Een camper huren op IJsland. Hoe en waarom?

1b9872d8fccdb4c52235befa738b8d40?s=55&d=mm&r=g Akke Zwarte stranden, papegaaiduikers, hoge kliffen en diamanten van ijs, wanneer je IJsland bezoekt, kun je ze allemaal tegenkomen. Dat IJsland zich goed leent voor een kampeervakantie wist ik al en dat het er nogal slecht weer kan zijn, wist ik ook. Daarom gaan we deze keer niet met een tent, maar met een heuse ‘campervan’

Het weer: een camper huren was de juiste keuze!

Ook tijdens deze trip worden we er weer aan herinnerd dat het weer in IJsland grillig is. We hebben mist, keiharde regen, strakblauwe luchten, harde wind en zon gehad. Zeker bij het minder mooie weer is zo’n kampeerbusje dan een uitkomst.

De eerste dagen in de Westfjorden is het weer zo slecht dat we steeds tegen elkaar zeggen hoe goed de keuze voor een kampeerbusje is geweest. We kunnen koken met de deuren dicht en we hebben zelfs een klein kacheltje aan boord.

IMG 7736

Wanneer we onderweg zijn en erg mooi weer hebben, kunnen we zo stoppen voor een picknick en zetten we koffie met de mooiste uitzichten.

Het grote verschil met kamperen in een tent is voor mij dat ik het ook warm had zonder thermokleding. Dat was de vorige keer wel anders. Ik heb in het camperbusje geen enkele keer met muts op geslapen. (En in de tent elke nacht.)

IMG 7730

Is het goedkoper om een camperbus te huren op IJsland?

Wanneer je een kleine auto op IJsland huurt en zelf je tent meeneemt, dan is dat de goedkoopste optie en waarschijnlijk is een auto met daktent huren ook nog net wat goedkoper. En wanneer je, net als ons vorige bezoek aan IJsland, met meerdere stellen je auto naar IJsland laat verschepen en deze vult met je eigen kampeerspullen, is dat nog goedkoper.

IMG 7733

Wanneer je kamperen vergelijkt met Airbnb en hotels, dan kan het huren van een camperbusje goedkoper zijn, maar dat hoeft niet. Je kunt in het hoogseizoen camperbusjes huren vanaf ongeveer €120,- Bij CampEasy vind je vaak goede aanbiedingen ook voor een auto met daktent

Je mag niet wildkamperen op IJsland, dus je moet naast de gemiddelde verhuurkosten ook nog eens voor de overnachting op een camping betalen. Wij merkten dat de campings in IJsland dicht bij ringweg 1 vaak duurder zijn dan de campings in bijvoorbeeld de Westfjorden. Wanneer je op ongeveer €25 voor twee personen rekent, kom je wel uit. De ene camping is wat duurder en de andere wat goedkoper.

Lees ook:  Bouw je eigen camper, 7 praktische tips!

Al met al is IJsland een duur land. Kamperen en dus ook zelf koken kan je veel kosten schelen. De belangrijkste twee redenen dat wij voor een camperbusje hebben gekozen, is dat je alle vrijheid hebt om te gaan waar je wilt én dat het in een camperbus niet uitmaakt of het stormt of regent.

IMG 7728

Welke camperbus huur je op IJsland?

Er zijn talloze verhuurbedrijven op IJsland, zelf hebben we goede ervaring met Campeasy en Happy Campers  waar je een camperbusje kunt huren. Je kunt kiezen tussen kleine tweepersoonsbusjes die lijken op de Fiat Doblo die ik met mijn broer ombouwde, maar je kunt ook kiezen voor een heuse 4×4

Van tevoren hebben we bedacht dat we naar Westfjorden willen en dat we daarna óf richting Húsavik, óf de Westmaneilanden willen. Dit kan met een gewoon busje. Omdat wij onze route nog niet heel duidelijk hebben en omdat we voorafgaand aan de route eerst het binnenland al ingaan, huren wij een iets luxer busje dat ook voor vier personen ingezet kan worden. In dat geval slapen twee mensen in een daktent en twee in de auto.

IMG 7734

De keuze voor dit camperbusje houdt in dat je niet alle wegen op IJsland in mag. Dat geldt trouwens ook voor alle andere niet-4×4-auto’s die je kunt huren op IJsland. De populairste route, ringweg 1, mag je helemaal rijden, maar de F-wegen niet. Dit zijn wegen die doorgaans alleen met vierwielaandrijving te berijden zijn, omdat je bijvoorbeeld rivieren moet doorkruisen of omdat de wegen te slecht zijn voor gewone auto’s.

camperbus IJsland

Er zijn tweepersoonsbusjes waarbij je alsnog buiten moet koken en je kunt met z’n tweeën een iets groter busje huren dat dus ook voor vier personen te huren is. In ons geval is de daktent dus niet nodig en kiepen we ‘s avonds de bank zo om dat het een prima tweepersoonsbed is. Overdag voelt het heel ruim en luxe om in dit busje te leven. Normaal zijn wij geen camperkampeerders, maar ik kan me voorstellen dat mensen die normaal onderweg zijn in een camper, dit wat te primitief vinden.

