waterkoker waar je kleine opeens wél bij kan of de bbq waar je tegenaan loopt. De Brandwonden Stichting ziet jaarlijks veel ongelukken met brandwonden op de camping waarbij in een kwart van de gevallen een jong kind (0-4 jaar) betrokken is. Een deel van die verbrandingen vindt plaats op de camping. Samen met de Brandwonden Stichting keken we wat de risicomomenten zijn en hoe je deze kunt voorkomen.
Een ongeluk zit in een klein hoekje, zeker als het om brandwonden gaat op de camping! Een gammel campingtafeltje met een kop hete thee, de kabel van deDe meest voorkomende ongelukken bij kleine kinderen tussen de 0 en 4 jaar zijn met hete vloeistoffen, zoals thee en koffie. In meer dan de helft van de gevallen, gebeurt het onder de ogen van de ouders of verzorgers. Gelukkig kunnen de meeste ongelukken voorkomen worden door je bewust te zijn van de gevaren. Juist op vakantie moet je hier extra alert op zijn hoewel je intuïtief juist wat relaxter bent. Maar daarin schuilt een gevaar.
Op vakantie is alles net even anders en dat zorgt voor gevaarlijke situaties
Uit onderzoek blijkt dat een verandering van de routine leidt tot een grotere kans op brandwonden. Dat geldt dus ook voor de vakantieperiode en zeker op de camping. Kinderen hoeven niet meer op een vaste tijd naar school of opvang, en de ouders zijn vaak net iets relaxter. Op de camping is de tafel lager dan thuis, waardoor je kind opeens wel bij het kopje thee kan. En terwijl een peuter zich thuis kan optrekken aan de tafel, valt de instabiele campingtafel dan al snel om. Maar er zijn nog meer gevaarlijke situaties waar je je misschien niet van bewust bent. Met de onderstaande tips zorg jij voor een veilige vakantie zonder brandwonden op de camping.
1. Gebruik een afsluitbare thermosfles
Doe je hete dranken in een afsluitbare thermosfles. Dit is veel veiliger dan een theepot of koffiekan. Zet daarbij nooit kopjes met hete vloeistof op een lage of instabiele tafel. En giet eventueel een scheut koud water bij je drankje om de temperatuur (flink) te verlagen en zo ernstige brandwonden te voorkomen.
2. Fietszitjes en glijbanen zijn verraderlijk
Kampeer je met kleine kinderen? Let op dat oppervlakken waar de zon op staat te branden, zoals fietszitjes, donkere tegels, fietszadels of glijbanen, gloeiend heet kunnen zijn. Doordat kinderen minder eelt hebben dan volwassenen, lopen ze eerder brandwonden op. Dus check even hoe heet het oppervlak is voordat je je kind achterop de fiets zet of van een glijbaan laat glijden.
3. Zo BBQ je veilig
Voor het echte vakantiegevoel, kan een lekkere barbecue natuurlijk niet ontbreken. Maar naast thee en hete dranken is de barbecue één van de veroorzakers van brandwonden op de camping. Dus hoe barbecue je veilig? Zorg er tijdens het barbecueën voor dat kinderen en huisdieren op minimaal 2 meter afstand blijven. Voor je het weet brandt een kind zich aan de hete barbecue, of komt er een voetbal tegenaan die deze doet omvallen.
Over het algemeen zijn gasbarbecues en houtskool barbecues beide veilig te gebruiken, mits je ze volgens de handleiding gebruikt. Hou ze uit de buurt van tentdoek, synthetische kleding of andere brandbare materialen en zorg dat ze stevig én op een vlakke ondergrond staan. Voor het aansteken van een houtskool barbecue kun je het beste aanmaakblokjes gebruiken. Nooit benzine, petroleum of spiritus. Bij gasbarbecues doe je dit met de automatische ontsteking of met een gasaansteker. Zorg er bij een gasbarbecue ook voor dat je de gasfles nooit onder de barbecue, maar ernaast zet en draai in geval van nood de gasfles dicht.
