Top 8 beste lichtgewicht tent 2023

fb03d98ac79227b97dfc7daa579038e7?s=55&d=mm&r=g Rick Het inpakken van je auto voor een kampeertrip is altijd een flinke puzzel. Omdat je alles graag mee wil hebben, moet je misschien iets lichtere bepakking kiezen. Daarom vertel ik je in dit artikel wat mijn 8 beste lichtgewicht tenten zijn van 2023. Iedere lichtgewicht tent heeft zijn eigen voordelen en nadelen. Zelf maak ik graag lange trektochten, maar ik hou ook van kamperen om vanuit daar dagwandelingen te maken. Dus ik gebruik mijn lichtgewicht tenten op meerdere momenten.

8 Beste lichtgewicht tent van 2023:

Ik heb mijn 8 favoriete lichtgewicht tenten op een rij gezet. Ze verschillen allemaal in bepaalde opzichten van elkaar, de meeste zijn verkrijgbaar als 1-, 2- of 3-persoonstenten. Dit zijn de tenten die ik beoordeel op een rij:

msr hubba hubba nx lichtgewicht tent

Mijn Favoriet: MSR Hubba NX

 • 1420 gram (2 persoons)
 • 2 tot 4-persoons modellen

Ruimtelijk, duurzaam & lichtgewicht
Mijn favoriete lijn trekkerstenten is momenteel de MSR Hubba NX. Zelf heb ik de MSR Mutha Hubba NX voor 3 personen. Maar je hebt hem ook voor 2 personen (Hubba Hubba) en voor 4 personen (Papa Hubba).

De reden dat ik voor deze tent heb gekozen, is omdat hij ongelofelijk duurzaam is. Zelf kampeer ik er al 6 jaar met veel plezier mee. Verder is hij erg ruimtelijk en heb je voldoende ruimte in de voortenten als wel om rechtop te zitten. MSR maakt hoogwaardige tenten met een praktisch design. Het nadeel is de lage waterkolom, deze is niet geschikt voor extreme weersomstandigheden.

MSR Elixir 2 Persoons lichtgewicht tent

Voor all-round gebruik: MSR Elixer v2

 • 2770 gram (2-persoons)
 • Uit te breiden met luifel
 • 1 t/m/ 4-persoons versies
 • Ruim

Allround tent, hoge waterkolom, goedkoper
Ben jij op zoek naar een tent waarmee je nog meer ruimte hebt, en goed kan kamperen, bijvoorbeeld op de camping? Dan kom je uit bij de MSR Elixer versie 2. Dit is nog steeds een lichtgewicht tent, maar telt een kilo meer dan de Hubba modellen.

Daarvoor krijg je nog meer ruimte terug, vooral in de voortenten. Daarnaast is de MSR Elixer geschikt om te gebruiken met een extra luifel: MSR Gearshed Luifel.  De 4-persoons versie kan zelfs als lichtgewicht familietent gebruikt worden. Een nadeel van de MSR Elixer is dat hij een stuk zwaarder is. Hierdoor neem je hem toch minder graag mee wanneer je een trekking gaat maken. Dit is de reden dat wij ons Elixer hebben verkocht voor een Hubba.

Lees ook:  Welk tenttapijt heb ik nodig, wat is het beste?

Naturehike Cloud up lichtgewicht tent budget

Goedkoop: Naturehike Cloud up

 • 1500 gram (2-persoons)
 • ook 1-persoons versie
 • Budget Lichtgewichttent tent

Op een budget, namaakmodellen
Er zijn veel tentmakers die proberen te kopiëren van anderen. Dit hebben ze bij Naturehike goed gedaan. Want met de Cloud Up hebben ze gekeken naar merken zoals MSR, Big Agnes, Zpacks en Hilleberg. De lichtgewichttenten van Naturehike lijken daarom veel op modellen van bovenstaande merken. Maar ze zijn een stuk goedkoper.

Gratis iedere maand even kamperen met ons e-magazine?

Iedere maand ontvang je een update met daarin het laatste nieuws over kamperen, handige kampeertips en de laatste winacties in je mailbox.

Jouw e-mailadres is veilig bij ons.

Dus wil jij een goede tent van een onbekender merk? Dan biedt Naturehike een goede optie: Het nadeel is natuurlijk wanneer je kiest voor een merk als Naturehike, dat er bespaard is op materialen. Hierdoor is ook de garantieperiode (1 jaar) vaak minder lang.

Vaude Lizard Seamless lichtgewicht tent

Duurzame tent: Vaude Lizard Seamless

 • 1290 gram (2-persoons)
 • Klimaatneutrale tent
 • 2 of 3 persoons

Duurzaam geproduceerd, lichtgewicht, trekkerstent
Letten op het klimaat doen we iedere dag. Maar doe je dat ook bij het uitzoeken van een tent? Bij Vaude hebben ze een duurzaam beleid. Alle producten die eruit gaan, worden duurzaam geproduceerd of gecompenseerd.

