Beste waterfilter voor outdoor & op reis? | 5 zelf getest!

3b74fbb114580411766c87c2934f8466?s=55&d=mm&r=g Corine Een waterfilter meenemen op outdoor avontuur of op reis kan je trip maken of breken. Tijdens een hike, bikepackingavontuur, kanotocht of een reis in een land waar je de waterkwaliteit niet kunt vertrouwen, kan een waterfilter goed van pas komen. Maar welk waterfilter is nu je beste keuze? Zie jij door het woud aan waterfilters het bos niet meer? Geen stress! Ik nam vijf verschillende waterfilters mee tijdens een 7-daagse kanotocht in Zweden en ervaarde enerzijds dat een waterfilter echt een lifesafer kan zijn, maar anderzijds dat er wel echt flinke verschillen in met name het gebruiksgemak van de filters zit. In deze test zetten we vijf populaire filters naast elkaar.

Waterfilters met opvouwbare fles

Waterfilters zijn er in verschillende soorten

Waterfilters voor outdoor liefhebbers, op reis of tijdens het backpacken zijn er in vele soorten en maten. Ik testte tijdens mijn kanotocht in Zweden 5 waterfilters, waarin 3 verschillende filter-/ waterzuiveringssystemen gebruikt werden. Ieder filtersysteem zoals een UV-filter of membraanfilter, werkt op een andere manier. Geïnteresseerd in welke verschillende filter- en zuiveringssystemen er bestaan en wat hun voor- en nadelen zijn? Lees dan ook vooral ook ons artikel: “Help! Hoe kies ik een waterfilter?

5 waterfilters getest

Welke waterfilters heb ik getest? 

Steripen Adventurer OptiLifestraw Peak SeriesKatadyn BeFreeCare Plus WaterfilterCare Plus Water Filter EVO
Afmetingen16,4 x 5 x 3,5 cm (incl. hoesje)11,5 x 11,5 x 31 cm26,5 x 8 x 6,5 cm4,5 x 15 cm4 x 21 cm
Gewicht126 gr.
(incl. hoesje)
108 gr.
(incl. fles)
63 gr.,
(incl. fles)
129 gr.
(incl. fles)
123 - 326 gr. (afhankelijk van gebruik)
Inhoudn.v.t.1 l.2 l.3 l.3 l.
Levensduur8000 filtersessiesTot 2.000 l.Tot 1000 l.Tot 3.500 l.Tot 5000 l.
Poriegrootten.v.t.0,2 micron0,1 micron0,1 micron0,1 micron
Type filterUV filterMembraan microfilterHolle vezel membraanfilterHolle vezel membraanfilterHolle vezelfilter + carbonfilter
Tegen bacteriën99,99%99,99%99,99%99,99%99,99%
Tegen protozoa99,99%99,99%99,99%99,99%99,99%
Tegen deeltjesNeeJaJaJaJa
Tegen virussen99,99%NeeNeeNeeDeels
Tegen chemicaliënNeeNeeNeeDeelsDeels
Tegen zware metalenNeeNeeNeeDeelsnee
Beoordeling:
7.6
8.8
9.0
7.8
7.6
Prijs€€€€€€€€€€€€€
Check prijsCheck prijsCheck prijsCheck prijsCheck prijs

Hoe zijn de waterfilters getest?

Alle vijf de bovenstaande waterfilters zijn getest tijdens een kanotrektocht door Zweden. Tijdens deze tocht trokken we een week off grid met de kano rond en dronken uit de Zweedse meren. Tijdens onze trektocht letten we op het gebruiksgemak van de filtersystemen, de smaak van het water, of wij zonder buikloop weer thuis zouden komen en natuurlijk of de systemen ons tijdens deze week niet in de steek lieten. Over de duurzaamheid van de systemen op de lange termijn kunnen we op dit moment enkel voorspellingen doen. 

Testresultaat: Wat een tegenvaller: geen tegenvallers!

