Bouw je eigen camper, 7 praktische tips!

954dc0784751598477e9c465a063bc70?s=55&d=mm&r=g Gast Voor veel mensen is het de ultieme droom: Met een zelfgebouwde camper door Europa trekken. Inmiddels 13 jaar geleden maakten mijn man en ik die droom waar. We kochten een oude Mercedes-Benz 609 en bouwden hem om tot camper. Dat ging niet zonder slag of stoot. Heb jij die droom ook? Gebruik dan zeker deze tips!

Onze Mercedes 609

Na een jaar lang rondstruinen op internet, vonden we een oude Mercedes-Benz 609 bedrijfswagen die technisch gezien helemaal aan onze wensen voldeed. We haalden de bus leeg en bouwden hem vervolgens helemaal naar onze smaak om tot camper. Maar waar let je nou op als je met zo’n project de slag gaat?

Tip 1: Weet wat voor camper je wilt bouwen!

Het lijkt een open deur, en toch wordt deze tip maar al te vaak over het hoofd gezien. Je ziet een leuk busje in een kekke kleur en bent verkocht!

Maar ho, wacht even voordat je je portemonnee trekt. Stel jezelf eens de vraag hoe je die camper straks wil gaan gebruiken. Wie gaat er mee? Wat vind je belangrijk? Dat is voor iedereen anders!

Wil je bijvoorbeeld een ruim bed omdat je gehecht bent aan een goede nachtrust, of wil je juist meer plek om al je kleding en accessoires geordend op te kunnen bergen? Of geef je toch de voorkeur aan die ruime koelkast voor een lekker koud drankje? Ook als je je eigen camper gaat bouwen moet er wel ruimte voor jouw wensen zijn!

Zelf camper bouwen opbergruimte

Zelfvoorzienend en voldoende ruimte

Wij zijn een stel zonder kinderen dat het liefst buiten leeft. We bereizen graag de minder begane paden en dat gaat het best als we zelfvoorzienend zijn. Een bus die “hoog op de poten” staat en voldoende ruimte heeft voor een comfortabel bed, een fijne douche en een zonnepaneel was voor ons dus een must. En inderdaad, als echte bourgondiërs kunnen we ook niet zonder koelkast!

Kampeer jij graag op luxe campings met allerlei voorzieningen, dan is die douche of dat zonnepaneel wellicht overbodig. Ga je graag winterkamperen met de hele familie dan wil je misschien juist wat meer ruimte, zitcomfort en warmte in je bus.

Lees ook:  Camper huren bij Goboony, onze ervaringen met de DumDum

Denk daar goed over na en zoek een basis die daar de mogelijkheden voor biedt. Heeft de bus die wilt ombouwen genoeg ruimte en mogelijkheden, maar is hij poepbruin? Prima! Dat hippe kleurtje kun je later altijd nog regelen door hem te spuiten of te wrappen.

Gratis iedere maand even kamperen met ons e-magazine?

Iedere maand ontvang je een update met daarin het laatste nieuws over kamperen, handige kampeertips en de laatste winacties in je mailbox.

Jouw e-mailadres is veilig bij ons.

Tip 2: Pas op voor overgewicht

Bij het zelf bouwen van een camper ligt overgewicht op de loer. Nee, niet voor de bouwer zelf. Die verbruikt genoeg calorieën met klussen, maar voor het voertuig.

Je toekomstige kampeerauto heeft namelijk altijd een “toegestane maximum massa”. Met andere woorden: een bovengrens van wat het voertuig mag wegen. Die grens vind je terug op het kentekenbewijs. Dat je dit maximale gewicht tijdens het bouwen van je droomcamper niet overschrijdt, is van groot belang voor jouw eigen veiligheid en die van je medeweggebruikers.

Heb je een ‘gewoon’ autorijbewijs (categorie B) dan mag de maximum toegestane massa van je voertuig niet boven de 3500kg zijn.

Zelf camper bouwen tips

Tip 3: Laat je omgebouwde camper registreren als kampeerauto

Je kunt je omgebouwde busje bij de rijksdienst voor het wegverkeer (RDW) officieel laten registreren als kampeerauto. Dat scheelt een hoop wegenbelasting.

