Camper huren in Australië? – Handige tips & trucs!

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Een camper huren en een camperreis maken langs de Oostkust van Australië van Cairns naar Sydney of juist de Westcoast en het Noorden ontdekken? Dat wordt gegarandeerd een fantastische roadtrip! Maar moet je die camper al in Nederland huren of ter plaatse? Welke soorten campers zijn er en is een camper kopen niet goedkoper? Alles wat je qua tips en trucs moet weten voordat je een camper gaat huren in Australië.  

camper rondreis Australië

Een camperreis door Australië is zo gaaf!

Toen ik begin twintig was, reisde ik een maand lang door Australië langs de East coast, kamperen in Australië achter in een auto, ik hoop er nog eens met mijn kinderen terug te komen. Australië is een westers land, maar toch zo anders dan we in Nederland gewend zijn. De mensen zijn open en spontaan en kamperen zit de Aussies in hart en nieren, dus qua voorzieningen is het super geregeld. 

Qua camperroutes zijn er een paar favoriet: De East coast route van Cairns via Brisbane naar Sydney, waar je minimaal een maand over doet en die je door regenwoud, het Great Barrier Reef, langs parelwitte stranden en wilde dingo’s leidt. 

De Westcoast camperroute van Perth naar Darwin is ook populair. Hier heb je minimaal 5 weken voor nodig, iets meer als je het op je gemak wilt doen. Dit deel van Australië is ruiger en rustiger en stikt van de mooie nationale parken zoals de mooie rode rotsformaties van Kalbarri. Er zijn diehards die het hele rondje Australië met een camper doen, maar daarvoor heb je minimaal 6 à 7 maanden nodig.

Camper huren in Australié

Een camper huren in Australië? De opties:

1.Hele camperreis bij Nederlandse organisatie: Het is niet de goedkoopste optie, maar zeker als je maar een paar weken of een maand de tijd hebt, is een volledige camperreis inclusief vliegtickets, airport pickup, hotel etc. door een Nederlandse gespecialiseerde camperreisorganisatie zoals Travelhome of Doets reizen laten organiseren, de goede optie om een camper te huren in Australië.

Naast dat je geen gedoe hebt met verzekeringen, oppikken etc., kunnen ze ook meteen toegangsbewijzen voor de National Parcs of een zeiltrip naar de Whitsunday Islands boeken. Dat scheelt ter plekke een hoop geregel.

2. Alleen de camper huren via een Nederlandse organisatie: Bij Travelhome of Doets kun je ook alleen een camper huren. Bijvoorbeeld met pick-up in Brisbane en drop-off in Sydney. Veel mensen zijn bang dat ze via Nederlandse verhuuradressen de hoofdprijs betalen.

Maar bijvoorbeeld via Travelhome, dat onderdeel is van ANWB, maakt het qua prijs niet eens zo gek veel uit met rechtstreeks boeken en dat scheelt wel een hoop kopzorgen. Zelf hebben we in Amerika eens een camper via Travelhome gehuurd en dat is echt goed bevallen.

3. Een camper huren via een camperverhuurplatform: Je kunt ook een camper boeken in Australië van een boekingsplatform. DriveNow is een handig Australisch camperverhuurplatform voor zowel kleine campers als grotere alkoof campers. Je ziet meteen de prijzen van verschillende aanbieders. Camperdays is nog zo’n camperplatform met een Nederlandse website waar je soms goede deals kunt vinden.

4. Een camper huren in Australië zelf:  Wil je in de flow reizen en alles in het moment bekijken? Dan kun je je camper ook in Australië zelf huren. De meest bekende camperverhuurbedrijven in Australië voor kleine campervans en auto’s met daktent zijn Jucy en Travelers Autobarn en Apollo, Britz en GoCheap hebben ook grotere alkoof campers.

Lees ook:  10x Wat is een natuurkampeerterrein eigenlijk?

