Zo kies je de beste reisverzekering! | 11 Tips

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Een reisverzekering, heb je dat nodig voor kamperen op een camping? Veel kampeerders gaan nog op vakantie zonder reisverzekering of zonder te weten wat de dekking is voor kampeerspullen of pechhulp. Ook denken veel mensen: ach, ik heb al een caravan- of camperverzekering, dat zit wel goed. Fout, weet ik helaas uit eigen ervaring. Dus leg ik graag uit waar je bij een reisverzekering voor kampeerders op moet letten.

Is een reisverzekering verplicht?

Laten we meteen maar bij het grootste misverstand beginnen. Ook al willen vooral reisbureaus je graag anders doen geloven, een reisverzekering is ook voor campingreizen NIET verplicht. Er is geen wet die zegt dat je niet onverzekerd naar de camping mag.

Je bepaalt dus zelf welk risico je onderweg en op de camping wilt lopen. Want het is zeker WEL verstandig om een reisverzekering af te sluiten, ook als je gaat kamperen. De kosten waar je tegenaan kunt lopen tijdens je vakantie, kunnen heel hoog oplopen, weet ik uit ervaring. Steeds meer mensen sluiten daarom een reisverzekering af.

welke reisverzekering

De reisverzekering heeft mij meer dan €20.000 bespaard

 In de afgelopen 20 jaar heb ik altijd een doorlopende reisverzekering gehad. Bij verschillende aanbieders: FBTO, Ohra en ANWB. Deze is dan geldig voor verre reizen, bezoeken van campings, maar ook voor een weekendje weg in eigen land (Met betaalde overnachting). Ik heb helaas verschillende keren gebruik moeten maken van mijn reisverzekering:

  • Mijn zoontje werd opgenomen in een ziekenhuis in Italië waardoor we 2 weken extra moesten blijven en hij met een ambulancevlucht terug naar Nederland moest. Kosten: ruim €17.000,-.
  • Onze auto ging stuk in Frankrijk waardoor we vervangend vervoer, pechhulp en 4 dagen hotel nodig hadden. Kosten: €3200,-,
  • We hadden een glamping geboekt voor 2 weken, maar mijn vriendin kreeg pre-eclampsie. Annuleringskosten 40%. Kosten: €865,-
  • Mijn zonnebril op sterkte werd door de branding meegenomen. Kosten €629,-
  • Mijn oma overleed terwijl we op vakantie in Italië waren.
  • Tent is opengesneden en 2 telefoons gestolen op een festival in Nederland. Kosten €1100,-

En de caravanverzekering of camperverzekering dan?

Kampeerders met een camper, caravan of vouwwagen hebben vaak al een caravanverzekering of camperverzekering. Is dat dan niet voldoende?

Nee, meestal niet. Medische repatriëring valt vaak buiten deze verzekeringen en de basis zorgverzekering en wat ook veel mensen niet weten is dat bagage niet is meeverzekerd in de caravan- of camperverzekering.

Dat betekent dat alleen de standaard inboedel, je borden en kopjes, wel door de caravan- en camperverzekering worden gedekt, maar je bagage, kleding, tablet, telefoon, brillen etc. niet. Die vallen namelijk weer onder de reisverzekering.

Tent in reisverzekering

Waarom wel een reisverzekering als kampeerder?

Een reisverzekering voor je vakantie met tent, camper, caravan of vouwwagen sluit je dus af als je risico’s en schade die niet onder jouw autoverzekering, zorgverzekering, caravanverzekering of Algemene WA-verzekering vallen, toch niet zelf wilt of kunt betalen.

Bij een Decathlon tent die door storm vernield wordt, loop je misschien een paar honderd euro risico, maar heb je een mooie Karsten tent van een paar duizend euro, dan wordt het anders. Repatriëring kan echt heel erg duur zijn, ik heb de rekening van mijn zoontje gezien.  In de basisverzekering van de zorgverzekering zit dit niet. Heb je geen aanvullende zorgverzekering met buitenlanddekking dan is een reisverzekering wat mij betreft sowieso een must.

Reisverzekering voor kampeerders, waar moet je op letten?

Als kampeerder zoek je misschien net wat andere dingen in een reisverzekering dan wanneer je vooral verre reizen naar Azië of Zuid-Amerika maakt. Hoewel je bij een doorlopende reisverzekering ook voor die reizen verzekerd bent, zal ik hieronder vooral ingaan op waar je bij een reisverzekering op moet letten als je vooral naar campings, glampings en stacaravans gaat.

Een 24/7 alarmcentrale hebben ze allemaal en mijn ervaring is dat het bij iedere verzekering er maar net vanaf hangt wie je daar aan de telefoon krijgt, hoe je geholpen wordt.  Tip, ben je niet tevreden met de reactie, gewoon opnieuw bellen!

