Burgenstrasse: Duitse roadtrip vol kastelen en actie

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk De Duitse burgenstrasse is één van de oudste roadtrips door Zuid-Duitsland. Met je camper of op de fiets door het dal van de Neckar waar bossen en wijnvelden elkaar afwisselen. De meer dan 70 kastelen en burchten maken je nieuwsgierig naar het leven dat men hier ooit leefde. Nu, honderden jaren later kun je dat herleven en tegelijkertijd is er veel actie te beleven. Als we straks weer naar Duitsland mogen kijk ik al uit naar vooral de laatste etappes van deze afwisselende route. 

Burgenstrasse: 770 km kastelen en actie

In Duitsland zijn meer dan 150 zogenaamde “Strassen”. Routes die zijn uitgezet om je, vaak rondom een thema, de mooiste plekjes van Duitsland te laten zien en te laten beleven. Eerder deelden we al een aantal mooie camperroutes en fietsroutes door Duitsland.

De burgenstrasse, ook wel burchtenroute of kastelenroute genoemd, is de route die van Mannheim in het zuidwesten naar Bayreuth aan de Tsjechische grens loopt, maar uiteraard is hij ook in omgekeerde volgorde te rijden.

9597700810 9f5bb64ef6 c

© Touristikgemeinschaft HeilbronnerLand e.V. | Volg de borden, kaart of app

Met de camper, caravan, motor of fiets?

De route is 770 km lang en volgt voor het grootste deel de loop van de rivier de Neckar. Als camperroute is de burgenstrasse perfect. Langs de route liggen ontzettend veel camperplaatsen. de meeste op loopafstand van de kastelen of oude binnensteden. Een aantal biedt een schitterend uitzicht op indrukwekkende landschappen. De camperplaatsen zijn ook te vinden in de Campercontact app en op Promobil of één van de andere camperplaats apps.

Speciaal voor fietsers is de burgenstraße ook als langeaftandsfietsroute uitgezet en bewegwijzerd. Het Bike-line burgenstraße routeboek beschrijft de fietsroute in detail.

Langs de route zijn  verschillende campings te vinden waar je met caravan of tent kunt overnachten. Lees ook onze kampeertips voor Duitsland want kamperen is hier toch net even anders dan we gewend zijn.

Je zou de route kunnen opsplitsen in drie etappes. Bijvoorbeeld in de buurt van Heidelberg, Rothenburg ob der Tauber en in de Fränkische Schweiz. Deze plaatsen bieden een mooie uitvalsbasis om van daar de omgeving te ontdekken. We geven heironder een aantal tips. 

10153865996 c76bcc291c c

© Touristikgemeinschaft HeilbronnerLand e.V. | Het kasteel in Bad Wimpfen aan de Neckar

Kastelen, burchten en meer

Slot Schwetzingen, Slot Hornberg, Residenz Ansbach, de keizersburcht van Neurenberg en het sprookjeskasteel Neuschwanstein: kastelen en burchten vormen het terugkerende thema. De één is een ruïne de ander een goed bewaard gebleven slot of herbouwd kasteel. Het is genieten van weidse uitzichten vanaf de torens, je even een graaf of prinses wanen en achter iedere bocht weer verrast kunnen worden met statige kantelen die boven de boomkruinen uittorenen. Maar langs de route is meer te beleven, dit zijn de highlights die je niet wilt missen.

schwetzingen 3749084 640

De Moskee van Kasteel Schwetzingen, het Versailles van Duitsland

Slot Schwetzingen

Dit slot is zeker een stop waard. Slot Schwetzingen wordt ook wel het Versailles van Duitsland genoemd en dat is niet voor niets. De gebouwen zijn majestueus en onverwacht. Want buiten het paleis is er een moskee, een badhuis, de tempel van Minerva en ook een natuurtheater. Je kunt delen van het slot van binnen bezoeken en dat zou ik zeker doen. Het zijn vooral de enorme kasteeltuinen met krullende heggen en veel symmetrie waardoor de gelijkenis met Versailles niet uit de lucht komt vallen.  

Lees ook:  4 te gekke roadtrips door groen Duitsland

Ook het stadje Schwetzingen, hoewel niet heel groot, is de moeite van een bezoekje meer dan waard. Vergeet dan ook niet om een stukje heerlijke Kuchen te proberen bij Café Leisinger. Aan de rand van Schwetzingen en op loopafstand van het slot is een kleine camperplaats.

heidelberg kasteel burgenstrasse

© GNTB | Florian Trykowski | Kasteel Heidelberg, een schitterende wandelomgeving

Met de kabelbaan naar slot Heidelberg

Heidelberg wil je niet overslaan. Deze studentenstad ademt gewoon zo veel sfeer uit. De Altstadt met al zijn gekleurde huizen en smalle straten waarin je al uren kunt ronddwalen. Slot Heidelberg daar kun je niet omheen. Overal torent het boven de stad uit. Met de kabelbaantrein rijd je zo naar boven naar het slot . Het slot en de tuinen zijn groot en de ruïnes indrukwekkend. Bij kinderen, en ook volwassenen, prikkelt het de fantasie. Hoe zou het leven er hier 400 jaar geleden uitgezien hebben?

