7.0
gemiddeld

Review: Bo-Camp Ratcliff 7.5 cm slaapmat, 2,5 cm verschil

Bo-Camp Ratcliff 7.5
Beoordeling
 • Prijs
  8.0
 • Slaapcomfort
  7.0
 • Oprollen / uitrollen
  6.0
 • Inpakken
  7.0

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Het Bo-Camp Ratcliff 7.5 campingmatras heeft bijna hetzelfde uiterlijk als zijn grote broer de Ratcliff 10 cm slaapmat. Toch zit er meer verschil tussen de twee slaapmatten dan enkel de 2,5 cm dikte. In deze review heb ik de 7,5 cm dikke mat uitgebreid getest.

bo camp ratcliff 7.5

De voordelen van een boxmatras

Dit Bo-Camp Ratcliff 7.5 matras is een zogenaamd boxmatras. Dat betekent dat de bovenkant vlak is en de zijkanten recht omhoog lopen. Dit soort matrassen hoort een vergelijkbaar comfort te hebben met je matras thuis. Door de vlakke bovenkant en de breedte die breder is dan standaard campingmatrassen lig je rustiger en glij je minder snel van het matras af. Ook bij dit 7,5 cm matras is dat het geval. De meeste boxmatrassen zijn 10 cm dik  maar het Bo-Camp matras is er ook in een 7,5 cm dikte. Dat betekent een kleinere pakmaat en minder gewicht, maar wat betekent dat voor het slaapcomfort?

bo camp ratcliff 7.5 review slaapmatje

Hoe slaapt de Bo-Camp Ratcliff 7.5?

Slapen zoals thuis, dat klinkt natuurlijk fijn, maar gaat dat ook op voor de Radcliff 7.5? Zoals ik al aangaf, ja, het ligt heel rustig als je op een vlakke oppervlakte ligt en met de 76 cm breedte en rechte hoeken rol je inderdaad niet makkelijk van het matras af. Met de 198 cm lengte slapen ook langere mensen zoals ik prima. Tot zover gaat die vergelijking dus gewoon op.

De dikte van 7,5 cm is een stuk comfortabeler dan veel van de standaard 5 cm slaapmatjes, maar ik merk als volwassene van ruim 80 kg in sommige gevallen wel een verschil met de Bo-Camp Ratcliff 10 cm.  Als de mat hard opgeblazen is, voel je geen verschil en voel je de ondergrond niet.  Maar niet iedereen vindt een hard matras fijn. Zodra je het matras niet 100% opblaast, maar zeg 98%, dan voel je, als je op je zij ligt, wel de ondergrond. Ik hou van een hard matras en heb er geen probleem mee, maar als je wel de hardheid wilt bepalen, dan is het 10 cm matras een betere keus. Mijn kinderen van 7 en 11  voelden ook bij een zachter opgeblazen matras de ondergrond niet.

Lees ook:  Review: Slaapmat De Waard Linde 10, zelfopblazend boxmatras

Update Ratcliff 7.5 wordt Bo-Camp Bibrik

Op dit moment is de Bo-Camp Ratcliff bij steeds minder kampeerwinkels beschikbaar omdat hij langzaam uitgefaseerd wordt. De opvolger is de Bo-Camp Bibrik die ook 7,5 cm dik is maar wel op een aantal vlakken een verbetering is. Een Bo-Camp Bibrik review hebben we inmiddels ook en ook een vergelijking tussen de Bibrik, Awassi en Dorset

Hoe isoleert de slaapmat? 

Bo-Camp doet geen officiële R-Waarde testen van haar slaapmatten, waardoor die lastig te meten is. Ik heb het matras één nacht gebruikt in de kou, bij 2ºC boven nul, en heb het niet koud gehad. Op basis van de dikte en het gebruikte materiaal is mijn inschatting dat de R-Waarde ergens rond de 4 à 5 ligt. Dat zou betekenen dat hij ook bij matige vorst nog voldoende isoleert om het warm te houden. 

bo camp ratcliff 7.5 review

Het zelfopblazende vermogen is minder

Waar de Ratcliff 10 zichzelf in razend tempo opblaast, is dat bij de Ratcliff 7.5 minder zo. Het duurde 11 minuten en 39 seconden voordat de mat tot zo’n 90% opgeblazen was, waarna ik nog zo’n 42 keer moest bijblazen voor een hard matras. Hoewel de inhoud van de mat kleiner is, duurt dit dus een stuk langer dan bij andere slaapmatten.

Goed om te weten is dat deze matrassen eerst een keer of vijf opgeblazen moeten zijn geweest voordat ze het volledige zelfopblazende vermogen hebben bereikt. De gegevens in deze test waren na vijf keer opblazen.

