Brandnetel jeuk, 24 x dit helpt echt en snel

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Brandnetel jeuk, het is soms om gek van te worden. Je loopt door het bos, verstapt je, wilt even bij die mooie plant kijken, een haring goed vastzetten of je kind let tijdens het spelen niet op en dan begint het. Die vervelende prikkende jeuk van brandnetels. Is het je ook net overkomen? Geen nood, want wij vroegen aan onze volgers wat werkt tegen jeuk van brandnetels en er is veel wat helpt. Dus kijk snel in onderstaande lijst wat je bij de hand hebt.

Welke brandnetels prikken?

Er zijn in Nederland maar twee soorten brandnetels: heel origineel genoemd de grote brandnetel en de kleine brandnetel. De grote kan tot wel twee meter hoog worden, de kleine groeit tot 50 cm boven de grond. Het slechte nieuws is dat beide brandnetelsoorten prikken.

Waarom brandnetels prikken

De grote en de kleine brandnetel prikken beide omdat ze op de stengel en aan de randen van de bladeren zogenaamde brandharen hebben. Deze brandharen zijn microscopisch klein en hol van binnen. In de haren zit – naast verschillende andere stoffen – onder andere ‘mierenzuur’.

Wanneer je tegen een brandnetel aanloopt, haakt zo’n brandhaar zich in je huid vast en breekt af. Door het afbreken komen het mierenzuur en de andere stoffen vrij in contact met je huid. Dit zorgt voor de prikkende jeuk. De bultjes die ontstaan en zo jeuken, zijn eigenlijk blaren en worden netelblaren genoemd. Zo ontstaat de jeuk van de brandnetel.

Wanneer prikken brandnetels niet?

Brandnetels prikken het hele jaar door. Je kunt de brandnetels echter ook plukken, bijvoorbeeld voor brandnetelthee, zonder geprikt te worden. De haartjes staan namelijk naar boven. Pak je het blad vast met één vinger boven en één vinger onder en trek je het blad in de richting van de haartjes mee, dan is het mogelijk. Dit vraagt wel enige oefening en je ontkomt er niet aan dat je in het begin af en toe toch nog brandnetel jeuk hebt.

Zijn brandnetels giftig of gevaarlijk?

Hoewel de jeuk van brandnetels vervelend en zelfs pijnlijk kan zijn, zijn brandnetels in het algemeen niet gevaarlijk.  Wel kun je er dus jeuk en bultjes van krijgen. Dit is eigenlijk een allergische reactie van het lichaam. De natuurlijke reactie van je lichaam is om dan histamine aan te maken. Deze histamine zorgt voor een kleine allergische reactie, jeuk, zwelling en de rode kleur.

Hoelang blijft een brandnetel jeuken?

Over het algemeen is bij de meeste mensen de jeuk na ongeveer een uur al afgenomen tot bijna niet meer merkbaar. Toch zijn er flinke verschillen tussen personen in de allergische reactie en de mate waarin je lichaam histamine aanmaakt. Daarom hebben sommige mensen meerdere uren tot 24 uur last van jeuk door brandnetels.

weegbree tegen brandnetels

De bladeren van Weegbree helpen tegen brandnetel jeuk

Wat helpt tegen brandnetel jeuk?

Gelukkig zijn er veel planten, huis-, tuin-, en keukenmiddelen, zalfjes en ook pillen waarmee je de brandnetel jeuk kunt bestrijden. De beste tip? Niet krabben! Daarmee wordt het namelijk erger, omdat je onbedoeld de brandhaartjes verspreid. We hebben de tips die we van onze lezers kregen op een rij gezet:

Lees ook:  Een wespensteek, wat kun er tegen doen?

Gratis iedere maand even kamperen met ons e-magazine?

Iedere maand ontvang je een update met daarin het laatste nieuws over kamperen, handige kampeertips en de laatste winacties in je mailbox.

Jouw e-mailadres is veilig bij ons.

Welke planten helpen tegen brandnetel jeuk?

1. Weegbree: Zelf gebruik ik dit plantje al sinds mijn jeugd tegen brandnetel jeuk. Zowel smalle weegbree als grote weegbree werkt prima en is tussen mei en november beschikbaar. Het groeit vaak ook in de buurt van brandnetels. Doormidden breken en dan over de jeukende plek wrijven.
2. Paardenbloem: Duw het gele deel van de bloem van een paardenbloem op de jeukende plek en wrijf deze in. De jeuk gaat dan vanzelf weg.
3. Munt: Ook gekneusde muntblaadjes kunnen de jeuk van brandnetels bestrijden. Ook deze wrijf je daarna over de bultjes, waarna de jeuk verdwijnt.
4. Hondsdraf: Dit liefelijke paarse plantje dat tussen april en juni bloeit, helpt ook tegen de jeuk van brandnetels. Je plukt de blaadjes eraf en knijpt deze fijn totdat er sap uitkomt. Dit sap smeer je daarna op de pijnlijke plek. Hondsdraf groeit vaak in de buurt van brandnetels.
5. (Veld)zuring: Dit is nog zo’n plantje dat in mei en juni veel in de buurt van brandnetels groeit. Je gebruikt het net als hondsdraf door het sap uit de plant te laten lopen en op je jeukende arm of been te smeren. Het kan even extra prikken, maar daarna werkt het goed.
6. Dovenetel: Zelf heb ik ze nog nooit gebruikt, omdat ik ze niet herkende, maar ook dovenetels schijnen goed tegen jeuk van de brandnetel te werken. De dovenetel kun je dan gewoon over de bultjes heen wrijven.
7. Geplette bramen: Ook het sap van geplette bramen schijnt volgens Sander te helpen tegen brandnetel jeuk. Bramen plukken, pletten en over de huid uitsmeren.
8. Bananenschil: Het stinkt een beetje, maar werkt wel. Wrijf een bananenschil over de brandnetel bulten en de suiker in de schil schijnt tegen het mierensap van de brandnetel te werken.