De kabelbaan die bij het slot stopt, gaat nog verder bij de Königstuhl omhoog. Boven op deze berg heb je een schitterend uitzicht. Zowel vanaf het slot als vanaf de top zijn mooie wandelroutes van 20 minuten tot 4 uur te maken.

Een mooie camperplaats op zo’n 10 km van Heidelberg is Ladenburg. Hier heb je een schitterend uitzicht over de Odenwald kabelbaan. Camping Haide aan de Neckar is een kleine groene camping en prima uitvalsbasis om Heidelberg te verkennen.

bierwoche camperroute

© www.bayern.by | Peter von Felbert | Met een beetje geluk is een bierwoche in 2021 weer mogelijk

Bezoek een bierwoche

Ik dacht altijd dat het enige echte bierfeest in Duitsland het Oktoberfest was, maar niets blijkt minder waar. Veel van de dorpen en steden langs de burgenstrasse hebben hun eigen brouwerij en soms meer dan één. Deze brouwerijen vieren ieder jaar een “Bierwoche”, “Bierfest” of een “Brauereihoffest”.

Hoewel het in een lockdown niet voor te stellen is dat dit ooit weer mogelijk is. Blijft het een bijzondere ervaring om mee te maken. Lokaal bier, tegenwoordig ook 0% voor als je nog moet rijden, lange banken, lekkere foute muziek en een hoop gezelligheid. Kinderen lopen er gewoon tussendoor en de feesten beginnen al vroeg op de dag. Wij belandden ooit eens toevallig op het bierfeest in Kulmbach, ook op de route. Nadat we gewend waren, was het een ervaring die we niet snel zullen vergeten. Ook de bierfeesten in Bamberg hebben een goede naam. De feesten worden langs de weg aangekondigd, maar ook het lokale Verkehrsamt (VVV) kan het je vertellen.

camperroute kinderen duitsland

© TZ Fraenkische Schweiz | Florian Trykowski | Met zijn allen met de Kano op pad

Actie voor gezinnen 

Waar water en bos is, is actie. Dat is nu net wat deze camperroute zo geschikt maakt voor gezinnen. Natuurlijk is het voor kinderen leuk om een kasteel te bezoeken en zich even ridder of prinses te voelen,  maar afwisseling doet wonderen. In het Neckardal maar ook in de Fränkische Schweiz zijn er genoeg mogelijkheden voor andere activiteiten.

Met de kano op pad. Dat kan op verschillende plekken langs de kastelenroute. Er zijn verschillende routes over de Neckar en haar zijtakken, van een uurtje tot een paar dagen. Over het algemeen is de rivier, zeker in de zomer, rustig en te bevaren.

Klimbossen zijn populair in Duitsland en langs de route zijn er verschillende te vinden. Hoog in de bomen, gezekerd van kruin naar kruin klauteren of naar beneden tokkelen. Dat kan onder andere in Weinsberg.

Lees ook:  Wandelen in het Saarland, 2 wandelroutes waarvan je geen genoeg krijgt

In Neckargemünd is ook nog een Sinnepfad, of belevingspad  waar je kinderen tot een jaar of 8 blij mee kunt maken. Dit belevingspad zit vol klauterbomen, uit hout gesneden dieren en zelfs een boomtelefoon.

burgenstrasse camperroute duitsland

© Touristikgemeinschaft HeilbronnerLand e.V. | Picknick tussen de wijnranken in Württenberg

Wijnrijden

Een deel van de burgenstrasse loopt door Baden-Württemberg, één van de zuidelijkste wijngebieden van Duitsland. Kilometers met wijnranken zie je daar aan weerszijden van de camper of fiets voorbijtrekken. Een schitterend gezicht het hele jaar door. Veel van de wijnhuizen in deze regio bieden wijnproeverijen aan. Soms moet je hiervoor reserveren, vaak kun je ook gewoon langskomen. Check het wel vooraf even om te voorkomen dat je voor een dichte deur staat.

rothenburg ob der tauber 4317142 640

Een wandeling over de stadsmuren van Rothenburg ob der Tauber is de moeite waard

Middeleeuws Rothenburg ob der Tauber

Dit middeleeuwse stadje met kleurrijke vakwerkhuizen mag niet op de lijst ontbreken. Hoewel het een toeristische trekpleister is en soms druk kan zijn, is het wel de moeite waard. De hele stad is met een middeleeuwse stadsmuur omzoomd. Een rondwandeling over deze stadsmuur geeft je schitterende uitzichten over de omgeving en inkijkjes in het stadje zelf.

