Beste lichtgewicht stoel 2024? 8 stoelen getest!

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Een lichtgewicht stoel is erg handig als je op fietsvakantie gaat, tijdens het hiken, bij een dagje vissen of voor een middagje naar het strand. Maar ook voor tentkampeerders zijn ze vaak een uitkomst omdat ze maar weinig ruimte innemen in de bagage. Helinox is hét lichtgewicht merk, maar er zijn inmiddels meer stoeltjes op de markt. Tijd voor een uitgebreide lichtgewicht stoelentest! Ik heb acht veel verkochte lichte campingstoelen getest. Wat is de beste lichtgewicht stoel? Dit zijn de resultaten:

licht gewichtstoelen reviews

Hoe zijn de lichtgewicht stoelen getest?

Bij het kopen van een lichtgewicht stoel zijn er verschillende dingen van belang. Uiteraard zitcomfort, gewicht en stabiliteit, maar ook pakmaat, het wegzakken van de pootjes in de grond, ventilatie en het opzetgemak zijn van belang. Wat het belangrijkste is, verschilt per type kampeerder. Een wandelaar of fietser zal het gewicht belangrijk vinden, maar een autokampeerder met tent vooral pakmaat en zitcomfort.

Ik heb alle onderdelen getest en hieronder vind je een overzicht van de resultaten. Voor iedere stoel is er ook een gedetailleerde review met meer details. Zelf heb ik de stoelen buiten op het gras van de camping getest, maar daarnaast heb ik ook tijdens het Vrijbuiter Event 38 proefpersonen met een verschillende lichaamsbouw getest. Zij hebben deze lichtgewicht stoelen op zitcomfort en deels op het opzetten getest.

lichtgwicht campingstoelen

Alle geteste lichtgewicht stoelen

Hieronder het overzicht met alle gegevens per lichtgewicht stoeltje, verderop vind je een samenvatting van de meest opvallende bevindingen per stoel:

Helinox Chair Zero Quechua MH500Helinox Ground ChairBach MorningbirdHelinox Chair OneTravelSafe CalaisHelinox Chair One XL Vango Micro Steel Chair Bo-Trail Backpackers 
Zithoogte28 cm25 cm22 cm36 cm35 cm35 cm47 cm37 cm0 cm
Zitbreedte52 cm45 cm52 cm50 cm52 cm49 cm68 cm43 cm40 cm
Zitdiepte29 cm cm27 cm31 cm28 cm25 cm35 cm35 cm35 cm
Draagvermogen120 kg110 kg120 kg145 kg145 kg100 kg145 kg120 kgn.v.t.
Gewicht (incl. hoes)510 gr.1100 gr.640 gr.995 gr.960 gr.1016 gr.1610 gr.1500 gr.800 gr.
Voetjes zachte bodemBall Feet S / Chair Buddies Chair Buddiesn.v.t. Soft Feet / Chair BuddiesBall Feet S / Chair Buddies Soft Feet / Chair BuddiesBall Feet M / Ground SheetGeenn.v.t.
Pakmaat35 x 10 x 10 cm38 x 12 x 8  cm30 x 11 x 11 cm45 x 10 x 10  cm35 x 12 x 12 cm44 x 7 x 11 cm46.5 x 13 x 13 cm34 x 11,5 x 9 cm42 x 10 x 10 cm
Check prijsCheck prijsCheck prijsCheck prijsCheck prijsCheck prijsCheck prijsCheck prijsCheck prijs

Wat is het beste lichtgewicht stoeltje?

In de test heb ik gekeken naar de bekende Helinox Chair One en Chair Zero, maar ook naar de Vango Micro Steel Chair, TravelSafe Calais, Bach Morningbird en de Quechua MH500 van Decathlon die allemaal eenzelfde soort frame hebben. Alleen de Helinox Ground Chair én Bo-Trail Backpackers stoelen hebben een andere constructie waardoor je dichter bij de grond zit.