Het zwarte ventiel van de slaapmat heeft een opblaas- en leegloopstand. Op zich werkt het ventiel intuïtief en sluit het goed af. Het matras voelde na een week nog net zo opgeblazen aan als de eerste keer. Wel is een nadeel van deze ventielen dat ze een beetje uitsteken, wat ze kwetsbaar maakt in het vervoer.

bo camp ratcliff 7.5 slaapmat

De Bo-Camp Ratcliff 7.5 oprollen is een eitje

Het oprollen van deze 7.5 versie gaat juist weer makkelijker dan de 10 cm mat. Ook hier is de knie-methode het best werkend. Je rolt naar het ventiel toe, waarbij je de Bo-Camp Ratcliff slaapmat met je handen oprolt, terwijl je met je knie op de opgerolde mat drukt zodat deze compact blijft. Maar zelfs zonder knie zou het lukken, waardoor ook kinderen dit zelf zouden moeten kunnen. Het is wel aan te raden de meegeleverde klittenband spanbanden te gebruiken, want dan past de mat makkelijker in de compressiezak.

Nog een voordeel van deze dunnere mat is dat hij  met 22 x 77 cm een kleinere pakmaat heeft dan de 10 cm slaapmatten. Hij neemt dus minder ruimte in, in de bagage.

Lees ook:  Review: Redwood Stretch Limousine 10 Duo, heerlijk slapen

Bo camp ratcliff 10 vs 7

Bo camp ratcliff 10 slaapmat

Ratcliff 7.5 cm vs. Ratcliff 10 cm

Van de Bo-Camp Urban Outdoor Ratcliff zijn er dus twee diktematen. Naast een 7,5 cm  is er dus ook een 10 cm versie die we eerder testten. Het verschil tussen de twee is best groot. Een volwassen mens van 82 kg zoals ikzelf, ligt op de 10 cm mat echt comfortabeler als je niet op een hard matras wilt slapen. Daarnaast heeft de 7,5 cm versie een kwetsbaarder ventiel en een langere opblaastijd. Voor een volwassene zou ik dus zeker voor deze 10 cm versie kiezen. Mijn kinderen van 7 en 11 hebben ook op beide matten gelegen en die merkten geen verschil in comfort, en kunnen zelfstandig wel de 7,5 versie oprollen, maar de 10 cm lukt ze nog niet.

bo camp ratcliff 7.5 review slaapmat

Er is geen tweepersoonsversie maar…

Van de Bo-Camp Ratcliff 7.5 cm is geen tweepersoonsmatras verkrijgbaar. Wil je wel een tweepersoonsmatras omdat je dat gezelliger lijkt dan zijn er twee opties. Met de Exped Universal Mat Coupler kun je twee Ratcliff 7.5 matrassen aan elkaar koppelen zonder kier. Een andere optie is de tweepersoons Bo-Camp Sutton slaapmat, die eigenlijk gelijk is aan de Ratcliff 10, maar dan in een tweepersoonsformaat. Wees je er wel van bewust dat een tweepersoonsmatras altijd smaller is dan twee eenpersoonsmatrassen. Dat heeft een kleinere pakmaat als voordeel en dat deze past in een standaard slaaptent van 140 cm breed, maar als nadeel dat je niet ieder je eigen hardheid kunt instellen en minder breedte hebt.

Bo-Camp Ratcliff 7.5
Beoordeling
7.0
gemiddeld
Op zich een fijn matras wanneer je er van houdt om op een hard opgeblazen matras te slapen of voor kinderen. Deze laatste kunnen het matras namelijk goed zelf ook oprollen. Voor volwassenen die ook van een wat zachter matras houden zou ik toch voor de 10 cm optie gaan.
 • Prijs
  8.0
 • Slaapcomfort
  7.0
 • Oprollen / uitrollen
  6.0
 • Inpakken
  7.0

Eindoordeel: Review slaapmat Bo-Camp 7.5 cm slaapmat

Het Bo-Camp Radcliff 7.5 campingmatras slaapt bij een hard matras voor volwassenen inderdaad als een matras zoals thuis. Wil je echter op een wat zachter matras slapen dan zou ik toch de iets duurdere Ratcliff 10 cm aanraden. Zoek je een goed matras voor je kinderen dan is deze 7,5 cm Ratcliff echter wel geschikt omdat ze deze een stuk makkelijker zelf op kunnen rollen en bij kinderen is ook het extra bijblazen minder nodig. Bijkomend voordeel van deze slaapmat is een flink kleinere pakmaat, wat toch het verschil kan maken als je weinig ruimte hebt in de auto of skibox.

bo camp ratcliff 7.5 boxmatras

Het Bo-Camp Ratcliff 7.5 matras is voor deze test beschikbaar gesteld door Soellaart

 

 

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

reageer

Laat jouw reactie achter

User Review
 • Prijs
  Sending
 • Slaapcomfort
  Sending
 • Oprollen / uitrollen
  Sending
 • Inpakken
  Sending