Boekreview: Wandelen met Buitenluchtleven

1b9872d8fccdb4c52235befa738b8d40?s=55&d=mm&r=g Akke Wanneer ik mijn tent ergens opgezet heb, is het tijd om de omgeving te verkennen. Het liefst doe ik dat lopend. Gauw de wandelschoenen aan en gaan! Nu ken ik vaak de geijkte routes en op veel campings zijn er wel wandeltips te vinden, maar de kans is groot dat die routes over platgetreden paden gaan. Daarom was ik op zoek naar een boek met wandeltips door heel Nederland. En dat boek heb ik gevonden in Buitenluchtleven!

Niet een gewoon wandelboek

Buitenluchtleven heeft de ondertitel Korte & lange wandelingen in Nederland. Je zou dan ook verwachten dat er allemaal routebeschrijvingen van wandelingen in dit boek staan. Dat is alleen niet het geval.

Nergens vind je kaartjes met lijnen of beschrijvingen bij welk gebouw je rechtsaf moet slaan. Nee, de schrijfster, Petra de Hamer, heeft het anders en moderner aangepakt. Er staan namelijk onmogelijk veel suggesties in het boek met informatie waar je routes op internet of bij informatiecentra kunt vinden. En heel af en toe verwijst ze wel naar routeboekjes. Zo blijft het boek altijd up-to-date!

buitenluchtleven 1

Wandelingen voor iedereen

In de ondertitel gaat het niet voor niets over korte én lange wandelingen. In Buitenluchtleven heeft Petra de Hamer geprobeerd eerst te beschrijven wat een wandeling nu eigenlijk is. Ze heeft vrienden en bekenden gevraagd en kwam tot de conclusie dat een wandeling voor iedereen wat anders is. De een loopt met gemak een kilometer of twintig, terwijl de ander na vijf kilometer er al een hele wandeling op heeft zitten.

Voor zowel de ommetjes als de langeafstandswandelingen (LAW’s) is ruimte in dit boek. Soms zijn er zelfs zowel korte als langere afstanden mogelijk vanuit een gegeven locatie.

buitenluchtleven 2

Wandelen met de locals

Natuurlijk kan ik het niet laten om als allereerste naar mijn eigen provincie, Friesland, te bladeren. Ik verwacht de bekende plekken: Oranjewoud, Beetsterzwaag en Gaasterland. En ja, deze zijn niet vergeten, maar worden ook niet als eerste genoemd.

Het eerlijke verhaal over de platgetreden paden, vooral in de zomer, in Gaasterland, kan ik wel waarderen. Maar nog blijer word ik van de eerste drie suggesties onder deze provincie. Opgegroeid in Ferwert – zoek dat maar eens op op de kaart – weet ik dat dit een streek is waar weinig toeristen en dagjesmensen neerstrijken. Toch zijn er prachtige routes in deze omgeving. De eerste drie suggesties die genoemd worden, zijn dan ook hier in de buurt.

Lees ook:  Boekreview: Wandelinspiratie in The Great Hikes

Ik kan het dan ook niet laten om een paar plaatjes van routes die genoemd worden in het boek én die ik al mocht lopen, met jullie te delen. 

buitenluchtleven 3

In gesprek over wandelen

Petra de Hamer laat in Buitenluchtleven zien dat ze echt goed heeft gesproken met mensen uit de omgeving en op die manier verrassende tips kan geven over wandelingen die je (nog) niet in colonne hoeft te lopen. Je zou bijna hopen dat niemand dit boek koopt. ?

Naast de tips staan er ook korte verhaaltjes in van mensen uit de omgeving die genieten van buiten zijn, van wandelen en hun tips met je delen. Handig hierbij zijn de profielnamen van instagram die er vaak bijstaan, zo kun je bij interessante personen nog even verder kijken.