Elke stoel heeft plussen en minnen

Alle stoelen die getest zijn, hebben voor- en nadelen. Er is er niet één perfect.  Het grootste euvel van de meeste stoelen zijn de wegzakkende pootjes. Alle stoelen hebben daar bij een zachte of natte ondergrond last van met uitzondering van de Helinox Ground Chair en de Backpackers.

Geen van de fabrikanten heeft daar standaard een oplossing voor die wordt meegeleverd. We hebben daarom de los verkrijgbare Helinox Ball Feet, Robens Soft Feet en Chair Buddies gebruikt om te kijken op welke stoel die passen. Zo is er eigenlijk voor iedere stoel een goede oplossing.

Alleen voor  de Vango Micro Steel Chair hebben we geen goed passende voetjes kunnen vinden. Het is goed de kosten van deze voetjes die tussen de €5 en de €40 kosten wel in je overwegingen mee te nemen, want als je vaak in het voor- en/of najaar kampeert, heb je die zeker nodig.

De lichtste stoel?

De lichtste stoel uit de test is de Helinox Zero met 510 gram inclusief zakje. Met een halve kilo voor een volwaardige stoel is dit met recht een lichtgewicht stoel te noemen. Wel moet je daarbij een beetje inboeten op stabiliteit, niet op kwaliteit, lees maar in de review.

De Ground Chair van hetzelfde merk weegt ook maar 640 gram inclusief hoes. Voordeel bij deze stoel is dat je ook bij een zachte ondergrond geen Ball Feet of Ground Sheet nodig hebt, waardoor ze uiteindelijk bijna even zwaar zijn. De Ground Chair heeft dan weer wel het nadeel dat je erg laag zit en moeilijker kunt opstaan. Alle andere stoelen uit de test wegen al snel 400 tot 500 gram meer.

De lekkerste lichtgewicht stoel?

Zitcomfort gecombineerd met stabiliteit zorgt voor een ‘lekker zittende’ lichtgewicht stoel, is de ervaring uit de test. In zijn algemeenheid vonden de proefpersonen de Helinox Chair One, Bach Morningbird en Quechua MH500 stoel het lekkerste zitten. Vooral langere mensen vonden de Helinox One XL en Vango Micro Steel Chair fijn zitten. Wat bredere testpersonen gaven ook de voorkeur aan de Helinox One en One XL en de Bach Morningbird.

De beste getest en beste koop?

In de onderstaande testrapporten kun je per stoel de score en ervaringen lezen.  Als we naar de totaalrapporten kijken die het beste zitcomfort, laagste gewicht en pakmaat, kwaliteit en gebruiksgemak combineren, dan komen de Helinox stoelen erg goed uit de test. Kijk je ook naar de prijs, dan doet de Decathlon Quechua MH500 stoel het relatief gezien ook erg goed.

helinox one beste lichtgewicht campingstoel

Beste echt lichte stoel uit de test is de Helinox Chair Zero. Weegt weinig, neemt weinig ruimte in en zit behoorlijk goed. Is gewicht voor jou iets minder belangrijk, dan komt de Helinox Chair One en voor langere en bredere personen de Helinox Chair One XL als beste uit de test met het meeste zitcomfort.

Lees ook:  Review: Bikepacking Riverside zadelharnas + tas, goede keus?

beste lichtgewicht stoel

En de ‘Beste koop’ dan? 

Voor minder dan de helft van de prijs krijgt de Decathlon Quechua MH500 stoel het predicaat ‘Beste koop’. Niet dezelfde topkwaliteit als Helinox en niet voor de grammenjagers, maar voor veel compact kampeerders met een doorsnee lijf een prima keuze. Wel raden we aan ook de voetjes van Chair Buddies aan te schaffen als je ze in het zand of op zachte ondergrond wilt gebruiken

