Boekreview: Happy Campers inspiratie voor een retrokampeertrip!

1b9872d8fccdb4c52235befa738b8d40?s=55&d=mm&r=g Akke Ik kan me het bijna niet voorstellen, maar voor sommige mensen is kamperen iets ouderwets en stoffigs. Omdat de schrijfster van Happy Campers – geluk op wielen ook tegen dit vooroordeel aanliep, wilde ze laten zien dat kamperen juist heel hip kan zijn. In het boek dat ik in deze review bespreek, lees je of het haar gelukt is om kamperen in een ander daglicht te zetten.

Waarom dit boek?

In het voorwoord lezen we dat dit boek er gekomen is, omdat de schrijfster, Femke Creemers, een echte kampeerder is. Ze is, net als ik, opgegroeid met kamperen in een De Waard-tent en haar ouders zijn later overgegaan op een caravan.

De vrijheid van kamperen is waarom ze ooit de caravan van haar schoonouders over heeft genomen. Maar dit was niet echt een hip kampeermiddel en ze had dan ook het idee dat ze ‘imagoschade’ aan het lijden was. Daarom dacht ze: dit kan anders!

Happy Campers Boekreview 4

Wat kun je verwachten

Door via Pinterest op zoek te gaan naar toffe kampeermiddelen en doordat de door haar gevonden plaatjes veel bewaard werden, kwam ze op het idee voor onder andere dit boek.

Door 43 hippe kampeermiddelen, die volledig gepimpt zijn of juist helemaal teruggebracht zijn tot het laten zien van retropaleisjes, word je dan ook enorm geprikkeld. In Happy Campers staan mooie plaatjes met verhalen van hun trotse eigenaren.

Je leest dit boek niet van kaft tot kaft, maar bladert er steeds even doorheen. Het lijkt meer een koffietafelboek, dan een boek om echt te gaan lezen. De teksten zijn geschreven alsof je door een tijdschrift bladert. Heerlijk voor je eigen camper, tent of caravan in het zonnetje met dit boek. Dat is wel de ideale situatie en dat is dan ook hoe ik het boek las. 

Happy Campers Boekreview 3

Alle Happy Campers verzamelen

Happy Campers is niet toevallig uitgekomen. Het is namelijk geschreven door Femke Creemers, de oprichtster van de online community Carvanity.

Op dit platform kun je eindeloos veel kampeermiddelen vinden die ook in dit boek hadden kunnen staan. Het boek is slechts een selectie. Daarnaast vind je hier DIY-tips voor het geval je ook een camper, caravan, teardrop of ander bijzonder kampeermiddel hebt.

Ook ontwierp Femke een lamp die helemaal past binnen het idee van hip kamperen. De storm campinglamp Storm die ze samen met Qazqa ontwierp, is eigenlijk de ouderwetse campinglamp, maar dan met een hippe, moderne uitstraling.

Lees ook:  Boekreview: naar buiten met Ultiem Buitengeluk

In 2018 is Femke overleden, maar ‘haar’ platform is alleen maar gegroeid. Dit boek heeft niet voor niks een derde druk in 2021! Al tijdens haar leven heeft ze Carvanity aan Judith overgedragen en het is dan ook nog steeds een erg actieve online omgeving waar iedere caravanliefhebber blij van wordt.

Geluk op wielen

Zoals de ondertitel al doet vermoeden, vinden we in dit boek vooral kampeermiddelen met wielen. Al zul je een stacaravan niet zo gauw verplaatsen en blijft een keet waarschijnlijk ook langer op z’n plek staan, dan een 4×4 met daktent. Ook vind je in het boek een yurt in die op een seizoensplek staat.

De meeste pareltjes in dit boek hebben dus wielen, maar niet alle pagina’s zijn gevuld met kampeermiddelen op wielen.

Voor wie is Happy Campers bedoeld?

