Binnentent wassen en verven, dit is het resultaat

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk De binnentent of slaaptent van je tent of vouwwagen wassen of zelfs verven, kan dat? Omdat de kindertent van onze vouwwagen erg licht was én in de loop der jaren een beetje smerig was geworden, vroeg ik me af of die niet gewoon in de wasmachine kon. Als ik dan toch bezig ben, dan verf ik hem meteen ook, dacht ik. Best spannend vond ik het, maar hieronder zie je het resultaat.

De kindertent van onze Holtkamper is beige van kleur en dat betekent dat hij behoorlijk licht is. Mijn dochter, die sowieso gevoelig is voor licht, kon hierdoor slecht in slaap komen op de camping. In onze Fresh & Black tent ging dat echter veel beter. Hierdoor geïnspireerd dacht ik: waarom verven we de binnentent niet gewoon zwart?

binnentent wassen

Kun je een binnentent van een tent überhaupt wassen?

Een buitentent wassen met zeep is echt een no go. Een binnentent is een ander verhaal. De binnentent hoeft immers niet waterdicht te blijven. Op zich zou je een binnentent of slaaptent van katoen, polykatoen of polyester dus moeten kunnen wassen op een lage temperatuur. Dat kan ook gewoon in de wasmachine.

Met koud water wassen of op 20 of 30 graden op een voorzichtig programma (fijne was). Zelf heb ik mijn katoenen binnentent zo op 30 graden gewassen. Dat ging goed, ook al vond ik het zelf superspannend. Na de wasbeurt paste de tent nog steeds  prima in de vouwwagen, hoewel ik het gevoel heb dat hij wel een klein beetje gekrompen is.

binnentent verven en wassen

binnentent verven

Kun je een binnentent verven?

Omdat ik de kinderslaaptent dus ook wilde verduisteren, besloot ik de tent ook meteen maar te verven. Op internet wat research gedaan en de Dylon textielverf schijnt het beste te werken bij lage temperaturen, maar kan wel gewoon in de wasmachine gebruikt worden. Het werkt ook bij polyester, maar dan is de dekking wel iets minder volgens het etiket.

Per 500 gram tent moet je één potje gebruiken. Mijn tent was bijna twee kilo dus heb ik vier potjes gebruikt. Ik heb zwart gebruikt om de slaaptent echt donker te maken, maar je zou hem zelfs roze kunnen verven.

 1. Je wast de tent eerst een keer gewoon, zodat er geen vlekken meer op zitten.
 2. Direct nadat het gewone wasprogramma is afgelopen – de tent is dan nog nat – voeg je de inhoud van de potjes verf toe. Zet de wasmachine op een fijnwasprogramma aan op 20 of 30 graden.
 3. Als dat programma is afgelopen, is je tent zwart. Je wast hem dan nog een keer koud om alle verfresten te verwijderen.
 4. De tent kun je nu op een wasrek – dus niet in de droger – laten drogen
 5. Neem de randen van de rubbers van je wasmachine af met een oude doek om de verfresten te verwijderen.
 6. De wasmachine laat je nu nog een keer op 90 graden draaien om de laatste verfresten uit de machine te krijgen.
Lees ook:  Minder condens in je tent? | 9 tips!

slaaptent binnentent verven

Het resultaat?

Onze slaaptent is zwart geworden door de Dylon verf, maar 100% tevreden ben ik niet. Ik weet niet zo goed of het komt omdat er toch nog vlekken in het doek zaten of omdat de tent te groot was, maar de verf heeft niet op alle plekken 100% gedekt. Je zit wat antraciete kringen. Een volgende keer had ik toch voor een handwas gekozen in een betonkuip of iets dergelijks, omdat je dan meer invloed hebt op waar de verf allemaal komt.  Qua verduistering is het echter een groot succes. De slaaptent is pikdonker geworden en mijn dochter slaapt een stuk beter. Dus uiteindelijk is de missie geslaagd.

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

8 reacties

 • Binnentent verven en plekken krijgen:
  Ik heb eens gordijnen geverfd, waarbij de verkoopster de waarschuwing gaf dat verkleurde plekken door de zon niet goed de verf op zouden pakken. Dus dat kan hier ook de oorzaak zijn.

 • 3 Jaar terug heb ik ook de binnententen van een Holtkamper geverfd. 1 Werd mooi effen denimblauw, de andere pakte ook niet goed. De kinderen vonden de wolkjestent prachtig 🙂

 • Op de potjes staat niet (meer?) dat het ook op polyester werkt en dat klopt ook, werkte bij ons totaal niet. Ik ga nog wat verder zoeken en anders misschien donkere voeringstof gebruiken.
  Als iemand nog andere tips heeft, hoor ik het graag!

 • Hey Tjerk, Kicke stuk, dit is bruikbaar. Ik heb zelf een vintage binnentent (mèt vast kuipzeill) die ik met Dylon wil verven. Was jouw binnentent ook met vast kuipzeil? Momenteel 3 potten Dylon klaar staan, maar twijfel om er toch wat potjes bij te halen.

Laat jouw reactie achter

User Review
 • Kwaliteit:
  Sending
 • Gebruiksgemak:
  Sending
 • Pakmaat:
  Sending