Helinox Chair One review

1. Helinox Chair One

8.4
Specificaties
Chair One Chair One XL Chair Two
Zithoogte35 cm47 cm35 cm
Zitbreedte52 cm68 cm52 cm
Zitdiepte28 cm35 cm31 cm
Draagvermogen145 kg145 kg145 kg
Gewicht (incl. hoes)960 gr.1610 gr.1185 gr.
Diameter pootjesBall Feet S / Chair Buddies Ball Feet M / Ground SheetBall Feet M / Ground Sheet
Pakmaat35 x 12 x 12 cm46.5 x 13 x 13 cm46 x 13 x 12 cm
RugLage rugLage rugHoge rug
Prijs€€€€€€€€
Kleurenvelevelevele

De Helinox Chair One is niet voor niets een succes geworden. Het is in onze lichtgewicht campingstoelentest de stoel met de beste verhouding tussen comfort, pakmaat en gewicht. Daar hangt wel een hoger dan gemiddeld prijskaartje aan, zeker als je meerekent dat je de Helinox Ball poten of Chair Buddies echt wel nodig hebt. Je weet dan wel zeker dat je een stoel voor minimaal de komende 10 jaar hebt waarvan je nog 5 jaar standaard garantie krijgt van Helinox.

Is pakmaat en gewicht iets minder belangrijk voor je, maar wil je wel comfortabel onderuitgezakt zitten, dan is de versie met hoge rug van de stoel, de Helinox Chair Two, een betere keuze. En ben je wat forser gebouwd of wil je, eventueel vanwege rugklachten, wat hoger zitten, dan is de Chair One XL het overwegen waard. Zelfde stoel maar een maatje groter. Lees de uitgebreide review..

Waar te koop:

Qechua MH500 tafel en stoeltjes 1

2. Decathlon Quechua MH500

7.8
Specificaties
Quechua MH500Quechua MH500 XL
Zithoogte25 cm30 cm
Zitbreedte45 cm45 cm
Draagvermogen110 kg110 kg
Gewicht (incl. hoes)1100 gr.1800 gr.
Diameter pootjesChair BuddiesChair Buddies
Pakmaat38 x 12 x 8  cm38 x 15 x 10 cm
RugLage rugHoge rug
Prijs
Kleurenbruin, paars, grijsgrijs

Met de Quechua MH500 lichtgewicht stoel is het Decathlon gelukt om een mooi compromis te vinden tussen zitcomfort voor mensen met een normaal postuur, gewicht (1100 gram.), pakmaat (38 x 12 x 8  cm) en prijs-kwaliteitverhouding. Het inpakken en opzetten van het stoeltje gaat bovendien erg makkelijk en hij staat erg stabiel.

Enige nadeel, net als bij veel andere stoeltjes, is dat hij in een zachte ondergrond wegzakt. Decathlon heeft daar geen eigen voetjes voor, maar we hebben het getest met de Chair Buddies voetjes en dat werkt perfect. Waarom dan niet meteen de testwinnaar? De kwaliteit is goed, maar de ervaring leert dat de Decathlon kwaliteit van met name de zitting het op de lange termijn, denk meer dan 5 jaar, niet haalt bij de Helinox stoelen. Lees de hele review…

Waar te koop:

Vango micro steel chair revies

3. Vango Micro Steel Chair

6.8
Specificaties
Vango Micro Steel Chair Vango Micro Steel Chair Tall
Zithoogte37 cm45 cm
Zitbreedte43 cm42 cm
Zitdiepte35 cm35 cm
Draagvermogen120 kg120 kg
Gewicht (incl. hoes)1500 gr.2300 gr.
VoetjesNiet beschikbaarNiet beschikbaar
Pakmaat34 x 11,5 x 9 cm44 x 13,5 x 11 cm
RugLage rugHoge rug
Prijs
Kleurenblauwblauw

Voor het weinige geld dat deze Vango Micro Steel stoel kost, krijg je eigenlijk best veel comfort, ook opzetten en inpakken gaat makkelijk en qua pakmaat doet hij het ook bovengemiddeld goed. Maar… je merkt wel dat er echt op onderdelen bezuinigd is.

