Welke Cadac camping barbecue of skottelbraai past bij mij?

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Carri Chef, Paella Braai, Citi Chef of Safari Chef? In de loop der jaren heb ik al deze Cadac campingbarbecues en skottelbraais gebruikt en getest. Omdat ik steeds vaker de vraag kreeg: “Welke van deze camping gasbarbecues past nu bij mijn manier van kamperen?”, leek het mij tijd voor een overzicht en vergelijking.

welke cadac

Welke Cadac camping barbecues heb ik getest? 

In de afgelopen jaren heb ik verschillende camping barbecues van Cadac getest: de Safari Chef, de Citi Chef, de Carri Chef en de skottel- / Paella braai. In de video en beschrijving hieronder vertel ik je graag wat de voor- en nadelen van iedere barbecue zijn en waarvoor ik ze gebruik. 

Alle gasbarbecues vergeleken

Safari Chef 30Citi Chef 40SkottelbraaiCarri Chef 50
Diameter kookplaat:ø 28 cmø 39 cm 48,6 cm48 cm
Aantal personen:2 - 44 - 66 - 86 - 8
Gewicht3,6 kg5,8 kg6 kg12 kg
Warmtecapaciteit: 1.8 kW2.7 kW3 kW3,7 kW
Gem. gasverbruik: 130 g/h196 g/h218 g/H270 g/h
Automatische ontsteking:jajaneeja
Draagtas:jajajaja
Pakmaat:32.6 x 32.6 x 22.5 cm.42 x 42 x 33 cm 62.9 x 62.9 x 15.2 cm 32.7 x 56.6 x 57.2 cm.
Strandaard: Pandrager
BBQ rooster
Bakplaat
Pan / deksel
Pandrager
BBQ rooster
Deksel met thermometer
Pandrager
Skottel
Pandrager
BBQ rooster
Deksel met thermometer,
Opties: Pizzasteen
BBQ Plancha
Paella pan
Pizzasteen
Bak & Grillplaat,
Paella pan
BBQ / Plancha
Chef pan
Paella pan
Grill2Braai
Pizzasteen
Skottel
Chef pan
Paella pan
Braadpan
Grill2Braai
BBQ / Plancha

cadac citi chef

Citi Chef 40

Dit is onze nieuwste aanwinst. Heel eerlijk: op het kekke olijfgroene kleurtje – hij is er ook in lichtblauw en zwart – ben ik wel een beetje verliefd. De Citi Chef 40 komt met een handige draagtas waar hij zonder veel worstelen in past. Eenmaal uit de tas is het eigenlijk: gasfles aansluiten, met de automatische ontsteking aansteken en klaar ben je om te barbecueën, want binnen 3 minuten bereikt hij op de hoogste stand een temperatuur van 170 graden.

We gebruiken hem thuis, op het strand én op de camping. Je kunt  op de standaard grillplaat van 39 cm doorsnee voor ongeveer vier tot vijf personen tegelijk barbecueën. Erg fijn is de grote deksel.  In deze deksel zit een thermometer en een haakje waarmee je hem aan de rand kunt hangen en gebruiken als windscherm. Nadeel is wel dat hij een behoorlijke pakmaat heeft. Maar met zowel de kleur als de snelheid ben ik nog steeds blij. 

Plussen
+ Veelzijdig door verschillende platen
+ Meteen klaar voor gebruik
+ Sterke snelle  brander
+ Deksel met thermometer als oven
+ Deksel als windscherm te gebruiken
+ Handige tas
+ Automatische ontsteking

Minnen

– Relatief grote pakmaat

 

carri chef review

Carri Chef 50

Dit was onze opvolger van de Skottelbraai. De Carri Chef 50 is namelijk een stuk luxer en nog wat steviger, maar qua diameter ook bijna 50 cm. Groot genoeg om voor zes tot acht personen op te barbecueën.  Dit is wat mij betreft echt een campingbarbecue voor BBQ-lovers. Er zijn zo veel opties. Wij hebben zelf de deksel en de BBQ-Plancha plaat en dat is voor ons genoeg. Maar voor wie wil, zijn er ook nog verschillende soorten pannen, grillplaten en een pizzasteen toe te voegen. 

