Top 8 beste lichtgewicht tent 2024

8da6aad278abf0b97e006b84228e911e?s=55&d=mm&r=g Rick Het inpakken van je auto voor een kampeertrip is altijd een flinke puzzel. Omdat je alles graag mee wil hebben, moet je misschien iets lichtere bepakking kiezen. Daarom vertel ik je in dit artikel wat mijn 8 beste lichtgewicht tenten zijn van 2024. Iedere lichtgewicht tent heeft zijn eigen voordelen en nadelen. Zelf maak ik graag lange trektochten, maar ik hou ook van kamperen om vanuit daar dagwandelingen te maken. Dus ik gebruik mijn lichtgewicht tenten op meerdere momenten.

8 Beste lichtgewicht tent van 2024:

Ik heb mijn 8 favoriete lichtgewicht tenten op een rij gezet. Ze verschillen allemaal in bepaalde opzichten van elkaar, de meeste zijn verkrijgbaar als 1-, 2- of 3-persoonstenten. Dit zijn de tenten die ik beoordeel op een rij:

msr hubba hubba nx lichtgewicht tent

Mijn Favoriet: MSR Hubba NX

 • 1420 gram (2 persoons)
 • 2 tot 4-persoons modellen

Ruimtelijk, duurzaam & lichtgewicht
Mijn favoriete lijn trekkerstenten is momenteel de MSR Hubba NX. Zelf heb ik de MSR Mutha Hubba NX voor 3 personen. Maar je hebt hem ook voor 2 personen (Hubba Hubba) en voor 4 personen (Papa Hubba).

De reden dat ik voor deze tent heb gekozen, is omdat hij ongelofelijk duurzaam is. Zelf kampeer ik er al 6 jaar met veel plezier mee. Verder is hij erg ruimtelijk en heb je voldoende ruimte in de voortenten als wel om rechtop te zitten. MSR maakt hoogwaardige tenten met een praktisch design. Het nadeel is de lage waterkolom, deze is niet geschikt voor extreme weersomstandigheden.

MSR Elixir 2 Persoons lichtgewicht tent

Voor all-round gebruik: MSR Elixer v2

 • 2770 gram (2-persoons)
 • Uit te breiden met luifel
 • 1 t/m/ 4-persoons versies
 • Ruim

Allround tent, hoge waterkolom, goedkoper
Ben jij op zoek naar een tent waarmee je nog meer ruimte hebt, en goed kan kamperen, bijvoorbeeld op de camping? Dan kom je uit bij de MSR Elixer versie 2. Dit is nog steeds een lichtgewicht tent, maar telt een kilo meer dan de Hubba modellen.

Daarvoor krijg je nog meer ruimte terug, vooral in de voortenten. Daarnaast is de MSR Elixer geschikt om te gebruiken met een extra luifel: MSR Gearshed Luifel.  De 4-persoons versie kan zelfs als lichtgewicht familietent gebruikt worden. Een nadeel van de MSR Elixer is dat hij een stuk zwaarder is. Hierdoor neem je hem toch minder graag mee wanneer je een trekking gaat maken. Dit is de reden dat wij ons Elixer hebben verkocht voor een Hubba. Je ziet, ik ben een fan van MSR tenten! Een andere lichtgewicht topper is de MSR Freelite die Nicolette voor ons testte. 

Lees ook:  Mijn 8 favoriete kampeerinnovaties op de Kampeer & Caravan Jaarbeurs

Naturehike Cloud up lichtgewicht tent budget

Goedkoop: Naturehike Cloud up

 • 1500 gram (2-persoons)
 • ook 1-persoons versie
 • Budget Lichtgewichttent tent

Op een budget, namaakmodellen
Er zijn veel tentmakers die proberen te kopiëren van anderen. Dit hebben ze bij Naturehike goed gedaan. Want met de Cloud Up hebben ze gekeken naar merken zoals MSR, Big Agnes, Zpacks en Hilleberg. De lichtgewichttenten van Naturehike lijken daarom veel op modellen van bovenstaande merken. Maar ze zijn een stuk goedkoper.