De prachtige kleurenfoto’s en inkijkjes in de verschillende campers en caravans zorgen ervoor dat je wel gaat geloven dat kamperen hip is. Dat doel is dus wel geslaagd. Toch denk ik dat iemand die hier niet van overtuigd is, dit boek niet snel zal kopen. Het is wel een leuk cadeau voor de vriend of vriendin die je over wilt halen.

Wanneer je zelf een camper hebt en deze wilt pimpen, dan is dit echt een ideaal boek. Je krijgt heel veel inspiratie en tussen de regels door zijn er ook wel tips te lezen in de verhaaltjes die bij de mooie foto’s staan. Zo vertelt Bob over zijn zelfgemaakte teardrop dat hij om kosten te besparen geen caravanraampjes, maar raampjes die bedoeld zijn voor een paardentrailer, heeft besteld. Ook vind je handige oplossingen voor stapelbedden om met een heel gezin op pad te gaan.

Toch zijn die tips niet echt de hoofdzaak in Happy Campers. Het gaat er vooral om, om lekker weg te dromen bij wat de happy campers-lifestyle wordt genoemd. Je kijkt heerlijk binnen en leest verhalen van trotse eigenaren die vaak bloed, zweet en tranen in hun prachtige bolide hebben gestoken.

Happy Campers Boekreview 2

Kun je zelf ook in zo’n Happy Camper weg?

Happy Campers is niet een lijst met campers of caravans die verhuurd worden. Achterin het boek staan wel websites of andere gegevens van 25 van de 43 tentoongestelde Happy Campers. Wanneer je aangestoken bent door de happy campers-lifestyle, dan heeft Tjerk nog wel een paar tips om een retrocamper te huren, maar ook mijn weekendje met een oldtimer Ford camper of in de prehistorische caravan van Lex kunnen je in hetzelfde sfeertje brengen.

Lees ook:  Rustiek Kamperen mijn favoriete campinggids voor kleine campings

Achterin het boek staan ook de campings waar de foto’s zijn gemaakt. Jammer genoeg staat er bij de foto’s niet waar het is, want ook de omgeving is vaak een plaatje.

Happy Campers Boekreview 1

Wat is het eindoordeel?

Is het gelukt om met Happy Campers kamperen in een hipper daglicht te zetten? Dat is toch een beetje de bedoeling van dit boek. Wanneer je kijkt naar kamperen met een caravan, camper, keet of teardrop, dan is het zeker gelukt om een tof plaatje neer te zetten.

Een heel deel van de kampeerders wordt niet meegenomen in dit boek, dus daar kun je ook niets over zeggen. Dat het een mooi boek is met prachtige plaatjes, dat staat niet ter discussie. Voor de caravan- en camperkampeerders is dit boek een leuke inspiratiebron om hun paleisje nog mooier te maken.

De sfeer in het boek en in de verhalen in dit boek is gezellig. Het is dan ook net alsof je een tijdschrift leest. Je bladert en leest hier en daar een stukje of je kijkt echt alleen maar plaatjes.

Dit boek is dan ook leuk om op je koffietafel te leggen en af en toe door te bladeren. Het is een leuk cadeau voor mensen die een camper opknappen of die overgehaald moeten worden om kamperen als iets hips te zien.

Waar te koop?

Eerder schreven we ook al een boekreview over deze wandel, kampeer en outdoor boeken: 

 

Auteur

Akke kampeert al haar hele leven. Ooit begonnen met haar ouders in een Vergrote Zilvermeeuw. Tegenwoordig wisselt ze haar eigen De Waard af met een lichtgewicht tent of een kampeerbusje. Samen met haar man Hans en hun zoontjes kampeert ze veel in Nederland, soms met en soms zonder hond. Ze houdt erg van Scandinavië en Afrikaanse landen en heeft een grote voorliefde voor IJsland. Leer Akke kennen...

reageer

Laat jouw reactie achter

User Review
  • Kwaliteit:
    Sending
  • Gebruiksgemak:
    Sending
  • Pakmaat:
    Sending