5x de beste branders voor winterkamperen!

8da6aad278abf0b97e006b84228e911e?s=55&d=mm&r=g Rick Wil jij beginnen met winterkamperen? Dan moet je weten dat je niet zomaar alle branders kan gebruiken. Er zijn namelijk vloeistoffen die kunnen bevriezen. Dit probleem komt vooral vaak voor wanneer je gas gebruikt. In dit artikel laten wij je 5 branders zien die geschikt zijn voor het kamperen in de winter.

Welke brandstof gebruik je in de winter?

Ik heb dus een aantal branders voor je hieronder een rij gezet. Er zitten branders tussen die gebruikmaken van vloeistoffen zoals spiritus of benzine. Maar je kan ook koken op gas in de winter. Maar wat is nu de beste brandstof voor tijdens het winterkamperen?

 1. Benzine: De ultieme winterbrandstof is wat mij betreft benzine. Dit omdat het niet zal bevriezen. Tegenwoordig heb je enorm veel benzinebranders in alle soorten en maten. Het enige nadeel is dat je na een verloop van tijd koken op benzine, wel onderhoud moet plegen aan je branders.  
 2. Butaan of Propaangas: De nummer twee is wat mij betreft gas. Veel van het gas is gemaakt van een mix tussen butaan en propaan. Butaan kan bevriezen als het onder het vriespunt komt. Kies dus altijd voor een gasblikje op propaan. Of een butaan-propaanmix zoals de MSR IsoPro. Deze kunnen tot -42 graden zonder te bevriezen.
 3. Spiritus Ik raad je af om in de winter spiritus te gebruiken. Dit omdat spiritus een lage kooktemperatuur oplevert. Hierdoor duurt het dus langer voordat jij jouw pannetje water gekookt hebt. En als je nu iets wil tijdens het winterkamperen is het ‘snel gekookt water’.

Wat is de beste brander voor winterkamperen?

Ikzelf kies tijdens het winterkamperen toch altijd voor de nummer 2: propaangas. Dit omdat het lichter is en ik vaak van kampeerplaats naar kampeerplaats hike. Dan is een benzinebrander een stuk zwaarder om mee te zeulen. Daarvoor gebruik ik mijn MSR Whisperlite brander die eventueel ook op benzine te gebruiken is én ik ook in de zomer gebruik. 

MSR Whisperlite brander winterkamperen

1.MSR whisperlite international combo

De MSR Whisperlite is een uitstekende multibrander voor het winterkamperen.  Je kan namelijk gemakkelijk switchen tussen je brandstoffen. Wil je liever koken op gas tijdens het kamperen, dan neem je gewoon de universele gasaansluiting mee. Maar ga je de echte kou opzoeken, dan kan je de benzinefles gebruiken. Je brandtijd is in beide gevallen erg lang met deze brander. Tussen de 75 en 110 minuten wanneer je kiest voor gas of benzine.

Lees ook:  Beste camping pannenset 2024? – 7 écht getest!

Ikzelf heb ook een MSR Whisperlite in huis. Het grote voordeel vind ik dat je alle onderdelen kan vervangen. Van de rubbertjes tot kleine aansluitingen. Met een compacte service kit weet je zeker dat je nooit zonder heet water komt te zitten tijdens het winterkamperen. Het nadeel is wel dat hij een stuk duurder is dan bijvoorbeeld de Optimus Nova Brander.

Brander Optimus Nova

2. Optimus Nova Brander

Kwaliteit voor een zachtere prijs. Dat is waar we allemaal naar op zoek zijn. Zo kwam ik terecht bij de Optimus Nova brander. Deze winterbrander is geschikt om mee te nemen tijdens de meest uitdagende omstandigheden. Je kan enorm veel verschillende brandstoffen gebruiken bij deze brander. Denk hierbij aan Coleman Fuel, multifuel, spiritus, wasbenzine, kerosine en/of diesel. Daarnaast kan je de brander volledig opvouwen, zodat je hem compact en gemakkelijk mee kan nemen in je rugzak. In totaal weegt de Optimus Nova Brander 460 gram.

Ook een reden voor mij om te kiezen voor de Optimus Nova Brander zijn de looks. Ik vind het design ontzettend gelikt. Het groen dat we kennen van Optimus, gecombineerd met het zwarte staal, maakt hem voor mij de mooiste brander op de markt. En hij is dus ook nog eens geschikt voor tijdens het hiken, dat vind ik een dikke Plus waard!

coleman 2 burner stove review

3. Coleman Unleaded 2 burner stove

Een klassieker, De Coleman Unleaded 2 burner stove. Deze winterbrander is geschikt voor expedities met de camper naar de noordkaap of gewoon op een roadtrip met de auto in zuid-Europa. Waar veel vloeistofbranders enorm veel uitleg nodig hebben, is het bij de Coleman Unleaded 2 gewoon vullen en aansteken. De reden dat deze behoort tot de echte klassiekers, is omdat Coleman de eerste was met een geschikte benzinebrander om op te koken.

Het grote nadeel is dat je hem niet mee kan nemen in je rugzak, maar voor winterkamperen met de auto is het wel heel fijn om twee pitten te hebben . De Coleman Unleaded 2 burner stove is gemaakt in de vorm van een koffer. Hierdoor kan je hem gelukkig alsnog gemakkelijk meenemen. Lees ook onze review van de Coleman Unleaded 2 burner stove.