Ik had jullie hier graag een spannend testresultaat voorgeschoteld, maar helaas heeft onze test in Zweden niet tot dramatische resultaten geleid. Het water was in alle gevallen goed drinkbaar en rook en smaakte niet raar. De filtersnelheid was dik in orde, er is geen filter dat het binnen een week al begaf – daarna ook niet overigens.

Ook hebben we geen buikloop gekregen. Gelukkig maar, want het zou lastig zijn geweest om bij het testen van vijf verschillende filters de aanstichter daarvan aan te wijzen. 

Naar aanleiding van onze test zouden we je geen enkel filter in zijn algemeen afraden. Wel is ons opgevallen dat het gebruiksgemak per filter enorm afhankelijk is van jouw activiteiten en de omgeving waarin je deze onderneemt. Een 3 liter grote waterzak vullen met zo helder mogelijk water in een ondiep riviertje is bijvoorbeeld een frustrerende onderneming die je holle vezelmembraanfilter geheid verstopt zal doen raken. Een rietje komt minder tot zijn recht als je onderweg nauwelijks waterbronnen – of enkel diepe putten – tegenkomt en een UV-waterzuiveringssysteem is niet zo handig als je onderweg steeds troebel water moet filteren of geen flessen met brede hals mee hebt.

Wat is het beste waterfilter? 

Tijdens onze kanotrektocht in Zweden vonden wij de Katadyn BeFree en de Lifestraw Peak het fijnst in gebruik. We hebben hier dan ook al flink wat liters Zweeds meerwater uit gedronken. We hoefden van beide waterfilters tijdens het kanoën enkel de dop er maar af te schroeven en de fles in het water te hangen, om onszelf weer van een liter vers drinkwater te voorzien. Filteren kon vervolgens al drinkend, terwijl je de waterfles met 1 hand vasthield. Met de inhoud van een liter kwam het filter ‘s avonds ook bij het koken op ons kamp goed van pas.

De Katadyn BeFree is de meest lichtgewicht variant van deze twee en het makkelijkst te onderhouden, ook was de poriegrootte kleiner dan bij de Lifestraw Peak. De Lifestraw Peak vraagt wat meer onderhoud en is wat zwaarder, maar voelt daardoor ook degelijker aan en is op meerdere manieren inzetbaar. 

Beste waterfilter voor outdoor grammenjagers: De Katadyn BeFree is met afstand het lichtste door ons geteste waterfilter. Het filter is enorm makkelijk in gebruik, zeker wanneer je de opvouwbare fles onderweg voortdurend kunt bijvullen. Daarnaast neemt het filter leeg en opgevouwen nauwelijks plek in. Ook handig voor trialruns bijvoorbeeld. Uiteraard komt het lage gewicht met een prijs: het filterelement gaat slechts 1000 liter mee en het materiaal van de opvouwbare fles voelt kwetsbaarder aan dan dat van sommige alternatieven. 

Beste waterfilter voor op reis: Ga je een reis maken of backpacken dan heb je vaak wel toegang tot kraanwater maar dat water is niet overal te vertrouwen. In deze gevallen is de Steripen Adventurer Opti je beste keus omdat deze compact is en naast bacteriën, ook de meeste virussen doodt. Een andere optie voor backpackers is het CarePlus Waterfilter Jungle. Let op: deze doodt geen virussen, maar is wel breder inzetbaar en te combineren met de oprolbare bidon of petflessen. Bedenk dus goed voor welke bestemming(en) je hem gebruiken wilt!

Lees ook:  Beste elektrische koelbox 2024! | 6 écht getest!

