Camper huren van een particulier? Let hier op!

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Een camper huren van een particulier in Nederland voor een weekendje of een hele vakantie. Best spannend om te proberen. Toch huren steeds meer kampeerders zo een buscamper of superluxe camper. De deelcamper is in opmars en er zijn steeds meer websites waarop een camper huren kan. We delen onze ervaringen.

Hoe werkt een camper huren?

De meeste campers in Nederland worden maar een week of 4 à 6 per jaar echt gebruikt. Dat is natuurlijk zonde. Daarom kunnen eigenaren van campers hun camper op websites als Goboony en Paulcamper verhuren op momenten dat ze hem zelf niet gebruiken. Andere kampeerders kunnen via diezelfde websites de aangeboden en beschikbare campers bekijken en meteen huren. Dat gaat eigenlijk heel simpel:

 1. Uitzoeken: Op de website van het camperplatform vul je in wanneer en naar wat voor soort camper je wilt huren. Denk aan: aantal personen, buscamper of integraal, met of zonder douche of maximale prijs of leeftijd. We hebben de mooiste retro campers en volkswagen campers al voor je uitgezocht. 
 2. Reserveren: Heb je de juiste camper gevonden, dan wordt er in de meeste gevallen een mail met reserveringsaanvraag naar de campereigenaar gestuurd. Deze moet hem goedkeuren en daarna is de reservering bevestigd en ben je er zeker van dat je de camper kunt huren. Bij Goboony is er ook een beperkt aantal campers van particulieren die je direct kunt boeken zonder te hoeven wachten.
 3. Betalen: Alle betalingen gaan via de websites zodat jij en de eigenaar van de camper daar geen zorgen over hebben. Bij de meeste aanbieders betaal je een aanbetaling van 30 -50%. Het laatste deel betaal je drie weken voor vertrek. Houd er wel rekening mee dat je ook een borg moet betalen. Deze is meestal zo’n €1000,-. Je krijgt deze pas terug na de huurperiode.
 4. Camper ophalen: Het ophalen doe je bij de particulier thuis of bij de stalling. Dit moment spreek je gezamenlijk af. Bij het ophalen geeft de meestal trotse en enthousiaste eigenaar je een uitleg over hoe alles werkt, hoe je het beste met zijn of haar geliefde camper kunt omgaan en krijg je vaak nog wat tips voor het rijden. Daarna krijg je de sleutels en kun je vertrekken. Je eigen auto laat je daar achter.
 5. Camper terugbrengen: Je spreekt vooraf ook met de eigenaar van de camper af wanneer en hoe je de camper weer terugbrengt. Meestal is dat veegschoon of in dezelfde staat als waarin je hem ophaalde. In sommige gevallen vragen ze je echter de camper nog door de wasstraat te halen, dit staat dan wel vermeld in de advertentie.

huurcamper

Ben ik verzekerd als ik een camper huur bij een particulier?

Alle campers die je van particulieren kunt huren op deze camper-delen-websites, zijn verzekerd. De manier waarop de verzekering is geregeld (WA, WA+, Allrisk) verschilt per camper. Je kunt in de advertentie van de eigenaar echter voor het boeken al lezen onder welke voorwaarden deze verzekerd is. Er is wel altijd een eigen risico bij deze verzekeringen. Dat eigen risico kan oplopen tot €3000,-. Wees dus zuinig op de camper van de particulier en ga er met liefde mee om. Ook is het slim om voor vertrek een filmpje of foto’s van de camper te maken net als je bij een huurauto doet. Heel fijn aan een camper huren bij Goboony (en Paulcamper in sommige gevallen) is dat zij de mogelijkheid bieden om tegen een extra bedrag dat eigen risico tot €150 (Goboony) en €250 (Paulcamper) te beperken.

Hoe zit dat met de inventaris?

Bij iedere particuliere camper staat een beschrijving van welke kampeerspullen er zijn en welk keukengerei aanwezig is in de camper. In de meeste gevallen zit de basisuitrusting er gewoon bij, maar moet je alleen zelf nog slaapspullen meenemen.