Vanuit Rothenburg is een bezoek aan het bekendste kasteel van Duitsland, Neuschwanstein, een aanrader. Trots gepositioneerd, boven op een rotsmassief, stond dit kasteel model voor het Disney kasteel van Doornroosje. Even buiten de stad zijn mooie wandelingen voor de rustzoekers en een klimbos voor de actievelingen.

In Rothenburg ob der Tauber zijn twee camperplaatsen die vaak wel populair zijn, dus op tijd aanwezig zijn voor een plekje is een must. Camping Tauberromantik is ook een prima uitvalsbasis voor deze regio.

burgenstrasse frankische schweitz

© FrankenTourismus| FRS/Hub |Bizarre rotsformaties in Felsendorf

camperroute burgenstrasse

© GNTB | Florian Trykowski | De bossen in de Fränkische Schweiz met verrassende uitzichten

Wildnatuurpark Fränkische Schweiz – Frankenjura

Op dit laatste deel van de kastelenroute zul je meerdere keren ‘Wow!’ horen. Fränkische Schweiz, ook wel Frankenjura, is namelijk één groot natuurpark met bizarre rotsformaties. Het ruige en wilde berglandschap, dat wordt afgewisseld met bos en groene weides, is gewoonweg adembenemend. Ik heb me laten vertellen dat in het voorjaar de natuur hier nog mooier is als alle bergweides in bloei staan.

Ook de bijna 2000 ondergrondse druipsteengrotten, waarvan je verschillende met een gids kunt ontdekken, zijn schitterend en de moeite van een bezoek waard. De bergen zijn voor echte klimmers een walhalla, maar er zijn ook bergwandelingen en via ferratas die voor beginners toegankelijker zijn, zodat iedereen kan genieten van het buitenleven zoals bij de waanzinnige Pottenstein uitkijktoren.

Nog een mooie manier om de omgeving te zien is door een ritje met de stoomtrein tussen Ebermannsstadt en Behringersmühle te maken. Je krijgt er een echt Railaway gevoel van.

Langs dit stuk van de route zijn camperplaatsen met schitterende uitzichten en ook qua campings is er veel keuze. Gasthof Eichler, Camping Kormershof en Camping Waldmühle zijn stuk voor stuk aanraders.

downloads images Kinder Rodelbahn Pottenstein c TZ Fraenkische Schweiz Florian Trykowski

© TZ Fraenkische Schweiz | Florian Trykowski |Roetsj over de zomerrodelbaan in Pottenstein

Roetsj met de rodel naar benee

Mijn eerste rodelvaart was ooit in het Zwarte Woud en ik was meteen verkocht. Na dat eerste ritje wilde ik ‘Nog een keer!’.  Afgelopen zomer ging het met mijn eigen kinderen en hun eerste ritje net zo. Eerst nog een beetje voorzichtig maar bij rit nummer drie werd de rem amper meer gebruikt.

Langs de burgenstrasse zijn verschillende rodelbanen te vinden. Superleuk als tussenstop. Bij Pottenstein zijn drie rodelbanen en ook bij Rothenburg ob der Tauber is een zomerrodelbaan en onderweg kom je er nog meer tegen.    

burgenstrasse bamberg

© GNTB | Florian Trykowski | Sfeer én bierproeven is een must in Bamberg

Er is nog zo veel meer….

Met zijn 770 km is er nog zo veel meer te zien langs de burgenstrasse. Want ook de steden  Bamberg, Nürnberg en Coburg zijn de moeite waard en dat geldt ook voor de kastelen daar. De route leidt ook nog langs verschillende mooie bergmeren zoals de Rothsee, Brombachsee en Altmühlsee waar je kunt zwemmen en watersporten. Kortom veel imposante kastelen en dan heb ik het slot van Frankenstein nog niet eens genoemd, maar daarnaast is er ook nog genoeg te beleven.

Door naar Praag?

Het Duitse deel van de burgenstrasse loopt van Mannheim naar Bayreuth. Voor wie dan door het kastelenvirus gegrepen is of nog niet genoeg heeft van het toeren, kan de route verlengd worden tot aan Praag Dit laatste deel, van bijna 500 km, gaat langs Tjechische burchten en kastelen door een al even mooi landschap. Dit deel is minder goed bewegwijzerd maar met de GPX bestanden moet dat geen probleem opleveren.

prague 1845560 640

Voor de Die Hards eindigt  de roadtrip in Praag

Deze routetips zijn samengesteld in samenwerking met het Duits Verkeersbureau

 

 

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

10 reacties

Laat jouw reactie achter