6 écht warme slaapmatten voor winterkamperen!

8da6aad278abf0b97e006b84228e911e?s=55&d=mm&r=g Rick Welke slaapmat is goed genoeg voor winterkamperen? Winterkamperen is de laatste jaren steeds populairder. Van een nachtje bij de natuurcamping van Staatsbosbeheer tot een expeditie in winters Lapland. Maar waar slaap je dan op? In dit artikel vertel ik je alles over slaapmatten voor het winterkamperen. Want welke winterslaapmat is mijn favoriet? Waar moet je op letten bij een goede winterslaapmat en hoe zit het precies met die R-waarde? 

Je gewone luchtbed is geen goed idee

‘Voor het winterkamperen heb ik alleen nog een nieuwe slaapzak nodig’, hoor ik je zeggen. Maar dat gewone luchtbed dat op zolder ligt, is zeker geen goed idee als je het warm wilt houden. Dus denk er nog maar een tweede keer over na voordat je ermee gaat winterkamperen. Ik leg je uit waarom. 

Waarom een warme slaapzak niet genoeg is

Je luchtbed of slaapmat voor de zomer is vaak niet isolerend genoeg. De afgelopen jaren is de ontwikkeling in lichtgewicht winterslaapmatten erg snel gegaan. Ze wegen een fractie van je doorsnee slaapmat, ze slapen comfortabeler en je blijft warm in de meest uitdagende condities. Vooral de isolerende laag is sterk verbeterd. 

Nu denk je misschien: maar als ik een warme winterslaapzak heb, is het toch voldoende? Dat zou je denken, maar het isolerende vermogen van je slaapzak daalt wanneer je erin ligt. Dit komt doordat het dons of synthetische materiaal opgevuld moet zijn met stilstaande lucht, wil het je warm houden. Als je erop ligt, druk je het plat waardoor het veel minder isolerende waarde meer heeft. Je hebt dus ook een isolerende laag nodig waar je op kunt liggen. 

Alles draait om de R-waarde

Bij een slaapmat voor winterkamperen wordt die isolatiewaarde aangeduid met de R-waarde. 

R-waarde, je hebt de term waarschijnlijk wel voorbij horen komen als je vaker gaat kamperen. R-waarde is het beste uit te leggen als isolerend vermogen van je slaapmat. Sinds 2020 gebruiken de meeste fabrikanten hetzelfde systeem om de isolerende waarde van hun slaapmatten te omschrijven. Dit systeem wordt het ASTM F3340-18 genoemd.

De R-waarde geeft door middel van een cijfer aan of je ermee in de winter kan kamperen, dat hij geschikt is als drie-seizoenen slaapmat of dat je er alleen mee in de zomer kan overnachten. Codes variëren tegenwoordig tussen de R1 en de R11, waarbij alles boven de R4 geschikt is als slaapmat voor winterkamperen.

Lichtgewicht of juist comfortabel

Loop je binnen bij een kampeerwinkel dan zal je waarschijnlijk twee verschillende soorten slaapmatten vinden. De één is supercompact en lichtgewicht, en de ander is een stuk groter in pakmaat, maar zal ook een stuk comfortabeler zijn. Toch zijn ze beide geschikt voor het winterkamperen. Hoe zit dit precies?

Lichtgewicht slaapmat winterkamperen

Heb je weleens een meerdaagse wandeltocht gemaakt met je eigen bepakking? Tijdens een hike of trekking wil je zo min mogelijk gewicht meenemen op je rug. Een lichtgewicht slaapmat is zo ontworpen dat hij klein in te pakken is en het gewicht laag blijft. 

Maar toch heeft een lichtgewicht winterslaapmat een R-waarde die boven de 4 ligt en voor extreme kou in de winter. Dit komt door lichte materialen die zijn gebruikt bij de productie. Het enige nadeel van de slaapmat is dat hij vaak minder comfortabel slaapt dan een kampeerluchtbed. Voorbeelden hiervan zijn: Therma-a-Rest Neoair Xtherm Max NXT en Exped Ultra 7R.