De deksel heeft net als bij de Citi Chef een thermometer en door de krachtige brander is hij nog sneller op temperatuur. Een minuut of twee op fullpower en je kunt beginnen. Het extra plateau onder de Carri Chef is handig om je aflegbord en tang op kwijt te kunnen en zorgt voor een stevige constructie. Je loopt hem niet zomaar per ongeluk om. Nadeel daarvan is dat het iets langer duurt voordat je hem in elkaar hebt gezet. Daarnaast is de pakmaat en het gewicht flink en steken de poten uit, wat soms lastig is in de bagage. Maar zeker als we met twee gezinnen kamperen en barbecueën, dan gaat de Carri Chef mee. Lees de volledige Carri Chef review

review paella braai

Skottelbraai

Dit was onze eerste Cadac gasbarbecue op de camping. Wij hebben de versie met de Paella pan, ook wel Paella braai genoemd,  maar er is er ook één met een skottel en met een grillplaat en deze zijn uitwisselbaar.  De grillplaat is ook bijna 50 cm in diameter, waardoor je er ook voor tot zo’n acht personen op kwijt kunt. Ook bij de skottelbraai kun je staand barbecueën, maar daarvoor moet de poot wel eerst in elkaar gezet worden.  Geen lastige klus, hij staat zo, maar wel iets minder stevig dan de Carri Chef.

Dit is echt een basic instapmodel. De opties zijn beperkt, er zit geen automatische ontsteking op, maar hij is daardoor ook een stuk betaalbaarder. We hebben hem zo’n twee jaar gebruikt op de camping, maar hij ligt nu werkeloos op zolder omdat ik een deksel mis en hij langer nodig heeft om op te warmen dan de andere campingbarbecues. Als beginnende BBQ-kampeerder vond ik dat prima, maar inmiddels ben ik verwend. Lees de volledige Paella Braai review

Plussen
+ Paella pan, skottel of grillplaat
+ Inclusief pandrager
+ Budgetvriendelijk

Minnen

– Geen automatische ontsteking
– iets minder stabiel
– Losse stokken aan tas
– Brander lijkt minder snel te verwarmen

safari chef test

Safari Chef 30

Dit is de kleinste van het stel en degene die wij het meest gebruiken op de camping. De diameter van de grillplaat  is van de Safari Chef 30 is net geen 30 cm. Als we niet te snel eten, kunnen we hier met vier personen op barbecueën. Naast de grillplaat zit er ook standaard een pandrager, vlakke bakplaat  en deksel bij. Deze deksel kun je ook omgedraaid als pan of wok gebruiken. Sinds afgelopen jaar is er ook de Safari Chef 30 Compact welke ik ook testte, spoiler alert: De gewone Safari Chef blijft mijn favoriet. 

Dat maakt dat deze barbecue met een bescheiden pakmaat best veelzijdig is. Als we met de tent kamperen, is dit vaak het enige kooktoestel dat we meenemen, omdat het ook weinig ruimte inneemt in de bagage. De poten klik je snel in en uit, waarna je de vuurschaal, die ook de wind tegenhoudt, er bovenop zet, grillplaat erop en klaar. De Safari Chef heeft wel iets langer nodig dan bijvoorbeeld de Citi Chef en Carri Chef, maar na 5 minuten is hij klaar om te barbecueën en het gasverbruik is ook bijna de helft van de grotere broers. Lees de volledige Safari Chef review

Hoe kies je een camping barbecue?

Ik heb in de loop van de jaren verschillende campingbarbecues gehad omdat de samenstelling van mijn gezin en de manier waarop wij kampeerden telkens veranderde. Daarmee veranderden ook onze wensen.  Je vraagt je misschien af waarom alleen Cadac BBQ’s?  Ik heb ook wel Campingaz en Weber gebruikt maar de Cadac barbecues vind ik kwalitatief vaak sterk en je merkt gewoon dat er goed over gebruiksvriendelijkheid is nagedacht, dus ik heb de overstap niet hoeven maken. Want bij de keuze van een campingbarbecue is een aantal dingen van belang:

Gas / kolen / hout / elektrisch: Op al die brandstoffen kun je koken op de camping. Kolen en hout zijn echter wat arbeidsintensiever en niet op iedere camping toegestaan.  Elektrisch kan ook, maar vraagt vaak zo veel stroom dat je minimaal een 16 ampèreaansluiting nodig hebt en die hebben de meeste campings waar ik kom niet. Gas blijft dan dus als meest flexibele optie over.