Dus wil jij een goede tent van een onbekender merk? Dan biedt Naturehike een goede optie: Het nadeel is natuurlijk wanneer je kiest voor een merk als Naturehike, dat er bespaard is op materialen. Hierdoor is ook de garantieperiode (1 jaar) vaak minder lang.

Vaude Lizard Seamless lichtgewicht tent

Duurzame tent: Vaude Lizard Seamless

 • 1290 gram (2-persoons)
 • Klimaatneutrale tent
 • 2 of 3 persoons

Duurzaam geproduceerd, lichtgewicht, trekkerstent
Letten op het klimaat doen we iedere dag. Maar doe je dat ook bij het uitzoeken van een tent? Bij Vaude hebben ze een duurzaam beleid. Alle producten die eruit gaan, worden duurzaam geproduceerd of gecompenseerd.

Er is bij de Vaude Lizard Seamless gebruikgemaakt van een eco finish waardoor hij waterafstotend is gemaakt met duurzame producten. Verder is hij gemaakt van duurzame materialen. Hij is compact. Hierdoor is er maar weinig ruimte voor rugzakken als je met twee personen op pad bent.  

Big Agnes Copper Spur HV UL lichtgewicht tent

Meeste ruimte: Big Agnes Copper Spur HV UL

 • 1420 gram (2 personen)
 • Extra leefruimte door luifels
 • 1, 2, 3 peroons versies

Extra leefruimte, vrijstaande tent, lichtgewicht
De Big Agnes Copper Spur HV UL is een van die lichtgewicht tenten die je wil hebben wanneer het de hele dag regent. Zo kan je namelijk aan beide kanten luifels maken met je wandelstokken. Heb je geen wandelstokken bij je? Dan kan je gebruikmaken van stokken die je in het bos vindt. Hierdoor heb je veel meer leefruimte en is hij geschikt om mee te kamperen.

Dit is net als de MSR Hubba en Elixer modellen een vrijstaande tent. Je kan hem dus zelfs opzetten zonder haringen. Het nadeel is dat de Big Agnes Copper Spur HV UL van licht materiaal is gemaakt. Hierdoor moet je hem voorzichtig opzetten.

Lanshan 2 Pro lichtgewicht tent

Gekozen door hikers: Dan Durston X-Mid

 • 750 gram (2 personen)
 • Gekozen door hikers

De beste lichtgewichttent voor een lage prijs
Ben je expliciet op zoek naar een tent om lange stukken mee te hiken? Dan moet je luisteren naar de echte hikers. Die zweren namelijk bij de Dan Durston X-Mid. Zelf heb ik een keer op de wachtlijst gestaan voor deze tent. Binnen 5 minuten was hij uitverkocht waardoor ik alsnog achter het net viste.

Lees ook:  Review: De Holtkamper Cocoon is er! Zo was onze eerste keer

Deze lichtgewichttent kan je opzetten met je wandelstokken en is extreem lichtgewicht voor een lage prijs. Je zet hem makkelijk op en hij is goed beschermd tegen extreme weercondities. Een vergelijkbare tent is de: Lanshan 2 Pro, die ik zelf ook heb getest.  Het nadeel is dat het geen vrijstaande tent is. Je hebt dus een plek nodig waar je haringen in de grond kan slaan, en je moet je wandelstokken bij je hebben.

Hilleberg Enan beste lichtgewicht tent

Klein maar fijn: Hilleberg Enan

 • 1200 gram (1-persoons)
 • Makkelijk op te zetten

Lichtgewicht tent en duurzaam
Ga jij op solo kampeeravontuur, en wil jij liever niet te veel aan gewicht meenemen? Dan kom je waarschijnlijk al snel uit bij een 1-persoonstent. Deze Hilleberg Enan is de lichtste en meest compacte tent van Hilleberg. Het materiaal dat wordt gebruikt, is extreem duurzaam, maar ook lichtgewicht. Je kan buiten- en binnentent los van elkaar opzetten. Het nadeel is de hoge prijs die je betaalt voor de Hilleberg Enan. 