Lees ook:  Review: Quechua Ultim Comfort 8 cm slaapmat Decathlon

Winterkamperen met een boxmatras slaapmat

Ben je niet van plan om een lange trektocht te maken met bepakking? Maar ga je gewoon naar de camping om te winterkamperen? Dan zal een zelfopblazende boxmatras een comfortabele winterkampeermat zijn. Een zelfopblazende matras om mee te winterkamperen is vaak een stuk dikker waardoor hij comfortabeler zal slapen zoals je matras thuis, maar dus ook veel meer ruimte inneemt. Een voorbeeld van een winterkampeer slaapmat is de Exped Megamat 10 of Nomad Dreamzone Pro XW.

winterslaapmat Thermarest

1. Therm-a-Rest NeoAir Xtherm Max NXT

Type: Lichtgewicht winterkampeer slaapmat
R-waarde: 7.3
Pakmaat: 23 x 11 cm

Therma-a-Rest staat de laatste jaren aan de top als het gaat om slaapmatten. Vooral hun lichtgewicht design krijgt alle lof. Want het gewicht in combinatie met comfort weet nog geen ander merk te evenaren. Zo heb ik thuis de Therm-a-Rest NeoAir X-lite. Deze heeft een R-waarde van 4.2 die echt heerlijk slaapt, maar voor vier seizoenen eigenlijk net niet warm genoeg is.

Maar de Therm-a-Rest NeoAir Xtherm Max heeft een R-waarde van maar liefst 7.3. Hij is ontworpen voor in de meest extreme omstandigheden. En door een gewicht van minimaal 440 gram (afhankelijk van welke maat je kiest) kan je hem ook nog meenemen tijdens een trektocht. Eén van de beste winterkampeer slaapmatten op de markt in 2024.


beste slaapmat winterkamperen

2. Exped Ultra 7R

Type: Lichtgewicht winterkampeer slaapmat
R-Waarde: 7.1
Pakmaat: 23 x 14 cm

Bij veel winterkampeer slaapmatten kiezen ze voor een reflecterende binnenkant. Bij de Exped Ultra 7R hebben ze hun geheel eigen technologie ontwikkeld. Namelijk met dons! Door dons in de binnenzijde van de winter slaapmat komt er minder kou door de slaapmat heen.

De R-waarde is 7.1 wat betekent dat je ermee kan kamperen tijdens temperaturen tot zelfs -30 graden. Hij weegt iets meer dan Therma-a-Rest met een minimaal gewicht van 650 gram. De slaapmatten van Exped komen altijd met een pompzak, zodat je hem niet met de mond hoeft op te blazen om schimmel en warmteverlies tegen te gaan.


nomad dreamzone pro xw 10 test

3. Nomad Dreamzone Pro XW 10.0

Type: Zelfopblaasbaar boxmatras
R-Waarde: 11
Pakmaat: 79 x 20 cm

Wist je dat Nomad een Nederlands merk is? Dat geeft je misschien al reden om te gaan voor de Nomad Dreamzone Pro XW 10.0 luchtbed. Wacht dan maar eens tot je hoort wat hij nog meer in huis heeft. Dit luchtbed is geschikt voor de meest extreme winterkampeertrips. Tjerk heeft hem zoals je op de foto ziet, getest in de zomer, maar inmiddels heeft hij ook een weekend winterkamperen glansrijk doorstaan. 

Zo heeft hij een R-waarde van maar liefst 11. Dit heeft geen andere slaapmat in deze lijst. En hij slaapt ontzettend comfortabel door z’n 10 cm dikke schuimconstructie. Zeker een luchtbed voor tijdens je volgende winterkampeeravonturen.


exped slaapmat review

4. Exped Megamat 10 LXW

Type: Zelfopblaasbaar boxmatras
R-Waarde: 8.1
Pakmaat: 67 x 22 cm

Recent heb ik zelf de tweepersoons versie van deze winterslaapmat gekocht, namelijk de Exped Megamat 10 Duo. Hier gaat het over z’n kleinere broertje, de Exped Megamat 10 LXW. Maar qua slaapvermogen kan je ze goed met elkaar vergelijken. Hij heeft een R-waarde van 8.1, wat een stuk hoger is dan de lichtgewicht slaapmatten in deze lijst. Ook tijdens mijn test gooide hij hoge ogen. 