IMG 7735

Wat zit er allemaal in de camperbus?

In een gewone camper zit vaak een wc en misschien zelfs een douche. Dat is niet het geval bij deze camperbus. In de auto zit naast de bedbank wel een klein keukenblokje met een wasbak en een kraantje en vier lades.

IMG 7727

In de lades vind je bestek, borden, bekers, een koekenpan en een steelpan. Daarnaast zijn er handige plekken gemaakt voor de meegeleverde gasflesjes, een kookstel, een snijplank en een onderzetter. Ook aan de afwas is gedacht. Er zit een theedoek, een vaatdoekje, een afwasborstel en afwasmiddel in de gootsteen, wanneer we de auto ophalen. 

Lees ook:  Caravan of camper? Wat zijn de voordelen en nadelen?

Naast het keukenblok zit een fijne, ruime koelbox, die op dezelfde accu werkt als het kacheltje dat we af en toe aan hebben. De auto heeft namelijk twee accu’s, waarvan er eentje door zonnepanelen op het dak van de auto opgeladen wordt.

Wanneer je deze camperbus huurt, zitten er twee eenpersoonsdekbedden, kussens en een soort dunne matrastopper bij inbegrepen. Daarnaast lenen wij nog een jeu-de-boules-set en kun je er twee stoelen en een tafel bij huren.  

IMG 7731

Je hoeft het niet koud te hebben!

Er zit dus een lekker kacheltje in de bus! Ook voor een reis in de zomermaanden is dit geen overbodige luxe. Al blijft het wel heel luxe natuurlijk.

IJsland staat niet voor niets bekend als ‘het land van ijs en vuur’. Naast de vele gletsjers zijn er namelijk ook heel wat vulkanen. Dit zorgt ervoor dat je het sowieso niet koud hoeft te hebben, want, zeker op de Westfjorden zijn ontzettend veel hotspots. Het kacheltje hebben we daardoor niet heel veel gebruikt.

Deze warme baden zijn soms volledig natuurlijk, maar er is ook een heel aantal aangelegd. Daarnaast heeft elke redelijk dorp een zwembad waar ook warme baden te vinden zijn. Je zwemkleding is dus verplichte bagage!

Omdat we de eerste dagen best wel wat regen hebben, vind ik het heerlijk dat ik me na een duik in een van de warme baden langs de kant van de weg, kan omkleden in het busje. Zo blijven mijn droge kleren ook droog.

IMG 7729

Wij kozen voor Happy Campers

We hebben ook andere opties zoals Travelhome en Camperdays overwogen want zoals ik eerder al vertelde, zijn er talloze verhuurbedrijven op IJsland. Je zou een hele studie kunnen maken van de voor- en nadelen bij de verschillende verhuurders.  Travelhome is Nederlands en dus is alles makkelijk te regelen en Camperdays is een soort platform waarop je makkelijk kunt vergelijken. Toch was voor mij de keuze voor Happy Campers snel gemaakt.

Naast dat dit familiebedrijf is begonnen met dit concept op IJsland, kende ik de kleinere busjes ook al van mijn vorige bezoek aan IJsland. Toen had ik op campings stiekem in de busjes gekeken en was ik al erg enthousiast over de creatieve oplossingen die ik in de camperbusjes had gezien.

Daarnaast wist ik dat dit een betrouwbare verhuurder is. Er is makkelijk contact te maken en de informatie via de website en de mail is duidelijk en compleet. Wanneer je reist in de coronatijd is die betrouwbaarheid én de mogelijkheid om je camperbusje nog tot 24 uren van te voren kosteloos te kunnen annuleren wel een fijne gedachte. 

IMG 7732

Ook toen we in IJsland waren en we – omdat we een geplande huttentocht niet konden lopen vanwege het slechte weer – eerder de bus wilden lenen, werd er goed met ons meegedacht. Ik zou dan ook zo weer een Happy Camper huren!

Lijkt het jou wat om te kamperen met een camper op IJsland?

Auteur

Akke kampeert al haar hele leven. Ooit begonnen met haar ouders in een Vergrote Zilvermeeuw. Tegenwoordig wisselt ze haar eigen De Waard af met een lichtgewicht tent of een kampeerbusje. Samen met haar man Hans en hun zoontjes kampeert ze veel in Nederland, soms met en soms zonder hond. Ze houdt erg van Scandinavië en Afrikaanse landen en heeft een grote voorliefde voor IJsland. Leer Akke kennen...

3 reacties

Laat jouw reactie achter