Mag je hond mee?

Zelf heb ik geen huisdieren, maar één van de veelgestelde vragen is of je ook een camper kunt huren bij particulieren met een hond? Dit kan! Bij de beschrijving van de camper staan bij alle websites huisregels aangegeven. Daar staat ook bij of huisdieren / honden zijn toegestaan. Net als roken of reizen buiten Nederland of Europa. De keuze die overblijft aan particuliere campers waarin een hond mee mag of waarin je mag roken is wel een stuk beperkter, maar ze zijn er zeker.  

Lees ook:  Een retro camper huren? Dit zijn de 15 mooiste

camper huren particulier

camper huren van particulier

Waarom zou je een camper huren bij particulieren?

Eén of twee keer per jaar huren we een camper bij de eigenaar, vooral omdat ik het dan handig of leuk vind voor een weekend. Eerder schreef ik al over deze ervaring en deze Goboony review. Zelf hoef ik geen camper omdat het weer zo’n bezit is waarvoor je moet zorgen. Een huurcamper is dus, maar je kunt ook prima eerst bijvoorbeeld een T4 camper huren voordat je zelf een Volkswagen T4 koopt:

 1. Uitproberen: Wil je een camper kopen dan is eerst een paar keer een camper huren een goed idee. Als je er mee gekampeert hebt weet je gewoon veel beter wat je echt nodig hebt. Datzelfde geldt trouwens voor een caravan huren of een vouwwagen huren is echt een goed idee voordat je er één koopt. 
 2. Duurzaam: Bezit is zoooo 2010! Door het delen of huren van een camper hoeven er minder campers geproduceerd te worden en dus minder grondstoffen te worden gebruikt. Ze zouden anders toch ruim 40 weken stil staan.
 3. Dichtbij: Omdat met name Goboony inmiddels in Nederland best een groot netwerk hebben, hoef je nooit echt ver te rijden naar de eigenaar. Er is altijd wel iemand met een geschikte camper in de buurt.
 4. Van luxe tot retro: Het leuke van deze camperdeelplatformen vind ik dat er zo veel verschillende soorten campers tussen zitten. Wij huren meestal een kleine buscamper of een coole retrocamper, maar er staan voor de liefhebbers ook echt superdeluxe integraalcampers op.
 5. Persoonlijk: Je hebt persoonlijk contact met vaak trotse en enthousiaste eigenaren. De één vindt dit een voordeel, de ander een nadeel. Ik vind het juist heel leuk om bij de uitleg te horen met hoeveel liefde er met de camper omgegaan wordt en wat voor eigenaardigheden zo’n campertje heeft. Het contact hoeft ook helemaal niet over de zakelijke aspecten te gaan, want betaling, verzekeringskwesties etc. worden door de websites veelal afgehandeld.
 6. Geen zorgen: Dit is misschien voor mij nog wel één van de belangrijkste voordelen. Met bezit komen namelijk ook verantwoordelijkheid, terugkerende kosten en zorgen. Je hoeft geen stalling te regelen, hebt geen onderhoud en je voelt je niet verplicht om er voldoende vaak mee op pad te gaan

Wat kost een camper huren?

Een camper huren bij een verhuurbedrijf is vaak best prijzig. Een camper huren via een particulier is vaak een stuk goedkoper omdat de campers veelal wat ouder zijn en het commerciële belang kleiner is. Spotgoedkoop is het nog steeds niet, maar een particulier is in mijn ervaring zo’n 30% á 40% goedkoper en bij gemiddeld gebruik lager dan de jaarkosten van een camper.

camptoo goboony paulcamper

Let wel hierop voordat je huurt!

