Buitenkunst: creatief bezig zijn én kamperen!

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Buitenkunst, ieder jaar kun je op twee locaties in Nederland genieten van Buitenkunst. Een combinatie van kamperen in de natuur en tegelijk schilder-, theater-, dans-, fotografie- of andere kunstzinnige workshops volgen. Inmiddels heb ik een keer of vijf op Buitenkunst gestaan. Het geeft me iedere keer zoveel energie, ik zal je vertellen hoe dat komt.

Foto: Maartenvtz

Foto: Maartenvtz

Buitenkunst is de perfecte combinatie van leuke dingen

Ok, Buitenkunst is niet voor iedereen de perfecte combinatie. Houd je van kamperen, buiten zijn, gezelligheid én creatief bezig zijn? Dan kan het haast niet anders dan dat je van Buitenkunst blij wordt. De terreinen liggen midden in de natuur én kamperen doet iedereen er op zijn eigen manier, hoewel de kleine tenten wel veruit in de meerderheid zijn. Iedere ochtend kun je kiezen wat voor workshop je die dat wilt doen. Je kunt dus de ene dag lekker met theater bezig zijn en de volgende dag gaan fotograferen. Zo stel je je eigen programma samen.

’s Avonds kun je in Randmeer in het restaurant eten of gewoon zelf een potje koken of de BBQ aansteken. Vanaf een uur of acht is er een programma met voorstellingen die die dag gemaakt zijn of er spelen bandjes die diezelfde dag ontstaan zijn. Met een beetje mazzel wordt er ook flink gedanst.  Niets moet, alles mag. Wil je een workshop overslaan om lekker in de zon een boekje te lezen of niet de dansvloer op, maar vroeg je nest in, daar ben je helemaal vrij in.

Wat voor workshops kun je op Buitenkunst uitkiezen?

Het aanbod van workshops is wisselend, maar je kunt vooraf op de website zien wat er wanneer wordt aangeboden. De workshops worden begeleid door professionals waardoor je echt uitgedaagd wordt om anders te kijken. Zelf heb ik ooit de vooropleiding van de kunstacademie gedaan én ben ik gek op theater, maar ook als je geen uitgesproken creatieve roots hebt, is Buitenkunst een leuke plek om je talenten uit te proberen. Zo heb ik op één van de weekenden een hardrock opera in mime proberen neer te zetten en tijdens een workshop industrieel ontwerpen een kubistische hondenlamp ontworpen. Meestal sta je versteld van het gave werk van anderen en jezelf. Soms mislukt iets gruwelijk en dat is ook niet erg want het gaat eigenlijk helemaal niet om het eindresultaat, maar vooral om het plezier van iets creëren.

Lees ook:  10 x zo overleef je een dagje slecht weer op de camping

Is Buitenkunst ook leuk voor kinderen?

Buitenkunst heb ik vooral met een groep vrienden bezocht en zonder kinderen. Onze kinderen waren toen nog te jong. Voor kinderen vanaf drie jaar is er wel altijd een programma en er zijn veel gezinnen die naar Buitenkunst toe komen. Ook kinderen onder de drie zijn welkom, maar er is daar geen kinderopvang voor. De activiteiten voor kinderen zijn per leeftijdsgroep ingedeeld en ook voor jongeren is er vaak een apart programma. Het fijne is dat de workshops tegelijkertijd met die van de volwassenen zijn zodat iedereen zijn ding kan doen. Je kunt ook prima even tussendoor binnenlopen bij de workshop van de kinderen om te kijken hoe het gaat. Erg ontspannen dus.

foto: De kleine rode kater

foto: De kleine rode kater

Buitenkunst Randmeer

Er zijn twee Buitenkunst locaties. Buitenkunst Randmeer ligt in Flevoland net aan de andere kant van de brug van het vissersplaatsje Elburg waar ook een supermarkt is. Het fijne aan Buitenkunst Randmeer is dat ze niet alleen weekprogramma’s aanbieden in de zomer, maar ook weekends en midweken in het voor- en najaar. Zo’n weekend is een leuke manier om eens met Buitenkunst kennis te maken.

Verder zijn er op Buitenkunst Randmeer iets meer faciliteiten dan in Drenthe. Zo is er naast de vele werktenten, zodat de workshops ook bij slecht weer gewoon door kunnen gaan, een restauranttent. Hier kun je iedere avond een simpele, maar smakelijke warme maaltijd eten. Vooral tijdens de weekenden scheelt dat een hoop gesleep met campingspullen.

Buitenkunst Drenthe

Op Buitenkunst Drenthe ben ik zelf nog nooit geweest maar van de verhalen die ik gehoord heb is het er een net zo’n gezellig en creatief spektakel. In Drenthe worden alleen weekprogramma’s aangeboden in de zomermaanden. Hier is geen restaurant dus moet je je eigen potje koken. Voor boodschappen kun je in Westerbork terecht wat zo’n acht kilometer van het terrein af ligt. Ik kan je niet vertellen of de sfeer hier anders is dan op Randmeer, maar ik hoor ook over Drenthe eigenlijk alleen maar positieve verhalen.

Praktische zaken

Op beide kampeerterreinen van Buitenkunst is er geen stroom. Wel kun je bij de receptie je telefoon laten opladen. Bij de entree van de Buitenkunst camping staan altijd kruiwagens klaar zodat je de spullen makkelijk naar het kampeerterrein kunt brengen. De terreinen zijn met het openbaar vervoer niet heel makkelijk te bereiken maar de organisatie zorgt er vaak voor dat mensen opgehaald kunnen worden vanaf het station. Voor de data, workshopprogramma’s en prijzen kun je meer informatie vinden op de websites van Buitenkunst Drenthe of Randmeer. Echt goedkoop vind ik Buitenkunst niet en zeker als je met een heel gezin gaat, is dat best een investering.  Wel is het een bijzondere ervaring en één waar een hoop inspiratie en energie tegenover staat.

Lees ook:  Goedkoop kamperen: Slim besparen op de reis naar de camping

Ik ben erg benieuwd of er meer Buitenkunst fans zijn of kampeerders die nieuwsgierig zijn geworden en het graag een keer zouden willen uitproberen?

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

reageer

Laat jouw reactie achter