Er is bij de Vaude Lizard Seamless gebruikgemaakt van een eco finish waardoor hij waterafstotend is gemaakt met duurzame producten. Verder is hij gemaakt van duurzame materialen. Hij is compact. Hierdoor is er maar weinig ruimte voor rugzakken als je met twee personen op pad bent.  

Big Agnes Copper Spur HV UL lichtgewicht tent

Meeste ruimte: Big Agnes Copper Spur HV UL

 • 1420 gram (2 personen)
 • Extra leefruimte door luifels
 • 1, 2, 3 peroons versies

Extra leefruimte, vrijstaande tent, lichtgewicht
De Big Agnes Copper Spur HV UL is een van die lichtgewicht tenten die je wil hebben wanneer het de hele dag regent. Zo kan je namelijk aan beide kanten luifels maken met je wandelstokken. Heb je geen wandelstokken bij je? Dan kan je gebruikmaken van stokken die je in het bos vindt. Hierdoor heb je veel meer leefruimte en is hij geschikt om mee te kamperen.

Dit is net als de MSR Hubba en Elixer modellen een vrijstaande tent. Je kan hem dus zelfs opzetten zonder haringen. Het nadeel is dat de Big Agnes Copper Spur HV UL van licht materiaal is gemaakt. Hierdoor moet je hem voorzichtig opzetten.

Lanshan 2 Pro lichtgewicht tent

Gekozen door hikers: Dan Durston X-Mid

 • 750 gram (2 personen)
 • Gekozen door hikers
Lees ook:  Review: Campingstoel Crespo AL-237 Deluxe

De beste lichtgewichttent voor een lage prijs
Ben je expliciet op zoek naar een tent om lange stukken mee te hiken? Dan moet je luisteren naar de echte hikers. Die zweren namelijk bij de Dan Durston X-Mid. Zelf heb ik een keer op de wachtlijst gestaan voor deze tent. Binnen 5 minuten was hij uitverkocht waardoor ik alsnog achter het net viste.

Deze lichtgewichttent kan je opzetten met je wandelstokken en is extreem lichtgewicht voor een lage prijs. Je zet hem makkelijk op en hij is goed beschermd tegen extreme weercondities. Een vergelijkbare tent is de: Lanshan 2 Pro, die ik zelf ook heb getest.  Het nadeel is dat het geen vrijstaande tent is. Je hebt dus een plek nodig waar je haringen in de grond kan slaan, en je moet je wandelstokken bij je hebben.

Hilleberg Enan beste lichtgewicht tent

Klein maar fijn: Hilleberg Enan

 • 1200 gram (1-persoons)
 • Makkelijk op te zetten

Lichtgewicht tent en duurzaam
Ga jij op solo kampeeravontuur, en wil jij liever niet te veel aan gewicht meenemen? Dan kom je waarschijnlijk al snel uit bij een 1-persoonstent. Deze Hilleberg Enan is de lichtste en meest compacte tent van Hilleberg. Het materiaal dat wordt gebruikt, is extreem duurzaam, maar ook lichtgewicht. Je kan buiten- en binnentent los van elkaar opzetten. Het nadeel is de hoge prijs die je betaalt voor de Hilleberg Enan. 

Zpacks Duplex lichtgewicht tent

De lichtste: Zpacks Duplex

 • 538 gram
 • Lichtste tent die er is

Zo licht als een veertje
Het moet steeds lichter en steeds compacter. Zo hebben ze bij Zpacks door gebruik te maken van Duplex materialen een tent van 538 gram weten te ontwikkelen. Jarenlang research heeft gezorgd voor deze tent. Hier betaal je natuurlijk wel een hoge prijs voor. Daarbij is dit een tent die je weer moet opzetten met je wandelstokken. De tent wordt geproduceerd in Amerika, het kost dus wat centen om hem hier heen te laten komen. 

Welke lichtgewicht tent gebruik jij?

Wij zijn benieuwd welke tent jij gebruikt voor het kamperen. Maak jij gebruik van een lichtgewicht tent of juist een ‘gewone’ tent? En waarom heb je gekozen voor juist deze tent? Laat het weten in de comments.

Photo credits omslag afbeelding: Bastiaan Photography 

 

Auteur

Rick is een echte camperblogger van Ik Wil Hiken. Getrouwd met Laura en samen reizen zij sinds 2019 continue en wonen sinds 2020 in een camper. Inmiddels hebben ze al veel landen gezien. Ze schrijven wekelijks blogs over ons camperleven op @simply.nomads... Maar ook schrijft hij met Ik Wil Hiken veel over kamperen in het wild. Genoeg te lezen dus als je van avonturen houdt.  Lees alle artikelen van Rick

1 reactie

 • DanDurston X-Mid
  Voor dubbeldaks X-Mid 1 persoonstent gekozen ivm gewicht en materiaal Silpol: polyester met silicone buiten-en pu binnen coating. Geometrisch wonder!

Laat jouw reactie achter

Sending