Expert tips: 12 manieren om camperdiefstal en inbraak te voorkomen

8da6aad278abf0b97e006b84228e911e?s=55&d=mm&r=g Rick Camperbeveiliging, wat kun je doen om diefstal te voorkomen? Heb jij weleens een hike gemaakt of stad bezocht en dan de hele dag je camper of auto achtergelaten op de parkeerplaats? Dit kan zorgen voor een heel vervelende dag. Een inbreker heeft namelijk maar een paar minuten nodig voor de diefstal van je camper of inboedel. Maar hoe laat je dan veilig je camper achter als je bijvoorbeeld een meerdaagse hike gaat doen? Ik geef je 12 tips voor het beveiligen van je camper. 

Diefstal van je camper voorkomen, waar moet je aan denken? 

Over een aantal zaken moet je altijd nadenken wanneer je een camper veilig wil achterlaten. Zo let je natuurlijk op de parkeerplaats. Is het er druk of is het beveiligd? Daarnaast kan je beveiligingen toepassen aan je voertuig. Door simpele beveiliging toe te passen of door een aantal kleine handigheidjes zullen inbrekers wel twee keer nadenken voor ze inbreken bij jouw camper.

Alle onderstaande beveiligingstips kun je ook gebruiken wanneer jij niet in bezit bent van een camper, maar van een normale auto.

camper diefstal voorkomen

Veilig parkeren is het minste wat je kunt doen

Het zoeken naar een geschikte parkeerplaats

Diefstal voorkomen begint met een veilige plek voor je camper. Voor je gaat hiken, ga je op zoek naar een parkeerplaats. Je kunt hierbij kiezen uit een aantal dingen:

1. Betaalde beveiligde parkeerplaatsen

Dit zijn bij uitstek vaak de beste keuzes. Je zult moeten betalen, maar hierdoor is jouw auto wel goed beveiligd. Je kunt voor meerdaagse hikes ook kiezen voor het parkeren rondom een vliegveld. Hier zijn vaak 24/7 parkeermogelijkheden die goedkoper zijn dan rondom een stadscentrum

2. Drukbezochte parkeerplaatsen

Wil je gratis parkeren? Het parkeren bij een carpool is vaak geen slim idee. De meeste mensen parkeren hun auto hier in de ochtend en komen hem pas weer halen in de avond. Soms zijn ze echter beveiligd. Dan is het natuurlijk wel een goede optie. Een betere optie is een stadscentrum, maar dit is vaak betaald, of een parkeerplaats bij een restaurant. Hier is door de dag heen reuring. Door de drukte heb je dan een soort sociale beveiliging voor je camper. 

Lees ook:  Camper zonnepaneel: Alles wat je moet weten!

3. Privé parkeerplaatsen

Heb je een beetje lef, dan loont het ook om je auto te parkeren bij iemand op zijn privéterrein.  Hiervoor vraag je natuurlijk toestemming van tevoren. Denk bijvoorbeeld aan een boerderij waar vaak genoeg plek is. Het is dan natuurlijk leuk om de eigenaar iets te geven als blijk van waardering.

stuurslot camper

Een sticker is een eerste stap 

Welke zichtbare beveiliging voor mijn camper?

De beste camperbeveiliging is de zichtbare beveiliging. Op deze manier zal een inbreker niet zomaar je ruitje intikken. Hier een aantal handige zichtbare beveiligingsmaatregelen die iedereen kan treffen.

4. Beveiligingsstickers

Het gebruikmaken van beveiligingsstickers is een slimme manier om je camper zichtbaar te beveiligen. Of er nu wel of geen alarm is aangesloten in jouw camper, een inbreker zal zichzelf toch even achter de oren krabben. Vaak zijn deze stickers online te vinden.

5. Open je dashboardkastje

Het dashboardkastje blijft het eerste waar criminelen naar grijpen wanneer ze inbreken in een camper of ander voertuig. Het is daarom slim om je dashboardkastje leeg te halen en dit te openen. Inbrekers kunnen dit natuurlijk vanaf de buitenkant al zien en jij geeft hiermee het signaal af: er valt hier niets te halen.

6. Rood ledlampje op je dashboard

Misschien is het je weleens opgevallen: een knipperend ledlampje op het dashboard van een camper. Dit betekent dat er een beveiliging zit in de camper. Het leuke is alleen dat je deze lampjes heel gemakkelijk kunt aanschaffen. Hiermee geef je het idee dat je camper elektronisch beveiligd is, maar ondertussen is het een imitatielampje. Weer zo’n slimme manier om criminelen te slim af te zijn.

7. Een stuurslot of pedaalslot

Een manier waarmee je ze echt afschrikt, is een stuurslot met sleutels of cijfercode of een pedaalslot. Met zo’n slot wordt het onmogelijk om zonder sleutel de camper te besturen. Het enige waarvoor inbrekers nu nog in jouw camper willen komen, zijn jouw spullen. Om dit te voorkomen geef ik je nog wat handige tips hieronder die je kunt gebruiken.

8. Extra deursloten

Wij hebben onze camper voorzien van extra Thule deursloten. Deze sloten maken het mogelijk om de voordeuren goed af te sluiten. Hierdoor zijn ze dubbel beveiligd. Alleen een goede inbreker die onze deuren open krijgt.

wielklem camper

Moet ik ook denken aan onzichtbare beveiliging?