Hij is relatief zwaar, de voetjes laten los, de rits voelt zwak aan en in de zomer ga je het ventilatie mesh wel missen. Als stoeltje voor erbij, om mee te nemen naar het strand bijvoorbeeld, dus best een prima keus, maar om er uitgebreid lichtgewicht mee te gaan kamperen, dan zou ik toch echt verder kijken. Lees de hele review…

Waar te koop:

Helinox ground chair

4. Helinox Ground Chair

8.2
Specificaties
Helinox Ground Chair
Zithoogte22 cm
Zitbreedte52 cm
Zitdiepte27 cm
Draagvermogen120 kg
Gewicht (incl. hoes)640 gr.
Voetjes n.v.t.
Pakmaat30 x 11 x 11 cm
Hoge rug variantChair two 2
Prijs€€€
KleurenBruin zwart

De Helinox Ground Chair is een beetje een vreemde eend in de bijt van de lichtgewicht stoelen, maar met een totaal gewicht, inclusief zak, van 640 gram doet hij qua gewicht mee met de top, zeker omdat hij nauwelijks wegzakt en er geen extra voetjes nodig zijn.

Lees ook:  Welk camping gasstel is de beste? - 7 getest!

Qua comfort ook als je vooral onderuitgezakt wilt zitten met je benen vooruit. Als je vooral ook rechtop wilt zitten, bij het koken bijvoorbeeld, dan is de stoel minder geschikt en de Helinox Chair Zero een betere keuze. De Ground Chair zit wel echt laag bij de grond wat opstaan moeilijker maakt. Dus als comfort belangrijker is dan gewicht, is de Helinox Chair One of Quechua MH500 stoel waarschijnlijk ook het overwegen waard. Lees de hele review…

Waar te koop:

Bach morningbird

5. Bach Morningbird

7.2
Specificaties
Bach MorningbirdBach Kingfisher
Zithoogte36 cm42 cm
Zitbreedte50 cm43 cm
Zitdiepte31 cm31 cm
Draagvermogen145 kg145 kg
Gewicht (incl. hoes)995 gr.1250 gr.
VoetjesSoft Feet / Chair BuddiesSoft Feet
Pakmaat45 x 10 x 10  cm50 x 10 x 12 cm
Hoge rug variantLage rugHoge rug
Prijs€€€€€
Kleurengeel,blauw, rood, groengeel,blauw, rood, groen

Back heeft met de Bach Morningbird grotendeels het design van Nigor behouden en een hele stabiele stoel weten te maken die comfortabel zit. Door de elastische mesh stof vormt de stoel zich echt om je heen, wat de één juist fijn vindt en de ander juist krap. Het in- en uit elkaar halen van de stoel gaat wel wat moeizamer dan bij andere lichtgewicht stoelen en vraagt bovengemiddeld veel kracht. Lees de hele review…

Waar te koop:

Helinox Chair Zero ervaring

6. Helinox Chair Zero

8.8
Specificaties
Chair Zero Zero High Back
Zithoogte28 cm31 cm
Zitbreedte52 cm52 cm
Zitdiepte29 cm27 cm
Draagvermogen120 kg120 kg
Gewicht (incl. hoes)510 gr.690 gr.
Diameter pootjesBall Feet S / Chair BuddiesBall Feet S / Chair Buddies
Pakmaat35 x 10 x 10 cm40x12x12 cm
RugLage rugHoge rug
Prijs€€€€€€
KleurenZwart, Grijs, WitZwart, Grijs

De Helinox Chair Zero is echt zo licht als een veertje! Geen enkele andere lichtgewicht campingstoel in onze test kan tippen aan de 510 gram van de Chair Zero. Je doet daarvoor wel wat concessies op het gebied van comfort en stabiliteit, maar zit, zeker als je ook de Helinox Ball poten of de Chair Buddies gebruikt, behoorlijk comfortabel.