5. Huur van een particulier: Ook zijn er in Australië een soort Airbnb’s voor campers zoals Goboony in Nederland. En verder kun je in Australië bij Outdoorsy en Campifly overal campers en caravans rechtstreeks van eigenaren huren in Australië zelf. Dat is in Australië soms goedkoper, maar lang niet altijd voordeliger dan bij een commercieel camperverhuurbedrijf en nadeel is dat een one-way route vaak niet mogelijk is.

camping in Australié

Wat kost een camper huren in Australië?

De kosten voor het huren van een camper in Oz lopen heel erg uiteen. Kies je voor een grote of kleine camper? Hoe ver boek je vooruit? En met welke extra’s? De prijzen variëren van een €65 voor een grote stationwagon met matras van Jucy tot €110 per dag voor een kleine camper of een auto met daktent tot vanaf €200 per dag voor een grotere alkoof camper. Dit is nog altijd goedkoper dan autohuur, een hotel en alles buiten de deur eten.

De meeste campers worden in Australië verhuurd met ‘unlimited kilometres’, wat betekent dat het niet uitmaakt  hoe ver je rijdt. Dit betekent echter niet dat de brandstofkosten inclusief zijn. Daar betaal je altijd extra voor en de afstanden zijn groot in Australië

Als je van Cairns naar Sydney rijdt in een maand, dan rijd je ongeveer ruim 100 km per dag. Benzine en diesel zijn beide een stuk goedkoper in Australië. Bij een verbruik van 1 op 8 komt dat bij 3000 km. en een benzineprijs van $2 AUD neer op ongeveer €450,-.

Wegbreng deals?

Soms kun je ook profiteren van een wegbreng of Relocation deal. Je brengt dan de camper van de fabriek naar de camperverhuurder. Of andersom: je rijdt de camper weer terug naar de verhuurder. Dit kan behoorlijk schelen, maar je moet wel net geluk hebben dat het qua data bij jouw schema past.

Goedkope camper huren in Australië?

De goedkoopste campers die je kunt huren in Australië zijn campercars of auto’s met tent / daktent. Dit zijn stationcars die zijn omgebouwd zodat er achterin een 2-persoonsbed past.  Verder krijg je dan vaak een camping gastoestel mee en that’s it. Deze zijn er vanaf €65,- per nacht. Een echte goedkope camper is er vanaf ongeveer €100,- per dag.

campercar huren in australië
 
Auto met daktent huren in Australië

Welk soort camper voor Australië?

Mensen denken vaak dat de campers in Australië een beetje lijken op campers in Amerika, maar in Oz zijn ze wat energiebewuster en de campers dus kleiner. Qua type campers die je kunt huren in Australië, heb je keuze uit de campercar, campervan en alkoof en semi-integraal camper. De campings en camperplaatsen in Australië zijn goed voorzien en waar een camper in Nieuw-Zeeland Self-Contained moet zijn, is dat in Australië niet nodig en kun je dus ook zonder toilet prima rondreizen.

  • 2WD vs. 4WD: Al deze soorten campers zijn er zowel in 2 Wheel Drive als in 4 Wheel Drive. Ga je vooral een camperroute langs de Great Ocean Road of Oostkust volgen, dan is 2WD voldoende. In Western Australia, The Northern Territory en de Outback is een 4WD echt noodzakelijk
  • Campercars zijn omgebouwde stationcars met een bed achterin, back to basic maar goedkoop. Jucy en Travelers Autobarn verhuren deze.
  • Campervans zijn camperbusjes met 2 tot 4 slaapplaatsen, de kleinste hebben een los kooktoestel, de iets grotere een verhoogd dak en een ingebouwd keukentje. Deze zijn er goedkoop bij Jucy en Travelers Autobarn bijvoorbeeld, maar wil je een iets nieuwere en meer betrouwbare dan zijn Travelhome van uit Nederland en Apollo of Britz in Australië het bekijken waard. 
  • De alkoof camper rijdt bijna hetzelfde als een grote auto en biedt de meeste slaapplaatsen (4-6) door het extra slaapcompartiment boven de bestuurder, verder heeft het een eigen keuken en vaak ook een toilet. Dit type is voor gezinnen populair in Australië en wordt onder andere vanuit Nederland door Travelhome en in Australië door Apollo, Britz en GoCheap verhuurd. Qua prijs verschilt boeken vanuit Nederland of in Australië niet heel veel. 
  • De semi-integraal camper is wat groter en biedt meer comfort, maar is nog steeds eenvoudig te rijden. Je kunt er met 2-6 mensen in slapen, heeft een eigen keuken, toilet en vaak ook een eigen douche. Omdat het verbruik hoger is, zijn deze campers minder populair in Australië, maar Britz en Maui verhuren er een aantal.
Camperreis Australië

Camper huren of kopen in Australië?

