8.1
gemiddeld

Review: Bo-Camp Ratcliff 10 cm boxmatras, heerlijk slapen!

Bo-Camp Ratcliff 10 cm
Beoordeling
 • Prijs
  9.0
 • Slaapcomfort
  9.0
 • Oprollen / uitrollen
  7.0
 • Inpakken
  6.0

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Echt comfortabel slapen op de camping is echt niet zo moeilijk meer. Steeds meer merken hebben een campingmatras van 10 cm in hun assortiment, zo ook Bo-Camp Urban Outdoor. Het Bo-Camp Ratcliff 10 cm boxmatras is één van de meest gunstig geprijsde boxmatrassen van dit moment. Tijd voor een uitgebreide review dus.

bo camp ratcliff campingmatras

Hoe slaapt de Bo-Camp Ratcliff 10?

Oprollen, uitrollen, pakmaat, allemaal belangrijk, maar het allerbelangrijkste blijft natuurlijk: ‘Hoe ligt deze Bo-Camp Ratcliff 10 slaapmat?’ Zoals eerder al uit onze slaapmattentest bleek, zijn er in het slaapcomfort, maar kleine verschillen tussen de verschillende slaapmatten. Ook de Bo-Camp Ratcliff 10 ligt erg lekker en comfortabel. Door de 10 cm dikte voel je helemaal geen ondergrond. De 76 cm breedte en 198 cm lengte met rechte zijkanten zorgen ervoor dat het matras echt voelt als een matras thuis.

Bo camp ratcliff 10 boxmatras

De slaapmat blaast zichzelf tot ongeveer 90% op, waarna je door bij te blazen zelf de hardheid van het matras kunt bepalen. Net als bij een luchtbed.

Als de mat volledig opgepompt is, zie je wel dat de bovenkant niet 100% vlak is, net als bij een aantal andere 10 cm slaapmatten. Voordeel is echter dat je als je eenmaal op de mat ligt, je deze horizontale banen niet voelt. Het boventijk, de bovenkant van de slaapmat, voelt juist heerlijk zacht aan. Je zou er dus zo op kunnen slapen, hoewel het – om de mat mooi te houden – is aan te raden om gewoon een eenpersoons hoeslaken te gebruiken.

Update Ratcliff 10 wordt Bo-Camp Awassi

Op dit moment is de Bo-Camp Ratcliff 10 bij steeds minder kampeerwinkels beschikbaar omdat hij langzaam uitgefaseerd wordt. De opvolger is de Bo-Camp Awassi die ook 10 cm dik is, en op de meeste vlakken vergelijkbaar is met de Ratcliff. Een Bo-Camp Awassi review hebben we inmiddels ook en ook een vergelijking tussen de Bibrik, Awassi en Dorset

Geen kou lijden

Een groot voordeel van dit soort boxmatrassen is dat ze een ontzettend hoge isolatiewaarde hebben, ook wel R-Waarde genoemd. Bij dit campingmatras wordt deze niet specifiek genoemd omdat Bo-Camp haar matrassen niet officieel test. Maar gezien het gebruikte materiaal en de dikte kun je uitgaan van een R-waarde van tussen de 6 en 8 wat betekent dat hij zelfs bij temperaturen onder de  -20 ºC  nog voldoende isoleert om comfortabel te kunnen slapen. 

Lees ook:  Review: Quechua Ultim Comfort 8 cm slaapmat Decathlon

Bo camp ratcliff 10 camping matras test

Uitrollen en opblazen binnen 2,5 minuut

De Bo-Camp Ratcliff 10 slaapmat is een zelfopblazend, ook wel self inflatable, matras. Het is een kwestie van: uit de zak, uitgerold neerleggen en hij blaast zichzelf op.  De snelheid en volledigheid waarmee dit gaat, verschilt per slaapmat. Het Ratcliff matras komt hier als een middenmoter uit. Het zichzelf opblazen gaat eigenlijk erg snel. In zo’n 2 minuten en 23 seconden blaast de mat op tot zo’n 90%. Daarna moet je zelf nog zo’n 29 keer bijblazen om hem echt hard te krijgen en dat is dan weer best vaak.

Het ventiel van dit matras moet je even kennen. Het is een flipventiel. Door op het ventiel te drukken kun je de stand instellen. De witte plastic kant naar buiten is opblazen, gele rubber kant naar buiten is leeglopen, hoewel je het ventiel dan ook half open kunt zetten, wat nog sneller gaat. Het vraagt echt even wat fröbelen de eerste keer, maar daarna werkt het goed.

Goed om te weten is dat deze matrassen eerst een keer of 5 opgeblazen moeten zijn geweest voordat ze het volledige zelfopblazende vermogen hebben bereikt. De gegevens in deze test waren na het matras 5 keer opgeblazen te hebben.