Welke dekking heb ik nodig?

Vaak is een doorlopende reisverzekering al voordeliger als je in totaal langer dan 2 á 2,5 week op vakantie gaat in een jaar. Daarom neem ik die als uitgangspunt, maar een reisverzekering is nog best complex want je krijgt met allerlei voorwaarden en dekkingen te maken. Welke dekking en voorwaarden je nodig hebt, is afhankelijk van hoe je vakantie viert en hoeveel risico je wilt lopen.

Lees ook:  Welke camperverzekering? Check deze 9 tips voor je kiest

Europa- of Werelddekking

Omdat de meeste kampeerders alleen binnen Europa kamperen en een Europadekking tegenwoordig meestal ook landen als Marokko, Turkije en de Balkanlanden dekt, heb je vaak enkel Europadekking nodig, wat goedkoper is. Ga je ook een camper huren in Australië of met een daktent en 4×4 Costa Rica ontdekken, dan heb je Werelddekking nodig.

hoge bagagedekking kamperen

Bagagedekking

Met een reisverzekering verzeker je ook het risico bij verlies, diefstal of beschadiging van je bagage. Daar vallen je kleding, kampeerspullen en tent dus ook onder.  Het gaat daarbij bijna altijd om de dagwaarde van de spullen en dus vaak niet om de nieuwwaarde. Steeds meer reisverzekeringen kun je ook zonder bagagedekking boeken, maar voor de meeste kampeerders is dat niet zo’n goed idee.

Omdat je als kampeerder vaak veel kampeerspullen meeneemt, wil je dus juist een reisverzekering met een hoge dekking voor bagage. Weet dat dit bedrag per verzekerde in het gezin is. Bestaat je gezin uit 4 personen, dan gaat het keer 4. Hieronder een overzicht met reisverzekeringen met een hoge basis bagagedekking en verzekeringen waarbij je die dekking nog extra kunt verhogen:

Reisverzekeringen met hoge basis bagagedekking:

Reisverzekeringen waarbij je de bagagedekking extra kunt verhogen:

Dekking tent en kampeerspullen

Kampeerspullen zoals je campingstoelen, tafel, slaapmatjes maar ook je tent vallen bij een reisverzekering onder de bagagedekking. Als je een goede tent hebt en mooie kampeerspullen, dan kan de waarde daarvan al snel oplopen tot duizenden euro’s. Daarom zou ik altijd voor een bagagedekking van minimaal €2.000 per persoon kiezen als je met je gezin reist. ANWB en INshared zijn dan je beste keuzes. Kampeer je alleen of met zijn tweeën, dan kies je een iets hoger bedrag van €3.000. Centraal Beheer of HEMA is dan waarschijnlijk de beste optie.

Telefoon, tablet, en elektronica

Je mobiele telefoon, smartwatch, tablet, fotoapparatuur vallen niet onder de gewone bagage, maar zijn tijdens het kamperen wel extra kwetsbaar en staan volgens de ANWB in de top 3 van geclaimde schade.

De Univé uitgebreide en ACSI Optimaal verzekering verzekeren dit tot €2.500,-, terwijl dat bij HEMA maar €1250,- is en bij ANWB Compact maar €600,- maar bij ANWB Compleet juist €5.300,- is.

Fiets, surfplank, sup, klim- en wandeluitrusting

Bij de meeste reisverzekeringen valt sportuitrusting inclusief een: e-bike, fiets, surfplank, rubberboot, wandelschoenen, berg- en klimuitrusting buiten de bagage en is dit maximaal voor €500,- gedekt. ACSI  (€2.500,-), Centraal Beheer (€1.250,-) en ANWB (€1.000,-) hebben hier standaard een hogere vergoeding voor. Bij andere reisverzekeringen betaal je extra premie om deze dekking te verhogen.

Dekking reisverzekering aan- en uitzetten

Je leest al dat de dekking per verzekeraar enorm kan verschillen. Nu is het ook nog zo dat het bij een doorlopende verzekering kan verschillen welke dekking je nodig hebt gedurende een jaar.

Ga je een jaar niet buiten Europa op vakantie, dan is Europadekking voldoende, maar als je dan toch onverwacht voor een trip naar New York gaat, of als je toch langer dan 60 dagen op reis gaat, of een tijd geen pechhulp in het buitenland nodig hebt. Dan is een flexibele reisverzekering juist makkelijk.