De inrichting van je bus moet dan wel aan een aantal vereisten voldoen. Zo moeten er onder andere een bed, een zitgelegenheid en een kookgelegenheid met stromend water aanwezig zijn. Ook moet er ruimte zijn om spullen op te bergen. De precieze vereisten kun je vinden op de site van de RDW en de belastingdienst.

Tip 4: Benut elke vrije ruimte

Zoals je hebt kunnen lezen moeten er nogal wat elementen samenkomen om van een busje een echte kampeerauto of camper te maken. Leven op 8 vierkante meter (of soms nog minder) vraagt om het slim benutten van alle ruimte die je hebt.

Draaistoelen of extra slaapplek

Sommige bedrijven monteren draaibare stoelen in de cabine van een bus. Dat is een mooi voorbeeld van een slimme oplossing. Maar je kunt bijvoorbeeld ook een zithoek creëren die omgebouwd kan worden tot slaapplek. Of je maakt een tafel die je makkelijk kunt weghalen als je hem niet gebruikt. Hallo extra ruimte!

Lees ook:  Camper schorsen, hier moet je op letten!

Ga de lucht in

Maar denk ook eens in de hoogte. Wij wilden graag een vast bed in onze zelfgebouwde camper. Dan hoeven we niet elke avond de boel te verbouwen of het bed op te maken.

Wij hebben ervoor gekozen het bed zo’n 80cm boven de vloer van de bus te plaatsen. Daaronder bevinden zich nu een aantal praktische zaken, zoals een grote watertank, de waterpomp en een boiler, maar ook een zee van opbergruimte.

Tip 5: Wees creatief

Zoveel mogelijk ruimte benutten vraagt om creatieve oplossingen in je zelfbouw camper. Wist je bijvoorbeeld dat een paar oude jeans heel goed kunnen worden geüpcycled tot een opberger voor kleine spulletjes? Of dat een opbergbakje dat bedoeld is voor in de keuken ook heel goed dienst kan doen als nachtkastje?

Maar denk ook eens na over het praktische gebruik van je interieur. Onze keuken is gedeeltelijk gebouwd in de opening van de schuifdeur.

Het kastje, dat ook aan de buitenkant zichtbaar is, kan zowel van buiten als van binnen worden geopend. Dat scheelt een hoop gedoe bij het wisselen van de gasfles, of als we een buitenlamp nodig hebben.  De ‘loze’ ruimte naast het keukenkastje hebben we opgevuld met drie plankjes. Daar liggen allerlei praktische spulletjes voor het grijpen.  

Tip 6: niet alles hoeft in één keer af

Wij hebben ervoor gekozen de basis van de bus in een paar maanden op te bouwen en pas later de luxe toe te voegen. We gingen op pad en vroegen ons telkens af: “Wat zou nu handig zijn?”. Ook gaf het ons de gelegenheid de kunst af te kijken bij andere kampeerders.

Door pas later de luxe in te bouwen, hebben we ook kosten kunnen spreiden. Afhankelijk van ons budget pleegden we onderhoud aan de bus of realiseerden we verbeteringen. En dat doen we zo nog steeds. De volgende klus is een buitendouche.  

En last but not least: Tip 7: Geniet!

Zelf een camper bouwen is werken aan een droom. Iets om van te genieten. Want voordat je het weet is het zover: Dan sta je op die ene mooie plek. Met een drankje in de hand, voldaan te kijken naar het resultaat van jouw harde werk. “Die camper heb je zelf gebouwd!” Wat een prestatie! Daar mag je trots op zijn.

Leestip: Wil je een iets kleiner project Akke bouwde haar bestelauto om naar kampeerauto


blogger mirthe

Mirthe is een Zuid-Limburgse levensgenieter. Ze kampeert al zolang ze zich kan herinneren. Tegenwoordig trekt ze met man en hond eropuit in hun zelfgebouwde buscamper. Ze kiezen het liefst de minder begane paden, dicht bij de natuur. Een lange reis door Europa en Afrika staat hoog op de dromenlijst! 

Auteur

Dit artikel is een bijdrage van een gastblogger op Kampeermeneer.

reageer

Laat jouw reactie achter

Sending