Omdat een camper huren van een particulier via een platform toch net even anders is dan een verhuurbedrijf, moet je wel goed opletten voordat je huurt:

 • Lees de beschrijving goed: Klinkt misschien een beetje overbodig, maar lees goed wat er wel en niet aanwezig is in de camper en bij twijfel: neem contact op met de eigenaar met die vraag. Check ook de reviews van andere kampeerders om te zien wat zij over de eigenaar zeggen. Daar krijg je meestal een goed beeld van. Ook zijn er op deze websites soms bedrijven die hun campers verhuren, maar zich voordoen als particulier. Op basis van de reviews en de foto’s haal je die er meestal wel tussenuit.
 • Check borg: Check vooraf hoeveel borg je moet betalen, zorg dat die betaling op tijd binnen is en houd er rekening mee dat je deze dus moet voorschieten.
 • Verzekering: Let goed op welk type verzekering de camper heeft. Zelf zou ik niet zo snel een camper huren met enkel WA- of WA+-verzekering. Dan blijft er toch te veel ruimte voor discussie over, dus kies ik bij voorkeur voor een camper met Allrisk of uitgebreide cascoverzekering. Bij de campervermelding op Goboony en Paulcamper kun je lezen welke verzekering de camper heeft voordat je deze boekt.  Weet wat je eigen risico is en verklein dit met een aanvullende verzekering als je dat een fijn idee vindt.
 • Wees zuinig: Check de huisregels vooraf en houd je daaraan. De camper is iemands dierbare bezit waar ze zuinig op zijn en met liefde in kamperen. Ga dus ook zo met dat bezit van een ander om. Natuurlijk kan er altijd wat kapot gaan. Wees daar dan ook eerlijk over.

huurcamper

Waar kan ik goedkoop een camper huren in Nederland?

Er zijn in Nederland eigenlijk twee grotere websites waarop je een camper van particulieren, en dus goedkoper een camper kunt huren.  Eerder was er ook nog Camptoo maar dat is inmiddels helaas failliet. De grootste zijn nu nog Goboony en Paulcamper.. Daarnaast bieden mensen ook op Snappcar en Marktplaats campers aan. Hieronder een vergelijking van de verschillende websites en onze ervaringen met deze websites:

Lees ook:  Een camper huren op IJsland. Hoe en waarom?
GoboonyPaulcamper
# campers Nederland:32001000
# campers Europa:900012000
Filteropties«««««««
Gebruikerstevredenheid:«««« 9,0««««« 8,8
Reserveren:via eigenaarvia eigenaar
Aanbetaling10 - 50%30-75%
Servicefee:€35,-gratis
Borg
Verzekering:
Pechhulp:
Eigen Risico / Borg:camper afhankelijkcamper afhankelijk
Eigen Risico beperken:✔ tot €150✔ tot €250

Goboony.nl

Goboony heeft het grootste aanbod aan campers te huur in België en Nederland van de drie, waarschijnlijk omdat het van oorsprong een Nederlands bedrijf is. Zelf vind ik dat ze de fijnste website van de drie hebben. Lekker overzichtelijk, je kunt goed filteren, ook op bijvoorbeeld extra’s zoals zonnepanelen, merk of het soort brandstof. Ook het betalen en contact met de eigenaren is overzichtelijk en makkelijk.

Nadeel, vooral als je kort weggaat, is dat Goboony €35 reserverings-/ servicekosten in rekening brengt. Maar wel fijn is het dat de verzekering via Goboony loopt en je dus één aanspreekpunt hebt bij gedoe. Ook kun je het soms best hoge eigen risico afkopen tot €150,-, wat extra zekerheid geeft. Net als bij de andere aanbieders zit pechhulp standaard bij de prijs inbegrepen. Zelf nog nooit nodig gehad, maar ik heb gehoord van andere kampeerders dat ze prima zijn geholpen toen de camper er in Frankrijk mee ophield.

