Boekreview: Expeditie Achtertuin

3b74fbb114580411766c87c2934f8466?s=55&d=mm&r=g Corine Wil je deze zomer graag eens de schoonheid van ons eigen land verkennen, maar heb je nog geen idee waar te beginnen? Dan is Expeditie Achtertuin wellicht wat voor jou! Een prachtig koffietafelboek vol foto’s van de mooiste Nederlandse natuurgebieden.

Op expeditie in eigen land?

Doorgaans kun je Bas van Oort en Dirk Wijnand de Jong over de hele wereld aantreffen. De afgelopen tien jaar ontdekten de reisjournalisten vooral de rest van de wereld. Bas fietste bijvoorbeeld 5000 kilometer door de Verenigde Staten en Dirk Wijnand overnachtte onder andere op een onbewoond eiland voor de kust van Australië.

De heren leerden elkaar per toeval kennen in een jacuzzi op een berg in een Zwitsers skigebied. Al snel verkenden ze de wereld samen verder, totdat ze zich afvroegen hoe goed ze hun eigen land nu eigenlijk kenden. Wisten ze in Nederland net zulke mooie avonturen te beleven als over de grens? Daarnaast leek het de heren, in het kader van de klimaatverandering, ook geen slecht idee om eens wat minder in het vliegtuig te zitten.

En zo kwam het dat de heren naar onbekende gebieden dicht bij huis trokken. Een jaar lang gingen ze op expeditie in eigen land en bekeken Nederland door de ogen van een wereldreiziger. Dit bracht ze in verschillende nationale parken als De Alde Feanen en de Loonse en Drunense Duinen. Ook karakteristieke dorpjes en steden vol moderne architectuur werden niet geschuwd.

Een echt koffietafelboek, geen reisgids

Het boek bestaat naast de inleiding, het dankwoord en niet te vergeten het fotoregister uit 27 hoofdstukken. Ieder van deze 27 hoofdstukken beslaat een eigen gebied en staat bomvol prachtige foto’s om bij weg te dromen. Deze foto’s worden begeleid door korte stukjes tekst die soms wat achtergrondinformatie over het gebied verschaffen, maar meestal verhalend beschrijven hoe de auteurs het gebied ervaren.

Mocht je op zoek zijn naar een boek met achtergrondinformatie en tips voor uitjes, dan is dit boek minder geschikt. Je kunt wel ideeën opdoen van mooie gebieden in Nederland, maar de verdere informatie over deze gebieden zul je elders moeten halen.

27 natuurgebieden

Het merendeel van de 27 gebieden die door Bas en Dirk Wijnand worden bezocht, zijn voor de meeste Nederlanders al wel bekend. Denk aan een stad als Rotterdam of grote natuurgebieden als de Veluwe of de Oostvaardersplassen. Dit neemt niet weg dat de gebieden op prachtige wijze worden weergegeven. Het is heerlijk om rustig met een kop koffie of thee in de hand, door het boek heen te bladeren en weg te dromen.

Lees ook:  Boekreview: Ga op de fiets

Tussen de voor mij bekendere gebieden trof ik ook nog een paar onverwachte pareltjes die zeker naar meer smaken. Ik zal deze parels nog even als verrassing houden voor als je zelf door dit boek wilt struinen.

Ook op expeditie in onze Nederlandse achtertuin?

Ben je na het doorbladeren van het boek en bij het zien van al die prachtige foto’s van onze Nederlandse gebieden enthousiast geworden? Wil je zelf ook op expeditie in eigen land, maar zie je door de bomen het bos niet meer?

Niet getreurd, je hoeft niet helemaal zelf het wiel uit te vinden, al mag dat natuurlijk wel. In en rondom een aantal van de in het boek genoemde gebieden weten wij nog wel een aantal leuke overnachtingsplekjes voor tijdens je avontuur. Je kunt natuurlijk op onze overzichtskaart kijken, maar ik zal hieronder ook nog een paar korte tips uitlichten.

Zo overnachtte Akke op natuurkampeerterrein de Reidplûm, middenin Nationaal Park de Alde Feanen. Of wil je, wanneer het straks weer kan, de Afsluitdijk per fiets trotseren? Dan kan je bij camping Het Bos Roept weer op krachten komen. Verlang je juist naar de totale afzondering in het hart van Drenthe, dan helpt deze blog over de Cabiner je wellicht verder op weg.

Conclusie

Expeditie Achtertuin is een heerlijk koffietafelboek met prachtige foto’s van bekende en onbekende gebieden in eigen land. Voor wie het nodig heeft, biedt dit boek nog eens een extra bevestiging hoe mooi Nederland kan zijn. Het boek is absoluut geschikt voor de natuur en fotografieliefhebber. Een echt koffietafelboek dat de reislust aanwakkert.

Eerder schreven we ook al een boekreview over deze wandel, kampeer en outdoor boeken: 

 

Auteur

Ik ben Corine Westerink. Om los te komen uit mijn werk en uit mijn hoofd, trek ik de natuur in. Daar vind ik rust, daar vind ik vrijheid. Het liefst doe ik dit al lopend met m'n tentje op mijn rug. Mijn streven is ooit alle LAW’s in Nederland af te lopen.
Leer Corine kennen...

reageer

Laat jouw reactie achter

User Review
  • Kwaliteit:
    Sending
  • Gebruiksgemak:
    Sending
  • Pakmaat:
    Sending