben gereden, tussen de tulpenvelden naar Slootdorp gereden. We stonden op camping “Het bos roept”. Een Natuurkampeerterrein gerund door schoonzus Sasja en zwager en kersverse vader van Rijk,  Gidus. De gemoedelijkheid van dit duo proef je in alles terug op deze sfeervolle camping. We genoten in de vintage kas van het biologisch versgebakken brood en yoghurt. De kinderen speelden in de speeltuin of sprongen over het keipad op de camping.

Daarna reden we met onze huurcamper door naar Drenthe naar camping Buitenland in Zandpol. De camping van onder andere Floortje Dessing, waar ik 20 jaar geleden zelf in het animatieteam werkte. Toen een stille camping en nu omgetoverd tot levendige camping waar veel creatievelingen komen. We genoten hier op het terras van een biertje, ijsje en heerlijke frietjes. Naast de camping zwommen we in het meertje de Zandpol. Echt leuk om weer even terug te zijn op deze plek die nu echt zo veranderd is qua sfeer.

camper huren kinderen 2

camper met kind

camperroute noord holland

Als laatste stop reden we naar camping Buitenpleats Suyderzee in Lelystad. Een camping aan de rand van de stad en naar de Oostvaarderse plassen gelegen. Een mooi contrast. Een camping met heel veel grappige verhuurunits zoals boomhutten, pipowagens, wijntonnen en trekkershutten. En super was dat je ook gratis toegang had tot het overdekte zwembad op 300m afstand van de camping. Ideaal voor die enige regenachtige middag. 668 kilometer verder waren we weer thuis.

Lees ook:  13 hippe buitenkleden om je tuin of tent te pimpen!

Tussendoor hebben we nog wel wat camperplaatsen aangedaan, die we gevonden hadden via de NKC app die we van het camperverhuurbedrijf gratis kregen, maar er niet overnacht. Het zit enerzijds gewoon nog niet zo in ons systeem en anderzijds voelde het met de kinderen op een camping qua spelen net iets veiliger. Een volgende keer gaan we dat wel meer doen want dat geeft nog meer vrijheid en flexibiliteit.

Ik weet niet of een camper huren wel slim was

Tja ik weet niet of een camper huren voor ons een goede stap is geweest. We zijn er namelijk nogal hebberig van geworden. We hebben in een week tijd veel meer gezien en gedaan dan dat we met onze caravan zouden hebben gedaan.

Optuigen en aftuigen voor zover je daar überhaupt van kunt spreken met een camper is gewoon echt veel makkelijker. We waren meestal binnen 10 minuten weg. Het dwingt je ook alles opgeruimd te houden zodat je snel kunt vertrekken.  Ook qua rijgemak wint de camper het in de camper vs. caravan vergelijking. Toen we de camper net gingen huren vond ik het echt wel even spannend om er mee te rijden maar dat went echt heel snel. Je bent korter en wendbaarder maar toch groter waardoor medeweggebruikers meer rekening met je houden.  

camperleven

camperhuren review ervaring

De camper is aan de winnende hand

Ook qua comfort en luxe wint de luxe camper van Camperhuren.nl.nl het by far van onze caravan. Dat is misschien ook niet helemaal eerlijk want onze caravan is al 20 jaar oud en de camper was pas 2 jaar oud. Wel merk je dan dat bijvoorbeeld de isolatie echt een stuk beter is wat het een stuk meer behaaglijk maakt. Zeker wanneer je, zoals wij, in het vroege voorjaar er op uit trekt.

Wel moeten we wennen aan het altijd je huis bij je hebben. Dus ook wanneer je gaat boodschappen of even een stad wilt bezichtigen. Parkeren op de parkeerplaats bij de supermarkt ging prima maar even snel tussendoor een boodschap halen is lastiger.  Daarvoor zou je dan toch een fiets moeten meenemen of wat meer moeten plannen. Een camper huren was voor ons een mooie manier om dit voor onszelf eens op een rij te zetten en te ervaren. Eigenlijk zouden we wel zo’n luxe camper willen zoals we nu gehuurd hebben maar dat is toch een flinke investering en de flexibiliteit voor de kleine  uitstapjes houdt ons ook nog een beetje tegen. Dus daar moeten we nog even over nadenken.

Je moet het vergelijken met het huren van een glamping

Het huren van een camper is best prijzig. In het laagseizoen betaal je voor een week rond de €600, in het hoogseizoen ruim €1100,-. Je moet het dus eigenlijk vergelijken met het huren van een huisje, een safaritent of glamping. Dan kom je op diezelfde bedragen uit. En als je dan zelf gaat kijken op marktplaats naar een relatief nieuwe tweedehands camper dan valt huren nog wel mee. Qua uitgaven is het verder wel een voordeel dat je je huis altijd bij je hebt. Ik kwam daardoor namelijk minder vaak in de verleiding om uit eten te gaan of een terrasje te pakken.

Gaan wij nog een keer een camper huren?

Voorlopig gaan we nog even met onze caravan op pad en sparen we verder. Ondertussen gaan we ook nog eens aan het rekenen of het jaarlijks huren van een camper bij bijvoorbeeld Camperhuren.nl voor twee weken uiteindelijk niet goedkoper is en meer flexibiliteit geeft dan er zelf één tweedehands camper kopen. Heel stiekem wil ik eigenlijk zelf nog eens een bestelbus ombouwen tot camper en deze helemaal pimpen. Of zo’n  camper huren in de VS en daar rondreizen lijkt me ook gaaf. Maar voordat we daar met zijn vieren inpassen moeten de kinderen denk ik eerst uit huis zijn en zullen we nog een paar keer een coole vintage camper huren via één van de camperdeel websites.  

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

2 reacties

  • op pad met de camper
    Goedemiddag, graag zouden wij (gezin van 5 personen) een camper willen uitproberen om te zien of dit echt iets is voor ons. Camperen in een tent is niet echt ons ding maar een camper waar alle gemakken inzitten en de vrijheid te gaan en staan waar je wilt lijkt ons super leuk.
    We horen graag advies en mogelijkheden.

Laat jouw reactie achter