Naast de optie van het huren van een camper kun je natuurlijk ook een camper kopen in Australië. Dat doe je het makkelijkste op Gumtree, de Australische marktplaats of via Facebook groepen. Of dat goedkoper is, is vaak maar de vraag. Over het algemeen geldt dat vanaf een reis van 2 à 3 maanden het kopen van een camper goedkoper is dan huren, ook omdat je al je kampeerspullen dan ook moet aanschaffen.

Lees ook:  Camper huren van een particulier? Let hier op!

Er komt nog best wat kijken bij het kopen van een camper in Australië als buitenlander. Zo moet je eerst de juiste camper vinden. Daarna is het gebruikelijk in Australië als je via een particulier koopt, om deze door een garage te laten checken.

Dan moet deze bij het State Department op naam gezet worden. Hoe dit gaat, verschilt per staat. Dan heb je nog de verplichte “REGO” of registratie nodig zodat je wegenbelasting betaalt en de weg op mag.

Je bent in Australië niet verplicht een auto- / camperverzekering af te sluiten, maar gezien de flinke bedragen die in rechtszaken soms worden toegekend, kun je eigenlijk niet zonder.

Vanaf welke leeftijd kun je in Australië een camper huren? 

In Australië is de minimal driving age in de meeste staten 17 jaar. Maar meestal moet je minimaal 2 jaar je rijbewijs hebben én 21 jaar zijn om een camper te kunnen huren in Australië.

De regels zijn echter per camperverhuurder verschillend. Ben je tussen de 21 en 24 jaar, dan betaal je vaak een extra toeslag voor jongeren. Vaak is er tegenwoordig ook een maximum leeftijd van 75. Check dit dus even van tevoren

Heb ik een internationaal rijbewijs nodig?

Ja, voor Australië is een Internationaal rijbewijs (IRB-model 1949) verplicht naast je Nederlandse rijbewijs. Alleen in Queensland is ook je gewone Nederlandse rijbewijs geldig.

Toch adviseer ik je om sowieso een internationaal rijbewijs aan te vragen, omdat deze voor auto- en camperhuur eigenlijk altijd nodig is. Het internationale rijbewijs is te verkrijgen in de ANWB-winkels. Je hoeft hiervoor geen afspraak te maken en staat binnen 5 minuten weer buiten.

Ga je een grote Motorhome huren met een gewicht tussen 3500 en 7500 kg? Dan is officieel je Nederlandse Rijbewijs B niet voldoende en heb je minimaal Rijbewijs C1 nodig. In de praktijk wordt de soep niet zo heet gegeten en accepteren veel camperverhuurbedrijven én verzekeraars ook gewoon je Rijbewijs B. Maar ook dit is het controleren waard.

camperverhuur in Australié

Camper huren in Australië, regel het in Nederland

Het meest simpele en relaxte is om je camperreis in Australië als all-in reis vanuit Nederland te boeken. Dat kan bijvoorbeeld bij Travelhome, waar wij zelf in de VS goede ervaringen mee hebben gehad.  Je kunt dan zelf kiezen of je daar alleen de camper huurt of ook meteen de tickets etc. regelt. Qua prijs verschilt het weinig, maar je hebt wel meer zekerheid. 

Wil je het toch zelf regelen of ben je al in Australië en wil je last minute een camper huren, dan is DriveNow een handig camperverhuurplatform waar je alle prijzen goed kunt vergelijken.

 

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

2 reacties

Laat jouw reactie achter

Sending