De Ground Chair, ook van Helinox, kan in sommige gevallen bijna op hetzelfde gewicht uitkomen omdat deze geen extra pootjes nodig heeft. Is gewicht en pakmaat niet heel belangrijk voor je, dan zou ik toch eerder kiezen voor een andere lichtgewicht campingstoel zoals de Helinox Chair One of de Quechua MH500. Lees de hele review…

Waar te koop:

Bo trail backpackers

7. Bo-Trail Backpackers lichtgewicht stoel

5.6
Specificaties
Bo-Trail Backpackers 
Zithoogte0 cm
Zitbreedte40 cm
Zitdiepte35 cm
Draagvermogenn.v.t.
Gewicht (incl. hoes)800 gr.
Voetjesn.v.t.
Pakmaat42 x 10 x 10 cm
Hoge rug variant
Prijs
Kleurengrijs

Hoewel de Bo-Trail Backpackers stoel qua comfort een stuk comfortabeler is dan je vooraf zou verwachten en ook maar 800 gram weegt. Heeft het zitten op de grond en de onlogische constructie ook een hoop nadelen. Het grootste voordeel is eigenlijk de prijs en het gewicht wat hem voor een dagje strand nog best oké maakt, maar voor kamperen vind ik hem minder geschikt. Lees de hele review…

Waar te koop:

TravelSafe Calais

8. TravelSafe Calais

7.4
Specificaties
TravelSafe CalaisTravelSafe York
Zithoogte35 cm40 cm
Zitbreedte49 cm52 cm
Zitdiepte25 cm36 cm
Draagvermogen100 kg100 kg
Gewicht (incl. hoes)1016 gr.1400 gr.
VoetjesSoft Feet / Chair BuddiesSoft Feet / Chair Buddies
Pakmaat44 x 11 x 7 cm47 x 14 x 8 cm
RugLage rugHoge rug
Prijs€€€€
Kleurenzwart zwart

Hoewel het merk TravelSafe een wat onbekendere eend in de bijt is, komt de TravelSafe Calais overall best goed uit de test. Het zitcomfort en de stabiliteit zijn vergelijkbaar en volgens sommigen zelfs beter dan de Helinox Chair One. Qua gewicht van 1016 gram, inclusief hoes, scoort deze stoel in de middenmoot, maar de pakmaat is wel iets groter.

Het in elkaar zetten vraagt wel meer kracht dan gemiddeld: er waren testpersonen die het niet lukte. Net als bij eigenlijk alle andere lichtgewicht stoelen heb je ook bij de TravelSafe Calais of York extra voetjes nodig voor een zachte ondergrond, de Robens Soft Feet en Chair Buddies passen beide. Alles bij elkaar best een fijne stoel voor compacte kampeerders. Lees de hele review…

Waar te koop:

lichtgewicht stoelen test 2

Dé beste lichtgewicht stoel bestaat niet!

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, bestaat ‘dé’ perfecte lichtgewicht stoel niet. Op alles is wat aan te merken, maar de Helinox Chair One en voor langere en bredere mensen de Helinox Chair One XL komen er wel het dichtste bij in de buurt. Grammenjagers zullen echter liever kiezen voor de Helinox Chair Zero omdat die maar 510 gram weegt, wat de helft van zijn grote broer is en je maar beperkt inboekt op comfort.

Nadeel van deze Helinox stoeltjes is, zoals je in de review hebt kunnen lezen, dat er een flink prijskaartje aan hangt. Gebruik je de stoeltjes minder intensief of heb je een kleiner budget, dan biedt de Quechua MH500 stoel het meeste waar voor zijn geld.

Oh, en inmiddels kun je het vast dromen: maar de voetjes van Chair Buddies passen op alle drie de stoelen en zijn echt een uitkomst als je het wegzakken van de stoeltjes in de grond zat bent.

 

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

reageer

Laat jouw reactie achter

User Review
 • Algemeen
  Sending
 • Gebruiksgemak
  Sending
 • Pakmaat
  Sending
 • Kwaliteit
  Sending