Bij de meeste reisverzekeraars zet je de dekking voor een jaar vast, bij FBTO en Centraal Beheer kun je gedurende het jaar modules aan- en uitzetten en ook bij OHRA kan dat, maar dan met 2 weken vertraging. Zelf heb ik jaren de FBTO-reisverzekering gehad en vond ik dat erg fijn, want het scheelt toch in de prijs. Ik ben uiteindelijk overgestapt omdat ze geen caravanverzekering meer aanboden. 

Pechhulp en vervangend vervoer in reisverzekering

Pechhulp en vervangend vervoer

Pechhulp en vervangend vervoer, is dat nodig in je reisverzekering? Als je bijvoorbeeld via je leasemaatschappij al Pechhulp hebt of ANWB Wegenwacht Europa, dan is de dekking voor Pechhulp in je verzekering niet per se nodig. Toch kan het wel heel makkelijk zijn.

Als je pechhulp en reisverzekering twee verschillende partijen zijn,,, is het heel makkelijk om naar elkaar te gaan verwijzen. Zelf heb ik dit een keer meegemaakt en ik werd constant van het kastje naar de muur gestuurd. Ze slaan je om de oren met voorwaarden terwijl jij juist gewoon vakantie wilt vieren.

Daarom zou ik altijd aanraden om ook pechhulp in het buitenland bij dezelfde maatschappij af te sluiten als de reisverzekering. Je kunt dan dus je ANWB Wegenwacht beperken tot Nederland of juist ook je Reisverzekering bij de ANWB afsluiten.

Wel of geen annuleringsdekking

Zoals ik al zei, is een annuleringsverzekering eigenlijk een aparte verzekering, vaak kun je die wel als extra module meteen bij je reisverzekering afsluiten. Of je dat nodig vindt, is erg persoonlijk. Zelf heb ik zoiets van als het een vakantie is die mij meer dan €1500 kost, waarbij er een risico is dat deze niet doorgaat door ziekte of omdat je het erg ver in het voren boekt, dan sluit ik een annuleringsverzekering af.

Lees ook:  Pas op! Maximum snelheid Frankrijk op autoweg gaat omlaag

Bij FBTO en Centraal Beheer kun je dit dus bij een doorlopende verzekering aan- en uitzetten. Soms zit er ook al een annuleringsverzekering bij je creditcard, wat deze overbodig maakt, goed dus om te checken.

60, 90, 180 of 356 dagen

Vooral voor vanlife enthousiastelingen die lang aaneengesloten weg willen met de camper of pensionado’s die willen overwinteren met de caravan of camper in Spanje of Portugal, is ook de lengte van de aaneengesloten reis van belang. Bij de meeste reisverzekeringen is het maximum 60 of 90 dagen, maar er zijn uitzonderingen.

 OHRA en FBTO + Lang op reismodule zijn de enige ‘gewone’ reisverzekeringen waarbij je maximaal 365 dagen in het buitenland kunt verblijven, maar ze hebben ook een verzekering met een maximumduur van 180 dagen net als ACSI en ANWB.

Eigen risico

Net als bij andere verzekeringen heb je ook bij een reisverzekering vaak standaard een eigen risico. Dit verschilt per verzekeraar van €50 tot €250. Persoonlijk vind ik een groter eigen risico vaak niet zo’n probleem. Ik heb de verzekering voor als er echt grote schade is en hoe hoger het eigen risico hoe lager meestal de premie. Wil je geen eigen risico dan kun je dat bijvoorbeeld bij ANWB en Centraal Beheer tot €0,- verlagen, maar daarmee gaat je premie wel weer omhoog.

Vanaf wanneer

De ingangsdatum van je reisverzekering is altijd een punt van aandacht, maar gaat vaker dan bij bijvoorbeeld auto’s bij reizen verkeerd. Je kunt een kortlopende reisverzekering meestal afsluiten tot 1 dag voor vertrek. Bij OHRA kan het ook op de dag van vertrek. Een doorlopende reisverzekering kan vaker ook op de dag van vertrek nog worden afgesloten zoals bij de ANWB, OHRA en FBTO.

Tijdens je vakantie kun je geen reisverzekering meer afsluiten. Wel kun je bepaalde dekkingen uitbreiden. Die gaan dan wel pas vanaf de volgende dag in.

Een annuleringsverzekering kun je afsluiten tot 14 dagen na een boeking. Bijvoorbeeld bij OHRA geldt de dekking van de (doorlopende) annuleringsverzekering ook voor boekingen die tot 14 dagen voor de ingangsdatum van de verzekering zijn gedaan.

Op de bonnefooi wel dekking?

