Review: Met de blokhutboot op pad, wat een vrijheid

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Een blokhut waarmee je door het Brabantse rivierenlandschap kunt varen en waarbij je onderweg alles bij je hebt. Dat is een blokhutboot. Het is een leuk en heerlijk ontspannen om zo een weekend de drukte te ontvluchten. Hoewel het varen ook best spannend leek, hebben we het toch gedaan en we hadden onze nachten op een blokhutboot niet willen missen. In deze review vertel ik je waarom.

blokhutboot biesbosch

Kanoën en vuurtje stoken op het aanlegstrand

Varen met de blokhutboot voelt een beetje als met je camper het water opgaan. Je hebt overal je eigen huisje met alles wat je nodig hebt bij je. Je hebt de vrijheid om te gaan en staan waar je wilt en je komt op plekken die voor anderen lastig te bereiken zijn.

De dag beginnen met koffie en een ontbijtje op het voordek, terwijl de meerkoeten al druk in de weer zijn. Dan een spelletje spelen. Terwijl we varen, even de afwas doen en zwaaien naar de binnenvaartschippers. Aanleggen aan een stille Maas-arm bij een strandje. De kinderen zoeken stenen en droog hout voor een kampvuurtje vanavond en maken nog een rondje met de kano.

Na de lunch vertrekken we weer naar een plekje in de luwte om te overnachten. Terwijl we ons avondeten bij het kampvuurtje opeten, komen de Halloway-koeien nieuwsgierig naar ons kampvuur gluren. De zon zakt achter de horizon en de wijnfles gaat open. Het leven op een blokhutboot is simpel, vrij en zo relaxed.

varen blokhutboot

blokhutboot vast liggen

Zonder vaarbewijs, maar wel met hulp

De blokhutboot is best een gevaarte: 8,5 meter lang en 4 meter breed. Als je nog nooit met een boot gevaren hebt, is dat best intimiderend. Toch heb je door de afmetingen en snelheid geen vaarbewijs nodig. Vooral mijn vriendin vond dat spannend. Zelf dacht ik het wel even te doen, want ik had immers jaren met kleine zeilboten gevaren. Wat bleek? Het varen is na twee uur wennen echt goed te doen. Volgens mijn zoon van negen, die ook even achter het roer zat, is het net MarioCart.

Gratis iedere maand even kamperen met ons e-magazine?

Iedere maand ontvang je een update met daarin het laatste nieuws over kamperen, handige kampeertips en de laatste winacties in je mailbox.

Jouw e-mailadres is veilig bij ons.

Voor vertrek krijg je een uitgebreide YouTube-video toegestuurd waarin alles over de boot, inclusief de besturing, wordt uitgelegd. Eenmaal ter plekke krijg je de uitleg nog een keer kort en kun je vragen stellen. Daarna gaan ze samen met jou een proefrondje varen. Dat is wel een fijn idee, je hebt eigenlijk een soort vaarinstructeur naast je staan.

Lees ook:  7 tips voor een dag of weekend Workum

Bij ons bleek al snel dat juist door mijn ervaring op zeilboten, waarbij je het roer in de tegengestelde richting van waar je naartoe wilt, moet duwen, mijn stuurkwaliteiten minder waren dan die van mijn vriendin. Maar na de eerste kilometers begon het te wennen en is het voor iedereen te doen.

snelheid blokhutboot

Hoe snel gaat een blokhutboot? Onthaastspeed!

Varen met een blokhutboot is echt onthaasten. Je vaart echt heel rustig over de rivierarmen en hebt dus alle tijd om om je heen te kijken. Wij genoten van de meerkoetjes die over het water leken te lopen, vissende ijsvogeltjes en we denken zelfs de snuit van een bever te hebben gespot.