(Review gaat verder onder de info)

Buitenluchtleven

★★★★★
22,50
13,90
 Op voorraad
Sinds 15 juni 2024 08:40

Specificaties

Taal Nederlands
Bindwijze Paperback
Druk 1
Verschijningsdatum september 2020
Afmetingen 22 x 17 x 2,2 cm
Aantal pagina's 240 pagina's
Illustraties Met illustraties
Auteur Petra de Hamer
Uitgever Uitgeverij Fjord
Gewicht 582 g
Verpakking breedte 169 mm
Verpakking hoogte 28 mm
Verpakking lengte 220 mm

Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789083014821 | 240 pagina's

Wandelen in de buurt van een camping

Zoals ik al schreef, verken ik de omgeving rond een camping graag te voet. Gelukkig staan er zo veel tips in, dat dit ook prima kan. Zo kampeerde Tjerk op Terschelling waar alleen al vijf wandeltips worden gegeven en wordt ook de omgeving rond De Reidplûm niet overgeslagen.

Plaatjes kijken

Naast de ontzettende hoeveelheid wandelsuggesties of tips om de natuur in de omgeving in te gaan, staat dit boek ook vol met prachtige foto’s. Net als in het boek Expeditie Achtertuin is er veel aandacht besteed aan de vormgeving van dit boek. Alleen van de plaatjes word ik al enthousiast.

Op de meeste foto’s is het echt wandelweer met mooie strakblauwe luchten of een zonnetje dat door de bladeren schijnt. Het heerlijke groen, de foto’s van verschillende bomen en de seizoenen die allemaal vertegenwoordigd zijn, maken dat je ook echt de buitenlucht in wilt.

Een wandeling maken

Nu ik het boek goed doorgebladerd heb, is het tijd voor mijn eerste echte buitenluchtlevenwandeling. Naast dat het een mooi scrabblewoord is, is het een wandeling die ik graag een keer overdoe. We wandelen namelijk een mooie route rondom het voormalig eiland Schokland.

In de winter is het misschien wat een natte route en nu de bomen niet veel blad hebben, vind ik het af en toe ook wat te open. Toch ben ik wel enthousiast over de combinatie natuur en cultuur én ben ik ook heel benieuwd naar deze route in het voorjaar.

Lees ook:  Boekreview: Wanderlust Europa boordevol inspiratie

Tijdens deze route kom je allemaal informatie tegen over de geschiedenis van deze omgeving, dat maakt de route extra leuk. Misschien dat de mensen in de omgeving van Schokland wel goed weten dat er routes zijn, maar zonder dit boek was ik er niet naartoe gegaan voor een wandeling.

buitenluchtleven 4

Conclusie: Is dit wandelboek een aanrader?

Wanneer je op zoek bent naar routes die je zo uit een wandelboek kunt lopen, dan is dit boek niet geschikt. Wanneer je graag geïnspireerd wilt worden in mooie omgevingen en daarna de route nog wilt opzoeken met de duidelijke aanwijzingen, dan is dit zeker een aanrader.

Zoals je in deze review tussen de regels door wel hebt kunnen lezen ben ik heel enthousiast over Buitenluchtleven omdat het helemaal past bij hoe ik wandelroutes uitzoek. Ik wil geïnspireerd worden en keuze hebben uit veel verschillende opties. Dit gebeurt allebei. Daarnaast vind ik het tof dat er naast de bekendere routes ook onbekendere routes worden aangereikt.

Ik denk ook dat je zowel bedreven wandelaars als mensen die graag een ommetje maken enthousiast kunt krijgen om naar buiten te gaan met de suggesties uit dit boek. Ik vind het dus zeker een aanrader!

Waar te koop?

Buitenluchtleven

Last Amazon price update was: 15 juni 2024 12:35

Eerder schreven we ook al een boekreview over deze wandel, kampeer en outdoor boeken: 

 

Auteur

Akke kampeert al haar hele leven. Ooit begonnen met haar ouders in een Vergrote Zilvermeeuw. Tegenwoordig wisselt ze haar eigen De Waard af met een lichtgewicht tent of een kampeerbusje. Samen met haar man Hans en hun zoontjes kampeert ze veel in Nederland, soms met en soms zonder hond. Ze houdt erg van Scandinavië en Afrikaanse landen en heeft een grote voorliefde voor IJsland. Leer Akke kennen...

reageer

Laat jouw reactie achter