Meest veelzijdige waterfilter: Wanneer je op zoek bent naar een waterfilter dat je op veel verschillende manieren en in allerhande situaties kunt toepassen, is het Care Plus Waterfilter EVO een geschikte keus. Het filter combineert twee verschillende filtersoorten waardoor hij ook virussen in het water vermindert. Daarnaast kan het zowel als rietje, op een petfles, in combinatie met een waterzak of de meegeleverde waterzak worden gebruikt. Afhankelijk van het soort trip kun je een deel van de bijgeleverde accessoires thuislaten. Dat maakt dat ook dit filter zeker het overwegen waard zijn voor je reis of backpack avontuur.

Resultaten per waterfilter

Ieder waterfilter dat ik tijdens mijn kanovakantie in Zweden heb getest, heb ik van een review voorzien waarin de details én voor- en nadelen van ieder waterfilter worden besproken. Lees ze vooral even door om te bepalen welk filter het beste bij jouw wensen past! Hieronder een samenvatting per waterfilter:

1. Katadyn BeFree 

9.0
Beoordeling
Katadyn BeFree: lichtgewicht, compact en enorm gebruiksvriendelijk
Beoordeling
9.0
gemiddeld
De Katadyn BeFree is en zeer gebruiksvriendelijk en compact waterfilter. Samen met de bijbehorende waterfles is het een geschikte manier om tijdens je outdooravonturen snel aan schoon drinkwater te komen. Het filter is enorm lichtgewicht en daarmee een aanrader voor de absolute grammenjagers, maar voelt wel wat minder robuust aan.
 • Algemeen
  8.6
 • Gebruiksgemak
  10.0
 • Pakmaat
  10.0
 • Kwaliteit
  7.0

Pluspunten

 • Makkelijk in gebruik
 • Water vloeit makkelijk door, zowel bij drinken als knijpen
 • Lichtgewicht
 • Maatindicatie op fles
 • Fles is doorzichtig, dus je ziet precies hoeveel er nog in zit en hoe troebel je water is
 • Het membraan laat zich makkelijk on the go reinigen

Minpunten

 • Materiaal van de fles voelt kwetsbaar aan
Specificaties
ModelKatadyn BeFree
MerkKatadyn
Afmetingen26,5 x 8 x 6,5 cm
Gewicht63 gram, inclusief Hydrapak® SoftFlaskTM
Inhoud waterfles1 liter
CapaciteitFiltert tot 1000 liter
Type filterHolle vezelfilter, EZ-Clean MembraneTM
Poriegrootte0,1 micron
Effectief tegen bacteriën en andere micro-organismen?Ja
Effectief tegen protozoa (eencelligen)?Ja
Effectiviteit tegen deeltjes (microplastics, zand, sediment)?Ja
Effectiviteit tegen virussen?Nee
Effectiviteit tegen chemicaliën?Nee
Effectiviteit tegen zware metalen?Nee

Het systeem van de Katadyn BeFree is enorm eenvoudig in gebruik, weegt nauwelijks iets en is ook nog eens heel compact mee te nemen. Dankzij de handige opvouwbare waterfles kun je on the go gefilterd water drinken. En dankzij het doorstroomgemak leent het filter zich ook uitstekend voor het vullen van meerdere flessen gefilterd water.

De maataanduiding op de fles is een fijn extra waar wij bij het koken van iedere maaltijd dankbaar gebruik van maakten. Enig nadeel is wat ons betreft de fles die toch wat kwetsbaar aanvoelt. Lees de volledige review…

Waar te koop:


2. Care Plus Water Filter EVO

7.6
Beoordeling
Care Plus Water Filter EVO - duurzaam en veelzijdig!
Beoordeling
Care Plus Water Filter EVO
7.6
gemiddeld
Het Care Plus waterfilter is zeker niet het lichtste of meest compacte waterfilter op de markt, maar biedt wel maar liefst 2 verschillende filterelementen en 4 verschillende gebruiksopties. Daarnaast gaat het filter met zijn capaciteit van 5.000 liter enorm lang mee en zijn de filterelementen ook nog eens vervangbaar. Absoluut een duurzame keus dus, wanneer een paar extra grammen er niet toe doen.
 • Algemeen
  7.8
 • Gebruiksgemak
  7.0
 • Pakmaat
  7.4
 • Kwaliteit
  8.0