De boot is hybride. In de normale stand vaar je helemaal elektrisch, het dak ligt vol zonnepanelen. Met een beetje mazzel haal je dan een kilometer of vijf per uur. Er is ook een “turbostand”, dan gebruik je ook de dieselmotor en vaar je ongeveer twee keer zo snel. Op de Maas voeren wij vaak op de snelle stand, verder op de stille langzame stand. Waar je wel rekening mee moet houden, is dat wanneer je stroomopwaarts vaart, je langzamer gaat. Stroomopwaarts voeren we ongeveer zeven km per uur in ‘turbostand’.

review blokhutboot

bomen klimmen

Waar kun je varen met een blokhutboot?

Op drie plekken worden blokhutboten verhuurd voor een weekend, midweek of week. Alle locaties liggen in de buurt van de Maas. Ze liggen in de Biesbosch, bij het riviertje de Linge en aan de Maas bij Heerewaarden in De Bommelerwaard. Wij voeren vooral tussen Heerewaarden en Heusden.

Onze favoriete aanlegplekken

Je kunt met de blokhutboot heel makkelijk in de natuur bij een strandje of aan de kant aanleggen, maar je kunt er ook in jachthavens en mooie stadjes zoals Heusden afmeren. Omdat we maar een weekend weg waren, hebben we lang niet alle mogelijke plekken gezien. We hebben vooral in de zijtakken van de Maas gelegen. Je verwacht eerlijk gezegd niet dat er nog zo veel mooie natuur te vinden is rondom de Maas, waarop ook grote megatankers varen. Je krijgt van Blokhutboot een magazine met vaarkaarten en suggesties voor mooie aanlegplekken. Een paar van onze favoriete plekken:

  • De afgedamde maas bij Heusden: Kleine zand- en grasstrandjes, afgewisseld met bos en weilanden. Relatief rustig en ook mooie plek om te kanoën.
  • Heusden stad: Heusden is een prachtig vestingstadje. Leg bij de ophaalbrug de boot aan en ontdek de kleine straatjes. Ook handig om proviand in te slaan.
  • Oude Maasarm bij Kerkdriel: Als je eerst langs Kerkdriel vaart denk je: waar kom ik terecht?, want je vaart langs veel huizen en een challets, maar als je dan de oude Maas-arm inslaat, bevind je je in een groene stille oase van waaruit je zo naar Alem loopt of een mooie wandeling maakt.
  • Lithse Ham: Deze grote zandafgraving ligt vlak bij het ophaalpunt van de blokhutboten bij Heerewaarden. Als je het gat binnenvaart, zie als eerste een bungalowpark. Maar vaar je dan direct naar links, dan kun je overnachten tussen wilde paarden. Vaar je naar rechts dan kun je de laatste twee inhammen in alle rust overnachten tussen de Halloway-koeien. Ook een fijne plek om te zwemmen en te kanoën.
Lees ook:  De 14 mooiste campings met privé sanitair in Gelderland

blokhutbout review

Alles aan boord, helemaal zelfvoorzienend

Op de blokhutboot is eigenlijk alles aanwezig wat je nodig hebt. Er is een keukentje met inventaris, koelkast en vierpitsgasfornuis. Een toilet met wasbak. Een ervaring an sich is douchen onder de warme douche op het achterdek. Met zwemkleding aan of in het donker in je nakie. Verder is er een zitje en een vast tweepersoonsbed. Het zitje kun je ook tot tweepersoonsbed ombouwen. Het enige wat wij misschien gemist hebben, is dat je het tweepersoonsbed niet kunt afsluiten van het zitje met een gordijn of scherm. Dan zouden de kinderen iets makkelijker in slaap vallen. Maar verder is echt alles aan boord. Er is zelfs verwarming en ook een aansteker voor het kampvuurtje is er.

blokhutboot

blokhutboot kano

Voor kinderen is de blokhutboot een avontuur, maar ook wennen

Voor onze kinderen was het varen an sich al een avontuur. Ze hadden er vooraf ontzettend veel zin in en hebben zich echt goed vermaakt. Vooral als we ergens aanlegden, waren ze meteen van boord. Schelpen en stenen zoeken, in bomen klimmen, voetballen of kanoën. Ze vonden het geweldig en moesten bijna huilen toen het weekend voorbij was.