Zpacks Duplex lichtgewicht tent

De lichtste: Zpacks Duplex

 • 538 gram
 • Lichtste tent die er is

Zo licht als een veertje
Het moet steeds lichter en steeds compacter. Zo hebben ze bij Zpacks door gebruik te maken van Duplex materialen een tent van 538 gram weten te ontwikkelen. Jarenlang research heeft gezorgd voor deze tent. Hier betaal je natuurlijk wel een hoge prijs voor. Daarbij is dit een tent die je weer moet opzetten met je wandelstokken. De tent wordt geproduceerd in Amerika, het kost dus wat centen om hem hier heen te laten komen. 

Wat is jouw beste lichtgewicht tent in 2024?

Wij zijn benieuwd welke tent jij gebruikt voor het kamperen. Maak jij gebruik van een lichtgewicht tent of juist een ‘gewone’ tent? En waarom heb je gekozen voor juist deze tent? Laat het weten in de comments.

Photo credits omslag afbeelding: Bastiaan Photography 

 

Auteur

Rick is een echte camperblogger van Ik Wil Hiken. Getrouwd met Laura en samen reizen zij sinds 2019 continue en wonen sinds 2020 in een camper. Inmiddels hebben ze al veel landen gezien. Ze schrijven wekelijks blogs over ons camperleven op @simply.nomads... Maar ook schrijft hij met Ik Wil Hiken veel over kamperen in het wild. Genoeg te lezen dus als je van avonturen houdt.  Lees alle artikelen van Rick

11 reacties

 • DanDurston X-Mid
  Voor dubbeldaks X-Mid 1 persoonstent gekozen ivm gewicht en materiaal Silpol: polyester met silicone buiten-en pu binnen coating. Geometrisch wonder!

 • Decathlon Quickhiker 2 (Forclaz MT900 Ultralight)

  10.0

  Decathlon heeft ook een voordelige en betrouwbare optie
  Ik wil graag een lans breken voor mijn ‘tweepersoons’ Quickhiker 2 van Decathlon die tegenwoordig onder de naam Forclaz MT900 (waarom eigenlijk? …) verkocht wordt

  Het is ongetwijfeld ook weer een kopie van… Maar wel heel fijn uitgewerkt waarbij de balans tussen prijs en prestatie uitvalt naar ‘veel voor weinig’.

  De tweepersoonstent is ruim voor de solo fietsvakantieganger. Ook voor deze twee persooonstent geldt dat het eigenlijk een eenpersoons+ is. De tassen kunnen dan binnenboord, deels in de binnentent en deels onder het luifeltje. De tent kan aan twee kanten open. Je kunt rechtop zitten dankzij de hoge boog van lichtgewicht aluminium. Het tentje laat zich lekker Quick opzetten. De binnentent hangt al in de de buitentent maar kan desgewenst losgemaakt worden. Verder heeft de tent een hoog afwerkingsniveau. Hij zit echt degelijk in elkaar en beschikt over allerlei fijne details: Vakjes, een handleiding op de buitenhoes, lichtgewicht aluminium haringen en een ophangpunt voor een lampje zijn daarvan enkele voorbeelden. Ook de ventilatie is prima op orde en bovendien beschikt het polyester tentje over een degelijke tent bodem. Ik kan er met mijn 185cm lengte heel goed in liggen. Ook op mijn 9 cm dikke matje.