Bekijk de campers van Goboony>>

Paulcamper.nl

Paulcamper is van oorsprong Duits en heeft in Europa het grootste aanbod aan campers en buscampers van particulieren, maar vooral in Nederland, Duitsland en Oostenrijk. Sinds een paar jaar zijn ze ook in Nederland actief. Ze hebben in relatief korte tijd een groot aanbod aan particuliere campers verzameld. Zelf heb ik ze nog nooit gebruikt, maar er ligt meer nadruk op persoonlijk contact en vrijheid met betrekking tot de regels en mogelijkheden van het huren. Dat klinkt fijn, maar daardoor moet je op hun overigens overzichtelijke website wel goed lezen om te weten onder welke voorwaarden je huurt.

Bij Paulcamper betaal je ook geen reserveringskosten, maar loopt je aanbetaling van 30% op naarmate de datum van vertrek nadert. De verzekeringen staan duidelijk aangegeven op de website, maar verschillen per aanbieder. Dat moet je dus goed checken. Voor eigenaren die hun camper via de verzekering van Paulcamper zelf verhuurd hebben – dat zijn er best veel – is het mogelijk om tegen betaling het eigen risico te beperkten tot een minimum van €250,-.

Bekijk de campers van Paulcamper>>

Snappcar.nl en Marktplaats.nl kan ook

Hoewel Snappcar, ook wel auto-huren-bij-je-buren, niet per se voor campers bedoeld is, staan ook daar campers op. Ook dan is de verzekering etc. netjes geregeld, maar het aanbod is er beperkter. Wel is dit een plek waar niet iedereen kijkt, dus juist in het voorjaar kun je op drukke tijden daar soms nog een camperbus bij particulieren huren als alle andere websites volgeboekt zijn.

Hetzelfde geldt voor Marktplaats, hoewel ik daar minder goede ervaringen mee heb, omdat niet gecontroleerd wordt of de verzekering en pechhulp etc. in orde zijn. Toen ik daar een keer naar informeerde bij een aanbieder op Marktplaats, bleek dat hij zich er niet eens van bewust was dat zijn bus extra verzekerd moest worden als hij voor de verhuur moest worden ingezet.

Zelf je camper verhuren?

Heb je zelf een camper en wil je die verhuren, dan kan dat natuurlijk ook via Goboony en Paulcamper. Over het algemeen geldt dat je zelf de prijs en beschikbaarheid mag vaststellen en dat je van die prijs 15% als service fee aan één van deze websites betaalt voor het onderhouden van de website en de klantenservice. Wel zal je dan een verzekering moeten hebben die verhuur toestaat en pechhulp biedt. Je kunt de verzekering ook via het platform laten lopen zoals dat bij de grote drie Goboony en Paulcamper kan. Check hier hoe je je kunt inschrijven bij Goboony of lees ons interview met Mart en Mirte die ook via Goboony hun camper verhuren. 

camper huren particulier nederland

Particuliere camper huren in de rest van Europa

In Nederland zijn Goboony en Paulcamper  de grootste. Ze verhuren ook campers van particulieren in de rest van Europa en je kunt zelfs een elektrische camper huren, maar het aanbod verschilt erg per land. Het leuke is wel dat je er op die manier een fly en drive van kunt maken. Zo heeft Goboony het grootste aanbod en heeft het Engelse Camplify een groot aanbod in Engeland en Schotland en Paulcamper in Duitsland en Oostenrijk. Yescapa doet hetzelfde in Zuid-Europa: Frankrijk, Spanje, Portugal. Genoeg te ontdekken dus nog.

 

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

1 reactie

 • Pechhulp voor huurcamper
  Hi !

  Ik wil een camper huren van een kennis. Deze is allrisk verzekerd, maar de pechhulp blijkt persoonsgebonden. Nu wil ik graag zelf een pechhulp afsluiten voor mijn vakantie (naar Noorwegen) met die camper. Weet jij welke goed is? Ik kan op internet alleen maar pechhulp vinden voor eigen campers. Ik hoop dat je hier meer van weet en me hiermee kan helpen. Alvast bedankt! Groetjes Ghislaine

Laat jouw reactie achter