Door de grotere pakmaat vooral geschikt voor autokamperen, maar man, wat slaapt die 10 cm dikte lekker. Hij blaast vanzelf op en geeft je het gevoel dat je op een gewoon matras zoals thuis slaapt. Ik neem onze Exped Megamat maar al te graag mee tijdens al onze kampeertrips, ook in de zomer.


luchtbed winterkamperen

5. NEMO Equipment Tensor Insulated

Type: Lichtgewicht winterkampeer slaapmat
R-Waarde: 4.2
Pakmaat: 24 x 9 cm

Ben je op zoek naar een goede slaapmat waarmee je ook tijdens een milde winter kan kamperen? Dan is de Nemo Equipment Tensor Insulated een goede optie. Hij heeft een extreem klein pakformaat (24 x 9 cm) en weegt maar 595 gram. Hij heeft en R-waarde van 4.2. Dit betekent dat hij op het randje zit van een echte winterkampeer slaapmat. Maar omdat de Nemo Equipment slaapmatten steeds meer winnen in aanzien vond ik dat hij in deze lijst thuishoorde.


winter slaapmat

6. Sea to Summit Etherlight Extreme

Type: Lichtgewicht winterkampeer slaapmat
R-Waarde: 6.2
Pakmaat: 24 x 17,5 cm

Als laatste winter slaapmat, de Sea to Summit Etherlight Extreme. Bij Sea to Summit hebben ze gekozen voor een eigen patroon. Door verschillende luchtkolommen wordt de lucht goed verdeeld over de plekken waar je lichaam die het meest nodig zal hebben.

De Etherlight Extreme heeft een gewicht van 720 gram en een R-waarde van 6.2 waarmee je temperaturen tot zo’n -20 makkelijk aankunt. Er is gekozen voor synthetische vezels, hierdoor zijn er geen dierlijke producten gebruikt voor deze slaapmat.


Winterslaapmat in de zomer gebruiken? 

Zoals je ziet, gebruik ik mijn winterslaapmat en lichtgewicht winterluchtbed ook gewoon in de zomer. Dat kan prima als je dan wel een minder warme slaapzak gebruikt of zelfs een lakenzak. Want ook in de zomer isoleren deze matten goed, waardoor je dus wel minder verkoeling van de aarde krijgt. 

Onze favoriete winterslaapmatten?

Onze eerste favoriet van de iets dikkere en comfortabelere slaapmatten is de Nomad Dreamzone Pro XW 10.0. Deze heeft een extreem hoog isolerend vermogen. Maar daarnaast slaapt hij ook nog eens ongelofelijk lekker. Deze combinatie maakt hem bij mij favoriet in de winter boven alle andere als pakruimte of gewicht minder van belang zijn. 

Voor de wandelvakantie, fietsvakantie, voor trekkings en hikers is de Therma-a-Rest Neoair Xtherm lichtgewicht winterslaapmat onze favoriet. Deze slaapmat is zo ongelofelijk veelzijdig. Het is de lichtste slaapmat, maar hij heeft ook nog eens de hoogste R-waarde. Het kan niet anders dan dat deze slaapmat moet eindigen als nummer één voor mij!

 

Auteur

Rick is een echte camperblogger van Ik Wil Hiken. Getrouwd met Laura en samen reizen zij sinds 2019 continue en wonen sinds 2020 in een camper. Inmiddels hebben ze al veel landen gezien. Ze schrijven wekelijks blogs over ons camperleven op @simply.nomads... Maar ook schrijft hij met Ik Wil Hiken veel over kamperen in het wild. Genoeg te lezen dus als je van avonturen houdt.  Lees alle artikelen van Rick

2 reacties

  • Rubberen slaapmat als onderlegger
    Waar in dit artikel niet over gesproken wordt is het gebruiken van een massief rubberen slaapmat onder een luchtbed. Het rubber vormt echt een barrière tussen de koude grond en je luchtbed. Zo wordt de lucht in je matras wel verwarmd door je lichaamswarmte maar niet afgekoeld door de kou uit de grond. Bovendien is het grote voordeel dat ze niet lek gaan. Mocht je luchtbed lek raken dan raak je niet onderkoeld.

    Zelf gebruik ik een 1 a 2 cm dik rubberen slaapmat uit het Nederlandse leger als onderlegger tijdens het kamperen in de herfst en winter. Kampeerwinkels verkopen ook allerlei rubberen matten voor ditzelfde doeleinde. Bijvoorbeeld de Kaira Arctic sleeping mat of de Therm-A-Rest RidgeRest Classic Sleeping Pad.

    Ook leg ik altijd een picknick kleed (met aluminium reflectie laag) op de vloer in mijn tent. Dit beschermt het tent bodem zeil en houd de kou uit de grond ook enigszins tegen. Bovendien voelt het wat zachter aan.

    • Dat kan inderdaad een efectieve oplossing zijn. Zelf zijn we er vanwege het gewicht en de pakmaat minder fan van maar het kan inderdaad werken en werkt ook goed tegen lekke luchtbedden.

Laat jouw reactie achter

Sending