Coleman Feather brander winterkamperen

4. Coleman Feather 442 Dual Fuel brander

Toch hebben ze bij Coleman niet stilgezeten. Zo hebben ze ook een compactere vloeistofbrander ontwikkeld. De Coleman Feather 442 Dual Fuel brander is geschikt voor kampeertrips waarbij je niet te veel materialen mee wil nemen. Je kan hem met gemak bijvullen met benzine of Coleman Fuel.

Lees ook:  Review: Campingaz Camping Cook CV

Hij heeft twee opvouwbare voetjes en weegt in totaal 685 gram. Bij benzinebranders is vaak het probleem dat je niet makkelijk de vlam-intensiteit kan instellen. Bij de Coleman Feather 442 is dat een ander verhaal. Hierdoor kan je water snel koken of langzaam een gerecht opwarmen. Ik ken iemand die hem al meer dan 23 jaar zonder problemen gebruikt.

Trangia brander winterkamperen

5. Trangia 27-5 UL Spiritusbrander

Ik probeer in dit lijstje een aantal verschillende opties te laten zien van winterbranders. Deze winterkampeerbrander van Trangia werkt met spiritus. De Trangia is een betaalbaar systeem dat in de winter altijd goed zal werken. Je krijgt een gehele set inclusief 3 pannetjes en een windscherm zodat je vlam blijft branden.

Het nadeel van de Trangia 27-5 UL spiritusbrander is dat hij minder vermogen heeft dan de benzine en andere vloeistofbranders hierboven. Het voordeel is dat hij geen tot nauwelijks onderhoud nodig heeft en je hele leven mee zal gaan. Daarnaast maakt hij ook veel minder geluid dan veel van de modernere branders.

Eén brander voor de zomer en de winter

Ik hou ervan om zo duurzaam mogelijk om te gaan met mijn materialen. Dus producten die ik in de zomer gebruik, wil ik het liefst ook in de winter gebruiken. Wanneer je kiest voor een gasbrander kan je bijvoorbeeld gasblikjes met een butaan / propaanmix zoals MSR IsoPro kiezen. Dit zal niet bevriezen in de winter.

Maar voor mij is de MSR Whisperlite ook een goede keuze. Bij deze brander kan je namelijk switchen tussen gas of benzine met de juiste aansluitingen. Een duurzame brander voor zowel de zomer en de winter dus.

 

Auteur

Rick is een echte camperblogger van Ik Wil Hiken. Getrouwd met Laura en samen reizen zij sinds 2019 continue en wonen sinds 2020 in een camper. Inmiddels hebben ze al veel landen gezien. Ze schrijven wekelijks blogs over ons camperleven op @simply.nomads... Maar ook schrijft hij met Ik Wil Hiken veel over kamperen in het wild. Genoeg te lezen dus als je van avonturen houdt.  Lees alle artikelen van Rick

2 reacties

 • Wat opmerkingen bij genoemde branders.
  Een paar weken geleden toen het vroor voor het eerst aan het winterkamperen geweest. Een camping uitgezocht via de lijst met wintercampings in Nederland elders op deze website.

  De Trangia brander kwam toen goed van pas. Het was wel lastig aansteken omdat er bij lage temperaturen vrijwel geen damp boven de vloeistof (bio-ethanol) staat. Na een paar keer aansteken met een lange aansteker lukte het uiteindelijk wel. De volgende keer ga ik een winter voorverwarming element gebruiken wat Trangia verkoopt. Wat goed is om te vermelden is dat dit systeem uiterst stabiel op de grond staat.en je pan er niet vanaf kan glijden. Het ronde windscherm staat veel breder op zijn poten dan andere 1 pans camping branders. En de haakjes waar de pannen in staan passen pressies bij de Trangia pannen. Door de vorm kunnen ze niet verschuiven. Het stevige ronde windscherm omsluit de Trangia pannen vrij strak zodat je vrijwel geen last hebt van de wind en de hitte efficiënter naar de pan wordt gevoerd. Met andere branders waait de meeste hitte zo weer weg is mijn ervaring. Mijn Trangia 25 (iets groter dan de 27) heb ik gebruikt met frituurvet erin om zodoende kroketten en frikandellen te frituren. Buiten de tent neergezet bij -6 graden Celcius en het geheel werd loei heet.

  De Coleman Feather 442 gebruik ik ook vaak tijdens het kamperen. Echt een goede brander. Geen geknoei met benzine omdat de tank en brander permanent aan elkaar vast zitten. Sterkere vlam en ook grotere diameter dan bij andere branders. Goed in vlam hoogte verstelbaar mits de draaiknop niet lam is geworden door het gebruik van gewone auto benzine. Tegenwoordig doe ik er Aspen Alkalyt benzine in (de blauwe fles) wel iets duurder maar veel minder tot echt helemaal geen stank. Gewone benzine van de pomp raad ik echt af. Dit verstopt de generator (het buisje bovenop de brander) en de rubbers in het vlamhoogte afstel mechanisme worden er door aangetast.

  Voor gasbranders is het wellicht goed om te vermelden dat bij sommige branders van het type dat met de gas pot op afstand via een slang verbonden aan de brander zelf de gaspot omgekeerd neergezet kan worden. Dit heet in het Engels de liquid fuel mode. Het gas wat gedeeltelijk vloeibaar is geworden door de kou kan zo ook naar de brander stromen. Dit resulteert doorgaans ook in een sterkere vlam. Dit met die gasbranders ken ik overigens alleen van YouTube filmpjes en heb ik niet zelf geprobeerd.

Laat jouw reactie achter

Sending