Heb je wel dekking van je reisverzekering als je op de bonnefooi op vakantie gaat? Sommige mensen denken dat je reisverzekering alleen kosten en risico’s dekt wanneer je alle overnachtingen, hotels of campings vooraf reserveert. Dat is niet het geval! Eigenlijk elke doorlopende reisverzekering geeft dekking wanneer je voor je overnachting in een camping, glamping of hotel betaald. Het maakt dus niet uit of dat op de bonnefooi is of vooraf gereserveerd?

Wat kost een reisverzekering?

Een basic reisverzekering kost ongeveer €2 per maand maar dat is zonder dekking voor pechhulp en vaak ook zonder bagagedekking. Voor een reisverzekering met Europadekking, minimaal €2.000,- bagagedekking en buitenlandse pechhulp ben je tussen de €9 en de €35 per maand kwijt voor een gezin.

Wat is de goedkoopste reisverzekering?

Voor iedereen die langer dan tweeënhalve week op vakantie gaat inclusief weekendjes weg, is een doorlopende reisverzekering altijd de goedkoopste keuze. In de basis zijn de doorlopende reisverzekeringen Centraal Beheer en AOn waarschijnlijk de goedkoopste reisverzekering, maar die laatste heb ik zelf minder goede ervaringen me.

Maar wil je een beetje fatsoenlijke dekking voor bagage en bijvoorbeeld ook pechhulp, dan kom je bij OHRA en HEMA uit. Volgens de Consumentenbond is de ANWB-reisverzekering echter de ‘Beste”.

Reisverzekering is geen annuleringsverzekering

Soms denken kampeerders dat een reisverzekering én een annuleringsverzekering hetzelfde zijn. Dat is niet het geval. Een annuleringsverzekering verzekert je alleen tegen het moeten annuleren van een camping- of glampingtrip die je gereserveerd had. Maar door gedekte omstandigheden niet kunt maken.

Een reisverzekering verzekert je tegen de kosten die je onverwacht moet maken door omstandigheden tijdens de reis. Wel kun je vaak tegelijk met de reisverzekering ook een annuleringsverzekering afsluiten.

Kortlopende of doorlopende reisverzekering?

Zowel annuleringsverzekeringen als reisverzekeringen zijn er als kortlopende verzekering en als doorlopende verzekering.

Kortlopende verzekering: Een kortlopende reisverzekering of annuleringsverzekering sluit je af voor een specifieke reis: bijvoorbeeld je zomervakantie van 3 weken naar een specifieke camping aan de Côte d’Azur.

Doorlopende verzekering: Een doorlopende verzekering is het hele jaar geldig ongeacht hoeveel campings je bezoekt of hoeveel vakanties of weekendjes je weggaat. Je bent altijd verzekerd en daar betaal je een vast bedrag per maand of per jaar voor.

Onze ervaring is dat als je per jaar langer dan 2,5 week verzekerd op reis wilt, je vaak al goedkoper uit bent met een doorlopende reisverzekering.  

Beste reisverzekering

Wat is de beste reisverzekering voor kampeerders

Dé beste reisverzekering voor kampeerders bestaat niet, omdat ‘Beste’ voor iedereen anders is afhankelijk van de dekking die je nodig denkt te hebben. Kampeer je meer dan twee weken per jaar, dan is een doorlopende reisverzekering sowieso goedkoper dan kortlopende reisverzekeringen.

Van de doorlopende reisverzekeringen heeft de reisverzekering van de ANWB van de Consumentenbond het predicaat “Beste reisverzekering” gekregen. De basisdekking bagage van de ANWB is met €2.000 krap, maar met de extra dekking verhoog je dat naar €4100,- per persoon, wat ruim genoeg is. Verder zeker als je ook Wegenwacht-lid bent bij de ANWB, dan is het erg fijn dat je pechhulp en je reisverzekering bij dezelfde partij hebt, weet ik uit ervaring.

Ben je geen lid van de ANWB dan is Centraal Beheer vanwege de hoge standaard bagagedekking en het makkelijk aan- en uitzetten van modules ook een goede keuze, waarbij je ook een module pechhulp hebt. Overall zijn de ACSI– en Ohra-reisverzekeringen vanwege een goede prijs-kwaliteitverhouding ook goede reisverzekeringen als je gaat kamperen. Zelf hebben wij de Ohra Top reisverzekering met een bagagedekking van €5000,- momenteel.

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

3 reacties

  • Bagage niet altijd gedekt?
    Bagage is volgens de polisvoorwaarden alleen gedekt als deze van buitenaf niet is te zien. Wij hebben als tentkampeerder onze auto altijd tot de nok toe gevuld met kleding en kampeerspullen en dat is altijd van buitenaf te zien. Is dan een bagagedekking nog nodig vraag ik mij af.

Laat jouw reactie achter

Sending