Bo camp ratcliff 10 slaapmat zak

Oprollen vraagt wat kracht

Het oprollen van de Bo-Camp slaapmat vraagt wat meer kracht dan bijvoorbeeld de Exped Megamat. Ook hier is de knie-methode de best werkende. Je rolt naar het ventiel toe, waarbij je de Bo-Camp Ratcliff 10 cm slaapmat met je handen oprolt, terwijl je met je knie op de opgerolde mat drukt zodat deze compact blijft.

Met de meegeleverde klittenband spanbanden kun je het matras opgerold houden, zodat het in de zak past. Deze past er met een beetje trekken goed omheen, Maar gebruik dus zeker de spanbanden want zonder is het lastiger. Met een pakmaat van 77 x 26 cm maakt dat de mat gemiddeld is. Het fijne aan het flipventiel is dat deze niet uitsteekt en dus minder kwetsbaar is.

Technische specificaties Bo-Camp Ratcliff 10

Bo-Camp Ratcliff 10 cm
Dikte10 cn
Lengte198 cm
Breedte76 cm
Pakmaat26 x 77 cm
Gewicht3580 gram
R-waardeHoog
VullingFoam
Prijs:Check >

Bo camp ratcliff 10 slaapmatBo camp ratcliff 10 vs 7

Ratcliff 10 cm vs. Ratcliff 7,5 cm

Van de Bo-Camp Urban Outdoor Ratcliff is naast een 10 cm ook een 7,5 cm versie. Het verschil tussen de twee is best groot. Een volwassen mens van 82 kg zoals ikzelf, ligt op de 10 cm mat echt comfortabeler. Daarnaast heeft de 7,5 cm versie een kwetsbaarder ventiel en een langere opblaastijd. Voor een volwassene zou ik dus zeker voor deze 10 cm versie kiezen. Mijn kinderen van 7 en 11 hebben ook op beide matten gelegen en die merkten geen verschil in comfort. Wel is de pakmaat van de 7,5 cm Ratcliff uiteraard kleiner en is hij makkelijker op te rollen. 

Lees ook:  Review: Exped Megamat Lite 12, slaapt als een roosje

Bo camp ratcliff 10 review

2-persoonsmatras een idee? ?

Ik krijg vaak de vraag of je nu voor een tweepersoons 10 cm slaapmat of voor 2 x een eenpersoons slaapmat moet kiezen. In de blog “Moet ik een een- of een tweepersoons versie kopen?”, leg ik uitgebreid de voor- én nadelen uit.

De korte versie? Van de Ratcliff is geen tweepersoons versie beschikbaar. Wel is er de Bo-Camp Sutton 10 die eigenlijk gelijk is aan de Ratcliff maar dan in een tweepersoonsformaat. Bij de tweepersoons Sutton heb je geen kier, maar die is wel smaller, 132 cm en heeft een kleinere pakmaat. Maar, 2 x de éénpersoons Bo-Camp Ratcliff slaapmat is flexibeler en kun je met de Exped Universal Mat Coupler mooi aan elkaar verbinden zonder kier. Check wel of in de breedte van jouw binnentent 2 x 76 cm breed past.

Bo-Camp Ratcliff 10 cm
Beoordeling
Bo-Camp Ratcliff 10 cm
8.2
gemiddeld
Dit relatief laag geprijsd 10 cm boxmatras slaapt in ieder geval heerlijk. Hij blaast zichzelf als één van de snelste slaapmatten op maar daarna moet je nog wel relatief veel bijblazen. Daarna blijft hij ook na ruim een week gewoon hard. Oprollen gaat prima en hij past in de zak maar dan moet je de spanbanden wel goed stevig aantrekken.
 • Prijs
  9.0
 • Slaapcomfort
  9.0
 • Oprollen / uitrollen
  7.0
 • Inpakken
  6.0

Eindoordeel: Review slaapmat Bo-Camp Ratcliff 10 cm slaapmat

Binnen de 10 cm boxmatras slaapmatten is de Bo-Camp Ratcliff 10 één van de goedkopere matrassen. Maar dat vertaalt zich niet in minder slaapcomfort. Hij blaast zichzelf erg snel op, maar je moet wel iets meer dan gewoonlijk bijblazen. Hoewel ik de kwaliteit op de langere termijn na twee weken niet kan beoordelen, zijn de gebruikte materialen gelijk aan de slaapmatten van onder andere Human Comfort, Vrijbuiter en Karsten. Alles bij elkaar een prima slaapmat voor een prima prijs.

bo camp ratcliff slaapmat review

Dit matras is door Soellaart ter beschikking gesteld voor de test. 

 

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

reageer

Laat jouw reactie achter

User Review
 • Prijs
  Sending
 • Slaapcomfort
  Sending
 • Oprollen / uitrollen
  Sending
 • Inpakken
  Sending