Natuurlijk bestaat er nog steeds de kans dat er bij je wordt ingebroken. Nu komt het dus neer op de onzichtbare beveiliging om te voorkomen dat ze waardevolle spullen buitmaken bij een inbraak.

Lees ook:  Onze ervaring: Wonen in een camper: de voor- én nadelen!

9. Een bewegingsmelder

Een bewegingsmelder zoals de Technaxx TX-168 of simpelere Clokx is ideaal wanneer jij langere tijd weg bent bij jouw voertuig. Zo kun je hem bij de ingang van jouw camper hangen. Zodra er enigszins beweging wordt gedetecteerd, zal hij gaan loeien. Dit schrikt de meeste inbrekers wel af.

10. Raambeveiliging

Je kunt gebruikmaken van kleine gevoelige alarmen op je ramen. Deze zullen afgaan wanneer er een bepaalde graad aan beweging wordt waargenomen. Maar een gemakkelijkere manier om inbrekers ook buiten te houden is de raamfix. Deze kun je op de sluitingen plaatsen. Ramen van een camper zijn vaak extreem gevoelig, dus deze zullen je camper een stuk veiliger maken.

11. Extra sloten

Heb je een schuifdeur, gewone deur en achterdeur in je camper, dan is het goed om hier extra sloten op te plaatsen aan de binnenzijde. Zo kun je bijvoorbeeld een Bull lock met stang op je achterdeuren plaatsen waardoor inbreken onmogelijk wordt. Plaats een extra discusslot aan de binnenkant van de schuifdeur en stap uit via de voorkant van de auto.

12. Geheim elektronicakastje

Een inbreker zal nooit langer dan 5 minuten de tijd nemen. Zorg er dus voor dat je een geheime kast of kluis installeert. Je vertelt dit natuurlijk aan niemand en plaats hiervan ook geen leuke foto’s op je Instagramaccount. Maar één ding is zeker: iedere echte camperaar heeft er één.

nomad leven werken

Toch ingebroken in onze camper in Spanje

Helaas is het ons ook overkomen. Na een dag te hebben gewerkt in de plaatselijke bibliotheek, sloeg de schrik ons om het hart. We zagen het gordijntje al iets openhangen en toen we de deur openden, ging gelijk ons alarm af. Gelukkig was er niets meegenomen omdat we op het laatste moment toch nog wat waardevolle dingen, zoals een GoPro en powerbanks mee hadden genomen. Wel zo’n moment om je te realiseren dat naast goede beveiliging van je camper ook een goede camperverzekering handig is. 

Diefstal kan de besten overkomen

We wisten dat het vaker gebeurde in Spanje, maar dat het ons zou overkomen, hadden we niet verwacht. We waren erg geschrokken, maar behalve een slot aan de achterzijde dat was opengebroken, was er niets kapot. We hebben daarom besloten om nog een paar extra maatregelen toe te passen om de camper nog beter te beveiligen. Zoals je ziet kan het zelfs de beste overkomen. Beveilig je camper dus goed wanneer je gaat hiken met deze tips.

Auteur

Rick is een echte camperblogger van Ik Wil Hiken. Getrouwd met Laura en samen reizen zij sinds 2019 continue en wonen sinds 2020 in een camper. Inmiddels hebben ze al veel landen gezien. Ze schrijven wekelijks blogs over ons camperleven op @simply.nomads... Maar ook schrijft hij met Ik Wil Hiken veel over kamperen in het wild. Genoeg te lezen dus als je van avonturen houdt.  Lees alle artikelen van Rick

5 reacties

 • Beveiliging centrale vergrendelijng

  • 8.0
   Algemeen
  • 8.0
   Gebruiksgemak
  • 6.0
   Pakmaat
  • 8.0
   Kwaliteit

  Metalen plaatjes voorportieren Fiat Ducato
  De centrale vergrendeling van de voorportieren van de Fiat Ducato kan worden geopend door een gaatje te boren in het portier en via dit gaatje de centrale vergrendeling handmatig te ontgrendelen en zo in de camper te komen. Ter voorkoming zijn er metalen plaatjes vergrijgbaar, welke eenvoudig in het portier zijn aan te brengen en zo het ontgrendelen van de centrale vergrendelijng onmoge;lijk maken. Ik heb dit ergens gelezen, maar kan het niet terugvinden. Wie kan mij helpen aan informatie. De plaatjes werden aangeboden door een bedrijf en zijn op maat gemaakt voor de Fiat Ducato.

   • bear lock
    Hi Tjerk leuk artikel. Ik mis in je overzicht nog wel de bearlock. Een van de meest efficiente mechanische beveiligingen die er is (dit vinden de verzekeringsmaatschappijen ook). Helaas niet de goedkoopste optie,….

  • prick lock
   Googlen op prick lock dan vind je vanzelf een bedrijf dat die metalen plaatjes levert. Inbouw is een uurtje werk als je een beetje handig bent. succes ermee!

  • Prick lock
   Zoek op einbruchschutz of prick lock
   Zelf doen kan. Maar is niet aan te bevelen. Zoek een professional die dit vaker heeft gedaan. Garages hebben hier vaak geen kaas van gegeten.

Laat jouw reactie achter

User Review
 • Algemeen
  Sending
 • Gebruiksgemak
  Sending
 • Pakmaat
  Sending
 • Kwaliteit
  Sending