Wel merkte ik dat het varen zelf ze redelijk snel ging vervelen. Het is dus slim om veel teken-/knutselspullen, leesvoer en spelletjes mee te nemen. Of om een paar filmpjes van Netflix te downloaden, want de 4G-internetverbinding is onderweg niet altijd optimaal.

blokhutboot tips

blokhutboot heerewaarden

Handige tips voor op de blokhutboot

Al doende leert men, ook op een blokhutboot. Als je vooraf de YouTube-video van Blokhutboot goed bekijkt en het Blokhutboot Magazine doorneemt, dan ben je gewoon goed voorbereid. Dan wil ik je deze tips nog graag meegeven:

Handschoenen: Neem vooral handschoenen mee. Ik had ze toevallig nog in mijn jas zitten en dat was een uitkomst. Als je in de schaduw vaart in het voorjaar of najaar, kan het met de wind erbij best koud zijn.
Vaarkaart Nederland app: Van iemand in de jachthaven kreeg ik de tip om de Vaarkaart Nederland app te downloaden. Eigenlijk een soort Google Maps voor op het water. Hij werkt niet helemaal optimaal, maar kan je wel een indicatie geven van hoelang iets varen is in kilometers. Want dat is echt lastig inschatten.
Eb en vloed: In het Maas-gebied is het getijde van de zee nog steeds van invloed. Het verschil tussen eb en vloed kan wel 60 cm zijn. Met deze getijdentabel kun je zien of het juist hoog water of laag water is wanneer je ergens aanlegt. Vooral goed om te bekijken als je ergens voor de nacht gaat liggen. Wij hadden hier te weinig rekening mee gehouden en zijn één ochtend flink vast komen te liggen. Niet zo erg als je geen haast hebt, het water stijgt wel weer en met behulp van deze video lukt het wel om los te komen. Op de ankerpalen staan oranje pijlen. Als je die diepte aanhoudt, zit je redelijk veilig.

Nog een keer? Jahhh, dan met de blokhutboot door de Biesbosch

Wij vonden de vrijheid, het zelfvoorzienende en buiten zijn echt heerlijk. Een mix van een camper, glamping en huurjacht in één. Wat we vooraf niet hadden verwacht, is dat je door het varen echt enorm tot rust komt. We maakten ons wat zorgen over het varen. Maar dat went snel en het langzaam aan je voorbij zien trekken van het rivierlandschap en alle vogels en dieren die je ziet, zorgen voor zo’n ontspannen gevoel. We komen dus nog een keer terug voor een weekje Blokhutboot, dan gaan we weer een andere omgeving ontdekken. De Biesbosch misschien wel.

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

5 reacties

  • Ook wij hebben met 8 volwassenen en 6 kleinkinderen, 4 blokhut boten gehuurd gehad, voor een midweek, wij kunnen het iedereen aan bevelen, grandioos is onze ervaring geweest, het was weer eens wat anders dan met een caravan onderweg te zijn.

  • blokhutboot niet echt genieten van de stilte

    • 4.0
      Kwaliteit:
    • 4.0
      Gebruiksgemak:
    • 4.0
      Pakmaat:

    je komt voor de rust maar krijgt in de winter herrie
    De kachel maakt een enorme herrie zodat je s’nachts niet kan slapen. Volgens de eigenaar is dit normaal.. Als je al geboekt hebt dan krijg je ineens te horen dat je ook nog moet betalen voor ieder gevaarde uur.

Laat jouw reactie achter

User Review
  • Kwaliteit:
    Sending
  • Gebruiksgemak:
    Sending
  • Pakmaat:
    Sending