Pluspunten

 • Enorm breed inzetbaar
 • Gaat veel liters mee
 • Filterelementen zijn vervangbaar
 • Past ook op PET-flessen

Minpunten

 • Zwaarder en minder compact dan andere filters
 • De doorstroom kan bij water met losse deeltjes sneller stagneren, vereist vaker schoonspoelen
Specificaties
ModelCare Plus® Water Filter EVO
MerkCare Plus®
Afmetingen filter4 x 21 cm
Gewicht123 gram (filter), 197 gram (incl. waterzak), 326 gram (incl. bewaarzak etc.)
Inhoud waterzak3 liter
CapaciteitFiltert tot 5000 liter
Type filterHolle vezelfilter + carbonfilter
Poriegrootte0,1 micron
Effectief tegen bacteriën?99,99999%
Effectief tegen protozoa (eencelligen)?99,9%
Effectiviteit tegen deeltjes (microplastics, zand, sediment)?Ja
Effectiviteit tegen virussen?Deels, maar vele zijn kleiner dan 0,1 micron
Effectiviteit tegen chemicaliën?Deels, worden verminderd door carbonfilter
Effectiviteit tegen zware metalen?nee

Hoewel het Care Plus Water Filter EVO geen geschikt waterfilter is voor de grammenjagers, is het wel een heel degelijk waterfilter dat op verschillende manieren in te zetten is. Je kunt hem als rietje gebruiken, op een petfles draaien, als watersysteem in je rugzak inzetten en als waterzak met filtersysteem in je kamp gebruiken. Om grammen te besparen kun je afhankelijk van je plannen besluiten alle onderdelen mee op pad te nemen, of bijvoorbeeld alleen het filter en een petfles.

De levensduur van 5000 liter is ontzettend hoog vergeleken met andere geteste filters en het feit dat beide filterelementen ook nog eens te vervangen zijn, maakt dit filter tot een heel duurzame keus. Lees de volledige review

Waar te koop:


3. Steripen Adventurer opti

7.6
Beoordeling
Steripen Adventurer opti, snel en lichtgewicht water zuiveren!
Beoordeling
Steripen Adventurer opti
7.6
gemiddeld
De Steripen Adventurer opti is een compact, licht en eenvoudig te bedienen waterzuiveringsysteem. Het UV-licht doodt zelfs de meeste virussen, maar let op: helder water is cruciaal! Je bent afhankelijk van batterijen, maar krijgt daarvoor een fijn zuiveringsyssteem dat weinig onderhoud vergt. Afhankelijk van jouw type avontuur kan dit absoluut een heel goede keus zijn!
 • Algemeen
  7.4
 • Gebruiksgemak
  7.4
 • Pakmaat
  8.0
 • Kwaliteit
  7.4

Pluspunten

 • Elimineert ook virussen
 • Compact

Minpunten

 • Enkel geschikt voor helder water
 • Je bent afhankelijk van batterijen
Specificaties
ModelAdventurer Opti
MerkSteripen
Afmetingen16,4 x 5 x 3,5 cm (incl. hoesje)
Gewicht126 gram (incl. hoesje)
Filtertijd per hoeveelheid48 sec voor 0,5 liter en 90 sec voor 1 liter
CapaciteitLamp gaat 8000 filtersessies mee,
BatterijTwee CR123A lithiumbatterijen
Batterijduur50 liter
Type filterUV filter
Effectief tegen bacteriën?99,999%
Effectief tegen protozoa (eencelligen)?99,999%
Effectiviteit tegen deeltjes (microplastics, zand, sediment)?Nee
Effectiviteit tegen virussen?99,999%
Effectiviteit tegen chemicaliën?Nee
Effectiviteit tegen zware metalen?Nee
Lees ook:  Welke campingstekker heb ik nodig?

