Maar weinig dingen geven zo’n gevoel van vrijheid als met je (kampeer)boeltje op de fiets te stappen en eropuit te trekken. Maar hoe pak je zo’n fietsvakantie nu eigenlijk aan? En moet je daar niet allemaal dure lichtgewichtspullen voor aanschaffen? Het antwoord – en meer – lees je in Ga op de fiets.
Irene Maaskant en Laura Maat zegden in 2019 beiden hun baan op om vervolgens 7 maanden lang door Europa te fietsen. Het boek dat ze naderhand over hun avonturen schreven, barst uit zijn voegen van enthousiasme. Geen zorgen: om van (de tips in) hun boek te genieten hoef je zelf niet gelijk zulke grootse aspiraties te hebben. ‘Begin klein, droom groot’, is het advies dat de schrijfsters iedere beginnende fietser zouden willen meegeven.
‘Ga op de fiets’ legt uit hoe je begint met fietsvakanties?
Ik herinner me nog goed hoe mijn eerste fietsweekendje met tent was. Waar ik mijn tas blind kon inpakken voor een hike, had ik geen flauw benul hoe ik een kampeerweekend met de fiets moest aanpakken. Gelukkig kon ik teren op de ervaring – en materialen – van mijn partner, zij ging als kind al op fietsvakantie. Maar niet iedereen heeft dit geluk en het uitvogelen van zo´n nieuw type avontuur kan dan flink lastig zijn.
Een boek als Ga op de fiets kan je dan heel fijn op weg helpen. Al is het moeilijkste aan de voorbereiding van een fietsvakantie het ‘leren fietsen’, volgens Laura en Irene. Wanneer je dat kan, is de grootste horde al genomen en kan je je eerste tocht plannen.
Dat de beginnende fietsvakantie avonturier nog niet gelijk zin heeft om voor honderden euro’s aan materiaal uit te geven is heel begrijpelijk… en ook helemaal niet nodig om het avontuur al fietsend tegemoet te gaan. Zo beschrijven Laura en Irene hoe ze zelf hun eerste meerdaagse fietstocht op twee oude stalen racefietsen en in spijkerbroek aflegden. Een tocht zonder waterdichte fietstassen, maar gewoon met rugtas op een bezwete rug.
Toegegeven, die spijkerbroek zouden ze je nu niet per se meer aanraden (iets met zere billen), maar het laat maar zien dat je weinig nodig hebt om van start te gaan. Want, om met de woorden van Laura en Irene te spreken, “je kunt lang blijven dromen, maar je kunt ook gewoon gaan”. En eerlijk gezegd kan ik het hier alleen maar mee eens zijn!
Een inkijkje in één van mijn eigen eerste fietskampeeravonturen
Ervaringen, tips en inspiratie komen samen in één boek
Ga op de fiets is een fijn vormgegeven boek – vol mooie foto’s – dat makkelijk wegleest. Het boek bestaat uit drie delen, waarin de ervaringen van Irene en Laura worden afgewisseld met praktische tips en route-inspiratie voor de (beginnende) fietsavonturier.
In het eerste deel beschrijven Irene en Laura over hun eigen begin met meerdaagse fietservaringen. In het tweede deel geven de schrijfsters de lezer vooral heel veel tips om zelf op avontuur te gaan. Wat neem je mee op een fietsavontuur? Hoe zit het met het onderhoud van je fiets? Moet je meer eten onderweg? Misselijkheid en hongerklap, de dames hebben het al voor je getest.
Om het fietsfeest compleet te maken worden in het derde deel vervolgens 15 fietsroutes beschreven. Routes die het stel zelf heeft afgelegd tijdens hun maandenlange tocht door Europa. Hieronder bevinden zich bekende bewegwijzerde routes, maar ook routes die ze zelf hebben uitgepuzzeld. De GPS-bestanden van deze routes zijn te vinden op hun website.
Route-inspiratie, aangevuld met persoonlijke aanraders
Laura en Irene geven een levendige omschrijving van hun belevenissen op de verschillende routes. Deze wordt aangevuld met praktische informatie zoals de afstand van de route, de geschatte tijdsduur, de zwaarte van de tocht en het soort ondergrond.
Ieder hoofdstuk eindigt met wat praktische tips, zoals het meest geschikte jaargetijde voor de tocht. Ook verraadt het stel enkele van hun aanraders op de route. Dit kan een bakker of café zijn, maar ook een camping of een natuurgebied waarvoor je net even van de route af moet wijken.
Enkele van de 15 routes starten in Nederland. Een leuke toegankelijke route voor de beginnende fietsavonturier is wellicht de Zuiderzeeroute. De route begint niet alleen in Nederland, maar ligt in zijn geheel in ons kleine kikkerlandje. Je fietst 440 kilometer lang rondom het IJsselmeer.
Zin in nog meer avontuur?
Ben je benieuwd naar meer recente avonturen van de dames, kijk dan eens op hun website. Onlangs fietsten zij de nieuwste langeafstandsfietsroute van Nederland: de LF Waterlinieroute. En ik kan je vertellen, de verhalen en foto’s smaken net als het boek naar meer.
Beoordeling
-
Algemeen
9.0
-
Informatie
8.0
-
Vormgeving
8.4
Is Ga op de fiets een aanrader?
Ga op de fiets is een heerlijk enthousiast boek vol inspiratie en bruikbare tips voor de fietsavonturier. Voor de beginnende fietser staat het vol met praktische tips, maar ook de gevorderde fietser zal zich met dit boek absoluut niet hoeven te vervelen. Het enthousiasme waarmee de schrijfsters hun ervaringen omschrijven, werkt aanstekelijk. Het boek is een absolute aanrader voor iedereen die graag fietst of over dergelijke avonturen leest. Ik denk dat ik mijn fietstassen maar weer eens van zolder ga halen.
reageer