  Voor de fietsvakantieganger is belangrijk dat ie lekker licht is. Met 1,75 kg en een hele compacte opbergmaat (de hoes heeft compressiebandjes) kan hij makkelijk weggestoken worden. Ik hang ‘m zelf samen met m’n Helinox stoeltje in het onvolprezen bike harness van het Amerikaanse (Alaska) Relevate Designs. Het formaat van de ingepakte tent is vergelijkbaar met mijn Exped Synmat 9 LW die opgeblazen 65cm breed en 1,95cm lang is en dan overigens ruim ìn de tent past. Ik houd nog wat ruimte aan hoofd danwel voeteneind voor spulletjes.

  Last but not least. De prijs is met € 250,- in het huidige outdoor geweld prima. Zeker wanneer je je realiseert dat er een over het algemeen betrouwbare organisatie achter staat.

  Is er nog wat te mopperen? Nou, vooruit: met het vele mesh is de tent goed geventileerd maar daardoor niet heel warm in het vroege/koude voorjaar. Voor twee personen zie ik het niet zitten met deze tent. Of je moet wel heel warme banden met je reisgenoot hebben. Dat maakt het verdelen van de last over twee personen niet relevant. Daarbij opgemerkt dat ik met m’n stoeltje en m’n brede, hoge en lange mat wel van luxe/goede nachtrust houdt. Daarmee ben ik mogelijk niet maatgevend voor meer Spartaans ingestelde vakantievierders. Je zou in dit tentje namelijk wel twee kleine matjes moeten kunnen leggen. Dan lig je overigens wel gezellig tegen de hopelijk gewassen voeten van je reisgenoot.

  Je merkt: ik ben echt erg enthousiast over dit tentje. Ik heb ‘m zelf gekocht en heb geen banden met deze organisatie.

  Nb. mijn eigen Quickhiker 2 is vier jaar oud. De huidige specificaties zouden anders kunnen zijn, ofschoon de configuratie volgens mij alleen een ander kleurtje heeft.

  • Toch met zijn tweeën op pad?
   Ik ben net terug van een solofietstocht door Denemarken. Twee weken heb ik dagelijks deze Forclaz MT 900 2 opgezet en soms -door een buitje in de vroege ochtenduren- nat ingepakt.

   Voor de tent maakt het niets uit of deze nat dan wel droog de tas in gaat. Bij aankomst de tent even door laten waaien om de binnentent droog te krijgen.

   Binnentent los inpakken is mij veel te veel gedoe met die kleine haakjes. Voor het verdelen van het gewicht in mijn Ortlieb achter tassen pakte ik de stokken los van de tent in.

   Voor tochten met zijn tweeën gebruik ik de 3 persoons Forclaz koepeltent.

   Van een eerdere 4 persoons lichtgewicht tent (de Forclaz tunneltent) van de Decathlon hebben wij als gezin ruim 6 jaar veel plezier gehad tijdens de fietsvakanties.

   De kwaliteit in combinatie met de prijs hebben mij doen besluiten voor de Forclaz koepeltent te gaan.

  • En dan de Quickhiker 3
   Hier nog een enthousiasteling! Wij hebben de 3-persoonsversie en die is ideaal met 2 personen + rugzakken. Afgelopen zomer 3,5 week mee gewandeld in Engeland + 1 week in Noorwegen en hoewel we zien dat het tentje er na 4-5 jaar nu wel wat sleets uit gaat zien (vlekken en tentzak is onderweg gescheurd, wel makkelijk gerepareerd met ductape) is het nog steeds een heel fijne tent: licht met 2,4 kilo, twee uitgangen en je kan rechtop zitten. Echt een aanrader!

 • Vaude Lizard Seamless 1-2 personen

  10.0

  Vaude Lizard 1-2 persoons
  Ik gebruik deze tent al vele jaren. Voor korte fietstochten en 3x de Fjallraven Classic Zweden gelopen. Ideale balans tussen gewicht en ruimte.Gebruikt voor 1 persoon. Voor 2 personen erg krap. Merk nu dat doek wat gaat lubberen. Maar dat is wss normaal na 7 jaar. Is nog wel waterdicht. Echt supertentje.

Laat jouw reactie achter

Sending