5 outdoorboeken die je echt meenemen op expeditie

1b9872d8fccdb4c52235befa738b8d40?s=55&d=mm&r=g Akke Lekker naar buiten gaan kan altijd. Een regenbui of een sneeuwstorm houd je vast niet tegen. Toch is het ook heerlijk om bij de warme kachel af en toe weg te dromen met een lekker outdoorboek. Heerlijk ontspannend en tegelijkertijd een geschikt moment om inspiratie voor nieuwe avonturen op te doen.

Eerder tipten we al een aantal inspirerende wandelboeken. In dit blog tippen we boeken die zich vooral op andere outdooractiviteiten richten.

Ga op de fiets

1. Boekentip voor fietsers: ‘Ga op de fiets’

Voor fietsers of wannabe fietsers is Ga op de fiets een aanrader. Irene Maaskant en Laura Maat zegden in 2019 beiden hun baan op om vervolgens 7 maanden lang door Europa te fietsen. Het boek dat ze naderhand over hun avonturen schreven, barst uit zijn voegen van enthousiasme. Geen zorgen: om van (de tips in) hun boek te genieten hoef je zelf niet gelijk zulke grootse aspiraties te hebben. ‘Begin klein, droom groot’, is het advies dat de schrijfsters iedere beginnende fietser zouden willen meegeven.

Ga op de fiets is een heerlijk enthousiast boek vol inspiratie en bruikbare tips voor de fietsavonturier. Voor de beginnende fietser staat het vol met praktische tips, maar ook de gevorderde fietser zal zich met dit boek absoluut niet hoeven te vervelen. Het enthousiasme waarmee de schrijfsters hun ervaringen omschrijven, werkt aanstekelijk. Het boek is een absolute aanrader voor iedereen die graag fietst of over dergelijke avonturen leest. Lees ook onze uitgebreide boekreview…

Het boek Roadtrips van Frankrijk Puur

2. Heerlijke ‘Roadtrips van Frankrijk’

Roadtrips is samengesteld door Martijn en Marita Joosse. Martijn en Marita is een Frankrijk-gek koppel dat ook de website Frankrijkpuur.nl beheert, een site die ik regelmatig bezoek omdat ik ook van Frankrijk hou. Ook de social media van de twee staat in mijn top 10. Ze schrijven voorin het boek dat het een van hun favoriete bezigheden in Frankrijk is om in de auto te stappen en maar te zien waar je uitkomt. Op deze manier hebben ze heel veel mooie routes in Frankrijk ontdekt. En die delen ze in dit boek. Martijn heeft het boek geschreven en Marita heeft de illustraties gemaakt.

Lees ook:  Camping Card International, is de CCI korting het waard?

In het voorwoord stellen Martijn en Marita zichzelf voor, daarna volgen twee pagina’s waarin ze uitleggen hoe het boek werkt. In het boek vind je 50 autoroutes van een of meer dagen door Frankrijk. De routes zijn ook te downloaden, zodat je ze in je navigatie kunt zetten en ze kunt lezen via Google/mymaps. In het boek zelf vind je geen gedetailleerde routebeschrijving, maar dat hoeft dan dus ook niet. Als je in het boek leest, proef je knapperig stokbrood met een ‘grand café au lait’ op een zonnig terras. Het boek smaakt naar Frankrijk! Lees ook onze uitgebreide boekreview…

Happy Campers Boekreview 1

3. Boekentip voor ‘Happy campers’

Ik kan me het bijna niet voorstellen, maar voor sommige mensen is kamperen iets ouderwets en stoffigs. Omdat de schrijfster van Happy Campers– geluk op wielen ook tegen dit vooroordeel aanliep, wilde ze laten zien dat kamperen juist heel hip kan zijn. Wanneer je kijkt naar kamperen met een caravan, camper, keet of teardrop, dan is het zeker gelukt om een tof plaatje neer te zetten. Een tof kampeer- en camperboek

Dat het een mooi boek is met prachtige plaatjes, dat staat niet ter discussie. Voor de caravan- en camperkampeerders is dit boek een leuke inspiratiebron om hun paleisje nog mooier te maken. De sfeer in het boek en in de verhalen in dit boek is gezellig. Het is dan ook net alsof je een tijdschrift leest. Je bladert en leest hier en daar een stukje of je kijkt echt alleen maar plaatjes.

Dit boek is dan ook leuk om op je koffietafel te leggen en af en toe door te bladeren. Het is een leuk cadeau voor mensen die een camper opknappen of die overgehaald moeten worden om kamperen als iets hips te zien. Lees ook onze uitgebreide boekreview…

outdoor boek mini expedities

4. In ‘Mini Expedities’ is alles avontuur

Als je avontuurlijk aangelegd bent, maar niet wilt kiezen tussen wandelen, fietsen of kanoën, is het boek Mini Expedities van Claar Talsma en Joanne Wissink zeker een aanrader. In dit boek komen 30 inspirerende kortdurende (weekend)avonturen voorbij. Alles dicht bij huis en met Slow traveling als motto. Het vervoersmiddel? De fiets, de wandelschoenen of de kano.

Wist jij dat je prima op bergexpeditie kunt op de Sallandse Heuvelrug? Of een jungletocht kunt evenaren op de Veluwe? En ook voor avonturen op onbewoonde eilanden hoef je echt de landsgrens niet over. Mini Expedities is geen exacte routegids naar avontuur en bevat geen gedetailleerde routebeschrijvingen. Wel vind je naast heel veel praktische tips een grove kaart per avontuur die een indicatie van de afgelegde route geeft. Claar en Joanne hopen je zo te inspireren je eigen avontuur vorm te geven en dat is wat mij betreft uitstekend gelukt!

Expeditie Achtertuin

5. ‘Expeditie achtertuin’, zo mooi is Nederland

Een ander boek dat zeer geschikt is om op je koffietafel te hebben, is Expeditie Achtertuin. Een prachtig koffietafelboek, gemaakt door de doorwinterde reisjournalisten Bas van Oort en Dirk Wijnand de Jong. Ze gingen een jaar lang op expeditie in eigen land en bekeken ons kikkerlandje door de ogen van een wereldreiziger.

In de 27 hoofdstukken worden 27 gebieden in Nederland behandeld, sommige zijn erg bekend, andere zijn meer verrassend. Expeditie Achtertuin is een heerlijk koffietafelboek met prachtige foto’s van bekende en onbekende gebieden in eigen land. Voor wie het nodig heeft, biedt dit boek nog eens een extra bevestiging hoe mooi Nederland kan zijn. Het boek is absoluut geschikt voor de natuur- en fotografieliefhebber. Een echt koffietafelboek dat de reislust aanwakkert. Lees ook onze uitgebreide boekreview…

Wat is jouw favoriete outdoorboek? 

Misschien heb jij wel heel andere tips voor ons! Welke outdoor- of kampeerboeken mogen we volgens jou niet missen? Heb je een tip? Laat het ons hieronder weten!

 

Auteur

Akke kampeert al haar hele leven. Ooit begonnen met haar ouders in een Vergrote Zilvermeeuw. Tegenwoordig wisselt ze haar eigen De Waard af met een lichtgewicht tent of een kampeerbusje. Samen met haar man Hans en hun zoontjes kampeert ze veel in Nederland, soms met en soms zonder hond. Ze houdt erg van Scandinavië en Afrikaanse landen en heeft een grote voorliefde voor IJsland. Leer Akke kennen...

reageer

Laat jouw reactie achter

User Review
 • Algemeen
  Sending
 • Gebruiksgemak
  Sending
 • Pakmaat
  Sending
 • Kwaliteit
  Sending