Ruimte: Hoeveel ruimte heb je in je bagage?  Een gasbarbecue kan best wat ruimte innemen. Van de onderstaande campingbarbecues nemen de Safari Chef en de Skottelbraai de minste ruimte in.

Hoeveel personen: Ook het aantal personen waarvoor je tegelijkertijd wilt koken óf braden is van belang. Wil je voor grote groepen tot acht personen tegelijk kunnen barbecueën, dan is de Carri Chef het meest geschikt. De Safari Chef heeft maar ruimte tot vier personen. De andere zitten er tussenin.

Hoe kook je: Er zijn kampeerders die de hele vakantie ‘braaien’ of prima met één pit kunnen koken.  Voor hen is een campingbarbecue het enige kooktoestel. Een pandrager is dan erg handig, zodat je ook water en soep kunt koken. Alle onderstaande Cadac barbecues komen standaard met een pandrager. Maar ook andere opties zoals een  Paella pan of pizzasteen zijn dan best fijn. Per barbecue verschillen de opties. In het overzicht hieronder kun je zien wat er mogelijk is.

Hoe barbecue je: Ben je ongeduldig  en wil je meteen aan de slag, dan is de Citi Chef  de beste keuze. Deze hoef je niet in elkaar te zetten en is binnen drie minuten heet genoeg om te gebruiken. Dat geldt ook voor de Carri Chef, maar die vraagt wel wat meer om in elkaar te zetten. De Safari Chef en de Skottelbraai kosten een minuut of 5 tot 7 om heet genoeg te worden om op te barbecueën. Bij de Carri Chef en de Skottelbraai kun je blijven staan. Bij de Safari Chef en Citi Chef moet je gaan zitten of op tafel zetten.

Hoe kampeer je: Blijf je lang op één plek, dan is het niet zo erg om even de barbecue op te bouwen zoals je dat moet doen bij de Carri Chef en de Skottelbraai.  Nog geen 5 minuten werk, maar alle beetjes tellen. De Safari Chef en Citi Chef zijn namelijk bijna direct uit de tas te gebruiken.

Welke Cadac camping barbecue past bij mij?  

De keuze voor een campingbarbecue is uiteindelijk best een persoonlijke en hangt vooral af van hoe je hem wilt gebruiken, hoe je kampeert en je gezinsgrootte. De twee die wij zelf het meest gebruiken, zijn de Safari Chef 30 vanwege zijn pakmaat en veelzijdigheid, en de Citi Chef 40, omdat die net een slag groter is en we die thuis ook snel aanzetten. Voor echte BBQ-iefhebbers die voldoende ruimte hebben in de caravan of camper, zou ik juist de Carri Chef 50 aanraden, maar dan wel met deksel.

welke cadac

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Cadac, zoals altijd delen wij echter onze eigen mening en ervaringen. 

 

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

3 reacties

 • waarom heb je de cobb niet meegenomen? Wat vind je van dat apparaat
  Hoi Ik heb eeb vraag over de CObb juist omdat die NIET op gas werkt…

 • Wij zijn van de safari nu bij de tweede van rechts beland. De kinderen zijn nu zo groot dat we aan een wok met pasta niet ruimte genoeg hebben aan de safari. Maar ik houd hem wel voor een kort kamperrtripje. Handig voor een eitje en koffie bij het ontbijt. Op de grote cadac doen we nu zelfs diepvriespizza op een makkelijke dag. Werkt ook prima. We gebruiken hem bijna voor alle gerechten.
  Leuke review.

Laat jouw reactie achter

User Review
 • Kwaliteit:
  Sending
 • Gebruiksgemak:
  Sending
 • Pakmaat:
  Sending