De Steripen Adventurer opti is een fijne compacte waterzuiveraar voor avonturen waarbij je niet te veel troebel water tegenkomt. De Steripen is gemakkelijk in gebruik, vergt weinig onderhoud, zuivert 1 liter water in slechts 90 seconden en elimineert in tegenstelling tot veel waterfilters, ook nog de meeste virussen. Dat zorgt dat je toch net wat veiliger zit. 

Hierdoor is hij ook erg geschikt om bijvoorbeeld mee te nemen naar landen waar het kraanmater gezuiverd moet worden of op een langeafstandswandeling in gebieden waar onderweg watervoorraden in tanks worden klaargezet. Zorg er wel voor dat je genoeg batterijen meeneemt, want zodra je batterijen leeg zijn, heb je niets meer aan deze waterzuiveraar! Lees de volledige review…

Waar te koop:


4. Care Plus Waterfilter

7.8
Beoordeling
Care Plus waterfilter - een veelzijdige reisgenoot
Beoordeling
Care Plus Waterfilter
7.8
gemiddeld
Het Care Plus waterfilter is dan misschien niet het lichtste of meest compacte waterfilter op de markt, maar vergis je niet: dit filter is op maar liefst 3 manieren inzetbaar! Ga jij op avontuur naar een droger gebied waar je meerdere liters water tegelijk mee wilt nemen? Dan is dit misschien wel het filter voor jou!
 • Algemeen
  7.8
 • Gebruiksgemak
  7.8
 • Pakmaat
  7.6
 • Kwaliteit
  8.0

Pluspunten

 • Breed inzetbaar
 • Eenvoudig schoon te maken
 • Past ook op PET-flessen
 • Gaat veel liters mee
 • Maatindicatie op opvouwbare fles

Minpunten

 • Neemt wat meer ruimte in d
 • Om uit de combinatie filter + opvouwbare waterfles te drinken heb je twee handen nodig
 • De behuizing is wat kort voor het gebruik als rietje
Specificaties
ModelCare Plus Waterfilter (jungle groen)
MerkCare Plus
Afmetingen filter4,5 x 15 cm (alleen filter)
Gewicht78 gram (alleen filter), 129 gram incl. waterfles
Inhoud waterfles1 liter
Capaciteit3.500 liter
Type filterHolle vezel membraanfilter
Poriegrootte0,1 micron
Effectief tegen bacteriën?99.99999%
Effectief tegen protozoa (eencelligen)?99.9%
Effectiviteit tegen deeltjes (microplastics, zand, sediment)?Ja
Effectiviteit tegen virussen?Nee
Effectiviteit tegen chemicaliën?Deels
Effectiviteit tegen zware metalen?Deels

Het Care Plus waterfilter is een breed inzetbaar waterfilter dat eenvoudig in gebruik is. De behuizing is namelijk zowel op de meegeleverde opvouwbare 1-literfles te gebruiken als op petflessen. Let op, de combinatie waterfilter + opvouwbare fles benodigt doorgaans wel 2 handen bij het drinken.

Het filter is daarnaast als ‘rietje’ direct op de waterbron te gebruiken – wat mij betreft een fijne noodoptie – maar niet de gebruiksoptie waarin dit model uitblinkt. Het pakvolume en gewicht zijn iets meer dan bij vergelijkbare filters die direct in een waterfles bevestigd zitten, maar dat levert je wel bredere toepassingsmogelijkheden op. Lees de volledige review…

Waar te koop:


5. Lifestraw Peak 

8.8
Beoordeling
Lifestraw Peak Series waterfilter: gebruiksvriendelijk en veelzijdig
Beoordeling
Lifestraw Peak Series Collapsible Squeeze Bottle Waterfilter
8.8
gemiddeld
De Lifestraw Peak Series Collapsible Squeeze Bottle Waterfilter is een compact, gebruiksvriendelijk en veelzijdig waterfilter. Geschikt voor outdooravonturen waarbij pakmaat, gewicht en duurzaamheid van belang zijn. In combinatie met de opvouwbare waterfles neemt hij maar weinig ruimte in en kun je wanneer je maar wilt van je gefilterde water genieten. Het filter is ook zonder de waterfles als rietje inzetbaar.
 • Algemeen
  8.0
 • Gebruiksgemak
  8.0
 • Pakmaat
  9.0
 • Kwaliteit
  9.0

Pluspunten

 • Direct drinkwater tot je beschikking
 • Multi-inzetbaar
 • Voelt robuust aan
 • Membraan microfilter is vervangbaar

Minpunten

 • Filter heeft extra onderhoud nodig: terugspoelen en opslaan met zoutwateroplossing erin.
 • Om evt. virussen te weren moet je aanvullende maatregelen nemen
Specificaties
ModelPeak Series Collapsible Squeeze Bottle Waterfilter
MerkLifestraw®
Afmetingen11,5 x 31 cm?
Gewicht108 gram (incl. opvouwbare fles)
Inhoud waterfles1 liter
CapaciteitFiltert tot 2.000 liter
Type filterMembraan microfilter
Poriegrootte0,2 micron
Effectief tegen bacteriën?99.999999%
Effectief tegen protozoa (eencelligen)?99.999%
Effectiviteit tegen deeltjes (microplastics, zand, sediment)?99.999%
Effectiviteit tegen virussen?Nee
Effectiviteit tegen chemicaliën?Nee
Effectiviteit tegen zware metalen?Nee

Als je een compact, duurzaam en redelijk lichtgewicht waterfiltersysteem zoekt, is de Lifestraw Peak Series Collapsible Squeeze Bottle absoluut een aanrader. Deze combinatie van filter en opvouwbare fles komt uitstekend van pas tijdens avonturen waarbij pakmaat en gewicht van belang zijn, daarom is het ook handig dat hij in 650ml, 1l en 3l verkrijgbaar is zodat je kunt kiezen.

Het waterfilter filtert het merendeel van de zwevende deeltjes, eencelligen, bacteriën en microplastics uit het water. Om ook virussen te weren zul je aanvullende maatregelen moeten nemen – zoals bijvoorbeeld het toevoegen van een paar druppels Hadex. Voor kanotochten erg geschikt, maar bij ondiep water is een opvouwbare fles lastiger in gebruik. Lees de volledige review…

Waar te koop:


Waterfilter test: Wat is het beste waterfilter? 

Zoals ik eerder al aangaf, hangt het enorm van jouw plannen en wensen af wat het beste waterfilter voor jouw avontuur is. Alle vijf de hierboven door mij beschreven filters hebben hun voor- en hun nadelen.

Vanwege het enorme gebruiksgemak, de relatief kleine poriën en het lichte gewicht – naast kanoën hike ik ook graag – is de Katadyn BeFree op dit moment mijn persoonlijke favoriet. Dit is dan ook het waterfilter dat na een week kanoën in Zweden nog gezellig mee in de backpack mocht voor een hike door de Schotse Hooglanden. Ook daar stelde dit filter niet teleur! 

Ga je op reis of backpacken dan adviseer ik de Steripen Adventurer Opti omdat deze compact is en ook de meeste virussen doodt. Een andere optie voor backpackers is het CarePlus Waterfilter Jungle dat geen virussen doodt, maar wel heel veelzijdig in gebruik is. 

 

Auteur

Ik ben Corine Westerink. Om los te komen uit mijn werk en uit mijn hoofd, trek ik de natuur in. Daar vind ik rust, daar vind ik vrijheid. Het liefst doe ik dit al lopend met m'n tentje op mijn rug. Mijn streven is ooit alle LAW’s in Nederland af te lopen.
Leer Corine kennen...

reageer

Laat jouw reactie achter

Sending