4. Zorg voor een EHBB-kit
Neem een eerste hulp bij brandwondenkit (EHBB-kit) mee met daarin brandwonden koelgel (alleen gebruiken als er écht geen water in de buurt is!), gaasjes, compresverband en pleisters speciaal voor brandwonden. Ook zit er een boekje in met de eerste hulpregels voor als jij of je kind een brandwond heeft opgelopen.
5. Zorg voor duidelijkheid en een nieuwe routine
Eén van de redenen waarom op de camping vaak brandwonden ontstaan, is omdat iedereen weer even moet wennen aan de nieuwe situatie. Daarom is het voor zowel jezelf als voor eventuele kinderen van belang dat je afspraken maakt en een nieuwe routine ontwikkelt. Denk voor deze routines aan:
- Koken buiten de tent, maar uit het looppad.
- Als er gebarbecued wordt niet spelen met de bal.
- Je koffie en thee zolang die heet is niet op de campingtafel zetten.
- Etc.
Ook een goede reden om wat vaker weekendjes weg te gaan zodat de routine er sneller inslijt.
6. Gasflesdiscipline
Onderhoud: Ieder jaar gebeuren er nog ongelukken met gasflessen, meestal omdat ze niet juist gebruikt worden of niet zijn onderhouden. Je zou daarom aan gasflesdiscipline moeten doen. Zorg ervoor dat je de slangen van de gasflessen jaarlijks controleert op lekkages. Vervang de gasslangen om de twee jaar, maar minsten voor de einddatum en gebruik alleen goedgekeurde hogedrukslangen. Zorg dat de verbindingen aan beide zijden zijn voorzien van betrouwbare slangklemmen. Test deze jaarlijks met een gaslekzoeker.
Gebruik: Om brand te voorkomen, dien je het gastoestel buiten de tent te gebruiken en ook op afstand van het tentdoek -of andere makkelijk brandbare materialen. Kom daarnaast nooit met een vlam of brandende sigaret of sigaar in de buurt van een gasfles. Klinkt overbodig om te zeggen, maar je ziet het op campings nog steeds gebeuren. Gebruik je even geen gas? Draai dan de fleskraan dicht. (In plaats van alleen die van het kooktoestel.)
7. Zorg dat je een brandblusser bij de hand hebt
Een ongeluk zit in een klein hoekje. Ook op de camping kan er een vlam in de pan slaan, doe dan meteen de deksel op de pan om het vuur te doven. Of je staat te koken in de caravan en terwijl je even niet oplet vat een pannenlap of het handvat van een pan vlam. Voor dit soort ongelukjes is het handig als je het zelf kunt oplossen voordat de situatie uit de hand loopt. De Brandwonden Stichting adviseert daarom om een AngelEye brandblusser in je caravan, camper of tent bij de hand te hebben. Deze is geschikt om beginnende branden kleiner dan het formaat van een voetbal mee te blussen. Is deze brand groter dan dit? Breng jezelf in veiligheid en bel 112. De Brandwonden Stichting heeft ook een ‘Kampeerbox‘ met: brandblusser, koolmonoxidemelder en EHBB-kit samengesteld voor een veilige campingvakantie die je via de website kunt aanvragen.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met de Nederlandse Brandwonden Stichting
Honing bij brandwonden
Zelf heb ik altijd honing bij me om op een brandwond te smeren. Na het normale koelen van een brandwond zorgt dit voor minder pijn en snellere genezing. Het is van nature anti-septisch. Heeft mij al vaak geholpen bij 1e en 2e graads brandwonden. Zelfs de honing die je verpakt bij je kopje thee krijgt is bruikbaar, al zal verse zuivere honing nog beter werken.
Fijn dat het voor jou zo goed werkt, maar persoonlijk vind ik het best spannend om iets anders dan lauw water of wondgel op een brandwond te smeren. Ik zou gewoon de tips van de Brandwonden Stichting volgen