Zalf smeren tegen brandnetel jeuk

 9. Ourganix lotion: deze biologische Ourganix lotion is eigenlijk ontwikkeld om te gebruiken bij irritatie door de eikenprocessierups, maar van lezers horen we dat ze ook helpen tegen jeuk van brandnetels.
10. Corticosteroïdenzalf: Deze zalf zorgt ervoor dat het afweersysteem van de huid wordt onderdrukt. Hierdoor komt er geen lichaamsreactie op de brandnetel. Corticosteroïden zijn beschikbaar als zalf en spray.
11. Azaron: Deze anti-jeukcrème gebruik ik tegen muggenbulten, maar het werkt ook bij brandnetel bultjes. Je kunt het tegenwoordig in handige sticks of in crème krijgen.
12. Calendulan: Je kunt Calendulan tegenwoordig in verschillende toepassingen krijgen, zoals crème, emulsie en spray. Het werkt een beetje hetzelfde als de corticosteroïdenzalf en verzacht de jeuk.
13. Antihistamine: Je lichaam maakt bij een aanraking met brandnetels histamine aan om het mierensap te bestrijden. Dit zorgt voor jeuk. Vooral als je veel brandnetel bulten hebt of er langer last van hebt dan normaal, kunnen antihistamine tabletten goed helpen. Dit werkt vaak wel langzamer in vergelijking met de andere tips.

brandnetel jeuk

Even spugen op de jeukende plek helpt vaak ook

Huis-, tuin- en keukenmiddelen tegen de jeuk

Een huis-, tuin- en keukenmiddel werkt soms net zo goed als een zalfje. Zo moest ik van onze oppas vroeger altijd spugen op mijn brandnetel plek. De jeuk wordt dan inderdaad minder.

Lees ook:  27 tips tegen muggenbulten. Wat helpt echt tegen jeuk van een muggenbeet?

14. Tandpasta: Dit is nog zo’n anti-jeuktip die veel voorbij kwam. Smeer een dun laagje tandpasta op de brandnetel bultjes en door de menthol of munt die in de tandpasta zit wordt de jeuk aanzienlijk minder.
15. Azijn: Azijn is net als veldzuring behoorlijk zuur, dit helpt goed tegen jeuk. Welk soort azijn je moet gebruiken daar verschillen de meningen over. De één zweert bij appelciderazijn en een ander gebruikt gewoon keukenazijn. Zo helpt azijn tegen jeuk van brandnetels. 
16. Urine: Fris is het niet, maar je hebt het wel altijd bij je en het werkt echt. Je kunt over de bultjes heen plassen of het insmeren. Smerig maar effectief.
17. Speeksel: Zoals ik als zei, zweerde mijn oppas bij het spugen op bultjes van brandnetels. En bij mij hielp het altijd een beetje hoewel ik het gevoel had dat het vaak maar tijdelijk was.
18. Afplakplakband:  Ton gaf aan dat hij afplakplakband gebruikt. Over de bultjes heen plakken en zo kun je de brandharen er vanaf trekken.
19. Aardappel: Volgens Sandra zou een rauwe aardappel ook goed werken. Deze snij je doormidden en met de vlakke kant wrijf je over de brandnetel jeuk. Het is het proberen waard.
20. Zout: Tja, ik wist dit ook niet maar volgens een lezer helpt zout echt tegen de jeuk van brandnetels. Je strooit het op de bultjes en wacht dan even. Nog niet getest en het lijkt mij ook een kliederboel, maar als iets anders niet helpt?
21. Handzeep: Mijn oma smeerde vroeger al zeep op onze muggenbulten, maar met gewone vloeibare handzeep werkt het ook voor brandnetels volgens Anne. Je laat het opdrogen en je hoeft niet meer te krabben.

Brandnetel jeuk koelen helpt ook

22. IJsblokjes: De kou van een ijsblokje, of een coolpack, zorgt dat de zwelling van de bult wordt tegengegaan. Het werkt een beetje verdovend. De eerste ergste jeuk gaat dan weg. Blijft de jeuk terugkomen, dan moet je één van de andere tips gebruiken. Je armen of benen in koud water onderdompelen kan ook werken.
23.
Aloë veraAloë vera gel wordt natuurlijk voor heel veel dingen gebruikt en zorgt voor verkoeling. Net als bij ijs verdooft het de brandnetel jeuk
24. Yoghurt: Yoghurt is ook koelend voor de huid en vochtinbrengend. Dat schijnt volgens Simone ook te werken tegen brandnetel jeuk.

Wat werkt het beste tegen jeuk van brandnetels?

Wat het beste tegen brandnetel jeuk helpt, blijft persoonlijk, maar de oplossingen die het meest gebruikt worden zijn de planten weegbree en hondsdraf en de smeersels Calendulan crème, emulsie of spray of Aloë veragel. Heb je erg veel last van brandnetel jeuk, dan kun je het beste eerst één van deze middelen gebruiken en meteen ook Antihistamine innemen. Dan is de jeuk van brandnetels snel verleden tijd.  

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

reageer

Laat jouw reactie achter

User Review
  • Algemeen
    Sending
  • Gebruiksgemak
    Sending
  • Pakmaat
    Sending
  • Kwaliteit
    Sending